İçindekiler
Panama | |
---|---|
Başkent | Panama |
Resmî diller | İspanyolca |
Yönetim Şekli | Anayasal Cumhuriyet |
Yüzölçümü | 75.517 km² |
Nüfus | 3.360.474 |
Nüfus Yoğunluğu | 44,4/km² |
Para birimi | Panama Balboası |
Zaman dilimi | UTC-5 |
Telefon kodu | 507 |
İnternet TLD | .pa |
Coğrafya
Orta Amerika ve Karayipler'de, 9 00 Kuzey enlemi, 80 00 Batı boylamı arasındadır. Ülkeden Büyük Okyanus ile Atlas Okyanusu'nu birleştiren Panama Kanalı geçmektedir.Su Yolları
Río Chagres (Rio Chagres) birkaç geniş nehirlerinden biri ve muazzam hidroelektrik enerji kaynağıdır. Nehir merkezinde Panama yer almaktadır. Nehrin orta kısmı Gatun Barajı ve formlar Gatun Lake, Panama Kanalı'nın kısmını oluşturan yapay göl Baraj edilir. Göl Chagres Nehri üzerindeki Gatun Barajı'nın inşası ile 1907 ve 1913 arasında oluşturulmuş. Oluşturulduğu zaman, gatun gölü dünyanın en büyük insan yapımı göl oldu, ve baraj büyük toprak baraj oldu. Bu Karayip içine kuzeybatısında akıtır. Kampia ve Madden Göller eski Kanal Bölgesi alanı için hidroelektrik sağlar. Pasifik odaklı nehirler Karayip tarafında olanlar daha uzun ve yavaş koşu vardır. Onların havzaları da daha kapsamlıdır. Uzun biri Golfo de San Miguel akar ve daha büyük gemiler tarafından gezilebilir ülkenin tek nehri Río Tuira'dır.Limanlar
Panama Kanalı, yani Cristobal Limanı ve Balboa Limanı'nın her ucunda bulunan klemens bağlantı noktaları, ele konteynerler birimler (TEU) sayıları bakımından Latin Amerika'da sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer almaktadır. Balboa Limanı 182 hektarlık bir alanı kaplar ve konteynerler için dört palamar ve iki çok amaçlı rıhtım bulunmaktadır. Toplamda, iskele 15 metre derinliğe yanında olan 2.400 metre uzunluğudadır. Balboa Limanı 18 süper Post-Panamax ve Panamax iskele vinç ve 44 gezer vinç bulunmaktadır. Balboa Limanı da depo alanı 2.100 metrekare içerir.Etnik Gruplar
2010 yılında nüfusun %65 Mestizo,%9.2 siyah melezler, %6.7 beyaz ve %12.3 yerli Amerikalılar oluştururPanama Bayrağı
Panama bayrağı ilk olarak 3 Kasım 1903 tarihinde göndere çekilmiş, 4 Haziran 1904 tarihinde de renk düzeninde ufak bir düzeltme gerçekleştirilerek günümüzde de varlığını sürdüren son hali verilmiştir.Bayrak dört eşit parçaya bölünmüş, bayrağın sol üst bölümü ile sağ alt bölümünde kalan kısmı beyaz, sağ üst bölümde kalan kısım kırmızı, sol alt bölüm ise mavi renktedir. Beyaz bölümlerin tam ortasında birinde mavi, bir diğerinde kırmızı olmak üzere birer yıldız bulunmaktadır.
Bayrakta kullanılan beyaz renk barışı, mavi renk muhafazakarları, kırmızı renk ise liberalleri sembolize etmektedir.
Beyaz bölümlerde bulunan yıldızlar ise ülkede var olan iki siyasi partiyi temsil etmektedir.
Panama Armasi
Panama arması, Orta Amerika'da yer alan Panama'nın resmi devlet armasıdır.Armanın merkezinde yer alan kalkan ikişer tane üst ve alt bölümde bir bütün olarak da orta bölümde yer almak üzere beşe bölünmüş durumda bulunmaktadır. Kalkanın üst kısmında yer alan iki bölümden ilkinde ülkenin Kolombiya ve İspanya'dan şiddetli bir şekilde ayrılmasını simgeleyen beyaz zemin üzerine çapraz bir şekilde konumlandırılmış silah ve kılıç bulunmaktadır. Üstte yer alan kırmızı zemine sahip diğer bölümde ise Panama Kanalı yapımı esnasında gerçekleştirilen çalışmalara istinaden çapraz bir şekilde çapa ve kürek konumlandırılmıştır.
Kalkanın alt kısmında yer alan bölümlerden ilkinde mavi zemin üzerine konumlandırılmış ve zenginliği ifade eden altın sarısı bereket boynuzu yer almakta olup, diğer bölümde ise beyaz zemin üzerine konumlandırılmış ve ülke içi ulaşımı simgeleyen açık kanatları bulunan altın sarısı tekerlek yer almaktadır. Kalkanın orta bölümünde ise bir bütün olarak gün doğumu ve gün batımı ile birlikte Panama kanalı görüntülenmektedir. Kalkanın üst kısmında yer alan ve ülkenin bağımsızlığını kabul eden ilk ülke olan ABD'yi simgeleyen gümüş kartal ise gagasında beyaz logo bandı tutmaktadır.
Üzerinde latince olarak devlet sloganı olan ve Panama kanalının tüm dünya tarafından kullanılmasına atfen söylenen Pro Mundi Beneficio (Türkçe: Dünyanın refahı için) sloganı yazmakta olup, bandın sol ve sağ tarafları kalkanın üst bölümü üzerine konumlandırılmıştır. Kalkanın hemen arka tarafında sağda ve solda ikişer adet olmak üzere çapraz olarak konumlandırılan mızraklar dökümlü Panama bayrağı ile gösterilmiştir. Armanın üst bölümünde yer alan on adet yıldız ise ülkedeki on adet ili temsil etmektedir.
panama.webp
İklim ve Hava durumu
Panama tropikal iklim bölgesidir. Ülkede iki mevsim vardır: Ocak’tan Nisan ayına kadar sıcak tropikal iklim ve mayıs-aralık arası yağışlı dönem. Ortalama sıcaklık 27 derece civarı olup, oldukça nemli bir hava mevcuttur. En yağışlı ve soğuk ay kasımdır. En sıcak ay ise mayıs ayıdır.Atlantik Kıyıları yaklaşık 10 ay yağış alır. Yıllık yağış ortalaması 2500 ila 3000 milimetredir. Pasifik kıyılarında ise yağışlı dönem 8 ay kadar olup, yıllık yağış ortalama 1700 ila 2100 milimetredir.
Ekonomi
Panama iki ekonomiye sahip bir ülkedir: Birincisi iç bölgelerde gelişmiş tarım ekonomisi, diğeri ise Panama Kanal’ının terminal merkezleri olan Panama City ve Colon’da gelişmiş ticaret ekonomisidir.Çalışan nüfusun yüzde 30’u tarım alanıyla uğraşır. Topraklarının sadece yüzde 7’si tahıl üretimine müsaittir. Ayrıca yüzde 16’ya yakın bir bölümü çayır ve otlak arazidir. Diğer çalışan nüfusun yüzde 30’a yakın bir bölümü de endüstri ve ticaret alanında çalışır. Ekilebilir arazi ancak yüzde 5’tir. Yetiştirilen başlıca ürünler; muz, şekerkamışı, kahve, portakal, domates, yerelması, kakao, mısır ve Hindistan cevizidir. Hayvancılık bakımından çoğunlukla sığır yetiştirilir. Balık üretimi her geçen sene artmaktadır. En çok karides avlanır.
Panama, bir milletlerarası bankacılık merkezidir. Panama Kanalı, petrol gemilerinin kısa sürede yerine ulaşabilmesi için lüzumlu en kısa yol üzerindedir. Dolayısıyla ülke kanaldan ve petrol rafinerilerinden büyük gelirler elde etmektedir. İmalat sanayiinin yerli üretime katkısı yüde 50 civarındadır. En büyük imalat endüstrisi petrol rafinericiliğidir. Ayrıca gıda, meşrubat ve tütün endüstrileri de mevcuttur.
Panama mutfağı
Panama mutfağı, Afrika, İspanyol ve yerel Amerikan mutfağının bir karışımıdır. Yemekler ve malzemeler ülkenin kültürel çeşitliliğinin bir somutlaması niteliğindedir. İklimsel özelliklerinden dolayı son derce çeşitli tropikal meyvenin, sebzenin ve bitkinin yetiştiği ülkede yemekler, Latin Amerika ve Karayip bölgesindeki diğer komşularının mutfaklarındakinin aksine keskin aromalı değildir.En çok kullanılan ürünler mısır, pirinç, buğday unu, yabani muz, yuca, dana, tavuk, damuz ve balık etidir. Dünyanın en önemli muz üreticileri arasında yer alan Panama’da, tüm yemeklerde bol miktarda egzotik meyve kullanılıyor. Marine edilip egzotik soslarla servis edilen ahtapot, bol miktarda az pişmiş sebzeyle sunuluyor. Panama’nın sağlıklı olduğu kadar iştah da açıcı bir mutfağı var.
Panama festivali
“El desfile de Navidad” adı verilen Noel korteji, başkent Panama City’de kutlanan en büyük festivaldir. 25 Aralık’ta tek günlük olarak gerçekleşen kortejde halk geleneksel giysilerini giyer ve tüm şehir Panama renklerine boyanır. Şehirde büyük bir Noel ağacı kurulur ve aydınlatılır. Etrafında ilahiler söylenir. Kortej müzisyenlerin ve dansçıların eşlik ettiği bir şölen havasını alır.Feria de las Flores y del Café (Çiçek ve Kahve Festivali), Ocak ayında Boquete şehrinde kutlanan 10 günlük bir etkinlik olarak ülkenin en meşhur ikinci festivalidir. Başkentte, Ocak ayında kutlanan Caz Festivali’nin dışında kutlanan birçok festival vardır. Bunlar; Şubat ayında kutlanan Karnaval, Nisan ayında Boquete’de kutlanan Orkide Festivali, yine Nisan ayında La Villa de Los Santos kentinde kutlanan Feria Internacional del Azuero, aynı şehirde Haziran ayında kutlanan Festival Corpus Christi, Bocas del Toro şehrinde Eylül ayında kutlanan Feria Internacional del Mar (Uluslararası Deniz Festivali), Guarare Kentinde aynı ay kutlanan Festival de la Mejorana isimli folklor festivali, Kasım ayında gerçekleşen bağımsızlık günü kutlamaları, Volcan kentinde gerçekleşen tarım festivali Feria de las Tierras Altas isimli beş günlük festival, ülkenin en önemli kültürel etkinlikleridir.
Panama kültürü
Panamalı erkeklerin geleneksel giysisi beyaz pamuklu gömlek ve pantolondur. Başlarına da günümüzde Panama şapkası dediğimiz hasır şapkayı takarlar. Kadınların geleneksel kostümü ise “pollera”dır. Kısa kollu, kolları ve etekleri fırfırlı bir elbise ve iç astardan oluşan bu kostümü genellikle geleneksel festivallerin kutlandığı dönemde büyük bir gururla üstlerinde taşırlar.Panama Türk büyükelçiliği
Adres: Embajada de la República de Turquía Piso 11 P.H. TORRE SFC, Calle 55 Este, Corregimiento de Bella Vista, Ciudad de Panamá República de PanamáTelefon: +507.302.77.29, +507.302.77.30, +507.302.77.35, +507.302.77.36
[email protected]