Üst

Osmanlı'da Ramazan Ayında Yiyecek Fiyatlarına Devlet Kontrolü

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ugur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ramazan'da halkın sıkıntıya uğramaması için devletin üzerinde durduğu en önemli mesele yiyecek sıkıntısı çekilmemesi ve gıda fiyatlarının artmaması idi. Ramazan ayı dolayısıyla gıdaların satılacağı fiyatlar devlet tarafından belirlenir ve bu fiyatların üzerinde satış yapılmaması için görevliler teftişlerde bulunurlardı. Devlet tarafından tespit edilmiş gıda fiyatları bir liste halinde bastırılarak dağıtılırdı.

osmanlida_ramazan_yiyecek_zpsbhunibdm.webp
osmanlida_ramazan_yiyecek_zpsbhunibdm.webp


Üzerinde en çok durulan iki yiyecek vardı: Ekmek ve et.​

Ramazan dolayısıyla çıkarılacak ekmek, simit ve çöreğin ne şekilde ve içine neler konularak pişirileceği devlet tarafından kararlaştırılarak fırıncılara duyurulurdu. Ramazan'da satılacak ekmek numunesi padişaha gösterilerek onayı alınır, daha sonra fırıncılardan ekmeğin belirlenen numuneye göre hazırlanması istenirdi. Aynı zamanda satılacağı fiyat da Şaban ayının son günlerinde fırıncılara ilan edilirdi.

Önemli bir diğer gıda maddesi olan etin üzerinde de sıkı sıkı durulurdu. Osmanlı döneminde en çok tüketilen et koyun eti idi. Sığır eti lezzetli olmadığı için kullanılmazdı. Tavuk da kısmen kullanılırdı. Halkın Ramazan'da artan et ihtiyacının karşılanması ve et sıkıntısı çekilmemesi için özellikle Trakya'dan İstanbul'a koyun getirtilirdi. Yiyeceklerle ilgili zam yapılması gereken bir durum varsa, uygulanmaz, zam Ramazan ayından sonraya ertelenirdi.

Kaynak: Erhan Afyoncu - Sabah
 
Adı üstünde. Osmanlı......

Şimdi olsa Ramazanda millet talep edecek diye zam üstüne zam yapmak için fırsat kollarlar. Osmanlının farkı her yerde.
 
SOCAR - Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi
Cevaplar
0
Görüntüleme
396
Ugur
Ben Vermem Devlet Versin
Cevaplar
10
Görüntüleme
351
Tevfik
Tevfik
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ)
Cevaplar
0
Görüntüleme
155
Ugur
Geri