Ülke Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti

Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti
vietnam.png
BaşkentHanoi
Resmî dillerVietnamca
Yönetim ŞekliTek Parti Rejimi
Yüzölçümü331.210 km²
Nüfus90.710.000
Nüfus Yoğunluğu273,8/km²
Para birimiĐồng (₫) (VND)
Zaman dilimiUTC+7
Telefon kodu+84
İnternet TLD.vn
Vietnam, resmi adı ile Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti, Güneydoğu Asya'da, Çinhindi (Kamboçya-Laos-Vietnam) Yarımadası'nın doğusunda yer alan bir ülkedir. Uzun, dar bir kara parçası üzerinde yer alan Vietnam'ın kuzeyinde Çin, batısında Kamboçya ile Laos, güneyinde ve doğusunda Güney Çin Denizi yer alır. 1955'te Kuzey Vietnam ve Güney Vietnam olarak iki ayrı cumhuriyete bölünmüş olan ülke, 1976'da Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti olarak tekrar birleşmiştir. Vietnam dağlık bir ülkedir. Song-Koi ve Mekong deltaları önemli alçak düzlükleridir. Kıyı ovaları doğuda yer alır. Geri kalan toprakların büyük bir bölümünü ormanlık, dağlık bölge kaplar. Başlıca ürünleri; pirinç, manyok, kocadarı, mısır, kahve, çay, kauçuk, el işleridir. Önemli kentleri; Ho Chi (Şi) Minh, Hanoi ve Haifong'dur. Eğitim; 12 yaşına kadar parasız ve zorunludur. Kuzey Vietnam ile Güney Vietnam 1976'da tek ülke olarak birleşmiş, ancak yıllarca süren savaş ve bombardıman sonucu büyük bir yıkıma uğramıştır.

Bayrak​

Vietnam bayrağı, sarı yıldızlı kırmızı bayrak olarak da bilinir. 30 Nisan 1955 tarihinde Kuzey Vietnam'ın bayrağı olarak kabul edilmiştir. 2 Temmuz 1976'da Güney Vietnam ile birleşilmesinin ardından bu bayrak yeni ülkenin resmî bayrağı olmuştur.

Ortasında beş kollu bir yıldız bulunan bayrağın oranı 2:3'tür. Ortadaki yıldız, Vietnam insanının soyunu temsil eder. Bayrak, Cochinchina ayaklanması'nda Fransız Sömürgesi olunmasına karşı çıkan komünist bir devrimci olan Nguyen Huu Tien tarafından tasarlanmıştır. Bayrağın ilk kez ortaya çıkmasının ardından tutuklanmış ve ayaklanmanın diğer katılımcıları ile birlikte idam edilmiştir.

Tarih​

Vietnam'ın arkeolojik tarihi, 2500 yıl öncesine dayanmaktadır. Vietnam, MÖ 1. yüzyıldan 10. yüzyıla kadar Çin Uygarlığı'nın egemenliği altında kaldı. 939 yılında bölge, Çin'e karşı bağımsızlığını kazandı. 968 yılında ise Vietnam, resmi olarak kendi resmi benliğini ilan etti.

Vietnam Savaşı
Vietnam Savaşı'nda 12 yaşında bir çocuk asker Vietnam 19. yüzyılda Çinhindi olarak (Kamboçya-Laos-Vietnam) Fransa tarafından sömürgeleştirildi. Yoğunlukla köylü olan halk topraklarından olduğu için Fransız hükümetine karşı tepkiliydi. Arada milliyetçi ayaklanmalar olduysa da bir başarı elde edilemedi. Japonya'nın Vietnam'ı işgaliyle zayıflayan otoriteye karşı bağımsızlık hareketi ligi Vietminh, 2 Eylül 1945'te cumhuriyeti ilan etti. Bu Fransa ile Vietnamlı komünist lider Ho Chi Minh'i karşı karşıya getirdi. Moskova'da bağlantıları olan, Çin'den silah desteği alan ve Mao Zedong'un Kuomintang'a karşı başarıyla yürüttüğü gerilla hareketi taktiklerini bilinen Ho Chi Minh karşısında duramayan Fransa, 1954'ün mayıs ayında teslim oldu. 1956'da seçim yapılarak tekrar birleştirilmek üzere Vietnam ikiye bölündü. Kuzeyde Ho Chi Minh'in komünist hükümeti ve güneyde Fransa'nın desteklediği Ngo Dinh Diem hükümeti kuruldu, fakat söz konusu seçim gerçekleşmedi. Saygon'daki hükümet, ABD destekli otoriter bir politika izlemekteydi. Bu güneyde tepkilerin artmasına neden oldu ve kuzeyden silah desteği alan Vietkong cephesi kurularak ABD'nin de dahil olduğu iç savaş başladı. Amerikalı askerler teknik açıdan üstün olsalar da coğrafyasını bilmedikleri bir yerde, alışkın olmadıkları gerilla taktikleri karşısında çok şansları olmuyordu. 1968'de Vietkong "Tet" saldırısını başlattı, 1973'te ateşkes ilan edilse de kısa süre sonra savaş yeniden başladı. Sonunda 30 Nisan 1975'te Vietkong'un Saygon'u ele geçirmesiyle son buldu.

Ekonomi​

Prinç tarlası Tarım ülkesi olan Vietnam'ın en önemli ekonomik kaynakları pirinç, kahve, amonyak ve mısırdır. Ormanlardan elde edilen bambu, Japon sediri, meşe, rodendia ve abanoz ağacı ekonomiye büyük katkı sağlamaktadır. Fosfat, demir, çinko ve magnezyum gibi doğal kaynaklar önemli bir yere sahiptir. Ülkenin balıkçılık sektörü oldukça gelişmiş durumdadır.

İklim​

Güney Asya'da bulunan Vietnam'a tropikal iklim hâkimdir. Enlem farklılıkları ve topografik çeşitlilikten dolayı iklim bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Yaz sezonu ile karşılaştırıldığı zaman kış sezonu kurak geçmektedir.

Dil​

Vietnam'ın resmi dili Vietnamca’dır. Zamanında Fransız sömürgesi olan ülkede Fransızca ikinci dil olarak görülmektedir ancak son yıllarda batı ülkeleriyle sık sık iletişimde olan ülkede İngilizce, Fransızca ile aynı konuma gelmiştir.

Din​

Ülke nüfusunun yüzde 45’i kendisini yerel inançlara, yüzde 16,4'ü Budist, yüzde 8,2'si Hıristiyan, yüzde 29,6'sı inançsız ve geriye kalan kısım diğer inanışlara bağlı olarak tanımlamaktadır.

Kültür​

Konfüçyüz öğretilerinin etkisinin hâkim olduğu ülkede, birey konumları bu ilkelere göre belirlenmektedir ve bu ilkelere dayanarak insanlar birbirlerine karşı olan yükümlülüklerini belli etik bir sistem dâhilinde gerçekleştirmektedirler.

Vietnam sosyal yaşamı aile çevresinde gelişmektedir ve en önemli olan ailedir. Üç neslin aynı çatı altında yaşadığını görmek oldukça mümkündür.

vitnam9da9bff4dc30d55d.jpg


Birçok etik kurala sahip olan Vietnam'da dikkat edilmesi gereken bir kaç unsur vardır; Karşı cinsle çok fazla samimi olmamak, kadınların halk içerisinde çok fazla alkol tüketmemesi, birine bir şey verilecek ise iki elle uzatılması, bir başkasının başına veya omzuna dokunmamak, parmakla birini göstermemek, elleri belde tutmamak ve sahil dışında şort giymemek bunların en başında gelmektedir.

Ülkede Asyalı bir kadının, Asyalı olmayan bir erkekle geziyor olması ise garip karşılanmaktadır.

Mutfak​

PhoVietnam kültürünün en önemli öğesi olan yemek, Fransız sömürgesinin büyük izlerini taşımaktadır. Mutfak kültürü ise bölgeden bölgeye değişkenlik göstermektedir.

Vietnam mutfağı beş ana elementin birleşiminden oluşmaktadır; baharatlı (metal), ekşi (ahşap), acı (alev), tuzlu (su) ve tatlı (toprak). Balık sosu, karides ezmesi, soya sosu, pirin, meyve, sebze, limon otu, zencefil, nane, Vietnamnanesi, kişkiş, Saijontarçını, biber ve fesleğen yaprakları yemeklerin ana damarlarıdır.

Erişte, yılan balığı, salyangoz, yengeç kızarması, yengeç çorbası, pirinç pilavı, soya fasülyesi ve karides en yaygın yemeklerdir.

Ulusal yemek olan ve fu diye okunan pho; taze otlar ve tavuk veya et ile yapılan bir çorbadır ve her yerde bulunabilmektedir.

Vejetaryen yemek Budizim etkisinden dolayı her yerde vardır.

Ülkenin en popüler içeceği kokonat suyudur. Seker kamışı suyu ve Sinhto (ezilmiş buzlar, tatlı süt, kokonat sütü ve taze meyveler ile yapılan bir tür meyve suyu) her yerde satılmaktadır. Çeşme suyu içmek kesinlikle önerilmemektedir.

🇹🇷 Vietnam’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri​

Hanoi Büyükelçiliği
Adres: Ly Thuong Kiet Str. Hanoi Central Office Bulding, 44B, 14th floor, Hanoi-Vietnam
Telefon: +84 438 222 460
Nöbetçi / Acil Durum Telefonu: +84 782 443 858
Faks: 84438222458
E-posta: embassy.hanoi@mfa.gov.tr
Çalışma Saatleri: Pazartesi - Cuma (09.00-12.30)(14.00-18.00)
Görev Bölgesi: Vietnam
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Vietnam Savaşı (1955-1975)
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    183
Kim Phuc (Vietnam - ABD Savaşındaki Çıplak Kız)
  • Ugur
  • Ugur,
  • Biyografiler
  • 3    6K
Good Morning Vietnam - Robin Williams -  Best Scenes
  • Ugur
  • Ugur,
  • Video Galerisi
  • 0    5K
Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Osmanlı Sosyalist Fırkası
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • Ansiklopedi
  • 0    4K
Geri