Evliya Kasım Paşa Camii

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ugur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Evliya Kasım Paşa Camii, Edirne’de bulunan ve 1478'de "Evliya" olarak da anılan Kasım Paşa tarafından 1478'de inşa ettirilmiş tarihi bir Osmanlı camisidir. Camiye adını veren Kasım Paşa, Fatih Sultan Mehmed ve II. Bayezid dönemlerinde görev yapmış bir komutandır. Aynı zamanda halk tarafından “evliya” yani ermiş biri olarak anılmıştır. Kasım Paşa’nın mezarı caminin haziresinde yer almaktadır.

evliya-kasimpasa-camii.webp
evliya-kasimpasa-camii.webp

Cami, 1478-1479 yıllarında yapılmıştır. Edirne’nin güneyinde, Tunca Nehri kıyısındaki Kirişhane Mahallesi’nde yer alır. Nehirden camiye çıkmak için yapılmış 14 basamaklı bir merdiven vardı, ama günümüzde sadece iki basamağı kalmıştır. Kare planlı olan yapı, taşla yapılmış, tek kubbeli ve tek minarelidir.

Caminin girişi kuzeye bakar. Giriş kapısının üstünde Osmanlıca yazılmış üç satırlık bir yazıt (kitabe) vardır. Diğer üç duvarda ikişerli dizilmiş toplam dört pencere bulunur. Alt pencerelerin kemerlerinde oyma yıldız motifleri yer alır. Batı duvarında eski bir güneş saati vardır.

Bu cami, 1950’den beri kullanılmamaktadır. Çünkü nehrin taşkınlarından korunmak için cami ile şehir arasına set yapılmış ve bu, camiyi şehirden ayırmıştır. Cemaatin gelmemesi ve zamanla oluşan taşkınlar camiye zarar vermiştir.

kasim-pasa-camii.webp
kasim-pasa-camii.webp

Değişik zamanlarda çeşitli projelerle gündeme gelen caminin, bölgede kanal çalışmalarıyla su baskını sorununun kalkması sebebiyle, restorasyon çalışmalarına 2024 yılı kasım ayında başlandı.

Hazîre Nedir?
Çok çok güzel konu abim, emeğine sağlık... Ben Edirne ye gezmeye gittiğimde ir çok tarihi medrese, cami, hastane, müzikhane, ve bir çok yapıt gördüm, bu camiyi de söylediler lakin bizim tur anlaştığı yerlere gitti... Uzaktan gördüm çok aklım kalmıştı...uzaktan bakınca çok küçük, ama etrafı çok ilgi çekiciydi...

Eşrefoğlu Camii - Konya
Cevaplar
0
Görüntüleme
320
Ugur
Yeni Camii - Hacı Yusuf Camii (Malatya)
Cevaplar
3
Görüntüleme
375
BULUT
BULUT
Şaban Ağa Camii
  • Makale Makale
Cevaplar
0
Görüntüleme
123
Ugur
Kabaağaçlızade Mehmed Şakir Paşa (1855 - 1914)
Cevaplar
0
Görüntüleme
383
Ugur

Son mesajlar

Geri