Ülke Somaliland

Somaliland
somaliland.png
BaşkentHargeisa
Resmî dillerSomalice, Arapça, İngilizce
Yönetim ŞekliCumhuriyet
Yüzölçümü176.120 km²
Nüfus3.508.180
Nüfus Yoğunluğu19,9/km²
Para birimiSomaliland şilini
Zaman dilimiUTC+3 (Doğu Afrika saati)
Telefon kodu+252
İnternet TLDyok
Somaliland, Afrika kıtasının doğusunda 1991 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan ederek kurulan ancak bu bağımsızlığı uluslararası alanda tanınmayan ve halen Somali'nin bir bölgesi olarak değerlendirilen ve Afrika Boynuzu'nda yer alan devlet. Ülkenin sınır komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) doğuda Somali, güneyde Etiyopya ve kuzeybatıda Cibuti yer almaktadır. Bunun haricinde ülkenin kuzeyinde Aden Körfezi yer almaktadır. Ülkenin başkenti Hargeisa'dır.

Tarih​

Osmanlı devleti tarafından Somaliland’a liman inşaa edilmiş ve Aden Körfezi, Portekizli denizcilere karşı korunmaya çalışılmıştır.

1840 : İngilizler Aden kıyılarına çıkmış ve Kızıldeniz’in karşısında yer alan Somaliland’lı kabileler ile ilk temas kurulmuştur.
1870 : Kavalılı Mehmet Ali Paşa komutasındaki Mısır Ordusu Somali kıyılarını ele geçirmiştir.
1877 : İngiltere ile Mısır arasında anlaşma imzalanmış ve Yemen ile Somaliland arasında kalan yerlerin güvenliği sağlanmıştır.
1884 : İngiltere, Cibuti’yi hakimiyeti altında tutan Fransa ile anlaşmış ve Somaliland’ı Mısır’dan ele geçirmiştir.
1887 : İngiltere, Somaliland’da sömürge kurmuş ve Binbaşı Albert Hunt’u vali atamıştır.
1960 : Somali, İngiltere’den bağımsızlığını kazanmıştır.
1969 : General Said Barre komutasındaki ordu Somali’de darbe yapmış ve ülkenin kuzeyindeki(Somaliand) kabilelere karşı soykırımda bulunmuştur.
1981 : Somali Ulusal Konseyi (SNM) İngiltere’nin başkenti Londra’da toplanmış ve uluslararası topluma yönelik Somali’deki durum hakkında lobi faaliyetlerinde bulunmuştur.
1988 : Uluslararası baskılara daha fazla direnemeyen General Barre, Etiyopya ile uzlaşarak saldırmazlık paktı imzalamış ve Somaliland’daki kabilelere karşı saldırılar durmuştur.
1991: Somaliland kendi içerisinde bir uzlaşı hükümeti kurmuş yalnız dünyada hiçbir ülke Somaliland’ın bağımsızlığını kabul etmemiştir.

Somaliland bayrağı​

Somaliland bayrağı, Afrika'da bulunan, bağımsızlığını ilan etmesine karşın uluslararası alanda Somali'nin bir parçası olarak görülen Somaliland tarafından 14 Ekim 1996 tarihinde kabul edilen ve 1997 yılından itibaren kullanılan resmi bayrağıdır.

Somaliland bayrağı yatay olarak konumlandırılan eşit büyüklükteki yeşil, beyaz ve kırmızı şeritlerden oluşmaktadır. En üst kısımda bulunan ve refahı temsil eden yeşil şeritte beyaz ile yazılmış ve islam dinini temsilen bayrakta yer alan Kelime-i şehadet bulunmaktadır. Orta kısımda yer alan ve barışı simgeleyen beyaz şeridin tam ortasına denk gelecek şekilde konumlandırılan ve birleşik Somali düşüncesinin bittiğini ifade eden beş köşeli siyah yıldız yer almaktadır. Burada yer alan beş köşeli yıldızın her bir köşesi de Somalili halkın yaşadığı Somaliland (eski Britanya Somalisi), Somali (eski İtalyan Somalisi), Cibuti (eski Fransız Somalilandı), Etiyopya'nın Somali Bölgesi ile Kenya'nın kuzeydoğusunda bulunan bölgeleri sembolize etmektedir. Bayrağın alt kısmında yer alan kırmızı şerit ise bağımsızlık mücadelesinde kaybedilen insanların kanını temsil etmektedir.

Ülke bağımsızlık ilanını gerçekleştirdiği 1991 yılından 1996 yılına kadar farklı bir bayrak kullanmaktaydı. Söz konusu bayrakta beyaz zemin üzerine konumlandırılan yeşil daire mevcuttu. Daire tam bayrağın ortasına denk gelecek şekilde konumlandırılmıştı. Dairenin üst ve alt kısımlarına denk gelecek şekilde de Kelime-i şehadet yer almaktaydı.

Somaliland arması​

Somaliland arması Somaliland arması, Afrika'da bulunan, bağımsızlığını ilan etmesine karşın uluslararası alanda Somali'nin bir parçası olarak görülen Somaliland tarafından 14 Ekim 1996 tarihinde kabul edilen ve 1997 yılından itibaren kullanılan resmi armasıdır.

Arma sarı zemine sahip daireden oluşmaktadır. Dairede yer alan sarı zemin Somaliland insanının ve kültürünün güzelliğini sembolize etmektedir. Dairenin merkezinde göğsünde Allah-u Ekber yazan ve demokrasiyi temsilen bulunan kartal, başının üzerinde Somali halkı arasındaki eşitliği temsilen terazi taşımaktadır. Kartalın alt kısmında bulunan ve tokalaşan iki el ise Somaliland halkının eşitliğini ve özgürlüğünü ifade etmektedir. Dairenin altı kısmında birleşerek üst bölüme doğru uzanan iki adet zeytin ağacı dalı ise barışı temsil etmektedir. Terzinin üst kısmında Arapça olarak yer alan بسم الله الرحمن الرحيم yazısında ise Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla yazmaktadır.

Coğrafi konumu​

Toplam yüzölçümü 137.600 kilometrekare olup Somali topraklarının % 21,5'ini kaplamaktadır. Aşağı yukarı eski İngiliz Somaliland'ı (1884 - 1960) olarak bilinen koloniyle aynı sınırlara sahiptir. Batıda Cibuti, güneyde Etiyopya, doğuda Puntland ve kuzeyde Aden Körfezi ile çevrelidir. Başkenti Hargeisa'dır. Berbera eski bir liman kentidir. 3,5 milyon kişinin yaşadığı Somaliland'ın resmi dilleri Somalice, Arapça ve İngilizcedir. Günümüzde hiçbir ülke tarafından tanınmamaktadır.

Somaliland'ın dış ilişkileri​

Somaliland (Somalice: Soomaaliland, Arapça: أرض الصومال Arḍ aṣ-Ṣūmāl) Afrika Boynuzu'nda de jure olarak Somali'ye bağlı özerk bölge, de facto olarak bağımsızlığını ilan etmiş yönetim. Somaliland Cumhuriyeti kendisini eski Britanya Somalilandı himayesinde ve ardılı devlet olarak tanımlar. Somali 1991 yılında bölgeyi kendi yerel yönetimi ilan etti, Somaliland günümüzde herhangi bir ülke veya uluslararası kuruluş tarafından tanınmamaktadır.

Tanınmayan bir devlet olması nedeniyle, Bölgesel Somaliland hükümeti herhangi bir ulus ile resmi temasta bulunamamaktadır. Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği'nin mevcut ulusal sınırların korunmasını desteklemesi nedeniyle şimdiye kadar Somaliland'ın egemenliğinin tanınmamasına neden oldu.

2005 senesinde Bir Afrika Birliği inceleme komisyonunun ziyaretinde son bir rapor yayınlanarak Somaliland bağımsızlığını tanımak için dikkate değer olumlu önerilerde bulundu.

hargeisa0a8f4d0f7bd84ab4.jpg


Somaliland'ın, komşuları olan Etiyopya ve Cibuti ile politik temasları vardır. Bunların yanı sıra Belçika, Fransa, Gana, Kenya, Güney Afrika, İsveç ve ABD ile de temasları vardır. 17 Ocak 2007' de Avrupa Birliği, gelecekteki işbirliğini görüşmek üzere bir dışişleri heyeti gönderdi. Afrika Birliği de uluslararası tanınma geleceğini tartışmak için bir dışişleri bakanını gönderdi ve 29-30 Ocak 2007'de bakanlar kuruluşun üye devletleri ile bildirimi görüşeceklerini belirtti. Haziran 2007'de Etiyopya başbakanı Meles Zenawi, Somaliland başbakanı Kahin ile bir konferans düzenledi. Bu sırada Kahin Etiyopya Dışişleri Bakanlığı tarafından yazılan bir bildiride Somaliland Başkanı olarak yer aldı. Böylece Somaliland ilk kez resmen yabancı bir hükümet tarafından egemen bir devlet olarak anılır olmuştur. Bu Etiyopya tarafından resmi olarak tanınması için bir hareket olarak talep edilmez iken, ileride bu tek taraflı bağımsızlık, Etiyopya ile birlikte Afrika Birliği'nde bağımsızlıklarının tanınmasına dönüşeceğini düşünmektedirler.

27 Kasım 2007'de, Avrupa Parlamentosu için Liberaller ve Demokratların Dostluğu partisi üyesi Annemie Neyts-Uyttebroeck, Javier Solana'ya (Ortak Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Konsey Genel Sekreteri) ve Somaliland başbakanı Kahin'e yakında Avrupa Birliği'nin Somaliland'ı tanıyacağını belirten bir mektup yolladı. Aralık 2007'de, ABD hükümeti, Mogadişu'da geçici hükümet ile, Somaliland bölücülerini onaylamak veya desteklemek konusunda tartıştı.

2006 yılının başlarında, Galler Ulusal Meclisi, Cardiff Senedd'de ki kraliyet açılışına katılmak üzere Somaliland hükümetine resmi bir davette bulundu. Bu hareket, ayrılıkçı hükümetin meşruiyetinin Galler Meclisi tarafından tanınmasına yönelik bir hareket olarak görüldü. Dışişleri ve Milletler Topluluğu Ofisi davet üzerine bir yorumda bulunmadı. Galler önemli bir Somaliland göçmen topluluğuna ev sahipliği yapmaktadır.

2002 yılında Almanya Somaliland'ı tanıma ve ülkede bir askeri üssü kurulmasını kabul etti. Fakat bunu yapamadılar ve donanma üslerini Cibuti'ye kurdular. Donanma gemileri zaten Barbera tarafından işletiliyordu.

Şubat 2010'da, İsrail'in Somaliland'ı tanıyacağına dair söylentiler çıktı. Sonrasında bu söylentiler yanlış çıktı. Ayrıca, Somaliland'ın, bir İsrailli silah tüccarı ile karıştığı bir silah kaçakçılığı işi vardı.
 
Geri