Ülke Yeni Zelanda Milletler Topluluğu

Yeni Zelanda
yeni-zelanda.png
BaşkentWellington
Resmî dillerİngilizce, Maorice
Yönetim ŞekliParlamenter Monarşi
Yüzölçümü268.021 km²
Nüfus4.932.710
Nüfus Yoğunluğu18,4 /km²
Para birimiYeni Zelanda Doları (NZD)
Zaman dilimiUTC+12
Telefon kodu+64
İnternet TLD.nz
Yeni Zelanda, resmî adıyla Yeni Zelanda Milletler Topluluğu, Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 1.500 km güney doğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük (North Island ve South Island) ve birçok küçük adadan oluşur.

Yeni Zelanda meşruti monarşi ve parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Devlet başkanı Kraliçe II. Elizabeth, Başbakanı ise Jacinda Ardern'dir.

Bayrak​

Yeni Zelanda bayrağı günümüzde kullanıldığı hali ile 1869 yılından itibaren kullanılmaya başlanmış, New Zealand Ensign Act ile birlikte de 12 Haziran 1902 yılında göndere çekilerek ada ülkesinin resmi bayrağı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Bayrak koyu mavi bir zeminden oluşmaktadır ve bayrağın göndere çekilen tarafında sol üst köşesinde bayrağın dörtte bir oranını kaplayacak şekilde mavi dikdörtgen konumlandırılmıştır. Bu dikdörtgen içerisinde ise Union Jack olarak adlandırılan Birleşik Krallık bayrağı yer almaktadır. Union Jack'in bayrakta kullanılması ile birlikte ada ülkesinin Büyük Britanya ile birlikte İngiliz Milletler Topluluğu'na olan bağlılık gösterilmektedir. Bayrağın dalgalanan ucunda bulunan beyaz çerçeveye sahip beş adet kırmızı beş köşeli yıldız ise Crux takım yıldızı ifade etmektedir. Bu takımyıldızının konumlandırılması ile ada ülkesinin güney yarıküredeki konumu simgelenmektedir.

Tarih​

Yeni Zelanda’ya ilk kez 1000 yıl önce Polinezyalı Maoriler yerleşmiştir. Maoriler iyi örgütlenmiş, kan bağı ile gelen şefler ve güçlü rahipler tarafından yönetilen bir kabiledir.

Adaya ilk ayak basan Avrupalı, 1642 yılında Hollandalı Abel Tasman olmuştur. Ancak Kaptan James Cook’un 1769 ve 1779’daki gezilerine kadar adalar herhangi bir yönetime bağlı kalmamış ve keşfedilmemiştir. İngiliz göçmenler, 1840 yılında İngiliz hakimiyeti kurulunca adaya yerleşmeye başlamışlardır. Wellington bu tarihten sonra kurulmuştur. Yeni Zelanda’ya 1852 yılında kendi hükümeti tahsis edilmiştir ve sonraki yüzyılda ülke yatırım, iletişim ve tarımsal üretimde hızlı bir gelişme kaydetmiştir.

Yeni Zelanda adı Hollandalı kartograflar tarafından, Hollanda'da bulunan Zealand adasına ithafen konulmuştur ve ülkenin yerlileri olan Maorilerin kendi dillerinde Aotearoa yani Uzun Beyaz Bulut Ülkesi olarak isimlendirilir. 1769-1779 yılları arasında ülkeyi 4 kez ziyaret eden İngiliz kâşif James Cook tarafından şimdiki ismi New Zealand olarak adlandırılmıştır. İngiliz Kraliyeti, 1840'ta Maori şefleri ile Waitangi anlaşmasını yaparak Yeni Zelanda’yı İmparatorluğu’nun kolonisi olarak ilan etmiştir.

Wellington05b1e804f1281a07.jpg


İklim​

Yeni Zelanda'nın Güney Yarımküre'de veya ekvatorun güneyinde olması, mevsimlerin kuzey yarım küredekilerin tam tersi olması anlamına gelir. Yazın en sıcak ayları Ocak ve Şubat olup en soğuk aylar Haziran ve Temmuzdur.

Genellikle ılıman bir iklime sahip olup, ülkenin kuzey kesimleri subtropikal iklimin etkisi altındadır. Kışın, Güney Ada'nın (South Island) iç kesimleri -10 dereceye kadar inerken, Okyanus kıyıları daha yumuşak ve yağışlı bir iklime sahiptir. Yazları 20-33 dereceler arasında olup oldukça da güneşlidir.

Ekonomi​

Yüzüklerin Efendisi filmlerinde kullanılıan Hobbit evleri Yeni Zelanda modern ve gelişmiş bir ekonomiye sahiptir. Refah ülkeleri arasında sayılabilecek Yeni Zelanda’da gelişmiş piyasa ekonomisi hâkimdir. Ülkenin para birimi “Kivi doları” olarak da adlandırılan Yeni Zelanda dolarıdır. Denizcilik, balina avcılığı, altın madenciliği, keten üretimi, kauri çamı sakızı ve kerestecilik yapılmaktadır. Küresel ekonomik krizden olumsuz etkilenen ülkede beyin göçü sorunu yaşanmaktadır. Uluslararası ticaretin geliştiği ülkede tarımcılık önemli bir geçim kaynağıdır. Hayvancılığın da ekonomisinde önemli yer tuttuğu Yeni Zelanda’da yün ihracat alanındaen büyükkapasiteye sahip ürünler arasındadır.

Dil​

Yeni Zelanda'da en çok konuşulan dil İngilizcedir. Nüfusun büyük çoğunluğunun İngilizce konuştuğu ülkede ikinci resmi dil ise Maori’dir. Ülkenin yaklaşık yüzde 15’inin konuştuğu bu dil yerli halk Maorilere aittir.

Din​

Hristiyanlık ülkede baskın dindir, ancak halkın büyük çoğunluğu seküler yaşam tercih etmektedir. 2006 nüfus sayımına göre halkın %55,6'sı kendisini Hristiyan olarak tanımlamaktadır. Diğer %34,7'si kendilerini herhangi bir dine mensup görmemektedir.Nüfus sayımının verilerine göre diğer azınlık dinleri Hinduizm, Budizm ve İslam'dır.

Kültür​

Başkenti Wellington olan Yeni Zelanda kar kaplı dağ manzaraları ile bilinen bir ülkedir. En büyük ve en kozmopolit şehri Auckland'dır. Sinema da Yüzüklerin Efendisi film üçlemesi ile 200.000.000$ ek gelir kazanmış ve bunu Peter Jackson'ın yönettiği bu üçlemenin sahibi olan Warner Bros.'un ve New Line Cinema'nın şirketleri ile bağlantılı olup Winut Films Productions katkısı bulunan bu film üçlemesi birden çok ödül sahibidir. Almanya, ABD ve Yeni Zelanda'da çekilmiştir.

Mutfak​

Yeni Zelanda mutfağı İngiliz mutfağı ile büyük benzerlik taşımaktadır. Fakat her bölgenin kendine has pişirme kültürü ve beslenme alışkanlıkları vardır. Kuzu eti, biftek ve domuz eti restoran menülerinin olmazsa olmazıdır. Kırlangıç balığı, orfoz ve John Dory gibi okyanus balıklarının çokça tüketildiği ülke mutfağında mevsimine göre ringa balığı, istiridye, karavide de yenmektedir. Kumara yani ülkeye özgü tatlı patates Yeni Zelanda mutfağının demirbaşıdır. Kivi, feijoa ve tamarillo gibi meyve türlerinin çokça tüketildiği ülkede Fransız tarzı peynir üretimi de yapılmaktadır.

Yeni Zelanda’ya gittiğinizde kuzu etli, biftekli, domuz etli, patatesli, sebzeli ve peynirli pay çeşitleriyle çokça karşılaşacaksınız. Cips şeklinde tüketilen kumara ve ilk olarak 1. Dünya Savaşı döneminde tüketmeye başladıkları sert ANZAK bisküvileri de ülke de oldukça yaygın olarak tüketilmektedir. Ülkede okyanus balıklarının ve midyelerinin tadına ise mutlaka bakın.

🇹🇷 Yeni Zelanda’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri​

Wellington Büyükelçiliği
Adres: 15-17 Murphy Street, Level 12, Thorndon, 6011, Wellington, New Zealand
Telefon: 00 64-4 472 12 90-92
Faks: 00 64-4 472 12 77
embassy.wellington@mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: Yeni Zelanda, Samoa, Fiji, Tonga, Tuvalu, Cook Adaları
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Yeni Zelanda'da 400’den Fazla Balina Kıyıya Vurdu
  • Ugur
  • Ugur,
  • Hayvanlar Alemi
  • 0    4K
KURTALAN EKSPRES Ft. Hayko Cepkin - Yeni Bir Gün
  • Tevfik
  • Tevfik,
  • Video Galerisi
  • 0    86
Yeni Camii - Hacı Yusuf Camii (Malatya)
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 3    155
Yeni Dünya Düzeni
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    166
Eski Dünya Yeni Dünya ve Coğrafi Keşifler
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    4K
Geri