Ülke Venezuela Cumhuriyeti

Venezuela Cumhuriyeti
venezuela.png venezuela.png
BaşkentCaracas
Resmî dillerİspanyolca
Yönetim ŞekliBaşkanlık Sistemi
Yüzölçümü916.445 km²
Nüfus31.416.000
Nüfus Yoğunluğu34,2 /km²
Para birimiVenezuela bolivarı (VEF)
Zaman dilimiUTC -4
Telefon kodu+58
İnternet TLD.ve
Venezuela, Güney Amerika'da yer alan bir ülkedir. Resmi adı İspanyolcada República Bolivariana de Venezuela olup Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti anlamına gelir. Kuzeyinde Karayip Denizi, doğusunda Guyana, güneyinde Brezilya ve batısında Kolombiya ile çevrilidir. Venezuela açıklarında Küçük Antiller adaları olan Aruba, Kurasao, Bonaire (son ikisi Hollanda Antilleri'ne bağlı) ile Trinidad ve Tobago ada devletçikleri bulunur.

Venezuela idari yapılanmada ABD modelini uygulamıştır. Başkenti Karakas olan ülke, 9 bölgede 23 eyalet ve başkent bölgesine ayrılmıştır. 1527 yılında İspanyol sömürgeci Diego de Losada tarafından kurulan Karakas, 2013 verilerine göre 5,298,364’luk nüfusuyla bölgesinin en önemli metropolüdür. Karakas’ın yanı sıra aynı ismi taşıyan gölüyle meşhur, ülkenin en büyük ikinci şehir Maracaibo; sanayi kuruluşlarının ve fabrikaların bulunduğu üçüncü büyük şehir Valencia; ülkenin en eski şehirlerinden olan ve günümüzde tarımsal faaliyetlere ev sahipliği yapan Barquisimeto önemli şehirler arasında sayılabilir.

Bayrak​

Venezuela bayrağı günümüzdeki bayrağa benzer şekilde ilk olarak 1806 yılında göndere çekilmiş, zaman içerisinde ülkenin konumu nedeniyle de birçok kez değişikliğe uğramış, yapılan son değişiklik ile günümüzde kullanılan hali ile 12 Mart 2006 tarihinde resmi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Venezuela günümüzde kullanılan bayrağa benzer ilk bayrağını Francisco de Miranda önderliğinde göndere çekmiş, 1819 ile 1830 yılları arasında üyesi olduğu Büyük Kolombiya devletler birliğinin bayrağını kullanmıştır. Birliğin dağılması sonucu 1830 yılında günümüzdeki bayrağın yıldız olmadan halini kullanmaya başlayan ülke, 1859 yılında bayrağa yedi yıldız ilave ederek kullanmıştır. 1954 yılında anayasal düzenleme ile bayrağın şeklini yasal düzene bağlayan ülke, 12 Mart 2006 tarihinde bayrağa sekizinci yıldız ilave edilerek günümüzdeki halini almıştır.


Bayrağı yatay olarak üç eşit parçaya bölen şeritler sırasıyla sarı, mavi ve kırmızı renklerden oluşmaktadır. Mavi şeritin ortasında yarım daire oluşturacak şekilde konumlandırılmış sekiz adet beş köşeli yıldız bulunmaktadır. Sarı renk güneş ışığını ve Güney Amerika'nın altın topraklarını simgelemektedir. Mavi renk İspanya'dan bağımsızlığı ve İspanya ile arasına mesafe koyan denizi temsil etmektedir. Kırmızı renk ise cesareti ve Venezuela'nın kurtuluşu için Simón Bolívar tarafından başlatılan devrimde akıtılan kanı sembolize etmektedir. Bayrakta bulunan sekiz yıldızdan yedisi ülkenin bağımsızlığı için mücadele veren yedi ili temsil ederken, sekizinci yıldız Simón Bolívar'ın 1817 yılındaki kararnamesinde işaret ettiği ve Guyana'nın bağımsızlığının anısına konulmasını istediği yıldızı temsilen 2006 yılında bayrağa ilave edilmiştir.

Bayrağın milli bayrak olarak kullanıldığı bu formatın dışında ayrıca resmi bayrak kullanılmakta olup, bu bayrakta göndere çekilen tarafta sarı şerit üzerinde sol köşeye gelecek şekilde konumlandırılmış ülkenin resmi arması bulunmaktadır.

Coğrafya​

Güney Amerika'nın kuzeyinde, Karayip Denizi ve Kuzey Atlas Okyanusu kıyısında, Kolombiya ile Guyana arasında yer alır. 8 00 Kuzey enlemi, 66 00 Batı boylamında, Güney Amerika, Orta Amerika ve Karayipler ile sınırlı.

venezuela3f0d887556b9d9109.jpg venezuela3f0d887556b9d9109.jpg


Venezuela tamamıyla tropikal kuşak üzerinde konumlanmaktadır. Ülkede hava sıcaklıkları yükseltiye göre değişmektedir. Özellikle alçak kesimlerde hava sıcak ve nemlidir. Yükselti arttıkça hava sıcaklığı düşmektedir. 800 metre yükseklikteki bölgelerinde görülen ortalama sıcaklık değerleri 24 derecedir. 800-2000 metre yükseklikte ise hava sıcaklık değerleri 10 ile 27 derece arasında değişim gösterir. 2000 metreden yüksek kesimler ise ortalama 18 derecedir. Venezuela yıl içerisinde ortalama 500 mm yağış alır.

Yönetim​

Venezuela Cumhuriyeti, Başkanlık Tipi Cumhuriyet ile yönetilir. Başkent Karakas olup; idari bölümler; 23 eyalet,1 federal bölge, ve 1 federal bağımlı; Amazonas, Anzoategui, Apure, Aragua, Barinas, Bolivar, Carabobo, Cojedes, Delta Amacuro, Dependencias Federales, Distrito Federal, Falcon, Guarico, Lara, Merida, Miranda, Monagas, Nueva Esparta, Portuguesa, Sucre, Tachira, Trujillo, Vargas, Yaracuy, Zulia.

Bağımsızlık günü, 5 Temmuz 1811 (İspanya ve Venezuela'dan), Milli Bağımsızlık Günü'dür. Ve 14 Eylül 1904 Venezuela*dan Milli bayramıdır. Milli Savuncu Günü*dür. Venezuela Cumhuriyeti*nin cumhurbaşkanının doğum günüdür.

Ekonomi​

Başkent Karakas Başkent Karakas
Venezuela son yıllarda yapılan keşifler sonucunda 2012 yılında dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi durumuna gelerek, bu alanda Suudi Arabistan'ı geçmiştir. Böylece petrol rezervleri konusunda Suudi Arabistan yaklaşık 70 yıldır sürdürdüğü liderliğini kaybetmiştir.

Venezuela, OPEC resmi verilerine göre 296 milyar varil ham petrol rezervlerine sahiptir. Örnek vermek gerekirse bu miktar petrol, Türkiye'nin 1220 yıllık ihtiyacını karşılamaya yeterlidir. Böylece Venezuela ekonomik ve politik olarak son derece stratejik bir konuma yükselmiş olmaktadır.

Dil​

Venezuela’nın resmi dili birçok Orta ve Güney Amerika ülkesinde olduğu gibi İspanyolca’dır. Resmi dilin yanında Wayuu, Warao, Pemon gibi 30’dan fazla yerli dili bulunmaktadır. Bunun yanında önemli sayıda göçmen topluluklarının olduğu Venezuela’da Çince, Portekizce, Arapça, Almanca konuşulmaktadır. Ekonomik ve turistik faaliyetlerin getirisi olarak İngilizce konuşan kişi sayısı da epey fazladır.

Din​

Venezuela halkı Güney Amerika kıtasının çoğunluğunda olduğu gibi Roman Katolik Kilisesi’ne mensuptur. Halkının yüzde 17’si ise Protestan’dır. Ayrıca göçmen nüfusun varlığıyla yüzde 3 oranında Müslüman, Yahudi, Budist halk mevcuttur. Halkın yüzde 9’luk kesimini ise ateistler, agnostikler ve yerel inanclara mensup kişiler oluşturur.

Tarih​

Vemezuela bağımsızlık savaşı - 1823 Vemezuela bağımsızlık savaşı - 1823
Venezuela insan yaşamının 15 bin yıl öncesine dayandığı köklü bir tarihe sahiptir. Bölgede İspanyol kolonicilerinden önce bir milyona yakın insan yaşadığı tahmin edilmektedir. 15.yüzyılda bölgeye gelen Christopher Columbus bölgeyi Nezaket Toprakları olarak adlandırmıştır. Ülkenin kıyı bölgelerini keşfeden koloniciler zamanla tüm topraklarda hakimiyet kurmuşlardır. 16.yüzyıl itibariyle bölgede yaşayan yerel halk da Roman Katolik olmuş ve dinsel birlik sağlanmıştır. Ancak 19. yüzyıla kadar birçok isyan ve bağımsızlık mücadelesi yaşanmıştır.

Bu mücadeleler Francisco de Miranda’nın 1811 yılında bağımsızlığı ilan etmesiyle başarıya ulaşmıştır. Bağımsızlık ilanıyla başlayan Venezuela Bağımsızlık Savaşı 1812 yılında yaşanan Karakas Depremi’yle kaybedilmiş ve ilk Venezuela Devleti yıkılmıştır. 7 Ağustos 1813 yılında devlet yeniden ilan edilmiş ancak uzun ömürlü olamamıştır. Bölge bağımsızlığa 24 Haziran 1821 yılında Simon Bolivar sayesinde kavuşmuştur. Bolivar Kolombiya, Venezuela, Ekvador, Panama, Kuzey Peru, Batı Guyana ve Kuzeybatı Brezilya’yı da kapsayan Büyük Kolombiya’yı kurmuştur. Venezuela 1830 yılına kadar Büyük Kolombiya’nın bir parçası olmuş; 1830 yılında Jose Antonio Paez önderliğinde bağımsızlığını ilan etmiştir. Paez ülkenin ilk devlet başkanıdır.

Kültür​

Guanaguanare dansı, Portuguesa Eyaletinde popüler bir dans Guanaguanare dansı, Portuguesa Eyaletinde popüler bir dans
Venezuela deyince diğer birçok Güney Amerika ülkesi gibi kolonyalizm, ekonomik kriz, devrimci ruh ve dans akla gelmektedir. Ülkede etnik çeşitlilik sosyal yaşamın bir parçasıdır. Nüfusun yarısından fazlası kendini melez olarak tanımlamaktadır. 21. yüzyıl başlarına kadar Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Kolombiya’dan gelen göç dalgaları bu durumda etkilidir. Bu dalgalar ülkenin var olan etnik çeşitliliğini arttırmıştır. Göçmenler ülkenin kültürünü önemli ölçüde etkilemiştir.

Venezuela içinde yerli kültürünü, Afrika kültürünü ve İspanyol kültürünü barındırmaktadır. Yerli kültürü müzik ve mutfakta kendini göstermektedir. Afrika kültürü sadece müzikte, İspanyol kültürü ise her alanda hissedilmektedir. Özellikle sinema, edebiyat ve spor gibi alanlar İspanyol kolonilerinden sonra bölgede şekillenmiş ve yer edinmiştir.

Venezuela fakirliğin ve cinayet oranlarının yüksek olduğu bir ülkedir. Ziyaretçiler yankesicilik konusunda dikkatli olmalıdır. Ülke halkı genel olarak sıcakkanlılığıyla tanınsa da göz temasından kaçınılmalıdır. Irkçılığın görülmediği ülkede insanlar birbirlerini negrito(siyahi), flaco(zayıf), gordo(şişman) gibi isimlerle yahut lakaplarla çağırmaktan çekinmezler. Ayrıca Venezuela’da Hugo Chavez ve siyaset hakkında konuşmak da tehlikeli sonuçlara neden olabilir.

Mutfak​

Venezuela mutfağı birçok mutfaktan etkilenerek oluşmuş zengin bir yapıya sahiptir. Ülkenin farklı bölgelerinde Avrupa mutfağının, yerli mutfağının ve Afrika mutfaklarının etkilerini görmek mümkündür. Kıyı bölgeleri balık, kabuklu deniz ürünleri ve balık çorbalarıyla ünlüdür. Kapan balığıyla hazırlanan pargo kıyı bölgelerinin tadılması gereken lezzetlerindendir. Amazon bölgesi ise tropikal ürünleriyle farklı seçenekler sunmaktadır. Bölgede halk muz, mısır, fasulye, manyok gibi meyve sebzelerin yanı sıra kaplumbağa, tapir ve kızartılmış karınca da tüketmektedir. Ülke genelinde en çok tüketilen ve tanınan yemekler ise arepa, cachapa, casabe gibi hamur işleridir.

🇹🇷 Venezuela’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri​

Karakas Büyükelçiliği
Adres: Calle Kemal Atatürk No: 6 Quinta Turquesa, Valle Arriba, 1061 Caracas, Venezuela
Telefon: +58-212-991-0075
Faks: +58-212-9920442
E-Pota: embajada.caracas@mfa.gov.tr

Görev Bölgesi: Venezuela – Trinidad ve Tobago – Guyana – Barbados
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Diriliş Ertuğrul Venezuela'da da Başladı
  • Ugur
  • Ugur,
  • Güncel
  • 0    2K
Bayrakların Tarihi - Venezuela
  • Ugur
  • Ugur,
  • Video Galerisi
  • 0    3K
SOCAR - Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    238
Muz Cumhuriyeti
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    194
Mohini - Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Fili
  • Ugur
  • Ugur,
  • Hayvanlar Alemi
  • 0    334
Geri