Ülke Uruguay Doğu Cumhuriyeti

uruguay50427db167c8380b.jpg


Uruguay
uruguay.png
BaşkentMontevideo
Resmî dillerİspanyolca
Yönetim ŞekliAnayasal Cumhuriyet
Yüzölçümü176.215 km²
Nüfus3.444.006
Nüfus Yoğunluğu19,5/km²
Para birimiUruguay pesosu ($, UYU) (UYU)
Zaman dilimiUTC-3 (UYT)-UTC-2 (UYST)
Telefon kodu+598
İnternet TLD.uy
Uruguay ya da yasal adıyla Uruguay Doğu Cumhuriyeti (İspanyolca: República Oriental del Uruguay), Güney Amerika anakarasının güneyinde bir ülkedir. Kuzeyinde Brezilya, batısında Uruguay ırmağı ile Arjantin, güneyinde bu ırmağın denize döküldüğü Rio de la Plata ("gümüş ırmak") koyu, doğusunda ise Atlas Okyanusu ile çevrilidir.

Ülkedeki insanların yaklaşık yarısı, başkenti ve en büyük kenti olan Montevideo'da yaşar.

Yüzölçümü olarak, Güney Amerika anakarasının (Surinam'dan sonra) en küçük ikinci ülkesidir. Uruguay, Güney Amerika'da ekonomik ve siyasal olarak en dengeli ülkelerden biridir.

"Uruguay" adı, yerlilerin dili olan Guarani'de "Boyalı Kuşlar Irmağı" anlamına gelir.

Bölgeye Avrupalıların ilk yerleşimi 16. yüzyılın başlarında olmuştur.

Uruguay günümüzde uygulanmakta olan günlük 8 saatlik çalışma süresini Dünya'da uygulamaya koyan ilk devlettir.

Aynı zamanda, Dünya üzerinde esrarı yasal hale getiren ilk ülkedir.

Tarih​

Uruguay İspanyol Adelantadolar tarafından 16. yüzyılda keşfedilmiştir. Rio de la Plata Irmağı’nın parçası olan ülke uzun yıllar kolonyel hareketin etkisi altında kalmıştır. 1726 senesinde başkenti Montevideo’yu kurmuş olsa da ülke Rio de la Plata kıyısındaki stratejik konumu sebebiyle bilhassa Portekizlilerle uzun yıllar savaş halinde kalmışlardır.

UruguayMontevideo’nun İspanya’dan kopmasının ardından bu kez Buenos Aires ile bağlarını koparmak isteyen Uruguay ile Arjantin arasında 1813 senesinde başlayan savaş İngiliz Hükümeti’nin girişimleriyle son bulmuştur. Fakat İngiltere’nin ülke kültüründeki etkisi uzun yıllar devam etmiştir. İkinci Dünya Savaşı ile beraber son bulan İngiltere etkisinin ardından ülkede sivil savaş başlamıştır. Bu durum Uruguay’da iki cepheyi doğurmuştur: Beyazlar yani liberaller ve Kırmızılar yani gelenekçiler. 20. yüzyıla dek devam eden mücadelenin ardından ülkede modernleşme ve endüstrileşme dönemi başlamıştır. 1954-1967 yılları arasında İsviçre’yi kendine model alan ülke yenilenmeye girmiştir. 1985’e dek süren bu yenilenme sürecinin ardından Uruguay bugün hem çalışma koşulları hem politik açıdan Güney Amerika kıtasının en bağımsız ülkesidir.

Uruguay bayrağı​

Uruguay Arması Uruguay bayrağı göndere 11 Temmuz 1830 yılında çekilerek kullanılmaya başlanmıştır. Bayrak beş beyaz dört mavi yatay şeritin sırayla konumlandırılmasında oluşmaktadır. Bayrağın göndere çekilen tarafta sol üst köşede beyaz zemine sahip, toplamda beş yatay şeritin üzerine gelecek şekilde kare konumlandırılmıştır. Karenin içerisinde Arjantin'de kullanılan özgürlük güneşi olan Mayıs Güneşi bulunmaktadır.

Bayrakta var olan mavi ve beyaz renkler Arjantin bayrağından esinlenerek oluşturulmuş olup, dokuz olan yatay şerit sayısı ülkenin dokuz ilini ifade etmektedir. Arjantin özgürlük güneşinde bulunan 32 adet güneş ışınının aksine Uruguay bayrağında bulunan güneşte 16 adet ışın mevcuttur.

Günümüzdeki bayrağa benzer bir bayrak ilk olarak bağımsızlığın ilanından sonra Arjantin ve Birleşik Devletler bayraklarından esinlenerek oluşturulmuştur. O dönem bayrakta kullanılan mavi daha açık bir mavi konumundaydı. Ayrıca zaman içerisinde bayrak içerisinde bulunan yatay şeritler artan il sayısına paralel olarak arttırılmaktaydı. Ancak bu giderek artan yatay şeritlerin oluşturduğu görüntünün pek hoş karşılanmaması dolayısıyla bugünkü bayrak oluşturulmuş ve 11 Temmuz 1830 tarihinde resmi bayrak olarak göndere çekilmiştir.

Uruguay’da Konuşulan Diller​

Uruguay’ın resmi dili ülkenin her yerinde konuşulan İspanyolcadır. Ülkenin Brezilya sınırındaki kentlerinde Portekizce ve İspanyolca karışımı şeklinde tarif edilebilecek Portuñol dili de konuşulmaktadır. Uruguay’da yabancı dil eğitimi olarak İngilizce verilse de Uruguaylıların bu dili pek kullanmadığını ve konuşmadığını belirtmekte fayda vardır.

Uruguay’da Din ve İnanç​

Katolik nüfusun yüzde 66 oranla oldukça yoğun olduğu Uruguay’da Protestan nüfus yüzde 2, Yahudi nüfus ise yüzde 1’lik dilimi oluşturur. Ülke nüfusunun geri kalan yüzde 31’lik kısmı ise herhangi bir dine inanmamaktadır.

Uruguay’ın İklim ve Hava Durumu​

Uruguay Subtropikal iklimin yaşandığı Uruguay’da yüksek nem ve sisli hava yaygındır. Sıcaklıkların asla dondurucu seviyeye düşmediği ülkede ısı farklarına çok rastlanmaz, iklim genelde dengelidir. Fakat engebenin düşük olması ülkeyi rüzgârlara açık hale getirir. İlkbahar aylarının serin ve rüzgârlı yaşandığı ülkede yazlar sıcak, sonbahar ılık ve kış mevsimi ise soğuk ve nemli geçer. Yaz aylarında ortalama sıcaklık 28 ile 17 derece arasındadır, görülen en yüksek sıcaklık ise 43 dereceye varır. Kış aylarında ise 7 dereceye dek gerileyen hava sıcaklığı en düşük -4 dereceye düşer. Yağmurlu gün sayısının da çok olduğu ülkede kuzey kıyıları daha çok yağış alır. Rüzgârlı hava ülkenin karakteristik özelliği gibidir ve sıkça fırtına yaşanır.

Uruguay ekonomisitarım ürünleri ihracatı üzerine kurulmuştur. Tarım sektörünün hayli geliştiği ülkede bu konuda iyi eğitilmiş bir işgücü vardır. Aynı zamanda hayvancılığın da oldukça geliştiği Uruguay’da biftek ve yün de çokça ihraç edilmektedir. İhracat alanı Çin’e kadar genişleyen ülkede madencilik sektörü çok gelişmemiştir. Son yıllarda altın ve çimento üretimine ağırlık vermeye başlayan ülkede plastik üretimi de oldukça yoğundur. Uruguay’ın bir diğer gelir kaynağı ise elbette turizmdir. 2013 rakamlarına göre ülkede GDP oranının yüzde 9.4’ünü turizm sektörü oluşturur.

Kültür​

Uruguay ilerlemeye açık bir ülkedir. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının Fransa’dan 12 sene önce verildiği ülkede nüfusun çoğunluğunu Katolikler oluştursa da ülke 1917’den bu yana resmi olarak herhangi bir dini desteklememektedir. Eşcinsel evliliğin yasal olduğu ülkede Aralık 2013 tarihinde marihuana kullanımı da yasal hale gelmiştir. Fakat marihuana kullanımı Uruguaylı olmayanlara yasaklanmıştır. Oldukça misafirperver olan Uruguaylılar karşısında nezaket kurallarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Müze, park ve plajların tamamen ücretsiz ve halka açık olduğu ülkede eğitim ve sağlık hizmetleri de oldukça gelişmiştir. Uruguaylıların en büyük tutkusu ise futboldur. Yanlarında futboldan konuşmaya kalktığınızda karşılaşacağınız coşku ve enerjiye hazırlıklı olun.

Mutfak​

Uruguay mutfağıUruguay mutfağı tahıl ağırlıklıdır. Uruguaylıların vazgeçemedikleri yiyecek ise ettir. Konserve sığır eti üretimiyle dünyanın en meşhur ülkesi olan Uruguay için bu elbette kaçınılmaz. Özellikle parilladas dedikleri ızgara et restoranlarına çok sık rastlayacağınız ülkede İtalyan yemekleri de oldukça popülerdir. Özellikle 20. Yüzyılda yaşanan İtalyan göçünün bunda etkisi büyüktür. Atlantik kıyılarında deniz mahsullerinin ağırlıkta olduğu bir mönüyle karşılaşabilirsiniz. Ülke mutfağında en çok tercih edilen balık ise barlam balığıdır.

Ülkede dolaşırken empanadas adını verdikleri et ya da peynirden yaptıkları paylara çokça rastlayacaksınız. Pahalı olmayan bu lezzetli atıştırmalık karnınızı hızlıca doyurmak için en pratik yöntemdir. Uruguay’a gittiğinizde kesinlikle kaçırmamanız gereken bir yiyecek var ki o da chivito. Biftek, domates, marul, soğan, katı yumurta, jambon, domuz pastırması, mozerella peyniri ve mayonezle hazırlanıp kızarmış patatesle servis edilen bu kolesterol bombasının tadına mutlaka bakın, en azından bir seferlik diyetinizi bozabilirsiniz, çünkü buna değecektir.

Uruguay’ın geleneksel tatlarından asado de tira kaburga, biftek ve koyun etini çeşitli sakatatlarla birlikte barbeküde pişirererk hazırlamaktadırlar. Bir diğer ilginç yemekleri morcilla ise dulce adını verdikleri portakal ve cevizden hazırladıkları sos ya da salata ile servis edilen bir tür domuz sosisi yemeğidir.

Uruguay’da oldukça lezzetli şaraplarla karşılaşacaksınız. Özellikle kırmızı şarapların oldukça kaliteli olduğu ülkede clericoadını verdikleri şarap ve meyve suyunu karıştırarak hazırladıkları içkilerinin yanı sıra medio y medio dedikleri sek beyaz şarap ve köpüklü şarabın karışımından oluşan içkilerini de deneyebilirsiniz. Ülkenin bir diğer popüler içeceği ise şeker kamışından hazırladıkları likörleri canadır. Uruguaylıların en sevdiği içkilerden biri ise viskidir. Özellikle kendi markaları olan Dunbar’ı çokça tüketmektedirler. Uruguay’da en yaygın içecek ise Yerba Mate’dir. Sütle karıştırarak da içilebilen bu uyarıcı etkisi bulunan içeceği restoranlarda sipariş etmeniz çok mümkün değildir ama tüm marketlerde çok rahat bulabilirsiniz. Bir tür sosyal içecek olan Yerba Mate tat olarak biraz sert gelebilir, ama mutlaka deneyin.

Uruguay’ın Festivalleri​

Uruguay Kültürü Uruguay pek çok festival ve karnavala ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle nisan ve eylül aylarında düzenlediği festivallerle turist akınına uğrayan ülkenin en önemli festivallerinden Las Llamadas her sene şubat ayında başkent Montevideo’da düzenlenir. Brezilya karnavallarını andıran festival boyunca Sur ve Palermo sokakları rengarenk kostümleriyle dansçılar ve kocaman davullarıyla müzisyenlerin şovlarına ev sahipliği yapar. Köklerini köle ticaretinden alan festivalde eski Afrika davulları eşliğinde sosyal hayat ve dini ritüeller ile avcılık gibi siyahi kölelerin eski geleneklerini sembolize eden performanslar da sergilenir.

Martın ilk haftası Tacuarembo’da düzenlenen Fiesta de la Patria Gaucha Festivali Uruguay’ın en büyük ve otantik kutlamasıdır. Kökleri gaucho kültürüne dayanan 5 günlük festival boyunca müzik ve dansın yanı sıra ülkenin bonfile ve barbekü gibi geleneksel tatları da servis edilir.

Nisan başında düzenlenen Semana Santa aynı zamanda Uruguay’ın en büyük ulusal tatilidir. Ülkede hemen her otelin dolduğu bu dönem Montevideo’da Semana Criolla olarak da bilinir. Festival boyunca parklar barbekülerle dolar, el yapımı geleneksel ürünler sergilenir ve rodeo yarışları düzenlenir.

Nisan ayının bir diğer büyük festivali ise Bira Haftası’dır. Paysandu kentinde düzenlenen 1 haftalık festival boyunca ülkenin en büyük bira üreticileri bir araya gelir. Aynı zamanda spor etkinliklerinin de düzenlendiği etkinliğin büyüleyici yanı ise 20 bin kişilik amfitiyatroda düzenlenen konserlerdir.

Eylülün son hafta sonuUlusal Miras Günüdür. Bu yüzden hafta sonu boyunca kentteki tüm müzeler, kiliseler, katedraller ve tarihi mekânlar ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir.

Uruguay’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri​

Uruguay Buenos Aires Büyükelçiliğinin görev bölgesindedir.
BUENOS AİRES BÜYÜKELÇİLİĞİ
Adres: 11 DE SEPTIEMBRE 1382 1426 CAPITAL FEDERAL-ARGENTINA
Telefon: 00 54 11 47 85 72 03 00 54 11 47 88 32 39 00 54 11 47 88 51 06
Faks: 00 54 11 47 84 91 79

embajada.buenosaires@mfa.gov.tr
T.C. Dışişleri Bakanlığı Buenos Aires Büyükelçiliği
Görev Bölgesi: Arjantin, Uruguay, Paraguay

MONTEVİDEO FAHRİ KONSOLOSLUĞU
Adres: 25 de Mayo 444 Esc.501 Montevideo/Uruguay
Telefon: +598 (2) 9151329
Faks: +598 (2) 9156208

dlevy1@adinet.com.uy
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Doğu Bloku
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    161
Doğu Ekspresi Nedir? Güzergâhı nasıldır?
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • Gezi - Turizm
  • 1    810
Doğu Anadolu’nun mimari harikası: İshak Paşa Sarayı
  • Kaptan43
  • Kaptan43,
  • Gezi - Turizm
  • 0    740
Doğu Timor Demokratik Cumhuriyeti
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Bizans İmparatorluğu (Doğu Roma İmparatorluğu)
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • Ansiklopedi
  • 0    2K
Geri