Ansiklopedi Teraryum (Terrarium) nedir? Nasıl yapılır Özellikleri nelerdir?

Teraryum ( Terrarium ) nedir? Nasıl yapılır ,özellikleri nelerdir?​

Teraryum ( Terraium ) Teraryum ( Terraium )
Teraryum kelimesi, Latince dünya, yer anlamlarındaki “terra” kelimesi ile İngilizce akvaryum anlamanındaki “aquarium” kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir. Kavanoz, akvaryum gibi alanlarda yaratılan doğal doğanın taklidi ortamlara teraryum denir. Yeni hobimiz haline gelen teraryumların önce nasıl ortaya çıktığını sonra da nasıl yapılır?

Teraryum Hobisi için Gerekli Malzemeler Nelerdir?​

Cam Kap: Teraryum yapmak için farklı büyüklükte cam kap seçebilirsiniz. Akvaryumlar, cam kavanozlar, fanuslar bu iş için oldukça uygun. Dikkat edilmesi gereken tek şey kullanmak istediğiniz bitkilere göre yeterince derinliğe sahip bir kap seçmeniz.

Çakıl Taşları: Teraryum yapımının temel malzemesidir. Taşlar, teraryumun içerisinde drenajı sağlayabilmek için kullanılır. Çakıl taşlarını satın alabilir veya akarsu, deniz kenarlarından toplayabilirsiniz

Toprak: Bitkilerin yetişmesi için gereklidir. Bu iş için steril torf kullanılır. Hobi malzemesi satılan mağazalardan kolaylıkla temin edebilirsiniz.

Aktif Karbon: Teraryumu zararlı maddelerden korumak için kullanılır. Mangal kömürü kullanabilir veya teraryumlar için üretilen ince çubuklardan satın alabilirsiniz.

Sphagnum: Bu malzemenin adını duymamış olabilirsiniz kendisi çakıl taşlarının üzerine eklenerek filtre görevi görüyor. Teraryumunuzun nem dengesinin korunması için kullanılır. Sphagnum’u çiçekçilerden, bahçe malzemesi satan mağazalardan satın alabilirsiniz veya onun yerine doğal elyaf kullanabilirsiniz.

Cımbız: Malzemelerinizi yerleştirmek için kullanabilirsiniz. Özellikle uzun ve dar kaplarda kullanım kolaylığı sağlar.

Sprey Başlıklı Şişe ve Su: Bitkiler yerleştirildikten sonra can suyu vermek için gereklidir. Sprey başlıklı şişe suyu eşit dağıtabilmeniz için daha kullanışlı olacaktır.

Bitkiler: Teraryumunuza bitki seçerken nemli ortamlarda yaşayan, esintisiz ortamlara tolerans gösterebilen, dayanıklı bitkiler seçmelisiniz. Seçimizi yaparken bir çiçekçiden yardım alabilirsiniz. Teraryum yapımı için bitki aradığınızı belirtirseniz size yardımcı olacaktır. Elbette teraryumunuz için yosun da iyi olacaktır.

Teraryum Bakımı Nasıl Yapılır?​

Teraryum ( Terraium ) Teraryum ( Terraium )
Mini ekosistemimiz hazır! Peki, bakımını nasıl yapacağız? Teraryumların bakımı diğer pek çok süs bitkisine göre son derece kolay. Teraryumumuzu güneşin direk gelmediği bir yere koymanız gerek. Aksi takdirde btikileriniz hemen solacaktır. Teraryumunuzu uygun bir ortama koyduktan sonra toprağını kontrol ederek nemli kalmasını sağlayacak şekilde sulamalısınız. Tabii seçtiğiniz bitkiye göre sulama sıklığınız da değişecektir. Kaktüs, sukulent gibi bitkiler daha az su isterken begonya, menekşe gibi bitkiler nemli ortamda yaşarlar. Bu aşamada kapalı teraryumların açık olanlara oranla daha az suya ihtiyaç duyduğunu da belirtmekte fayda var.

Son olarak teraryumunuzun toprağını iki yılda bir değiştirmeniz ve teraryumunuzu temiz tutmanız yeterli olacaktır. İşte bu kadar. Artık siz de kendi teraryumunuzu yapıp evinizi, ofisinizi güzelleştirebilir ya da sevdiklerinize hediye ederek onları mutlu edebilirsiniz.

- Terrariumda esas önemli nokta bitkinizi iyi tanımaktır. Nemi seven ancak çok su aldığı zaman çürüyebilecek bitkileriniz için sulama çok önemlidir. Doğrudan sulamak yerine ucu fısfıslı bir sulama aleti kullanmak daha doğru olacaktır.
- Terrarium çok az bir miktar su ile idare edebilir. İçerisinde bulunduğu düzenek sürekli olarak nemli kalması için oluşturulmuştur. Bu sebeple doğrudan ve fazla su verirseniz bitkiniz tahrip olacaktır.
- Sulama zamanının doğru olup olmadığını anlamak için çakıl taşlarınızı gözlemleyebilirsiniz. Fazla su vermeniz durumunda teraryumunuzda çürüyen bölgeler gözlemlenebilir.
- Her bitkide olduğu gibi teraryum bitkilerinde de çürüme gözlemlendiğinde, çürüyen bölge temiz bir kesici alet ile alınmalıdır. Böylelikle bitkiler tüm enerjisini yaşayan kısımları için kullanabilirler.
- Bir diğer önemli unsur ise Terrariumunuzun doğrudan güneş almamasıdır. Ancak bu durum bitkiyi karanlıkta tutmak gerektiği anlamına kesinlikle gelmemeli. - - Aydınlık ve ısıtıcılara uzakta bir ortam sağlanmalıdır. Bitkinizin temiz havaya ihtiyacı vardır. Bu sebeple eğer kapalı bir tıpası varsa sık sık bu açılarak temiz hava alış verişi sağlanmalıdır.
- Bitkinizin toprağının besin değerini yüksek tutmak istiyorsanız 2-3 ayda bir torfunuzun üstte kalan kısımlarını tazeleyebilirsiniz, ancak kesinlikle gübreleme yapmamalısınız.

Teraryum Nasıl Yapılır?​

Teraryum Nasıl Yapılır? Teraryum Nasıl Yapılır?
1. Adım : Terrariumlarınızı satın alabileceğiniz gibi kendi zevkinize göre evinizde de yapabilirsiniz. Öncelikle ihtiyacınız olan bir fanus, kavanoz veya terrariumunuzu oluşturacağınız herhangi bir kap. Büyük boy kavanozlar, cam demlikler de teraryum için yeterince uygun.

Esas önemli olan seçtiğiniz kabın yeterince derin ve çalışmanıza uygun genişlikte olması. Kabın boyutunun çok önemi yok. Küçük ebatlı teraryumlar da oldukça etkileyici bir görünüm sergileyebiliyor zira.

Bunun yanı sıra küçük kaseler, eski çay fincanları ve evinizde yeşillenmesini istediğiniz her türlü kap bu iş için uygun hale getirilebilir. Güzelce yıkanmış ve kurulanmış kabımız artık mini botanik bahçemiz olmaya hazır!

2. Adım : Kabın altına çakıl taşlarını veya küçük taşları bir miktar yerleştirin. Bu sadece görsellik açısından değil, ekolojimizin temelini oluşturmak için de çok önemli bir detay.

Altta olan taşları kabın tabanında birikecek suları neme çevirme görevini üstleniyor böylelikle bitkimizin köklerinin çürümesini engelliyor.

Ayrıca drenaj sağlayarak bitkilerinizin köklerinin çürümesine de engel oluyor.

3. Adım : Çakıl taşlarından daha küçük hale getirdiğiniz aktif kömürleri, taşların üzerine serpiştirin. Böylelikle toprağın daha taze kalmasına yardımcı olmuş olabilirsiniz.

Kömür teraryumun içerisinde neden olduğunu anlayamadığınız bir madde olabilir. Ancak oldukça hayati bir görev üstlenmektedir.

Teraryum kabınızın içerisinde ve toprakta oluşabilecek bakterilerin önüne geçen kömür, küf oluşumunu engelleme özelliğine sahiptir.

4. Adım : Kmürlerin üzerine torf döküp elinizle bastırın. Torf yüzde yüz organik olan bir çeşit toprak ürünüdür. Toprak düzenleyici olarak da bilinir. Her çeşit bitkinin yetiştirilmesinde kullanılabilen ve bitki için en ideal büyüme ortamını oluşturacak topraktır.

Daha sonra minik çukurlar açarak bitkilerinizi kabın içerisinde yerleştirebilirsiniz. Buradan sonrası tamamen sizin zavkinize ve de hayal gücünüze bağlı olarak şekilleniyor.

Teraryumumuz hazır! İçerisine çeşitli bitkiler ve figürler yerleştirerek istediğiniz minyatür bahçeyi oluşturabilirsiniz. Teraryumunuz dilerseniz bol yeşillikli, dilerseniz de bol figür detaylı olabilir. Az önce de belirttiğim gibi, siz nasıl isterseniz ve hayal gücünüz nasıl karar verirse…

Terrarium Bitkileri​

Terrarium nasıl yapılır öğrendik, peki her bitki uygun mudur?

Kendi Terrariumumu yapacağım ama Terrariumda hangi bitkileri kullanabilirim sorusunu kendinize sormaya başladıysanız öncelikle bilmeniz gereken, seçtiğiniz bitkilerin yoğun nemli ortamları sevmesi, rüzgardan ve direkt güneşten hoşlanmaması gerektiğidir.

Caladium bicolor, Japon Şemsiyesi adı ile bilinen Cyperus alternifolius, Dracaena sanderiana, Acanthaceae , Arapsaçı, Ficus pumila, küçük eğrelti otları, etebur bitkilerin bazı türleri, Peperomia, Selaginella ve Pilea gibi sulak alanları seven ancak suyun içinde yaşayamayan bitkiler Terrarium için çok uygundur.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Cushing Sendromu Nedir?
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • Sağlık
  • 0    58
Heimlich Manevrası Nedir? Nasıl Yapılır?
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    9K
Yakuza Nedir?
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 2    88
Artık Yıl Nedir?
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    5K
Geri