Ülke Barbados

Barbados
barbados.png barbados.png
BaskentBridgetown
Resmî dillerİngilizce ( Tanınan diller : Bajan )
Yönetim ŞekliParlamenter Monarşi
Yüzölçümü439 km²
Nüfus277.821
Nüfus Yoğunluğu632 kişi/km²
Para birimiBarbados doları ($) (BBD)
Zaman dilimiDoğu Karayipler (UTC-4)
Telefon kodu+1-246
İnternet TLD.bb
Barbados, bağımsız bir ada ülkesidir. Kabaca 13° Kuzey ve 59° Batı da bulunur. Güney Amerika ülkelerinden biridir. Konumuyla Güney Amerika kıtasına bitişiktir. Venezuela'nın yaklaşık 434 kilometre (270 mil) kuzey doğusundadır. Barbados'a en yakın ada komşuları Saint Lucia Saint Vincent ve Granada, batıda, Grenada güney batıda ve Trinidad Tobago güneyde olup Barbados bu ülke ile şimdi sabit resmi denizcilik sınırını paylaşır.

Barbados'un toplam karasal alanı yaklaşık 430 kilometre karedir (166 mil kare)dir. Adanın iç kısımlarındaki bazı yüksek bölgeleri ile bayağı yanıltıcıdır. Barbados'un organik bileşiminin volkanik olmayacağı düşünülür. Ve ağır basan bileşim kireç taşı mercanıdır. Adanın atmosferi, Atlas Okyanusundan sürekli esen alize rüzgârlarının devamlılığı ile sıcaklığın ılıman olduğu tropikal bir iklimdir. Ülkenin bazı çok gelişmemiş sahaları ağaçlık ve fundalıklara sahiptir. Adanın iç bölgelerindeki diğer kısımları tarım endüstrisine katkıda bulunur. Buralarda geniş şeker kamışı çiftlikleri serpilmiş olup deniz sahili manzarasına sahiptir. Barbados, gelişen dünyada en yüksek yaşam standartlarından birine ve okur yazarlık oranına sahiptir. Küçük coğrafi hacmine rağmen, Barbados sürekli olarak (kalıcı bir şekilde) İnsan Gelişme İndeksi'ndeki (Human Development Index) sıralamada üstteki 30 ülke içerisindedir. Hali hazırdaki sıralamada Amerika kıtasında (Kuzey ve Güney) üçüncüdür. Ada, aynı zamanda turistler için yoğun uğrak noktasıdır.

Tarih​

Tarih içinde birkaç defa farklı medeniyetlerin işgaline uğramış olan Barbados, MÖ. 350 yıllarında çiftçileri ve balıkçılarıyla sakin bir yerdi. Kanolarla Venezuela’dan yola çıkan bir grubun ardından, Güney Amerika’dan da göçen ikinci dalgayla yeni bir görünüme kavuşmaya başladı. 1500’lü yıllarda gelen Portekizli kaşiflerden 300 yıl sonra İngilizlerin yerleşimine kucak açan Barbados, Afrika’dan getirilen köle işçilerin ayaklanıp kendi bağımsızlıklarını ilan etmesiyle 1966’da şu anki haline yaklaştı. 80’lerde ise artan turist popülasyonu, adalılar için yeni bir geçim kaynağı oluşturdu ve kendini tamamen bu alanda geliştirmeye başladı

Güney Amerika'ya Venezuela'nın Orinoco vadisi MÖ 350'de kanoları ile vardılar. Avarak insanları ikinci göçmen dalgasıydı. Güney Amerika'dan yaklaşık MÖ 800 yılında varan Avarak yerleşimi, adada Stroud Point, Chandler Bay, Saint Luke's Gully (Aziz Luke'nin su kanalı), ve Mapp's cave (Mapp in mağarası) bölgeleridir.

Güney Amerika'ya (Venezuela'nın Orinoco vadisi) MÖ 350'de kanoları ile vardılar. Avarak insanları ikinci göçmen dalgasıydı. Güney Amerika'dan yaklaşık MÖ 800 yılında varan Avarak yerleşimi, adada Stroud Point, Chandler Bay, Saint Luke's Gully (Aziz Luke'nin su kanalı), ve Mapp's cave (Mapp in mağarası) bölgeleridir.

16. yüzyılda adayı ilk kez bulan Portekizliler, bir süre sonra yerleşenler ise İngilizler olmuştur. İngilizler 1625'te geldiklerinde, adanın asıl sahipleri olan Yerliler burayı uzun bir süre önce terk etmişlerdi. İngilizler, şekerkamışı plantasyonu denen büyük çiftliklerde çalıştırmak üzere Batı Afrika'dan köleler getirdiler. (Kölelik 1834'te kaldırıldı.)

Barbadoslular, eski kurumları arasında, özellikle Codrington Koleji ile övünürler. Bu okul Batı Hint Adaları'ndaki en eski yükseköğrenim merkezidir. 1628'de kurulan başkent Bridgetown ülkenin tek liman kentidir. Kentin nüfusu yaklaşık 7.500'dür.

Bayrak​

Barbados bayrağı, Barbados'un kullandığı resmi devlet bayrağı. 30 Kasım 1966 yılında bağımsızlık günü kabul edilmiştir. Dik bir şekilde üçe ayrılmış dikdörtgenden ve bir siyah kırık Çatal zıpkından oluşmaktadır. Sağdaki ve soldaki şeritler lacivert; orta kısımdaki dikdörtgen altın rengidir. Sol şeritteki mavi dikdörtgen gökyüzünü, sol şeritteki mavi okyanusu temsil eder. Ortada bulunan altın rengi şerit ülkelerini temsil etmektedir. Ortada bulunan kırık zıpkın ise İngiliz Sömürgeciliği'nden bağımsız olduklarını simgelemektedir.

Arma​

Barbados arması Barbados arması
Barbados arması, Barbados'un kullandığı ulusal devlet arması. 14 Şubat 1966 tarihinde hükümet tarafından kabul edilmiştir. Nevin Connell tarafından tasarlanmıştır.[1] Kalkan ülkelerinin güvenliğini temsil etmektedir. Sol tarafta yunus balığı, sağ tarafta pelikan bulunmaktadır

Coğrafya​

Barbados Küçük Antiller'in en doğusundaki adadır. Batısında Rüzgârüstü Adaları bulunmaktadır. Adanın deniz seviyesinden yüksekliği 340 metredir (1,120 ft). Ada Atlas Okyanusu'nda bulunmaktadır.

Jeoloji​

Barbados Güney Amerika ve Karayip fay hattı üzerindedir. Bu fay hattında çok fazla deprem görülmez.

İklim​

Adada her mevsim Güneş görülebilir. Yaz mevsimi çok sıcaktır bu yüzden insanlar genellikle denize girip serinler. Kış mevsimi serin geçmektedir az da olsa kar görülebilir. ilkbahar ve sonbaharda hava ılıktır ve yağmur görülebilir.

Mutfak​

Barbados mutfağı Barbados mutfağı
Barbados mutfağı Afrika, Hint ve İngiliz etkileri taşır. Tipik bir Barbados yemeği çeşitli baharat ve otlarla marine edilmiş et ve balık ve yanında pek çok sıcak ordövr ve mutlaka bir ya da birden çok salata ile sunulur. Etin de mutlaka bir iki sosu bulunur. Ülkenin en meşhur yerel yemeği Acılı gravy sosly Cou-Cou ve kızartılmış Uçan Balık’tır. Diğer bir meşhur yemek ise turşulanmış domuz eti ve tatlı patatesten oluşan "Pudding and Souse"tur. Mutfakta hem kümesli hayvan etleri, hem balık ve deniz ürünleri, hem de domuz ve dana gibi çiftlik etleri önemli bir yer tutar. Izgara hindi kanadı ülkeye has özel lezzetlerden biridir.

Yan yemeklerde pilav, tatlı veya normal patates gibi lezzetler, kızartılmış vahşi muz ve ekmek ağacı meyvesi gibi Latin Amerika’ya has lezzetlerle eşit yer kaplar.

Ekonomi​

Ekonomi Ekonomi
Barbados'ta GSYİH (Gayri Safi Yurtiçi Hasıla) kişi başına düşen para açısından dünyanın 51. en zengin ülkesidir. İyi gelişmiş bir karma ekonomisi ve yüksek standartlı bir yaşam vardır.

Genelde ulusal geliri nüfusundan daha hızlı artan bu zengin küçük devlet de uluslararası ekonomik koşullardaki olumsuzluklardan etkilendi. 80’li yıllarda ekonominin sürekli kötüye gitmesi, Barbados yönetimini Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) yardım istemek zorunda bıraktı. 1991'de şeker üretimi ile turizm ve inşaat sektörleri gerilerken, ulusal gelir de azaldı. Eskiden şeker üretimine ve ilgili alanlara dayanan ekonomi, son yıllarda sanayi ve turizm sektörlerinin büyümesi ile çeşitlilik kazanmıştır. Speightstown`daki Port Charles Marinası projesinin başlaması, turizm sektörünün 1996-98 yıllarında gelişmesine sebep olmuştur. Kıyı Bankacılığı ve gizli hesap ile düşük vergi gibi olanaklar, döviz akışını sağlamaktadır. Hükümet, kabul edilemez yükselişte olan işsizlik oranını düşürmek, direkt yabancı yatırımları teşvik etmek ve devlete ait kuruluşları özelleştirmek için efor sarf etmeye devam etmektedir.

Festivaller​

Barbaros' festival Barbaros' festival

Ülkedeki en büyük ve gösterişli etkinlik Crop Over festivalidir. Diğer çoğu Karayip ve Latin Amerika ülkesinde olduğu gibi bu festival de yerel halk için son derece önemlidir. Ayrıca uluslararası anlamda popülerliği olan festival döneminde sırf bu etkinliğe katılabilmek için adaya binlerce turist gelmektedir. Bir hasat festivali olan etkinlik döneminde müzik ve yemek buluşur; şeker kamışlarının hasadını yapan köylüler gururla ürünlerini görücüye çıkarır.
 
Geri