Ülke Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti

Sri Lanka
sri-lanka.png sri-lanka.png
BaşkentKolombo
Resmî dillerSeylanca, Tamilce
Yönetim ŞekliBaşkanlık Sistemi
Yüzölçümü65.610 km²
Nüfus21.670.000
Nüfus Yoğunluğu330,2/km²
Para birimiSri Lanka rupisi (LKR)
Zaman dilimiUTC+5:30 (Sri Lanka Standard Time Zone)
Telefon kodu+94
İnternet TLDlk
Sri Lanka, resmî adıyla Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti (Seylanca: ශ්‍රී ලංකා, Tamilce: இலங்கை) Güney Asya'da, Hindistan'ın 31 kilometre güneyinde ve Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesidir. 1972 yılından önce Seylan olarak bilinirdi. Hint Okyanusu'nun İncisi olarak da adlandırılan ülkede yaklaşık 21 milyon kişi yaşamaktadır.

Hükümet güçleri ve Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları (diğer adıyla Tamil Kaplanları) arasında gerçekleşen iç savaş 1983 yılından beri sürmektedeydi. Tamil Kaplanları, adanın kuzeyinde ve doğusunda Tamil Eelam adında bağımsız bir devlet kurmak için mücadelesi 2009 yılında hükümet güçlerinin zaferiyle sonuçlanmıştır.

Sri Lanka’nın tarihi 125.000 yıl öncesine dayanmaktadır, hatta muhtemelen aslında 500.000 geriye dayandığı söylenmektedir. Adı Hindistan’ın mitolojik kaynaklarından Ramayana’da da geçen ülke topraklarında M.Ö. 380 senesinde kurulan Anuradhapura İmparatorluğu ile Budizm de tanınmıştır. Budist okullarının açıldığı ve Budizmin yaygınlaştığı bu dönemden kalma Sigiriya freskleri UNESCO Dünya Mirası Koruması altındadır. Anuradhapura İmparatorluğu’nun düşmesinin ardından başlayan Chola İmparatorluğu döneminde Polonnaruwa başkent ilan edilmiş ve ülke en güçlü yıllarını yaşamıştır. Erken modern dönemde Portekizli kâşif Lourenço de Almedia ve oğlu Francisco de Almedia’nın ülkeye gelmesiyle Portekizliler başkent Kolombo’yu inşa etmişlerdir. 1517 yılında gerçekleşen bu olayın ardından Alman kâşiflerinde ülkede etki kurması Portekiz-Alman savaşlarına neden olmuştur. Napolyon Savaşları döneminde İngiltere’nin kontrolüne geçen Sri Lanka 1948 senesinde bağımsızlığını kazanmıştır. Ülke içinde 1983’te başlayan etnik savaşta yaklaşık 150.000 Tamilli yaşamını yitirmiştir. 2004 senesinde Asya’da yaşanan tsunami felaketinin 35.000 kişinin ölümüne sebep olduğu ülkede Tamillilerle başarıya ulaşmayan barış görüşmeleri hala problem yaratmaktadır.

Sri Lanka Bayrağı​

Sri Lanka Bayrağı İki sarı panelden oluşur. Gönder tarafındaki küçük panelin içerisinde yeşil (gönder tarafında) ve turuncu olmak üzere iki eşit dikey şerit vardır. Diğer panelin zemin rengi daha koyudur ve içerisinde elinde bir kılıç tutan ve gönder tarafına doğru bakan sarı bir aslan bulunmaktadır. Sarı renk olan bölgeler bayrağın ve panellerin ana hatlarını belirlemektedir.

Coğrafî özellikleri​

Sri lankadan bir görünüm Sri lankadan bir görünüm
Toplam 1,340 kilometrelik sahil şeridine sahiptir. Aralık ve Mart ayları arasında tropikal ve kuzeydoğu muson yağmurlarının etkisi altında kalan iklimi, Haziran ve Ekim ayları arasında da güneybatı muson yağmurlarının etkisi altında kalmaktadır. 2,524 metre yüksekliğinde olan Pidurutalagala dağı ülkenin en yüksek zirvesidir. Doğal kaynakları arasında kireç taşı, grafit, mineral kumlar, cevherler, fosfatlar, kil ve hidro enerji yer alır. Ülkede gerçekleşen doğal afetlerden başta gelenleri kasırga ve hortumlardır.

Ormansızlaştırma, erozyon, kaçak avcılık ve kentleşmenin etkisiyle tehlike altında olan yabani hayvanlar, madencilik ve artan çevre kirliliğiyle sahillerin bozulması, sanayi atıkları ve pis su akıntılarıyla kirlenen tatlısu kaynakları, artıkların yok edilmesi ve Kolombo'da hava kirliliği ülkenin çevre sorunlarını oluşturan unsurlar arasında yer alır.

Sri Lanka, çay tarımında önde gelen bir ülkedir.

Nüfus bilgileri​

Nüfus21.203.000 (2016)
Etnik gruplar%74,9 Sinhalalar
%11,2 Sri Lankalı Tamil
%9,2 Sri Lankalı Moors
%4,2 Hint Tamil
%0,5 Diğer (2012)
DinlerBudist %70,2, Hindu %12,6, Müslüman %9,7, Hristiyan %7,2, Belirsiz %1 (2012)
DillerSeylanca %74, Tamilce %18, diğer diller %8

Sri Lanka’da Konuşulan Diller​

Seylanca ve Tamilcenin resmi dilleri olduğu Sri Lanka’da İngilizce de eğitim, ticaret ve bilimsel faaliyet amaçlarıyla çokça kullanılmaktadır. Ayrıca Portekizce’nin de konuşulduğu ülkede nüfusun yüzde 74’ü Seylanca konuşmaktadır

Din ve İnanç​

Çok dinli bir ülke olan Sri Lanka nüfusunun yüzde 70’lik büyük kısmı Budist’tir. Budizm’in ilk olarak M.Ö. 2. yüzyılda Mahinda tarafından tanıtıldığı ülkede ikinci en yaygın dini inanç ise Hinduizm’dir. Daha çok Tamillilerin oluşturduğu Hindu nüfus ülkenin Kuzey Doğu ve Merkez Eyaletlerinde daha yaygındır. Erken 16. yüzyılda batılı koloni devletler tarafından getirilen Hristiyanlık dini daha çok Portekizli sömürgecilerin etkisiyle Katolik mezhebine bağlıdır. Son olarak küçük de olsa Müslüman nüfusun da yaşadığı ülkenin gündelik ve kültürel yaşantısında din büyük öneme sahiptir. Hatta dünyanın en inançlı 3. ülkesi unvanına sahip ülkede insanlar hayatlarını dine göre şekillendirmektedir.

Sri Lanka’da İklim ve Hava Durumu​

Sri Lanka muson ikliminin görüldüğü tropikal bir bölgedir. Dolayısıyla yılın her zamanı yağış almaktadır. İki majör yağış dönemi ise ekim-ocak arasında kuzey-doğu musonları ve mayıs-temmuz arasında güney-batı musonlarıdır. Ada ülkesi olduğu için rüzgârlardan da etkilenen ülkede sıcaklıklar bölgeden bölgeye değişmektedir. Yıl boyu sıcaklığın merkeze yakın ve yüksek bölgelerde ortalama 5-20 derece olduğu ülkenin diğer kısımlarındaki ortalama sıcaklık ise 30-35 derece arasındadır.

Ekonomi​

Sri lanka ekonomi Sri lanka ekonomi
Sri Lanka çay, kauçuk, kahve ve şeker ticaretiyle ön plana çıkmaktadır. Bunların arasında en önemli ihracat malı çay ise bilhassa 19 ve 20. yüzyılla beraber bir çeşit plantasyon ekonomisine geçiş yapılmasıyla değer kazanmıştır. Bu dönemde Seylan çayı, kauçuk ve tarçının ülkeyle özdeş bir tür markaya dönüşmüştür. İngiliz sömürge güçlerinin inşa ettiği modern limanların da büyük katkı sağladığı bu ticaret anlayışı sosyalist rejime dönüş yapılan 1948-1977 arası dönemde değişikliğe uğramıştır. Devletleştirme politikasının izlendiği bu dönemin ardından 1977’de serbest piyasa ekonomisine evrilen ülke ekonomisi özel girişimlere de olanak sağlamaya başlamıştır. 2010 yılıyla beraber hizmet sektöründe de büyük gelişmelerin yaşandığı ülke dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

Kültür​

Sri Lanka’da size ikram edilen çayı geri çevirmek oldukça kaba bir hareket olarak algılanmaktadır. Bir yerde zamanında olmanın da oldukça önemsendiği ülkede bir yere geç kaldığınız takdirde bunu telafi etme şansı bulamayabilirsiniz. O yüzden bu konuda mutlaka özenli olmanız gerekmektedir. Birinin evine, ofisine ya da bulunduğu mekâna giderken mutlaka küçük de olsa hediye almaya ve eliniz boş gitmemeye dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca günlük hayatta herhangi bir kıyafet zorunluluğu olmadığı halde kutsal mekânlarda ortama uygun giyinmeniz beklenir. Yani bacak ve kollarınız çıplak olmamalıdır.

Sri Lanka Mutfağı​

Sri Lanka mutfağı denince elbette akla ilk gelen baharatlı yiyecekler en başta da köri sosu olacaktır. Hindistan ve Güneydoğu mutfağı etkilerinin görüldüğü ülkede balık ve deniz mahsulleri önemli yer tutmaktadır. Hemen her yemeğin yanında gelen pilav ülke halkının vazgeçilmezidir. Kurutulmuş tuna balığı ve hindistancevizi ülke mutfağının diğer olmazsa olmazları arasındadır. Kahvaltı da dahil olmak üzere tüm öğünlerinde baharatlı yemeklere rastlamanızın kaçınılmaz olduğu Sri Lanka’da sokak yemekleri de hayli lezzetlidir.

Sri Lanka halkı yemek yerken sağ ellerini hatta parmak uçlarını kullanırlar. Hemen her yemeğin yanında tükettikleri roti hindistanceviziyle hazırladıkları bir çeşit bazlamadır. Ülkenin bir diğer geleneksel yemeği kotti-roti’yi ise çeşitli sebzeler, yumurta ve roti kullanarak hazırlamaktadırlar. Pirinç ve köriyle hazırlayıp muz kabuğuna sararak fırında pişirdikleri köftelerilampraisi ülkeyi ziyaret ettiğinizde mutlaka deneyin. Pol sambol adını verdikleri çeşnilerini hindistancevizi, balık, tuz, chilli ve soğan kullanarak hazırlamaktadırlar. Yengeç, çeşitli sebzeler, karides, mürekkep balığı ile hazırladıkları bir diğer meşhur yemekleri kool ise lezzetini birlikte pişirildiği palmira palmiyesinin köklerinden almaktadır.

Sri Lankalıların ulusal içecekleri çaydır. Ayrıca palmiye ağacından yaptıkları likörleri arrack ve taze hindistancevizi suyunu çokça tüketirler. Palmiyeyi fermente ederek hazırladıkları orta alkollü içkileritoddy pek çok yerde yasal değildir. Alkol tüketiminde yaş sınırının minimum 21 oluğu ülkenin yerel birası ise Lion’dur. Dolunay döneminde kutladıkları poya bayramlarında alkolün tüketilmediği Sri Lanka’da bir mekâna gittiğinizde beklenen bahşiş miktarı yüzde 10 civarındadır.

Sri Lanka’nın Festivalleri​

srilanka-festivali207fb854e7cd9af5.jpg srilanka-festivali207fb854e7cd9af5.jpg


Sri Lanka’nın antik dönemden kalma köklü tarihi ve çok kültürlü yapısı ülkenin geleneklerine de yansımıştır. Pek çok dini festival ve seremoninin olduğu ülkede her yıl 13 Nisan tarihi Sinhala ve Tamil yerlileri tarafından yeni yıl olarak kutlanmaktadır. Sri Lanka’nın kendine has sembollerinden biri haline gelmiş Kandyise temmuz ya da ağustos ayının en büyük festivalidir. Festival karnavalı andıran havası, yerli dansları, kostümleri ve müzikleriyle ülkenin en önemli olaylarından biri olarak kabul edilmektedir. Budist festival olan Kandy’de ateş dansçılarının yanı sıra ülkenin geleneksel dansı Kandian da yapılır. Aynı zamanda fillerin de korteje katıldığı etkinlik Buda’nın evine yapılan bir yürüyüştür.

Sri Lanka’da her ay poya günü kutlanır. Poya dolunay demektir. Bir Budist geleneği olan poya günlerinde yani her ayın dolunay yaşanan gününde dolunaya saygı amacıyla Budistler dini seremoniler düzenler. Hint festivali Vel ise savaş tanrısına adanmıştır. Her sene temmuz ya da ağustos ayında başkent Kolombo’da düzenlenen festivalde Hintlilerin tapınağı Kovil’e bir yürüyüş gerçekleştirilir. Yürüyüş sırasında sembolik olarak savaş arabaları ve silahlar da katılımcılara eşlik eder. Bir diğer Hint geleneği Deepawali ise ışık festivali olarak da adlandırılmaktadır. Huzur ve sağlık tanrıçası Lakshmi’ye adanan festivalde iyinin kötüye karşı zaferi kutlanır. İnsanlar yeni kıyafetlerini giyerler ve evlerini ışıklarla süslerler.

Sri Lanka’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri​

KOLOMBO BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: Büyükelçiliğin daimi kançılaryasına yerleşme çalışmaları devam etmektedir.
Telefon: + 94 777 671 223
embassy.colombo@mfa.gov.tr
Görev Bölgesi: SRİ LANKA
 
Somaliland
Sudan Cumhuriyeti
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Hasan Basri Hazretleri Bir Ölüyü Defnettikten Sonra...
  • deniz feneri
  • deniz feneri,
  • Dini Konular
  • 0    2K
São Tomé ve Príncipe Demokratik Cumhuriyeti
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    1K
Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore)
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Geri