Ülke Guyana Kooperatif Cumhuriyeti

Guyana
guyana.png
BaşkentGeorgetown
Resmî dillerİngilizce
Yönetim ŞekliYarı Başkanlık Sistemi i
Yüzölçümü214.970 km²
Nüfus772.298
Nüfus Yoğunluğu4 kişi/km²
Para birimiGuyana doları (GYD)
Zaman dilimi(UTC -4)
Telefon kodu+592
İnternet TLD.gy
Guyana veya resmî adıyla Guyana Kooperatif Cumhuriyeti (İngilizce: Co-operative Republic of Guyana), Güney Amerika'da yer alan bir ülkedir. Kıtanın kuzeyinde yer alan ülkenin batısında Venezuela, doğusunda Surinam, güneyinde Brezilya yer alırken; kuzey taraflarının Karayip Denizi'ne kıyısı vardır. Ülkenin en büyük şehri ve aynı zamanda da başkenti Georgetown'dur.

Fransız Guyanası (Fransızca: Guyane française, İngilizce: French Guiana) ile karıştırılmamalıdır.

Bayrak​

Guyana bayrağı 26 Mayıs 1966 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Bayrağın göndere çekildiği taraftan başlayarak diğer tarafa kadar uzanan ikizkenar üçgen sarı renktedir. Ülkede altın mızrak ucu olarak da adlandırılan bu üçgen ülkede ümit edilen parlak geleceği ve ülkede var olan maden zenginliklerini sembolize etmektedir. Sarı üçgeni çevreleyen beyaz renk ülkenin kıyısı olduğu denizi ve ülkede bulunan nehirleri temsil etmektedir.

Sarı üçgenin içerisinde yer alacak şekilde, gönder tarafında dikey olarak bulunan eşkenar üçgen kırmızı renktedir. Kırmızı renk ile ulusun oluşturulmasında gösterilen coşku, enerji ve fedakarlık ifade edilmektedir. Eşkenar üçgeni çevreleyen siyah renk ülkenin daha da ileri gitmesi için vatandaşların gösterdiği azim ve kararlılığı temsil etmektedir.

Bayrağın dalgalanan tarafında oluşan iki adet dikkenar üçgen yeşil renkte olup, bu renk ülkenin verimli topraklarını ve ülke ekonomisinde önemli bir yer alan tarımını sembolize etmektedir.

Tarih​

Georgetown'da Kraliçe Victoria'nın heykeli İlk Avrupalılar 1500 civarında bölgeye geldiklerinde Guyana, Arawaks, Karayip halkının kabileleri ve Yerli Amerikalıların yaşadığı yerlerdi. Her ne kadar Guyana, 1498'de Christopher Columbus tarafından ilk görüldüğü halde, 1616'da Hollandalılar tarafından üç ayrı sömürge kurulmadan önce Avrupalılar tarafından sömürgeleştirilmedi; Essequibo (1616), Berbice (1627) ve Demerara (1752).

Komuta on sekizinci yüzyılın sonlarında İngilizler tarafından devralındı ve Hollandalılar 1814'te bölgeyi resmen teslim etti. 1831'de üç ayrı sömürge İngiliz Guyanası adı altında tek koloni oldu.

İngiliz Guyanası 1966 yılında Guyana adı altında bağımsızlığına kavuştu.

Ekonomi​

Çok büyük bir ekonomisi olmayan Guyana'da, tarım ve bazı maden ürünleri ekonominin temel yapılarıdır. Ülkenin ihracat ürünleri şeker, altın, boksit, alüminyum, pirinç, kereste, pekmez, rom ve karidestir. En önemli ihracat ortakları ise Kanada, Abd, Portekiz, Jamaika'dır. En önemli İthalat ürünleri ise sanayi malları, makine ve petroldür. En önemli ithalat ortakları ise ABD, Trinidad Tobago, Küba ve İngiltere'dir.

Başlıca ürünler: pirinç, şeker kamışı, kahve ve narenciye.
Mineral Kaynakları: Boksit, Manganez, Altın ve Elmaslar.
İhracat: boksit, manganez, değerli taşlar ve rom.
İthalat: Gıda maddeleri ve yağ.

Coğrafya​

Guyana'nın coğrafyası kabaca üç bölgeye ayrılabilir:
Atlantik kıyıları boyunca dar bir bataklık ovası;
Ülke içinde, bakir ormanları ve çoğu cevher yatağı bulunan beyaz bir kum kuşağı;
Ülkenin en büyük kısmı dağlar ve savanlardan oluşur. En yüksek nokta 2.772 metre yüksekliğinde olan Roraima Dağı'dır.


Başlıca nehirleri Essequibo, Demerara, Corentyne ve Berbice'dir.

Brezilya ile 1.119 km, Venezuela ile 743 km, Surinam ile 600 km. sınırı vardır.

İklim​

Başkent Georgetown Ülkede genel anlamda tropikal iklim görülmektedir. Ülkede sıcak nemli kuzeydoğu rüzgarlarının etkisi görülürken, yağışlar yıl boyunca devam etmektedir. Yağmurun en çok görüldüğü iki sezon yaşanır. Bunlar mayıs-ağustos arası dönem ve kasım-ocak arası dönemdir.

Mutfak​

Ülkenin kendine özgü bir mutfağı olmamakla beraber, bölgeye göç etmiş Hint ve Çinlilerin getirmiş olduğu mutfak kültürü oldukça yaygındır. Asya ve Güney Amerika mutfağından bir karışım sunan ülkede Çin ve Hint mutfağının dışında Güney Amerika'ya özgü çeşitli lezzetler tadabileceğiniz restoranlar da oldukça çok sayıdadır. Ülkede fast-food restoranları da oldukça yaygındır.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
SOCAR - Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    270
Muz Cumhuriyeti
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    216
Mohini - Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Fili
  • Ugur
  • Ugur,
  • Hayvanlar Alemi
  • 0    371
Geri