Üst
Muhabbet Kuşu Bakımı ve Besleme Bilgileri

Muhabbet Kuşu Bakımı ve Besleme Bilgileri

Muhabbet Kuşu


muhabbet.webp
muhabbet.webp


Muhabbet Kuşunun Özellikleri​

Muhabbet kuşları kafalarının her iki yanındaki gözleri sayesinde çok geniş bir alanı görebilirler ve objeleri tıpkı insanlar gibi renkli algılarlar (Saniyede 150 resim).Buna karşılık insanlar sadece 16 resmi algılayabilir.

Çağırma ve ötüş, kuşların iletişim kurmada en önemli aracıdır. Örneğin 400-20000 arasındaki ses frekansını algılayabilir ve belirli sesleri hafızaya alırlar.Bizim dilimizdeki kelimeleri kullanabildikleri gibi,doğadaki kendi aralarındaki iletişimde de bu duyu özellikleri önem taşır.

Muhabbet kuşları iyi bir dokunma duyusuna sahiptirler. Kuluçkadaki dişi kuş yumurtadaki yavru kuşun hareketlerini karnı ile hissedebilmektedir.En iyi dokunma duyusu titreşim duyusudur. Bu da ayaklarının titreşimi algılamasıdır. Bu duyu organı ile yem arayışında bir yılanın tehlikesine karşı uyarılmış olur.

Muhabbet Kuşu Eğitimi​

Öğretmeniz gereken öncelikli terim ‘‘Yukarı’’ ve ‘‘Aşağı’’olacaktır. Aşağı-yukarı pratik eğitimini, kuşunuzu evcilleştirirken en azından haftada bir kere kullanabilirsiniz.Ayrica "Hayır" kelimesini ona mutlaka öğretmelisiniz.Muhabbet kuşlarına acı vermeyi denemeyin.Eğer çimdiklemeye, ısırmaya devam ediyorsa hafifçe yüzüne üfürün.

Beslenme​

Avustralya'daki doğal ortamlarında ot tohumlarıyla beslenen muhabbet kuşları, kuru, filizlenmiş veya ıslak tohumlarla beslenebilirler. Bu kuşları kuru tohum ağırlıklı beslenmek sağlıklı değildir.

Veterinerler, evcil kuşlar için şu yiyecekleri önermektedir:
* Tam tahıllar ve küçük parçalı besinler:
Horozibriği çiçeği, arpa, kuskus, keten, küçük makarnalar, yulaf, kinoa, buğday, yabanî ve normal pirinç ve ekmek..

* Yenilebilir çiçekler: Karanfil, papatya, frenksoğanı, kara hindiba, gün zambağı, okaliptüs, meyveli ağaç çiçekleri, hatmi, hanımeli, camgüzeli, leylak, güngüzeli, hercai menekşe, çarkıfelek, gül, ay çiçeği, lale, menekşe. Bu çiçeklerle kuş beslenirken dikkatli olunmalıdır. Bu çiçeklerin bulunduğu bitkilerin yaprakları muhabbet kuşları için zehir etkisi yaratabilir.

Yeşillik ve otlar:

* Ana besin olarak: Çin lahanası yaprağı, brokoli, karnabahar yaprağı, lahana, kara lahana, kara hindiba yaprakları, yosun, hardal yaprağı, su yosunu, tere.

* Yan besin olarak: Horozibriği yaprağı, pancar yaprağı, karambola, pazı, maydanoz, ıspanak, şalgam yaprağı. Tüm bu besinler yüksek oksalik asit içerdiğinden aşırı tüketim sonrasında kuşlarda kemik gelişiminde olumsuzluklar doğurabilmektedir. Kimi nadir vakalarda iç organ hasarları gözlemlenmiştir.

* Meyveler: Elma, muz, taneli meyveler, turunçgiller, üzüm, kivi, mango, kavun, nektarin, papaya, şeftali, armut, erik. Tek çekirdekli meyvelerin ve turunçgillerin çekirdekleri, kuşlara verilmeden önce çıkarılmalıdır.

* Baklagiller: Badem, bakla, mercimek, bezelye, fındık ve tofu.

* Hububat ve bakla tohumları: Adzuki taneleri, yonca taneleri, karabuğday, mercimek, Mung fasulyesi, barbunya, susam tohumları, ay çekirdeği. Normal fasulye ve Lima fasulyesi toksik olduğundan kuşlara verilmemelidir.

* Sebzeler: (pişmemiş patates, pişmemiş soğan ve her türlü mantar hariç): Pancar, brokoli, karnabahar, havuç, hıyar, her türlü lahana, marul, taze bezelye, yabanî havuç, tüm biber türleri, balkabağı, tatlı patates, domates, şalgam, kabak.

Özel karışımlar

Diğer yağsız, sağlıklı ve besleyici insan yemekleri.
Bu besinleri sağlamak, kuşların obezite ve lipomadan korunmasına yardımcı olur. Yetişkin muhabbet kuşları, çoğu zamanlarda yeni diyetsel eklentilere hızla uyum sağlayamazlar. Bu nedenle sağlıklı besin verilmesine genç kuşlardan başlanmalıdır. Papağanlar ve muhabbet kuşları taklit yoluyla öğrenirler. Bu nedenle yeni yiyecekleri deneyen bir başka kuş gören diğer kuşlar, bu yeni yiyecekleri denerler. Bu yol dışında, oyuncak aynanın önüne yeni besin konularak alışma sağlanabilir.

Muhabbet kuşları da dahil olmak üzere tüm papağanlar otçuldur. Ancak çok haşlanmış veya yağda kızartılmış yumurta gibi hayvansal bazı besinler de, ara sıra kullanılmak koşuluyla ve kuşların hızlı büyümesi, üremesi, hızlı tüy dökmesi veya iyileşmesi için gereken hayvansal proteini sağlamak amacıyla kullanılabilir. Ancak gereğinden fazla hayvansal proteinle beslenmek, muhabbet kuşlarının sağlığını olumsuz etkiler.

Alkol, avokado, çikolata, kafein, laktoz içerikli besinler, sarımsak ve soğan, muhabbet kuşları için oldukça toksik olup, kesinlikle bu kuşlara verilmemelidir.

Yavru alma döneminde dikkat edilmesi gereken hususlar​

1) Yuva sıcaklığı 37, ev sıcaklığı ise 16-18 derece cıvarında olmalıdır.Yumurtaların kurumaması için kafesin içinde nem oranı yüksek tutulmalı.

2) Yuvalar her gün kontrol edilmeli. (Yuva kontrolü, kuşun yuvada olmadığı zamanlar yapılmalı).
Kuşlar, filizlenmiş tohumlar ve özel kuluçka yemleriyle beslenmeli.Yumurtaların kabukları yavrulara zarar verir.Bu yüzden,yumurta kabukları zaman geçirmeden yuvadan alınmalı.

3) Ölmüş olan yavru, Diğer yavruların sağlığını tehtid edeceğinden ,ölü yavru mutlaka yuvadan çıkartılmalı.

4) Kuluçka döneminden önce satıcılardan beslenme şırıngası ve yavru yemi alın. Yavruları ilk 14 günde şırıngayla, daha sonra kaşıkla besleyin.

5) Anneler yavruları yeterince beslenmemiş olabilirler. Bu durumda avrunun kursağına hafifce dokunun.,genellikle boştur. İyi beslenmeyen yavrular, gelişimlerini tamamlayamazlar. Bu yüzden yavruların ve annelerin özel olarak beslenmesi gerekir.

6) Besleyeceğiniz yavruyu, yumuşak bir kağıt havlunun üzerine yatırın. Hazırladığınız özel yemi, şırıngayla yavrunun diline damlatın. Kursağı doluncaya kadar bu işleme devam edin. Annenin yeterince besleyemediğine inandığınız yavrulara bu işlemi her gün uygulayın.

Muhabbet kuşlarında cinsiyet ayrımı​

Üreme döneminde olmayan dişi muhabbet kuşları
Sağlıklı, yetişkin dişi muhabbet kuşlarının cereleri kahverengi olur.Eğer dişi bir muhabbetkuşu üreme döneminde ise,kahve yada koyu kahve bir renk alır ve kalın sert bir görünümü olur.

Dişi muhabbet kuşları tüy döneminde ve herhangi bir hastalık durumunda cere renkleri beyaza yada kırem rengine döner.Bağzende erkelerinki kadar olmasada,mavi renge de dönebilir.Kuşun tüyeden çıkması veya hastalık durumunun sonlanmasından birsüre sonra,cere tekrar hahverengi olmaya başlar.

Üreme döneminde olmayan erkek muhabbet kuşları
Genellikle tüy döneminde yada kuşun hasta olması durumunda olan bir durdur ve cere rengi koyuluğunu kaybeder daha açık bir mavi tonuna döner.

Üreme döneminde olan erkek muhabbet kuşları
Erkek muhabbet kuşları genellikle koyu mavi tonda cere rengine sahiptirler.Dişi muhabbetkuşları ile karşılaştırıldığında, erkelerin ne zaman üremeye hazır olduklarını cere renginden anlayamayız. Değişik tonlarda mavi ve her zaman parlak mavi renklidir.Bazı durumlarda erkek muhabbetkuşu cere rengi yeşilimsi yada sarımsı renge döner.Bu durum hastalık belirtisi olabilir.

Muhabbet kuşlarında yaş belirleme​

Muhabbet kuşlarında yaş iki şekilde anlaşılır

1) Baş Çizgileri

Muhabbet kuşlarının hemen hepsinde baş çizgileri olur. Bu baş çizgileri yavrularda kafanın tümünü kaplarken yaş ilerledikçe geriye doğru gider.(Lutino albino ve çekinik parçalı muhabbet kuşlarında normal tüy çizgileri olmadığından bu yöntemle yaşları anlaşılmaz)

88.webp
88.webp


2) Gözler

Birçok yavru kuşun gözleri siyah olur. Yaş ilerledikçe önce koyu gri iris oluşur. Daha da yaş ilerledikçe gözde beyaz halka oluşmaya başlar. Bu halkanın boyutu yaş ilerledikçe de büyür.(Lutino ve albino gibi kırmızı gözlü olan muhabbet kuşlarında göz halkası oluşmaz. Bu kuşlarda kırmızı göz yaş ilerledikçe göz rengi açılır ve pembeye dönüşür)
 
Muhabbet kuşu beslenmesi Hepimiz muhabbet kuşlarımızın mümkün olan en iyi hayatı yaşamasını isteriz.
 
arkadaşlar 2 sorum olacak
1 benim kus birsene oldu cok tuy dokuyor ama saglikli neden 2,3 gun kafesin alti yerler tüyle doluyor kusa bakıyorum saglikli
2. sorumda bir cift kuşumum var bunlar yavru yaptılar 2 hafta oldu anneleri ölmüş gece oysa ogun baktigimda disarida erkek kuşla oynasiyordu neden öldü anlamadım erkek kus yavrulara ne derece bakablir
 
dişi muhabbet kuşum çiftleşmiyor.sorun nedir acaba?cevaplarsanız sevinirim.
 
herhangi bi parmapını ıslat yemler yapışıyo zaten gagasına tut yiyor suyu da bı su şişesinin kapağına dök gagasına tut içiyor.alışana kadar böle devam et
 
Oyy kuzularım çok tatlılar.benimde vardı 3vyıl öncesine kadar.sonuncusu 13 yaşındaydı.ölümü çok zor oluyor :(
 
Kuşumun elimde alışmaşı için ne yapaçağım?
 
benim bir muhabett kuşum var daha 4_5 aylik ele alsam ölürler mi bide ele alıştırmam için ne yapmalıyım?
 
Ben bir şey sorucam kuşuma beslenme saati yapmak istiyorum ama kaç saat aralıkla yemek yer acaba bilen varmı?
 
Geri
Üst