Ülke Saint Kitts ve Nevis Federasyonu

Saint Kitts ve Nevis Federasyonu
saint-kitts-ve-nevis.png
BaşkentBasseterre
Resmî dillerİngilizce
Yönetim ŞekliParlamenter Monarşi
Yüzölçümü261 km²
Nüfus51.300
Nüfus Yoğunluğu196,5 kişi/km²
Para birimiDoğu Karayip doları (XCD)
Zaman dilimiUTC -4
Telefon kodu+1-869
İnternet TLD.kn
Saint Kitts ve Nevis Federasyonu ( Saint Christopher ve Nevis Federasyonu olarak da bilinir), Karayipler'deki Rüzgâraltı Adalarında bulunan iki adadan oluşan federal bir ülkedir. Yüzölçümü ve nüfus bakımından Amerika'daki küçük bağımsız devletlerdendir.

Başkent, ülkenin en büyük adası olan Saint Kitts üzerindeki Basseterre'dır. Ülkenin küçük adası Nevis, Saint Kitts'in yaklaşık 2 mil (3 km) güneydoğusunda yer almaktadır.

Dil ve din​

Ülkenin resmi dili İngilizce’dir. Saint Kitts’te İngilizce ile karışmış olan yerel bir dil kullanılmaktadır. Nüfusun çoğunluğu Hıristiyan’dır. Çoğunluğu İngiliz kilisesine ya da diğer Protestan kiliselerine bağlıdır.

Ekonomi​

Ülkenin ekonomisi turizme, tarıma ve hafif imalat sanayiye dayanmaktadır. 1940’larda yoğun olan şeker üretimi, dünya ekonomisine ayak uyduramayarak düşüşe geçmiştir. 2005 yılında devlet, kendi yönetimindeki şeker fabrikasını kapatmıştır. Buna karşın, turizm sektörü her geçen yıl yükseliş göstermektedir. 2009 yılında 587.479 turist ülkeye gelmiştir.

Tarih​

1493’te yılında Kristof Kolomb’un keşfettiği adalara 1623’te İngilizler yerleşmeye başladı. Ada, Büyük Britanya’nın Küçük Antillerdeki ilk sömürgesi oldu. St. Kitts’i, 1628′de Nevis Adası’nın sömürgeleştirilmesi izledi. 1628-1713 yılları arasında adalar, Fransızlarla İngilizler arasında çekişme konusu oldu. Şeker kamışı plantasyonları kuruldu. İş gücünde, Afrika’dan getirtilen kölelerden yararlanıldı. 1713 Utrecht Barışı ile kesin olarak İngiliz egemenliğine girdi. 1834’te, köleliğin kaldırılması, şeker kamışı üretiminde büyük düşüşe yol açtı. 1825’te Anguilla Adası ile birleştirilerek tek bir yönetim altında toplanan üç ada, 1871-1956 arasında Rüzgaraltı Adaları Federasyonu’nun, 1958-1962 arasında Antiller Federasyonu’nun bir parçasını oluşturdu.

1967’de kurulan özerk St. Kitts-Nevis-Anguilla Federe Devleti’nden tek yanlı ayrılarak bağımsızlığını duyuran Anguilla Adası, 1969’da İngiliz güçleri tarafından işgal edildi. 1971’e kadar eski konumunu sürdüren Anguilla Adası, 1976’da St. Kitts-Nevis’ten ayrılarak fiilen Büyük Britanya’ya bağlandı. Bu durumun Aralık 1980’de yapılan referandumla yasallık kazanmasından 3 yıl sonra Büyük Britanya ile St. Kitts-Nevis arasında yürütülen görüşmeler, 19 Eylül 1983’te, St. Kitts-Nevis’in bağımsızlığıyla sonuçlandı.


sYq.jpg


İklim​

Saint Kitts ve Nevis tropikal bir iklime sahiptir. Yıl boyunca hava sıcaklıkları çok fazla değişmemekle birlikte 25-28 derece arasında seyreder.

Kültür​

Halk daha çok büyük şehirlerde yaşamaktadır. Bu kasabalarda çoğunlukla sadece büyük bir market yer alır. Kimi zaman posta merkezi de bulunmaktadır. Ülkede yaşayan halk için evlilik önemli bir kavramdır. Bu bir sosyal sorumluluk ve yetişkinliğin başlangıcı olarak görülür. Sağlık hizmetleri oldukça gelişmiştir. Doktorlar daha çok İngiltere ve Kanada’da eğitim almış kişilerdir.

Zamanında İngiliz sömürgesi olmanın verdiği etkiyle de, kriket ada halkı için önemli bir spor dalıdır. Bunun yanı sıra halk müziği ve sanatı çok sever. Yıl boyunca bunlarla ilgili pek çok etkinlik düzenlenir.

Mutfak​

Saint Kitts ve Nevis mutfağı daha çok Batı Hindistan etkisinde kalmıştır. Yemeklerinde genellikle kendi bölgelerinde üretilen malzemeleri kullanırlar. Ancak çok fazla tüketilen oğlak ya da keçi eti, aslında bir Afrika geleneğidir. "Sulu oğlak yahnisi" olarak adlandırdıkları yemekleri sıkça tüketilir.

Ana yemeklerinde ayrıca tavuk, tuzlu balık ve çeşitli sebzeleri de kullanırlar. Ekmekağacı, papaya ve diğer yerel meyveleri öğün olarak da tüketilmektedir.

Saint Kitts ve Nevis Türkiye Büyükelçiliği​

Saint Kitts ve Nevis, Santo Domingo Büyükelçiliği (Dominik Cumhuriyeti) görev bölgesindedir.

Santo Domingo Büyükelçiliği

Adres: Calle Los Laureles, No. 29, Bella Vista, D.N., Santo Domingo, Republica Dominicana

Telefon:+1 809 532 77 83, +1 809 532 77 84 +1 809 532 77 85 +1 809 532 77 86

Faks: + 1 809 535 60 50


E-posta: embajada.dominicana@mfa.gov.tr

Görev Bölgesi : Dominik Cumhuriyeti, Antigua ve Barbuda, Dominika, Haiti, St. Kitts ve Nevis.
 
Saint Lucia
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Saint Vincent ve Grenadinler
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    1K
Saint Lucia
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    1K
Geri