Ülke El Salvador Cumhuriyeti

El Salvador, Orta Amerika'da yer alan yaklaşık 7 milyonluk nüfusa sahip bir ülkedir. Batıda Guatemala'ya, kuzey ve doğuda Honduras'a komşudur. Güneyinde Büyük Okyanus bulunur.

El Salvador, Amerika anakarasının nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkesidir (özellikle başkent, San Salvador) ve ayrıca bölgenin en sanayileşmiş ülkesidir. Resmi adı El Salvador Cumhuriyeti'dir. Ülke İsa peygambere atfen "Kurtarıcı" anlamına gelen İspanyolca karşılığından gelmektedir ve toprakları İspanyol himayesi öncesinde Cuscatlán diye adlandırılmıştır.

Bayrak​

El Salvador bayrağı günümüzdeki hali ile 1912 yılında kullanılmaya başlamış, geçirdiği birkaç küçük değişiklik neticesinde güncel halini 27 Kasım 1972 tarihinde almıştır.

Bayrak sırasıyla mavi- beyaz-mavi renklerden oluşmaktadır. Bayrağı yatay olarak üç eşit parçaya bölen bu sıralama gökyüzünü, barışı ve okyanusu sembolize etmektedir.

Devletin resmi kurumları tarafından kullanılan bayrağın tam ortasında ülkenin arması gözükmektedir.

Arma​

El Salvador'un ulusal arması, 1912'de Savaş ve Donanma Bakanlığı'nın düzenlediği bir yarışmayı otuz yarışmacı arasından kazanan Salvadorlu ressam Rafael Barraza Rodríguez tarafından yapıldı.

El Salvador arması, yıllar içinde içerdikleri sembollerle ilgili farklı yorumlar yapan birçok yazar ve şaire ilham verdi. Eşkenar üçgen, eski slogan Libertad, Igualdad ve Fraternidad'ın sembolüdür. İki açık deniz, özgür kalan uluslarla sürekli bir birliktelik içinde olan bir dayanışma ruhunu temsil ediyor. Çarpışma ile sonuçlanan beş büyük volkan, yarışın cesaretini, Patria Grande'nin parçalanmış arazilerini ve çizimleri çevreleyen efsanenin somutlaştırdığı ulusun başlangıcını belirtir. Aydınlık şeffaflıkla dolu gökyüzü şan, kahramanlığı ve Özgürlük için fedakarlığı temsil ediyor. El Salvador'un egemenliğini kutsayan efsaneyle taçlandırılmış olan Frigya başlığı, yabancı boyunduruğun kurtuluşunun sembolüdür. Barışın gökkuşağı, Orta Amerika'nın kaderini yerine getirmek için izlemesi gereken yolu sembolize ediyor.

Tarih​

Dünyanın tepesindeki ikonik İsa Mesih heykeli, San Salvador. Dünyada hem El Salvador, hem de Salvadorlular'ı tanımlayan ve temsil eden semboldür. İspanyol kaşif Pedro de Alvarado 1524 yılında Meksika'dan yola çıkarak El Salvador adını verdiği yere geldiğinde, burada yerliler yaşıyordu. İspanya, El Salvador ile birlikte etrafındaki birçok ülkeyi 300 sene boyunca işgal etti. 1821 yılına kadar Guatemala'ya bağlı bir eyalet olan ülke, buradaki İspanyol yönetiminin sona ermesinden sonra 1823 yılında Orta Amerika Federasyonu içerisinde bulunan bir ülke oldu. Federasyonun 1840'ta dağılmasından sonra 30 Ocak 1841'de bağımsızlığını ilân etti.

1970'li yıllarda sağ ve sol çatışmalarına sahne olan ülke, 1979 yılında cuntacıların iktidara gelmesi ile duruldu. Cunta bazı reformları başlattı fakat şiddet tırmanmaya devam etti. 1981'de Marksist gerillalara karşı ABD yardım yolladı.

Nüfus​

San Salvador Nüfusun etnik dağılımı: melez %90, Amerika yerlileri %1, beyaz ırk %9 olup halkın çoğunluğu Katoliktir (%86). 20 bin civarında Müslüman halk bulunur. Salvadorluların %12.7'si beyazdır. El Salvador'daki Orta Avrupalı göçmenlerin çoğu II. Dünya Savaşı sırasında Çek Cumhuriyeti, Almanya, Macaristan, Polonya ve İsviçre'den mülteci olarak geldi.

Ülkede İspanyolca, Nahua (Amerika yerlileri arasında yaygındır) dilleri konuşulur. Ülkenin okur yazar oranı %80.2 dir.

El Salvador, 14 bölgeye ayrılmış olarak yönetilmektedir. Başkenti, ülkenin en yoğun nüfusuna sahip olan San Salvado şehridir. Diğer önemli şehirler şöyledir: Santa Ana, Soyapango, San Miguel, Santa Tecla, Mejicanos, Apopa, Delgado, Ilopango.

Ülke nüfusunun büyük çoğunluğu Hristiyan’dır. Yüzde 47 oranında Katolik, yüzde 33 oranında Protestan mevcuttur. Nüfusun yüzde 17’si herhangi bir dine mensup değildir.

Ekonomi​

Las Chinamas'ta kutlamalar Orta Amerika’nın yüzölçümü bakımından en küçük ülkesi olan El Salvador, bölgenin dördüncü büyük ekonomisine sahiptir. Gıda işleme, petrol, kimya, gübre, tekstil, mobilya, hafif metaller sanayii gelişmiş olan El Salvador’un başlıca tarım ürünleri ise kahve, şeker, mısır, pirinç, fasulye, yağlı tohumlar, pamuk ve sorgumdur. Ülkenin ekonomik olarak aktif nüfusunun beşte biri ABD’de yaşamaktadır. Dolayısıyla, yurtdışında çalışan işçi gelirleri ülkenin en önemli döviz ve özel tüketim harcamaları kaynağıdır.

Ülke topraklarının yüzde 25’i ekime elverişli olduğundan tarım önemli bir geçim kaynağıdır. Ekilen bitkilerin arasında mısır en büyük sahayı kaplar. İklimi sebebiyle tropik bitkiler özellikle pirinç, muz, turunçgiller ve ananasgiller bol miktarda yetişmektedir. Ülkenin en önemli ekonomik ürünü kahvedir. Hayvancılık, sığır, at gibi büyükbaş hayvanların beslenmesi şeklinde yapılır.

Mutfak​

El Salvador mutfağı El Salvador mutfağı Maya, Lenka ve Pipil halklarının yemeklerinden oluşur. Büyük ölçüde İspanyol mutfağından da etkilenmiştir. Geniş bir kıyı şeridine sahip olması sebebiyle deniz mahsulleri yönünden de zengindir.

En çok tüketilen yemeği “pupusa”dır. Mısırdan hazırlanan tortilla ile peynir, domuz eti, fasulye gibi pek çok yan malzeme kullanılarak tüketilir. Bir diğer yemek “yuca frita”dır. Kızartılmış manyok kökü, bölgeye özgü bir çeşit lahana ve domuz eti ile hazırlanır. “Panes con pollo” ise hindi ya da tavuk eti ile hazırlanan bir tür sandviçtir. İçerisine domates, salatalık, soğan ve yeşillik de eklenir.

El Salvador Cumhuriyeti Türk Temsilciliği​

Guatemala Büyükelçiliği'nin görev bölgesindedir

Guatemala Büyükelçiliği​

Adres: Diagonal 6, 12-42 Zona 10 Edificio Design Center Torre II Oficina 406 Guatemala
Telefon: +502 24902068
ambajada.guatemala@mfa.gov.tr


Görev Bölgesi: Guatemala, Belize, El Salvador, Honduras
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Salvador Dali (1904-1989)
  • Ugur
  • Ugur,
  • Biyografiler
  • 0    129
SOCAR - Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    263
Muz Cumhuriyeti
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    210
Mohini - Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Fili
  • Ugur
  • Ugur,
  • Hayvanlar Alemi
  • 0    361
Geri