Üst

Malavi Cumhuriyeti

Malavi
malavi.webp
malavi.webp
BaşkentLilongwe
Resmî dillerİngilizce, Çevaca
Yönetim ŞekliAnayasal Cumhuriyet
Yüzölçümü118.480 km²
Nüfus16.310.431
Nüfus Yoğunluğu137.6/km²
Para birimiMalavi kwachası (MWK)
Zaman dilimiCAT (UTC+2)
Telefon kodu+265
İnternet TLD.mw
Malavi ya da resmî adı ile Malavi Cumhuriyeti (İngilizce:Republic of Malawi, Chewa dili: Dziko la Malaŵi), Afrika kıtasının güneydoğu bölümünde yer alan ve denize kıyısı bulunmayan bir kara ülkesidir. Ülke 6 Temmuz 1964 tarihinde Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanmıştır. Ülkenin başkenti Lilongwe'dir.

Ülke ismi​

Ülkenin ismi yerel bir kelime olan Maravi'den (Türkçe: Alev) gelmekte olup, güneşin Malavi Gölü üzerinden batışı esnasında oluşan görüntünün aleve benzetilmesinden esinlenilmiştir. Günümüzde bu kelime tüm ülkenin adı olarak kullanılmakta olup, güneş sembolü ülke bayrağında da kullanılmaktadır.

Tarih​

Bölgenin sömürge ve koloni dönemi öncesinde Maravi Krallığı hakimiyeti altında olduğu ifade edilmektedir. 1859 yılında ilk Avrupalı David Livingstone Malavi Gölü'ne ulaşmış, 1891 yılında ise Malavi Birleşik Krallık'ın Britanya Orta Afrika Protektorası adı ile himayesi altına aldığı bir bölge konumuna gelmiştir. Himaye bölgelsi 1907 yılında Nyasaland adı ile sömürge sisteminin bir parçası haline getirilmiştir. 1915 yılında İngiliz hükumeti bölgede bulunan yerlilerin askerlik hizmetini yapmasını mecburi kıldığı için Baptist dini önderi John Chilembwe liderliğinde ayaklanma başlatılmış ve sömürgeci ülke birimlerine karşı özgürlük mücadelesi gerçekleştirilmiştir. Bu olay nedeniyle günümüzde de Chilembwe, Malavi ulusal kahramanı olarak görülmektedir.

1953 yılında bölge komşu bölgeler Kuzey Rodezya ve Güney Rodezya ile birleştirilerek Rodezya ve Nyasaland Federasyonu sömürge sisteminin bir parçası haline getirilmiştir. Federasyon içerisinde yaşayan ve çoğunlukta olan siyahilerin beyaz azınlığa karşı başlattığı mücadele neticesinde Britanya Kuzey Rodezya'nın haricinde Nyasaland'ın da bağımsızlığını kabul etmiştir.

6 Temmuz 1964 tarihinde ülke Hastings Kamuzu Banda yönetiminde Birleşik Krallık'tan Malavi adı ile bağımsızlığını kazanmış, bağımsızlık ilanından iki yıl sonra da cumhuriyet ilan edilerek Banda yeni cumhuriyetin ilk devlet başkanı olarak seçilmiştir. Bu olay sonrası Banda yıllarca ülkeyi mensubu olduğu Malavi Kongre Partisi (Malawi Congress Party - MCP) ile tek partili bir sistem ile diktatör bir rejim ile yönetmiş, bu rejim ancak 1994 tarihinde gerçekleştirilen referandum ile sonlandırılabilmiştir. Referandumun gerçekleşmesine yol açan olay ise 1992 yılında birkaç hristiyan din görevlisinin ülkede siyasi reformların zamanının geldiğini belirten bir mektubu Banda'ya yazarak konuyu aktardıkları olay ile başlamıştır.

1994 yılında gerçekleştirilen ilk özgür ve bağımsız seçimlerde United Democratic Front (UDF) partisinden Bakili Muluzi devlet başkanlığı görevine seçilmiş, aynı görevi 1999 yılında gerçekleştirilen seçimlerde de üstlenmeyi başarmıştır. Muluzi her ne kadar devlet başkanlığı görev süresini uzatan anayasa değişikliğini gerçekleştirmese de, kendisinden sonra görevi devralmasını istediği Bingu Mutharika (UDF) 2004 yılında gerçekleştirilen seçimlerde kazanarak devlet başkanı olmuştur. 2004 yılında gerçekleştirilen bu seçimlerde Mutharika'nın seçilmesinin en önemli nedeni ise muhalefet partilerinin bir aday üzerinde anlaşma sağlamaması ve Mutharika'nın rakibi olarak desteklememesinden kaynaklanmıştır. Mutharika 2009 yılında ikinci bir defa seçilmesinden sonra selefi Muluzi gibi görev süresini uzatmaya yönelik hamleler gerçekleştirmiş ancak Anayasa mahkemesi böyle bir değişim girişimini yasaklamıştır. 5 Nisan 2012 yılında geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybeden Mutharika'nın yerine vekaleten atanan Joyce Banda, 7 Nisan 2012 tarihinde yemin ederek görevine başlamıştır.

Malavi Bayrağı​

Malavi bayrağı ilk olarak 6 Temmuz 1964 yılında ülkenin Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını kazanması neticesinde kullanılmaya başlanmış, 2010 ile 2012 yılları arasında yapılan anayasa değişikliği ile kısa süreliğine başka bir bayrak kullanımda olmuş, ancak 2012 tarihinde göreve gelen yeni hükumet Malavi toplumu tarafından da hoş karşılanmayan yeni bayrak ile ilgili yasa değişikliğini geri çekerek eski bayrağın yine ülkenin resmi bayrağı olmasını sağlamıştır.

Bayrak, bayrağı üç eşit parçaya bölen üç yatay şeritten oluşmaktadır. Yukarıdan aşağıya siyah, kırmızı ve yeşil olarak sıralanan şeritlerden en üstte olan siyah şeritin ortasında kırmızı renkte ufuktan yeni doğan 31 adet ışını bulunan bir güneş bulunmaktadır. Bu tan kızıllığı özgür ve birleşik bir Afrika'ya duyulan umudu sembolize etmektedir. Yatay şeritleri oluşturan renklerden siyah renk Afrika kıtasının siyahi halkını temsil ederken, kırmızı renk ülkenin bağımsızlığı için verilen şehitleri ve akıtılan kanı, yeşil renk ise ülkenin bereketli ormanlarını sembolize etmektedir.

Ülkenin 2010 ile 2012 yılları arasında kullanılan bayrak değiştirilen ve yine günümüzde de kullanılan bayrak ile büyük benzerlikler göstermekteydi. Yapılan değişiklik ile siyah şeritte yer alan kırmızı doğan güneş yerini bayrağın tam ortasına konumlandırılan beyaz güneşe bırakmıştır. Bu güneş ile bağımsızlık sonrası ülkenin ilerlemede gösterdiği gelişim ifade edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca siyah ve kırmızı şeritler bu bayrakta yer değiştirilmiş bir şekilde düzenlenmiştir.

Malavi Arması​

Malavi Cumhuriyeti arması - Kabul tarihi:1964
Malavi Cumhuriyeti arması - Kabul tarihi:1964
Malavi arması, Afrika ülkesi Malavi tarafından resmi olarak kullanılan armadır. Ülkenin Nyasaland olarak bağımsızlığını henüz kazanmadığı 30 Haziran 1964 tarihinde kabul edilerek resmi arma olarak kullanılmaya başlanmış, ülkenin Malavi olarak 6 Temmuz 1964 tarihinde Birleşik Krallık'tan tam bağımsızlığını kazandıktan sonra da yeni ülkenin resmi devlet arması olmuştur.

Arma ortasında bulunan kalkan yukarıdan aşağıya doğru üç parçaya bölünmüş bir konumdadır. Kalkanın üst bölümünde yer alan bölümde gümüş zemin üzerinde oluşturulmuş iki adet mavi dalga bulunmaktadır. Kırmızı arka fonu bulunan orta bölümdeki alanda ise ilerleyen altın renkli aslan görüntülenmekte olup, kalkanın alt kısmında yer alan bölümde ise siyah zemin üzerine konuşlandırılmış ufuktan doğan yedi ışınlı güneş bulunmaktadır. Kalkanın üst bölümüne ise sağında ve solunda kırmızı-sarı tüyleri bulunan şövalye miğferi yer almaktadır. Miğferin üzerinde ise aynı renklere sahip miğfer kabarması bulunmaktadır. Miğferin üzerinde ise ufuktan doğan güneşin önünde, dalgalı mavi-beyaz çizgiler üzerinde konuşlandırılan kanatlarını açmış balık kartalı yer almaktadır. Kalkanın her iki tarafına da doğal renkleri ile konumlandırılmış olan ve bir dağ üzerinde duran aslan ve leopar kalkanı ön patileri ile tutmaktadırlar. Heraldik açıdan aslan kalkanın sağ bölümünde yer almakta olup, leopar ise heraldik açıdan kalkanın sol bölümünde bulunmaktadır. Armanın alt kısmında yer alan slogan bandında ise Birlik ve Özgürlük (Unity and Freedom) yazmaktadır.

Armada yer alan mavi ve beyaz dalgalar ülkenin önemli geçim kaynağı olan Malavi Gölü'nü temsil etmektedir. Armada yer alan kalkanın orta kısmında bulunan aslan İngiltere armasından esinlenerek konumlandırılmış olup, kalkan içerisinde güneş ise Afrika ülkelerinin özgürlüğünü ve bağımsızlığını simgelemektedir. Armanın alt kısmında yer alan dağ görüntüsü ise ülkenin en yüksek noktasını da içeren Mulanje dağını temsil etmektedir.

Coğrafya​

Malavi Coğrafya
Malavi Coğrafya
Malavi, Afrika kıtasının güneydoğu bölümünde kuzey-güney yönünde uzanan, uzun ve dar ülke topraklarına sahiptir. Ülke kuzeyde Tanzanya, batıda Zambiya, güney, güneydoğu ve güneybatıda ise Mozambik ile komşu konumundadır. Ülkenin kuzey-güney yönündeki uzunluğu 850 km, batı-doğu yönündeki uzunluğu ise 350 km'dir. Ülkenin tüm sınır uzunluğu toplamda 2.881 km olup, bunun 475 km'si Tanzanya, 1.569 km'si Mozambik ve 837 km'si ise Zambiya ile oluşmaktadır. Ayrıca Malavi gölünün Mozambik egemenliği altında bulunan bölümünde yer alan Likoma ve Chizumulu adaları Malavi devletinin hakimiyeti altındadır.

Ülkenin sahip olduğu 118.484 km²'lik toprakların %31'i ormandan, %25'i sulak alandan, %20'si tarım alanından ve %15'i ise meralardan oluşmaktadır. Ülkenin kuzey kesimleri diğer bölgelere göre daha dağlık olup, yükseltiler deniz seviyesinden 3.000 m yüksekliğe kadar çıkabilmektedir. Ülkenin en yüksek dağı 3.002 m ile Sapitwa dağıdır. Ülkenin doğu kısmının neredeyse tamamını kaplayan ve çok büyük bir bölümü Malavi egemenliği altında olan Malavi Gölü, toplamda 29.600 km² yüz ölçümü, 570 km uzunluğu ve 80 km genişliği ile Malavi'nin en büyük gölü ve aynı zamanda Afrika kıtasının en büyük üçüncü iç gölü konumundadır. Ülkenin en uzun akarsuyunu 402 km'lik uzunluğu ile Shire nehri oluşturmaktadır.

İklim​

Malavi genelinde tropikal bir iklim gözlemlenmektedir. Ülkenin sıcaklığın yüksek değerlerde görüldüğü aylar Ağustos ortası itibarı ile Kasım ayları arasındadır. Mayıs ile Ağustos ayın ortasına kadar soğuk bir dönem geçiren ülkede, yağmur mevsimi Kasım ile Nisan ayları arasında olup, bu dönem nem oranı sabahları %100'e kadar çıkabilmektedir. Nisan ve Mayıs ayları ise yağmur sonrası dönemleri oluşturmaktadır. Ülkenin yüksek kesimlerinde iklim genel itibarıyla soğuk ve yağmurlu iken, alçak kesimlerde sıcak ve bunaltıcıdır. Malavi gölü civarında da yüksek olan sıcaklık, esen rüzgarlar ile düşebilmektedir. Ülke genelinde en soğuk Temmuz ayı olurken, yıl genelinde sıcaklıklar Kasım-Nisan döneminde 19 °C ve 32 °C arasında, Mayıs-Ekim döneminde ise 14 °C ve 24 °C arasında değişebilmektedir.

Nüfus​

Ülkede 2016 tahmini verilerine göre yaşayan 18,570,321 nüfusun büyük bir kısmı değişik Bantu halklarından oluşmaktadır. Buna rağmen Malavi'de, bölgede bulunan diğer ülkelere kıyasla çok daha az halk grubu yaşamaktadır. Ülke genelinde farklı kültür ve dili olan 13 etnik grup yaşamaktadır.

En büyük etnik grubu, ismini ülkeye de veren ve nüfusun neredeyse %53,2'sini oluşturan ve Tonga, Nyanja, Chewa ve Tumbuka gruplarının ortak etnik grup ismi olan Maraviler'dir. Maravileri %16,3 ile Lomwe etnik grubu izlerken, Yao etnik grubu %13,4 ile ülkedeki üçüncü büyük etnik grup konumundadır. Bu üç grup dışında %10'un üzerinde bir orana sahip olmazken bu üç gruba en yakın etnik grup %8,7 ile Ngoni etnik grubudur. Diğer geri kalan %8,4 ise diğer Malavi'de yaşayan grupları kapsamaktadır.

Malavi genç bir nüfusa sahip olup, 2017 tahmini verilerine göre %66,89'u 0-24 yaş aralığındadır. Ülkenin sadece %2,69'u 65 yaş ve üzerindedir.

0-14 yaş: %46.34 (erkek 4,427,403/kadın 4,468,120)
15-24 yaş: %20.55 (erkek 1,956,360/kadın 1,988,123)
25-54 yaş: %27.41 (erkek 2,612,840/kadın 2,648,997)
55-64 yaş: %3.01 (erkek 275,998/kadın 302,286)
65 yaş ve üzeri: %2.69 (erkek 227,582/kadın 288,537)

Şehirde yaşayanların oranı 2015 verilerine göre %16,6 olan ülkede, nüfusun yıllık artış oranı 2016 tahmini verilerine göre %3,31 düzeyindedir.

Dil​

Ülke genelinde Bantuların çoğunlukta olması, kendisini dilde de göstermekte olup, en çok konuşulan diller Bantu dilleridir. Sömürge dönemi sonrası Birleşik Krallık'ın miras olarak bıraktığı İngilizce ile birlikte ülkenin resmi dilli olan Chewa dili, birçok kişi tarafından konuşulmaktadır. Bunun haricinde ayrıca yerel olarak Lomwe, Chiyao, Tumbuka, Chinkhonde, Chisena, Chitonga, Chinyakyusa, Chimambya, Chisenga, Chisukwa, Chingoni, Chimambwe ve Chinamwanga dilleri de konuşulmaktadır. Birçok dilin önünde bulunan Chi ön eki, yerel dilde -nin/nın dili anlamına gelmektedir.
  • Malavi'nin resmi dili İngilizce ve Chichewa (Chewa) dilidir.
  • Chichewa (Chewa) dili aynı zamanda ülkenin ulusal dilidir.
  • Bunun yanı sıra ülkede çok sayıda yerel lehçeler de konuşulmaktadır.

Din​

malavi'de bir Camii
malavi'de bir Camii
Ülke nüfusunun 2015 tahmini verilerine göre %86,9u Hristiyan dini inançlarına göre yaşamaktadır. Malavi'de İslam dini inancına göre yaşayanların oranı olan %12,5, Afrika kıtasının bu bölgesi için yüksek sayılabilecek bir orandır. Diğer nüfus ise yerel dinlere inanmaktadır. İslamiyet daha çok ülkenin güney bölgelerinde Yao etnik grubu arasında yaygındır. Bu topraklara ilk olarak 1890'lı yıllarda Arap tüccarlar ile Mozambik üzerinden gelen din, daha sonraları özellikle Yaolar tarafında benimsenmiş ve uygulanmıştır. Ülkede 2015 tahmini verilerine göre Hristiyan nüfusunun %26,9'u protestan, %18,1'i de katolik mezhebine inanmakta olup, %41'i ise Presbyterian ve Avrupalıların misyonerlik faaliyeti sonucu öğrettiği Afrika Hristiyanlığı başta olmak üzere diğer hristiyan inançlarını benimsemektedir.

Politika​

1966 yılında ele alınan anayasaya göre ülke başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olan ülkede bu anayasaya göre izin verilen tek parti Malawi Congress Party (MCP) partisiydi. 1993 yılında gerçekleştirilen referandum ile tek partili sistemden, çok partili sisteme geçişin imkanı sağlanmıştır. Malavi parlamentosunda her beş yılda bir seçilen toplam 177 milletvekili bulunmaktadır. Milletvekilleri gibi devlet başkanı da her beş yılda bir seçilmekte, bir başkan en fazla iki dönem üst üste seçilebilmektedir.

İdari yapılanma​

Malavi İdari yapılanma
Malavi İdari yapılanma
Ülke idari açıdan üç bölgeye ayrılmış konumdadır. Bu üç bölge kendi içerisinde ayrıca 28 ilçeye bölünmüş durumdadır.
  • Kuzey Bölgesi, idari başkenti Mzuzu
6 İlçe: Chitipa, Karonga, Likoma, Mzimba, Nkhata Bay, Rumphi.
  • Merkez Bölgesi, idari başkenti Lilongwe
9 İlçe: Dedza, Dowa, Kasungu, Lilongwe, Mchinji, Nkhotakota,Ntcheu, Ntchisi, Salima.
  • Güney Bölgesi , idari başkenti Blantyre
13 İlçe: Balaka, Blantyre, Chikwawa, Chiradzulu, Machinga, Mangochi, Mulanje, Mwanza, Neno, Nsanje, Phalombe, Thyolo, Zomba.

Şehir​

Malavi'de en çok nüfusu barındıran şehir başkent Lilongwe'dir. Lilongwe ile birlikte gelişmiş bir ulaşım ağına yerel hizmete sahip şehirler ise Blantyre ve Mzuzu'dur. Ülkenin en büyük beş şehri şu şekilde sıralanmaktadır: Lilongwe (723.576), Blantyre (694.499), Mzuzu (138.325), Zomba (91.860) ve Kasungu (46.569)

Ekonomi​

Malavi, dünyanın en az gelişmiş ülkelerinden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Ülke genelinde kişi başı düşen millî gelir 320 $ düzeyindedir. Ülke ekonomisi Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası gibi kuruluşlar üzerinden gelen paralara bağımlı bir konumdadır. İnsani Gelişim Endeksi'nin 2012 verilerine göre ülke toplamda 187 ülke içerisinde 170. sırayı alabilmektedir. Nüfusun %85'i kırsal bölgelerde yaşayıp ekonomi ağırlıklı olarak tarıma dayılıdır. Gayrısafî yurtiçi hâsılasının üçte biri ve ihracat gelirlerin %90'ı tarımdan kaynaklanır.
malawi-tarim.webp
malawi-tarim.webp

Ülke genelinde rüşvet çok yaygın bir konumdadır. Malavi'de var olan rüşvet dağıtımı geleneksel hak, imtiyaz ve egemen konumlarına dayalı bir durumdadır. Bu şekilde ülkenin genel bütçesinin yanı sıra sağlam bir ülke yapısı ve devamlılık için gerekli olan ancak tartışılan ikinci bir kaynak daha oluşturulmaktadır. Ülke genelinde 2008 yılında itibaren birçok Çinli iş adamı yatırımlarda bulunmuş ancak bu durum yerli halk tarafından kabul gören bir girişim olmamıştır. Yerli üreticiyi korumak adına devlet başkanı tarafından 2012 yılında kabul edilen yasa ile tüm yabancı girişimcilerin ülkenin dört büyük şehir merkezi dışında kalan küçük yerleşim yerleri ve kırsal kesimlerde iş yapması yasaklanmıştır.

En fazla ihraç ettiği ürünler arasında tütün, çay ve şeker kamışı, pamuk, kömür, boksit ve uranyum'dur.

Ulaşım​

Malavi genelinde uluslararası standartlara uygun toplam altı adet havaalanı bulunmaktadır. İniş ve kalkış pistlerinin gerekli uzunlukta, sağlam ve asfaltlı olduğu bu havaalanlarının iki tanesi başkent Lilongwe ve Blantyre'de bulunmaktadır. Bunların haricinde pistlerinin uzunluğu daha kısa olan ve asfaltlı olmayan 37 havaalanı daha mevcuttur. Ülkenin üç uçağı ile hizmet veren ulusal havayolu şirketi Air Malawi'dir. Başkent Lilongwe'ye, ülke içi uçuşlarının yanı sıra Ethiopian Airlines ile Addis Abeba, Kenyan Airways ile Nairobi ve South African Airways ile de Johannesburg şehirlerinden de seferler gerçekleştirilmektedir.

malavi deniz taşımacılığı
malavi deniz taşımacılığı
Malavi genelinde karayolunda trafik soldan akmaktadır. Ülke içerisinde bulunan toplam 14.597 km karayolunun 2001 verilerine göre 2.773 km'si asfaltlanmış, 11.821 km'si ise iş makinalarının çakıl taşlarının üzerinden geçerek ve yolları düzleştirerek oluşturduğu yollar konumundadır. Ülkenin nüfusu yoğun şehirleri arasındaki bağlantı yolları genelde asfaltlanmış olup, rahat bir ulaşım sağlamaktadır.

Ülke genelinde otobüs hatları şehirler arası yolcu taşımacılığında sık kullanılmaktadır. Ülkenin ilk üç büyük şehri olan Lilongwe, Blantyre ve Mzuzu arasında günlük olarak hızlı otobüs seferleri düzenlenmektedir. Bu üç şehir dışıdaki yerleşim bölgelerinde ulaşım minibüs ile sağlanmaktadır. Ülke içi bağlantıların yanı sıra Lilongwe ve Blantyre'den Johannesburg (Güney Afrika Cumhuriyeti), Lusaka (Zambiya) ve Harare'ye (Zimbabve) günlük olarak otobüs seferleri düzenlenmektedir.

Deniz taşımacılığı Malavi Gölü nedeniyle ülkede yaygın olarak kullanılan bir ulaşım aracıdır. MS Ilala ile özellikle Mozambik egemenliği altında olan Malavi Gölü üzerinde bulunan ve Malavi'ye ait olan Likoma ve Chizumulu adalarına seferler düzenlenmektedir. Ülkenin en güney ucunda bulunan Nsanje şehrinde bulunan iç liman Shine Nehri ve Zambezi Nehri bağlantılarını kullanarak ülkenin kıyısı olmasa da Hint Okyanusu'na açılabilme imkanı sağlamaktadır. Ancak bu seferler 2012 yılında Mozambik ile Zambezi Nehri'nin kullanımıyla ilgili yaşanan sorun nedeniyle durdurulmuştur.

Mutfak​

Malavi yerel yemekleri genel olarak "Nsima" olarak adlandırılır ve içerisinde 3 farklı 3 tabaktan oluşur; yer fıstığı ve küçük şalgamdan oluşan birinci tabak, lahana ağılıklı ikinci tabak ve kapenta denilen üçüncü tabak. Bunları ellerindeki yulaf lapalarını minik parçalara ayırıp, bu yemeklere bandırarak yerler. Kümes hayvanları ve mevsimi geldiği zaman tropikal meyvelerin miktarı oldukça artmaktadır.

Ülkede yiyebileceğiniz, damak tadınıza uygun olabilecek yerel lezzetler; ülkenin en gözde yemeği olan Chambo (Malavi Gölü'nden çıkan taze balıklar ile yapılır) ve Zomba, Mulanje ve Nykia platolarındaki ırmaklardan yakalanan alabalıklardır. İçecekler olarak ise; Yerel biralar ve Malavi cin-toniği en fazla tüketilen alkollü içecekleridir. Mahewu ise yoğurdumsu bir çeşit alkolsüz yerel içecektir. Lilongwe ve Blantyre gibi büyük şehirlerde, çok lüks ve kaliteli restoranlar bulunmaktadır. Bu restoranlar oldukça hijyeniktir ve dünya mutfaklarından çeşitli lezzetler sunarlar. Ancak büyük şehirlerin dışına çıkıldıkça hijyen koşullarına daha fazla dikkat etmeniz gerekmektedir.

Türkiye-Malavi İlişkileri​

6 Temmuz 1964’de bağımsızlığını ilan eden Malavi ile diplomatik ilişkilerin kurulması Bakanlar Kurulunca 5 Temmuz 1969’da kararlaştırılmıştır. 30 Mart 1968’de açılan Nairobi Büyükelçiliğimiz Malavi’ye akredite edilmiş, dönemin Nairobi Büyükelçimiz Sadun Terem 17 Haziran 1971’de Malavi Cumhurbaşkanına itimatnamesini sunmuştur.

Malavi’ye 2011’den bu yana Lusaka Büyükelçiliğimiz akreditedir. Malavi Türkiye’de Berlin Büyükelçiliği vasıtasıyla temsil edilmektedir.

Türkiye’nin Malavi’de muvazzaf Büyükelçilik açma kararı 17 Temmuz 2017 tarihli Notamız ile Malavi tarafına bildirilerek, Malavi Hükümetinin muvafakati istenmiş, Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanlığı 29 Kasım 2017 tarihli Notası ile Türk tarafını sözkonusu muvafakatin verildiği yönünde bilgilendirmiştir.

Ülkemiz ile Malavi arasındaki ilişkiler görece sınırlı düzeyde olup, siyasi sorun bulunmamaktadır.

Malavi’den ülkemize Dışişleri Bakanı (uluslararası toplantılar marjında üç kez) ve diğer Bakanlar düzeyinde resmi ziyaretler yapılmış olmasına rağmen ülkemizden Malavi’ye henüz Cumhurbaşkanı ve Bakan düzeyinde ziyaret olmamıştır (mevcut Cumhurbaşkanı Mutharika, Eğitim, Bilim ve Teknoloji Bakanı olarak 9-13 Mayıs 2011 tarihli BM 4. En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı ve Dışişleri Bakanı olarak 15-16 Aralık 2011 tarihli Türkiye-Afrika Birinci Bakanlar Gözden Geçirme Konferansı vesilesiyle ülkemizi ziyaret etmiştir).

Türkiye ile Malavi arasında 2017 yılındaki ticaret hacmi 19,8 Milyon ABD Doları düzeyinde olmuştur. Ülkemiz Malavi’ye 2,7 Milyon ABD Dolarlık ihracat yaparken, Malavi’den 17 Milyon ABD Dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir.

Ülkemizin Malavi’ye ihracatında maya, makina parçaları, demir/çelikten depolar, alüminyumdan çubuklar ve profiller, prefabrik yapılar, gaz, sıvı ve elektrik sayaçları ve römorklar öne çıkan ürün gruplarıdır. Türkiye’nin Malavi’den düzenli olarak ithal ettiği ürünlerin tütün ve tütün döküntüleri olduğu görülmektedir.

Ülkemiz Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) aracılığıyla çeşitli alanlarda Malavi’ye çeşitli yardımlarında 2017-2018 Türkiye Burslarına Malavi’den 11 öğrenci burs almaya hak kazanmıştır. 1992’den bu yana 63 Malavi öğrenci Türkiye Burslarından yararlanmıştır. Halihazırda 31 Malavili öğrenci Türkiye Bursları kapsamında ülkemizde öğretim görmektedir.

Malavi Türk Elçiliği​


Adres: Westfaelische Strasse 86, 10709, Berlin
Germany
Tel: + 49(0)308431540
Fax: + 49(0)3084315430
Soru ve görüşleriniz için: [email protected]
Malavi Büyükelçiliği Konsolosluk Birimi: [email protected]
Ekonomi ve Turizm Birimi: [email protected]
Website: www.malawi-embassy.de
(*) Berlin içinde ikamet eden ve şahsen başvuru yapmak isteyen kişiler U7 (Konstanzer Caddesi ) ile veya U3 (Fehrberliner Platz) toplu taşıma araçları ile Malavi Büyükelçiliğine ulaşabilirler.
Malavi Büyükelçiliği Çalışma Saatleri
Pazartesi-Perşembe: 9:00-16:00
Cuma: 9:00-14:00
Cumartesi/Pazar: Resmi tatil dolayısıyla Malavi Büyükelçiliği hizmet vermemektedir.
Malavi Büyükelçiliği, Malavi Vizesi İçin Gerekli Evraklar
- Malavi vizesi başvuru formu
- 1 adet pasaportta kullanılan ebatlarda, güncel fotoğraf
- Ulaşım ve otel rezervasyon dokümanları
- Geçerliliği bulunan pasaport
- Üzerinde posta pulu ve ikamet adresinin bulunduğu zarf
- Destekleyici finansal evraklar (maaş bordrosu, banka hesap dökümü)
- Davet yazısı (Ticari veya ziyaret amacıyla seyahat edilecekse Malavi’de ikamet eden kişiden temin edilen)
(*) Tüm dilekçeler Malavi Büyükelçiliğine hitaben, şahsen yazılmalıdır.
(*) Resmi ve diplomatik görevler nedeniyle Malavi’ye ziyaret planlayanlar için Gratis vize imkanı veya ücret indirimi pasaport sahiplerinin resmi evrak beyanlarına bağlı olarak uygulanabilmektedir.
 
Türkiye Cumhuriyeti İller Kronolojisi
  • Öne çıkan
  • Makale Makale
Cevaplar
0
Görüntüleme
52K
Ugur
Tuva Türkleri kimdir? Tuva Cumhuriyeti, Tuva Türkçesi, Tuva Haritası
Cevaplar
0
Görüntüleme
818
Kaptan43
Kaptan43
Mohini - Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Fili
Cevaplar
0
Görüntüleme
506
Ugur
Muz Cumhuriyeti
  • Makale Makale
Ansiklopedi Muz Cumhuriyeti
Cevaplar
0
Görüntüleme
293
Ugur
SOCAR - Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi
Cevaplar
0
Görüntüleme
396
Ugur
Kars Cumhuriyeti
  • Makale Makale
Cevaplar
0
Görüntüleme
98
BULUT
BULUT
Geri