Ansiklopedi Kan Kartalı - Vikinglerin Acımasız İdam Yöntemi

Kan kartalı (Blodørn) Vikingler'in bir idam şeklidir. Mahkumların sırtı kesilerek açılıyor, kaburgaları omurgadan ayırdıktan sonra kartal kanatları gibi yan tarafa açılıyordu. Son olarak akciğerler bedenden kopartılarak omuzlara konuluyordu.

kan_kartali.jpg kan_kartali.jpg


Kan kartalı çeşitli Sagas, Skald şiirlerde ve Edda türkülerinde düşmanlardan intikam alma yöntemi olarak tarif edilir ve belgelenir. Bazı tarihçiler tarafından kan kartalı uygulaması yenileşmiş Odin insan kurbanı veya oğullar tarafından kendi babalarını öldüren katillere uygulanan ceza olarak öne sürülmektedir. Kan kartalı eski Viking (İskandinav) törelerine göre, baba katillerine uygulanan cezadır. Bu uygulama sadece yukarıda adı geçen iki saga'da geçmektedir.

Yalnız bu gelenek sadece Hristiyan yazarların anlatımlarında görülmektedir ve bu uygulamaya yönelik hiçbir arkeolojik kanıt bulunamamıştır. Ayrıca bu infaz yöntemi, ilk dönem azizlerinin şehit ediliş hikayelerine benzemektedir. Çoğu uzman hristiyan yazarların başka bir uygulamayı yanlış yorumladığını düşünmektedir. Aynı zamanda bu işkence'nin fiziksel olarak da imkansız olduğunu, çünkü kurbanın kaburgalarının açılırken öleceği ya da bilincini kaybedeceği vurgulanmaktadır.

Bazıları tarafından da Kan Kartalı tamamen reddedilir ve eski metinlerdeki çeviri hatalarından doğan yanlış motiflerin buna sebep olabileceğini, Kan Kartalı’nın edebi bir kurgu olduğunu söylerler.

kan_kartali_2.jpg kan_kartali_2.jpg

İsveç, Göteborg’daki figürler

Kan Kartalı ile ilgili en detaylı şey antik Skaldik şiirlerde (eski nordik şiirler) geçen betimlemeler...

Bunun dışında bu uygulamaya dair tek hatrı sayılır arkeolojik bulgu Neolitik çağdan kalma, kaburgaları geriye doğru açılmış bir iskelet; fakat bu tamamen bir kanıt olarak sayılamıyor.
Yine de İngiliz tarihçiler Patrick Wormald ve Anglo-Saxon tarihi üzerine yoğunlaşmış Eric John, “The Anglo-Saxons” adı ortak eserlerinde bu uygulamanın varlığını kabul ediyorlar. Bunun tam altmış sene öncesindeyse Allen Mawer, “The Cambridge Medieval History” de Kan Kartalı için “Ne yazık ki kurgu değil” diyordu.

Kan Kartalı ikisi efsanevi, ikisi tarihi dört kişiye uygulanmasıyla ön plana çıkıyor.

Bunlardan birinin Northumbria Kralı Kral Ælla olduğu söyleniyor. Nordik kaynaklara göre, ünlü Ragnar Lodbrok’un katili Kral Ælla, Ragnar’ın en korku salan oğlu Kemiksiz Ivar (Ivar the Boneless) tarafından Kan Kartalı’yla infaz edilmiş. Fakat Anglo-Saxon kaynaklar krallarının savaşta çarpışırken öldüklerini iddia ediyor.

Kaynak:
Vikinglerin Acımasız İşkence Yöntemi: Kan Kartalı (Evde Denemeyiniz) - Nordik Simit , Kan kartalı - Vikipedi
 
Ne kadar canice ,tabi asıp öldürmek kolay,hak ediyorsa en ağır işkencede lazım
 
offff... idamın da bi sınırı var. Tarih boyunca neler yapılmış neler. Çin işkencesiyle idamları duyduk ama kan kartalını yeni duydum. vahşetin alasıymış.
 
Vikingler dizisinin 2. sezon 7. bölümünde kan kartalı var, çok korkunç birşey.
 
 
Son düzenleme:
Dürüst olayım mı?

İlk paragrafı okuduktan sonra okumaya devam etmedim abi, bu bir insanlık suçu. Öldüreceklerse direkt öldürsünler, işkence nedir? Hadi işkenceye tamam, eyvallah! Bu işkence nedir abi?! Böyle bir şey olamaz...
 
ohoooo sen daha bişey bgörmemişsin. öyle tatlı idamlar var ki :D eee zamanında normal görülen şeyler. Günümüzde adam asmak varken o zamanlarda da öyleymiş.
 
Bunlardan birinin Northumbria Kralı Kral Ælla olduğu söyleniyor. Nordik kaynaklara göre, ünlü Ragnar Lodbrok’un katili Kral Ælla, Ragnar’ın en korku salan oğlu Kemiksiz Ivar (Ivar the Boneless) tarafından Kan Kartalı’yla infaz edilmiş. Fakat Anglo-Saxon kaynaklar krallarının savaşta çarpışırken öldüklerini iddia ediyor.
Aynen bu olay Vikingler dizisinin 4. sezon 18. bölümünde işlenmiş ama Kan Kartalı’nı yapan Ragnar Lodbrok'un oğlu Ivar değil büyük oğlu Björn.
 
2. sezon 7.Bölümde de bir sahne var ama çok abartılı değildi. Başka sahne daha mı var?
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Bin yıllık Balkan Geleneği Koleda
  • Ugur
  • Ugur,
  • Gelenek ve Göreneklerimiz
  • 1    225
Tepeli Pelikan - Dünyanın Uçabilen En Ağır Kuşu
  • Ugur
  • Ugur,
  • Hayvanlar Alemi
  • 0    330
Özkan Uğur (1953-2023)
  • Ugur
  • Ugur,
  • Biyografiler
  • 2    466
Geri