Üst
Mantar Tüketiminde Doğru Bilinen Yanlışlar

Mantar Tüketiminde Doğru Bilinen Yanlışlar

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ugur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Uzmanlar, yağışlarla birlikte doğada kendiliğinden çıkan ve halk tarafından tüketilmek üzere toplanan mantarların zehirli olabileceği uyarısında bulundu. Doğal olarak yetişen ve çeşitli şekillerde tüketilen şapkalı mantarların yapısında zehirli madde bulunduğu ve ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenme vakalarına sebep olabildiği, kişilerin her ne kadar zehirli olanla olmayanı ayırt edebildiğini iddia etse de her zaman bunun mümkün olmadığına dikkat çekildi.
mantar.webp
mantar.webp

Afyonkarahisar Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lüfti Akgün, doğal ortamda kendiliğinden yetişen mantarların tüketiminden kesinlikle kaçınılması uyarısında bulundu. Akgün'ün verdiği bilgiye göre, mantar zehirlenmelerindeki belirtiler mantarın yapısındaki zehrin çeşidine göre 2 saatte ya da 6 saatte ortaya çıkabilir. Mantarın yenmesinden 2 saat sonra ortaya çıkan belirtiler; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, bulanık görme, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma, terleme olarak sayılabilir. 6 saat sonra gelişebilen zehirlenme belirtileri ise bulantı ve kusma, ishal, ateş, nabızda artış, karın ağrısı, daha sonra da karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluğuna bağlı belirtiler olarak gelişiyor.

Akgün, mantar zehirlenmelerinden korunmanın kesin yolunun doğada kendiliğinden yetişen mantarların yenmeyip, bunun yerine kültür mantarlarının tercih edilmesi olduğunu belirtti. Bu mantarları alırken de ambalajlı olmasına ve ambalajın üzerinde tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik etiketlerin bulunması gerektiğini hatırlattı.

Öte yandan mantar zehirlenmesi konusunda halk tarafından kabul gören bazı yanlış inanışlar mevcut.

Mantar tüketiminde doğru bilinen yanlışlar:​


  • Yoğurtla yendiğinde zehirlemez
  • Sirke ve tuzlu suda kaynatıldığında zehir yok olur
  • Pişirilen ve kurutulan mantarda zehir kaybolur
  • Çayırlarda yetişenlerde ve ağaçlardakilerde zehir olmaz
  • Gümüş kaşıkla kaynatılan mantarda kaşık kararıyorsa mantar zehirlidir
  • Salyangozlar zehirli mantarları yemezler
  • Mantar koparıldığında rengi değişmezse zehirsizdir
  • Koparıldıktan sonra iç kısmı mavileşirse bu mantar zehirlidir.

Kaynak: zaman.com.tr
 
TzkBl6ZcISlFzeQWKpdcSWQuBeC2FbNSWMiXKAcxLXCmVPfNjE.webp
TzkBl6ZcISlFzeQWKpdcSWQuBeC2FbNSWMiXKAcxLXCmVPfNjE.webp


Kanlıca mantarıdır ve zehirlisi çok zehirlidir ayırt etmek cidden çok zor bilmeyen için mümkün değildir.
biz mantarla yeni tanışanlar için bu mantarın içine ince bir çizik atip süt çıkarsa zehirlidir su damlacığı çıkarsa zehirsizdir diye öğretirler. nekadar doğrudur bilmiyorum ama çocukluğumdan beri severim yerim bu kanlıca mantarını... Tşklr
 
Geri
Üst