Üst
Görme Engellilerin Hayatını Kolaylaştıran "Konuşan İlaç Kutuları"

Görme Engellilerin Hayatını Kolaylaştıran "Konuşan İlaç Kutuları"

İzmir'de pilot uygulaması yapılan "Engelsiz İlaç Projesi" kapsamında, ilaçla ilgili bilgilerin kaydedildiği özel üretilmiş sesli kutular görme engellilere kolaylık sağladı.

konusanila.webp
konusanila.webp


Çağdaş Görmeyenler Derneği (ÇGD) Başkanı Ufuk Özen, Çevreci Eczacılar Kooperatifi işbirliği ile uygulamaya giren projeden 3 yıldır faydalanan görme engellilerin memnun kaldığını, projenin resmi kurumların desteğiyle tüm Türkiye'ye yayılmasını istediklerini söyledi.

Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin ilaçlara verilen numaraların kabartma etiketle ilacın üzerine yapıştırılması ve ilaçla ilgili bilgilerin kaydedildiği özel üretilmiş sesli kutular aracılığıyla görme engellilere ulaştırılmasını içerdiğini belirterek, 2013 yılında başlatılan çalışmayla yüzlerce kişiye ulaştıkları bilgisini verdi.

Çalışma sayesinde engellilerin hem doğru ve etkili ilaç kullanabildiğini hem de yanlış ilaç kullanımından doğabilecek ölümcül tehlikelerden korunduğunu aktaran Özen, projenin Türkiye İşverenler Sendikaları Konfederasyonundan ödül aldığını dile getirdi.

İzmir'de uygulanan projenin bir an önce yurt çapındaki engellilere ulaştırılması gerektiğini kaydeden Özen, "3 yılın sonunda bu projeden faydalanan tüm üyelerimiz projeden fazlasıyla memnun kaldılar. Burada amaç, uygulamanın Türkiye geneline yayılması ve Sağlık Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu şemsiyesi altında herkese ulaştırılması. İzmir'de gayet başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini düşünüyoruz. Proje bu haliyle kalmamalı. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun desteğiyle bir an önce ülke çapına yayılmalı." diye konuştu.

Hayati tehlike yaratıyordu​

Proje gönüllüsü eczacı Barış Özgen ise projenin görme engellilerin sağlık risklerini azaltması yönünde çok faydalı olduğunu, engelli hastaların başkalarına bağımlı olmaktan kurtulduğunu söyledi.

Özgen, engellilerin uygulamadan çok memnun olduğunu belirterek, "Hasta, ilacın son kullanma tarihinin dolup dolmadığını bilemediği için tedaviyi yarım bırakıyordu. Yanında birisi olmadığı zaman doğru ilacı kullanamıyordu. Bu projeyle hem halk sağlığını hem de kamu yararını düşünmüş oluyoruz. Amacımız, Sosyal Güvenlik Kurumunun kamu yararına bunu ödeme kapsamına alıp tüm Türkiye'ye yayması." dedi.

Özgen, proje öncesinde yaşanan zorlukların bazen hayati riskler dahi yaratabildiğine işaret etti.

Bir görme engelli hastasının tansiyon ilacıyla alerji ilacını karıştırdığını anlatan Özgen, "İlaçları boyutlarıyla tanıyorlardı, 2 kutunun boyutları aynı olduğu için birbirine karıştırmış, tansiyon ilacı içiyorum diye her gün alerji ilacından içmiş. Bu sefer bizim eczaneye geldi, tansiyonunu ölçtük, tansiyonu yüksek çıktı. Bu ilaç iyi gelmedi diye düşündük. Hangi ilacı içtiğini sorduğumuzda tansiyon ilacı yerine alerji ilacını gösterince çok üzüldük. Böyle sorunlar da ortadan kalkmış oldu."

Doğuştan görme engelli 59 yaşındaki Ferhat Dönmez ise projeden önce ilaçları el yordamıyla boyutlarını karşılaştırarak tanımaya çalıştığını, projeyle birlikte ilaç kullanımı konusunda zorlanmadığını ve zaman kazandığını kaydetti.

Dönmez, şöyle konuştu:
Böbrek rahatsızlığım vardı, ilaçlarımı arkadaşlar yazdırmışlar getirdiler. 5-6 kalem ilaçtı. Arkadaşlarım 'nasıl kullanacaksın?' dedi. Hepsi birbirinden farklı boyutta ilaçlar. Elle inceliyorsun anlamaya çalışıyorsun. İlaçların son kullanma tarihini bilmiyorsunuz. Bu proje o farkı kapattı. Ses kayıt cihazında ilaçla ilgili tüm bilgileri dinliyoruz. Son kullanma tarihini öğreniyoruz, süresi geçen ilaçları uzaklaştırıyoruz. İzmir bu konuda örnek alınmalı. Sağlık Bakanlığı bu aletleri ilaç kapsamına alıp Sosyal Sigortalar Kurumu'nun vermesi gerekiyor. Diğer illere de bu şekilde ulaşmalı.,,


Kaynak: AA
 
Geri
Üst