Üst
Çocuklara Mahsus Gazete

Çocuklara Mahsus Gazete

Çocuklara Mahsus Gazete, İbnü’l- Hakkı Mehmet Tahir tarafından 1896- 1908 yılları arasında İstanbul'da çıkarılan haftalık resimli çocuk dergisidir.

Çocuklara Mahsus Gazete, en uzun süre yayınlanan Osmanlı çocuk dergisidir. İlk sayısı 21 Mayıs 1896, son sayısı 13 Ağustos 1908’de çıkarılmıştır. Her hafta, Padişah’ın doğum ve tahta çıkış yıl dönümlerine rastlayan günler dışında Perşembe günleri yayımını aksatmadan sürdürmüştür. 12 yıllık sürede 627 sayı çıkmıştır. Bu sürekliliği sağlamada, diğer bazı çocuk dergileri gibi günlük gazetelerin haftalık eki olarak değil de, başlıbaşına bir çocuk dergisi olarak yayınlanmasının yanında her hafta dergide yayınlanan ve doğru cevaplayanlara çeşitli ödüller verilen bilmecelerin de büyük önemi vardır.

cocuklara-mahsus-gazete.webp
cocuklara-mahsus-gazete.webp


Masalsı ve fantastik türler dışında hemen bütün edebiyat türlerine yer verilen dergide özellikle yedinci yıldan sonra çevirilerin ağırlığı dikkat çeker. İlk çocuk tiyatrosu metni de yine bu derginin sayfalarında görülmektedir. Çocuk hikâye ve romanlarının ilk örnekleri, tefrikalar, şiirler, çocukların ilgi alanlarına giren anılar, biyografi ve gezi yazıları, fenne ağırlıkveren yazılar yayınlanmıştır. Her yaştan çocuğa hitap eden yazılar dergide yer alır. Derginin yazarları tanınmış isimler değildir. İsmi duyulmuş yazarlar arasında devamlı yazı gönderen Recaizade Ercüment Ekrem’dir.

Yakaladığı profesyonel çizgiyle Çocuklara Mahsus Gazete, kendinden sonraki çocuk dergilerine örnek olmuştur.

Dergi, II. Meşrutiyet’in ilanının ardından, yayın hayatından çekilecegine dair herhangi bir ifadeye yer vermeksizin kapanmıştır.

Kaynak:
acikerisim.selcuk.edu.tr
https://tr.wikipedia.org/wiki/Çocuklara_Mahsus_Gazete
 
Geri
Üst