Ansiklopedi Bir Tavil - Mısır ve Sudan Arasındaki Kimseye Ait Olmayan Toprak Parçası

Bir Tavil, Mısır ve Sudan arasında bulunan 2.060 km²'lik bir bölgedir. Bölgede yerleşim bulunmamakta olup hiçbir ülkeye ait değildir.

bir-tavil.jpg


Arapça "derin kuyu" anlamına gelen Bir Tavil; Mısır ile Sudan arasında, Mısır-Sudan sınırının çoğunluğunu oluşturan 22. paralelin güneyinde, 2.060 km²'lik bir bölge. Bir terra nullius ( hiç bir devletin olmayan bir bölge) ne Sudan ne Mısır hak iddia ediyor. Bölge ufak, çöl, kimse yaşamıyor, bilinen bir kaynağı yok ve deniz kıyısında değil.

Bu iki ülkenin de hak iddia etmemesinin nedeni; hemen yanı başındaki, daha büyük, içinde insan yaşayan, deniz kıyısında bulunan Hala'ib Üçgeni adı verilen yer. İngilizlerin 20. yy başında yaptığı iki sınır anlaşmasının farklı yerlerden geçmesi sonucu, birinde hak iddia edenin diğerinden vazgeçme durumunda kalması sonucu bu durum oluşmuş. Zira her iki ülke de bu üzerinde birşey olmayan yer yerine, daha avantajlı olan Hala'ib'i istemekte. Bu durum da Bir Tavil'i kimsenin istemediği bir toprak olarak dünyadaki sayılı politik anlamda ilginç yerlerden biri yapıyor.

2014 yılında yazar Alastair Bonnett Bir Tavil'i dünyada üzerinde yerleşime elverişli ancak herhangi bir devlet tarafından hak iddia edilmeyen tek yer olarak belirtmiştir.

Hala'ib Üçgeni​

Hala'ib Üçgeni (Halayeb), Kızıldeniz'deki Afrika kıyısında yer alan 20.580 kilometrekarelik bir kara alanıdır. Paralel olarak kuzey boyunca uzanır ve 1902 yılında İngilizler tarafından belirlenen "idari sınırdır". 1956 yılında Sudan'ın bağımsızlığı ile Mısır ve Sudan, bu alanda egemenlik iddia etti. 1990'ların ortalarından bu yana, Mısır 1990'larda askeri birliklerin konuşlandırılmasını takiben, Kızıldeniz Valiliğinin bir parçası olarak bölgenin fiili etkin yönetimini icra etti ve aktif olarak yatırım yapmaktadır.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Geri