İçindekiler
28 Ekim 1839
II. Mahmut'un çabasıyla yayımlanmaya başlayan ve İstanbul'da yayımını Türkçe, Arapça, Fransızca, Rumca ve Ermenice sürdüren Takvim-i Vekayi gazetesinin 186. sayısında fotoğrafın bulunuşu duyuruldu.
Osmanlılar fotoğrafın icadını öğreniyor
osmanlidaf.webp
1865
Bu çok bilinen fotoğrafın, bugüne kadar Sébah&Joaillier firmasına ait olduğu sanılmıştır. Oysa, 1865 yılında Abdullah Fréres'in stüdyosunda çekilen fotoğrafta aynı modeller, aynı tahtırevan ve hatta aynı ağaç kullanılmıştır.
Geçen yüzyıl fotoğrafçılarının, birbirlerine sattıkları cam negatifleri kendilerinin imzalayarak kullanması âdettendi. 1900'de Abdullah kardeşlerin tüm cam negatiflerini devralan Sébah&Joaillier firması geleneğe uyarak, bu tarihten sonra pek çok Abdullah fotoğrafında kendi adını kullandı.
Tahtırevan
osmanlgeg.webp
Yaklaşık 1870
İstanbul'un başlıca ticari rakibi İzmir'deki yeni liman tesisleri ünlü rıhtımla birlikte 1876'da inşa edilmişti. 1870'lerin başından 1890'lann başına kadar İzmir'de yükleme-boşaltma tonajı üç katına çıkmış ve daha 1872'de yüzde 80'i aşan buharlı gemi payı 1880'lerin başında yüzde 95'e yaklaşmıştı. İstanbul limanındaki yükleme-boşaltma tonajı, bu limanın yenilenmesinden önceki otuz yıl içinde iki ya da üç katlık bir artış göstermişti.
İzmir
osmanlqkq.webp
1880
Dolmabahçe Sarayı, 31. Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid (1839-1861) tarafından yaptırılmıştır. İnşasına 13 Haziran 1843 tarihinde başlanan Saray, çevre duvarlarının tamamlanması ile birlikte 7 Haziran 1856 tarihinde kullanıma açılmıştır.
Denizden Dolmabahçe Sarayı
osmanlwzw.webp
1880
Tophane Binası olan Tophane-i Amire, Fatih Sultan Mehmet zamanında top dökümü için inşa edilmiştir. Melling gravüründe kıyıda görünen Tophane Kışlası bugün yoktur. 1823'de Firuz Ağa Yangını'nda kışlalar yanmış, sonra yenilenmiştir. Bu yenileme sırasında Nusretiye Camisi de yapılmıştır. Kışlalar sahasında bugün sadece 1848 tarihli saat kulesi ve Mecidiye Kasrı (1848-1849) kalmıştır.
Denizden Tophane
osmanlucu.webp
1889
Levanten kökenli Pascal Sébah'ın 1857'de Pera'da "El Şark" adıyla açtığı stüdyonun en parlak dönemi, 1873'te katıldığı Viyana Evrensel Sergisi'yle başlar. O yıl, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun başkenti Viyana'da düzenlenen uluslararası fuar dolayısıyla Osmanlı Devleti bir kitap hazırlatır. "Les Costumes populaires de la Turquie en 1873" (o günün çevirisiyle "Elbise-i Osmaniyye") adıyla, Osman Hamdi Bey ve Marie de Launay tarafından Fransızca hazırlanan yapıt, Osmanlı coğrafyasında yaşayan her kesimden insanın kıyafetlerini tanıtmaktadır.
Kitabın hazırlanması fikri, Viyana Sergisi komisyonuna başkanlık eden dönemin Nafıa ve Ticaret Nazırı, aynı zamanda Osman Hamdi Bey'in babası olan İbrahim Edhem Paşa'dan gelir. İbrahim Edhem Paşa, 1872 yılında, kıyafet kataloğunda yer alacak fotoğrafların çekimi için Pascal Sébah'ı görevlendirir. 1881'de atölyesinde çıkan bir yangında, Sébah'ın yıllarca İstanbul, Bursa, Edirne ve Atina'da çektiği fotoğrafların negatifleri kül olur.
Derviş Portresi
osmanlese.webp
1898
Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan III. Selim'in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış, özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) süresinde Osmanlı Devletinin ana sarayı olarak kullanılmıştır.
Yıldız Sarayı'nda bir tören
osmanlqrq.webp
1900
II. Abdülhamid, saltanatının 25. yılında af kapsamına almak üzere, tüm mahkûmların fotoğraflarını çektirdi. İşte, "Meşhur eşkıyalardan olup, idam cezasına çarptırılmış Ali oğlu Mustafa" böyle poz vermiş.
Eşkıya Ali oğlu Mustafa
osmanlzlz.webp
Yaklaşık 1900
Galata Kulesi dünyanın en eski kulelerinden biri olup, Bizans İmparatoru Anastasius tarafından 528 yılında Fener Kulesi olarak inşa ettirilmiştir.
1204 yılındaki IV. Haçlı Seferi'nde geniş çapta tahrip edilen kule, daha sonra 1348 yılında "İsa Kulesi" adıyla yığma taşlar kullanılarak Cenevizliler tarafından Galata surlarına ek olarak yeniden yapılmıştır. 1348 yılında yeniden yapıldığında kentin en büyük binası olmuştur.
Galata kulesi 1445-1446 yılları arasında yükseltilmiştir. Kule Türklerin eline geçtikten sonra hemen her yüzyıl yenilenmiş ve tamir edilmiştir. 16. yüzyılda Kasımpaşa tersanelerinde çalıştırılan Hıristiyan savaş esirlerinin barınağı olarak kullanılmıştır. Sultan III. Murat'ın müsaadesiyle burada müneccim Takiyüddin tarafından bir rasathane kurulmuş, ancak bu rasathane 1579'da kapatılmıştır.
Galata Kulesi
osmanlrdr.webp
1902
Geleneksel Türk sporu olan güreşin iki ünlü ismi, solda Adalı Halil, sağda Kurtdereli Mehmed Pehlivan. Edirne'de vali yardımcısı olan Müşir Arif Paşa, bu iki pehlivanın dargun olduklarını duyar.
Onları barıştırarak, bu fotoğrafı çektirmelerini ister. Edirne'de Sarayiçi'nde ikisi arasında bir güreş yarışması düzenlenir. Pehlivanlar barışmaya barışırlar ama o tarihten sonra da hiç görüşmezler.
Adalı Halil ve Kurtdereli Mehmed
osmanllzl.webp
1913
Balkan Savaşı sırasında uzuvlarını kaybeden askerlere Hilal-i Ahmer Cemiyeti (Kızılay) tarafından yaptırılan takma kol ve bacaklar.
Balkan Savaşı Gazileri
osmanllyl.webp
Kaynak: line.do