Ülke Vatikan Şehir Devleti

Vatikan Şehir Devleti
vatikan.png
BaşkentVatikan Şehri
Resmî dillerİtalyanca
Yönetim ŞekliMutlak Monarşi
Yüzölçümü0,440 km²
Nüfus1.000
Nüfus Yoğunluğu2.272,7/km²
Para birimiEuro (€) (EUR)
Zaman dilimiUTC+1, +2
Telefon kodu+379
İnternet TLD.va
Vatikan, resmi adıyla Vatikan Şehir Devleti, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Hristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız devlettir. Ülkedeki yerleşik nüfus 1000 civarındadır, fakat Vatikan turistik bir yer olduğundan ülkedeki kişi sayısı turistlerle birlikte artmaktadır. Çevresi yüksek duvarlarla kaplıdır ve kameralarla izlenmektedir. Vatikan, Dünyanın hem yüzölçümü hem de nüfus bakımından en küçük bağımsız ülkesidir. Ilıman bir iklime sahiptir ve alçak tepeliklerden oluşur.

İtalya'nın Roma şehrinde bulunan Vatikan Şehir Devleti, Hıristiyanlık dininin Katolik mezhebinin yönetim merkezidir. Vatikan “Tanrı–Kenti” statüsüne sahip olan tek yerleşim alanıdır. Bu özelliğiyle “Kutsal–Kent”tir. Ayıca bu Tanrı-Kenti aynı zamanda bir devleti de içinde barındırmaktadır. Vatikan, İtalya Devleti’nin tüm haklarından yararlanabilen fakat kendi bayrağına ve egemenliğine sahip ayrı bir devlettir. Ülke İsviçreli Katolik askerler tarafından geleneksel giysileri içinde korunmaktadır. Ülkeye tüm girişler Roma’nın sınırlarından yapılabilmektedir.

Yüzölçümü olarak dünyanın en küçük ülkesi olan Vatikan'da mutlak monarşiye dayalı bir yönetim uygulanmaktadır. Papa, hem devlet başkanı, hem de Katolik mezhebinin ruhani lideri konumundadır. Ülke dünyanın en küçük ve saygın ordularından bir tanesine sahiptir. Ordu, 100 kişilik İsviçre vatandaşı ve Katolik olması şart olan geleneksel giysili muhafızlardan oluşmaktadır. Gizli arşiviyle önemli belgelere sahip olan ülkede akademisyenler, lisans ve lisansüstü öğrenciler bilimsel araştırma yaptıklarını göstererek ve önceden gerekli evraklarla yazılı talepte bulunarak Vatikan Arşivleri’ne girebilmektedir.

Tarih​

İtalya'nın tarihiyle hemen hemen aynı tarihe sahip olan dünya Katolik dininin merkezi kabul edilen 0.44 km karelik alana sahiptir. Pontificio ruhban sınıfı tarafından yönetilir. Devlet başkanı Papa'dır.

1929'da İtalya Devleti'yle Kilise arasında Laterano Antlaşması antlaşması imzalandı. Bu antlaşmayla ülkenin resmi dininin Katolik dini olduğu ve Roma'nın kutsal bir şehir olduğu ilan edildi.

Ekonomi​

Vatikan’ın doğrudan ya da dolaylı olarak sahibi olduğu veya yönlendirdiği günlük, haftalık ve aylık 200’den fazla gazete ve dergi, 154 radyo istasyonu veya emisyonu, 49 TV kanalı veya kablolu yayını bulunmaktadır.

Bütçesi; katoliklerden kesilen kilise vergisi, aidatlar, bağışlar, şirket gelirleri, hisse senedi-tahvil-bono gelirleri, bankacılık ve faiz gelirleri, hediyelik eşya satışlarından elde edilen gelirlerle basın yayından elde edilen reklâm gelirlerinden oluşmaktadır.

vatikan6abe80ecd20df026.jpg


Savunma​

Vatikan'da nöbet tutan ısviçreli Muhafızlar Ana meydan olan Aziz Petrus Meydanı'nın korumasını İtalyan polisi üstlenmiştir. Vatikan Devleti'nin geriye kalan kısmında orayı koruyacak bir polis ya da askerî güç, İsviçreli Muhafızlar Kıtası dışında yoktur.


Dil​

Vatikan’ın resmi dili İtalyanca'dır. Şehrin bünyesindeki kurumlarda birçok farklı dil kullanılmaktadır. Kutsal Makam Latince'yi ana resmi dil, İtalyanca'yı ana çalışma dili ve Fransızca'yı ana diplomatik dil olarak kabul etmektedir. Ayrıca sekreterlik İngilizce, Almanca, İtalyanca, Lehçe, Portekizce ve İspanyolca'yı kullanmaktadır. İsviçreli Muhafızlar Fransızca, İtalyanca ve İsviçre dilini de kullanırken, geçit törenindeki komutlar Almanca verilmektedir.

İklim​

İtalya'nın Roma şehrinde yer alan Vatikan devletinin iklimi Roma'yla aynıdır. Ilıman Akdeniz ikliminin hakim olduğu ülkede mayıs-ağustos arası sıcak geçerken, eylülden itibaren yağışlar başlamaktadır. Yağmur daha çok kış aylarında görülürken, nisan-kasım ayları arası genelde güneşlidir. Yılın en sıcak ayları ise temmuz ve ağustostur.

Kültür​

Dünyanın yüz ölçümü ve nüfus bakımından en küçük ülkesi olan Vatikan'da irili ufaklı 200'den fazla bina vardır. Vatikan'a giriş İsviçreli Muhafızlar'ın beklediği Saint Anne Kapısı'ndan yapılır. Ülkenin doğrudan ya da dolaylı olarak sahibi olduğu veya yönlendirdiği günlük, haftalık ve aylık 200’den fazla gazete ve dergi, 154 radyo istasyonu veya emisyonu, 49 TV kanalı veya kablolu yayını bulunmaktadır. Vatikan halkının yüzde 85’i İtalyan, yüzde 15’i İsviçreli ve yabancılardan oluşmaktadır. Vatikan'da vatandaşlık kalıcı değildir. Halkın bir kısmı Vatikan tabiiyetini taşımakta, diğer kısmının ise geçici veya süresiz ikamet izinleri bulunmaktadır. Vatikan, kendi pasaportu, kendi devlet kuruluşları ve bürokratları olan bir devlettir. Vatikan Pasaportu bizzat Papa tarafından verilmektedir.


Mutfak​

Vatikan mutfağı, İtalya mutfağından oluşmaktadır. İtalya mutfağının makarnaları ve pizzaları meşhurdur. Parmesan peynirli, deniz mahsüllü, kıymayla yapılan soslar gibi çok sayıda çeşidi vardır. penne ve ravioli en meşhur makarna türleridir. Lazanya, İtalya mutfağının meşhur yemeklerindendir. Bir tür makarna olan Lasagna kıymalı, sebzeli, tavuklu çeşitleri mevcuttur. İtalya'nın pilavı denilen bir başka meşhur yemekse risottodur. Ülke mutfağının en meşhur yiyeceklerinden biri de pizzalarıdır. Roasted Beef ve osso buco en çok tercih edilen etli yemek türlerindendir. Ülkenin en meşhur tatlılarıysa tiramisu, panna cotta ve Roma dondurması olan Gelato'dur. Toscana şaraplarının üretildiği ülkede en kaliteli şaraplar bulunur.

🇹🇷 Vatikan’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri​

Adres: T.C. Vatikan Büyükelçiliği Via Lovanio, 24/1 00198 Roma-İtalya
Telefon: 00 39-06 855 08 601 00 39-06 855 08 602 00 39-06 855 08 603
Faks: 00 39-06 855 08 660
E-posta: ambasciata.santasede@mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Vatikan
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Vatikan'ın Tarihi Sırrı: Kadın Papa Joan
  • Ugur
  • Ugur,
  • Tarih
  • 1    7K
Vatikan, Filistin'i Devlet Olarak Tanıdı
  • Ugur
  • Ugur,
  • Güncel
  • 1    4K
Türkiye'de bulunan incil Vatikan'ı yerle bir ediyor
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • İlginçler
  • 2    9K
Geri