Ülke Mikronezya Federal Devletleri

Mikronezya
mikronezya.png
BaşkentPalikir
Resmî dillerİngilizce
Yönetim ŞekliFederal Devlet
Yüzölçümü707 km²
Nüfus104.000
Nüfus Yoğunluğu147.1/km²
Para birimiAmerikan doları (USD)
Zaman dilimi(UTC+10)
Telefon kodu+691
İnternet TLD.fm
Mikronezya (Yunanca mikros (μικρός) (anlam: küçük) ve nesos (νῆσος) (anlam: ada), Okyanusya'nın bir alt bölgesi. Mikronezya Papua Yeni Gine'nin doğusunda yer alan adacıklar grubudur. Bu bölgedeki ülke ufak bir alanı kaplar.

Mikronezya ya da resmî adı ile Mikronezya Federal Devletleri, Okyanusya içerisinde Büyük Okyanus'un batı kesiminde yer alan ve toplam 607 adadan oluşan ülke. Ülkenin başkenti Palikir'dir.

Mikronezya, Pasifik Okyanusu'nun batısında yer alan, binlerce adacıktan meydana gelmiş, Okyanusya'nın bir alt bölgesidir. Mikronezya terimi, 1831 yılında Jules Dumont d'Urville tarafından Polinezya ve Melanezya'dan farklı etnik ve coğrafik adaları ifade etmek için ortaya atılmıştır.

Bölgede bilinen tek imparatorluk Yap adasında kurulmuştur. Onun dışında 17. yüzyılda adaların çoğu İspanyol egemenliğine girmiş, ardından Almanya'ya satılmışlardır. Adaların bir kısmı Amerikan, bir kısmı ise İngiliz sömürgesi olmuştur. Bugün hala Amerikan himayesinde olan Guam ve Wake adaları dışındaki mikronezya adaları bağımsızdır. Bölge, Wake adası dışında diğer Mikronezya ülkelerinin katıldığı ve 4 yıl süren uluslararası Mikronezya Oyunları'na ev sahipliği yapmaktadır. Eylül 2007'de bölgede gazeteciler, Mikronezya Medya Birliğini kurmuşlardır.

Mikronezya Federal Devletleri egemen bir ada ülkesidir ve ABD ilişkili devlettir. Mikronezya Federal Devletleri Batı Pasifik Okyanusu boyunca yayılan Yap, Chuuk, Pohnpei ve Kosrae adlı 4 eyaletten ve 607 adadan oluşur. Ülke, ekvator bölgesinden kuzeye kadar 2 bin 700 kilometrelik bir hatta yayılım gösterir. Mikronezya Federal Devletleri'ne bağlı adalar Yeni Gine, Guam, Mariana Adaları, Palau, Nauru, Filipinler ve Avustralya ve Hawaii civarlarında bulunur.
Mikronezya Federal Devletleri'nin sahip olduğu toprak oldukça küçük olmasına rağmen Pasifik Okyanusu'nda yayılım gösterdiği alan bakımından 2 milyon 600 bin kilometrekare alanı kaplar. Bu sebeple ülke dünyadaki en büyük 14'üncü münhasır ekonomik bölgedir. Başkenti Palikir'dir ve Pohnpei Adası'nda bulunur. En büyük kenti Weno ise Chuuk Adası'ndadır.

Ülkeyi oluşturan dört eyalet, bir ya da birden çok büyük ada üzerinde toplanmıştır. Fakat Kosrae eyaletinde çok sayıda irili ufaklı ada üzerinde yerleşim bulunur. Mikronezya Federal Devletleri, birçok ülke tarafından paylaşılan Caroline Adaları'nca yayılım gösterir.

Mikronezya Federal Devletleri daha önce Birleşmiş Milletler'in ABD yönetimindeki güven bölgesi olan Pasifik Adaları Güven Bölgesi üyesiydi. Fakat 10 Mayıs 1979 tarihinde ülke, anayasal hükümetini kurdu ve 3 Kasım 1986'da ABD'den bağımsızlığını ilan etti. Marshall Adaları ve Palau gibi diğer komşu ülkeler de tıpkı Mikronezya gibi anayasal hükümetlerini kurarak ABD'den ayrıldı.

Mikronezya Federal Devletleri'nde halk, geçimini çiftçilik ve balıkçılıkla sağlar. Turizm açısından son derece potansiyeli yüksek bir ülke olmasına rağmen birçok ülkeye olan uzak konumu sebebiyle bu avantajını değerlendirememektedir. Gelir kaynağının çok büyük bir kısmını ABD destekli yardımlar oluşturur. Coğrafi uzaklık yalnızca turizme değil ayrıca ekonomi ve altyapı gelişimine de olumsuz yansır.

Mikronezya Federal Devletleri, uluslararası siyasette genel olarak ABD ile aynı doğrultuda bir yol izler ve Birleşmiş Milletler oylamalarında aynı şekilde oy kullanır.

Mikronezya bayrağı​

Mikronezya ArmasıMikronezya Federal Devletler bayrağı ülke bayrağının belirlenmesi için yapılan yarışmada seçilmiş, bu seçim sonrası 30 Ekim 1978 tarihinde kullanılmaya başlanmıştır. Ülkenin bağımsızlığını kazanması sonrası bayrak resmi olarak 10 Kasım 1979 tarihinde göndere çekilmiştir.

Bayrak açık mavi zemin üzerinde dört adet beyaz renkli beş köşeli yıldızdan oluşmaktadır.

Açık mavi renk adayı çevreleyen Pasifik Okyanusu'nun yanı sıra özgürlüğü ve ülkeye bağlılığı sembolize ederken, yer alan dört adet yıldız ise federal yapıyı oluşturan dört ada eyaletini ifade etmektedir. Yıldıza renk veren beyaz ise adada yaşayan farklı halk topluluklarını temsil etmektedir.

Tarih​

Ada yaklaşık 3 bin yıl önce Filipinlerden göç almış olup, yaklaşık 900 yıl öncesine kadar Negrito nüfusunu barındırmış ayrıca Polinezya’dan da göç almıştır. Palau halkı Melanezya, Mikronezya ve Polinezya özellikleri taşımakla birlikte tam olarak Mikronezyalı kabul edilmemekte hatta anaerkil özelliklerinden dolayı Java adasıyla ilişkilendirilmektedirler. Günümüzde adaların etnik bileşimi %69.9 Palaulu (Mikronezya, Malay ve Malanezya kökenlilerin karışımı), %15.3 Filipinli, %5 Çinli, %2.4 diğer Asya kökenliler ve %1.9 oranında Avrupalılardan oluşmaktadır.

Bu etnik yapıyla orantılı olarak ana dil olarak Palauca (%65) Filipince (%15), Çince %6) ve 1947 sonrasında ABD’nin politik etkisiyle İngilizce (%10) dilleri konuşulmaktadır. Palau, 18. yüzyıldan önce Yap ve Java adalarıyla sınırlı ilişkilere sahip olup, gemileri batınca Filipinler’e sığınan Palaulu denizciler olmasaydı, Avrupalılar kolay kolay Palau’yu bulamazlardı. Bu adalar ilk olarak 16. yüzyılda Avrupalılar tarafından incelenmiş, 1574’te İspanya tarafından Doğu Hint Adaları’nın bir parçası haline getirilmiştir. Palau’ya Pelew Adaları adını veren İngiliz Kaptanı Henry Wilson, 1783’te Ulong adası civarında batırılmıştı.

19. yüzyılın sonlarında İngiltere, İspanya ve Almanya adaları ele geçirmek için mücadele etmişse, 1885 yılında Papa XIII. Leo, İspanyol iddiasını kabul ederken İngiltere ve Almanya’ya ekonomik imtiyaz vermiştir. Bununla birlikte İspanya’nın 1898’de İspanya-Amerikan Savaşı’nda mağlubiyetinden adalar 1899’da Almanya’ya satılmıştır. Alman mühendisler adaların boksit ve fosfat yataklarından yararlanmışlardır. I. Dünya Savaşı sırasında Japon Donanması Palau’yu fethetmekle kalmamış, adalar daha sonra Japonlar tarafından yönetilen Güney Pasifik Mandası’nın Milletler Cemiyeti tarafından tanınan bir parçası haline getirilmiştir.

II. Dünya Savaşı sırasında, Amerikan ve Japon birlikleri arasında Peleliu Savaşı (Battle of Peleliu) dâhil olmak üzere Amerikan donanmasının Mariana ve Palau Adaları kampanyasının bir parçası olarak pek çok çatışma yaşanmıştır. Palau da diğer Pasifik adaları ile birlikte 1947’de Amerika Birleşik Devletleri-Pasifik Adaları Güvenli Bölgesi’nin bir parçası haline getirilmiştir. 1986’da ABD hükümeti yönetimi fesh ettikten sonra 1993’e dek yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmayınca yapılan halkoylamasında ABD ile Serbest Birlik Sözleşmesinin devamı şartıyla 1 Ekim 1994’te Palau Cumhuriyeti resmi olarak Başkanlık Sistemi ile yönetilen egemen bir devlet haline gelmiştir.

Ekonomi​

Mikronezya ülke bilgisi ve ekonomisi; Mikronezya ekonomisi genel olarak tarım ve balıkçılığa dayanır. Mineral kaynaklarının çok olduğu söylenemez fakat yüksek kalitede fosfat çıkarılır. Mikronezya Federal Devletleri’ni oluşturan adalar turizm açısından mevcut potansiyeli destekleyecek yeterli tesis ve imkan bulunmaması nedeniyle turizm sektörünün gelişim gösterdiği söylenemez.

mikronezya.jpg


Adaların ekonomisi büyük ölçüde turizm ve turizme bağlı hizmet sektörü ve dış yardımlara dayanmakta olup ayrıca inşaat sektörü ve küçük ölçekli ve daha ziyade geçinme amaçlı balıkçılık, tarım ve hayvancılık faaliyetleri de yapılmaktadır. Gelirlerin yaklaşık %80’i hizmet sektöründen elde edilmektedir. Özellikle Japonya, Tayvan ve Kore gibi bölge ülkelerinden gelen turistlerden elde edilen gelirler ülkenin ana geçim kaynağını oluşturmaktadır. Palau’nun en önemli ihracat ürünleri kabuklu deniz ürünleri, ton balığı, kurutulmuş hindistan cevizi (copra) ve tekstil ürünleri iken makine ve teçhizat, petrol ürünleri, metaller ve gıda ürünleri ithalat kalemlerini oluşturmaktadır.

Coğrafi veriler​

Konum: Okyanusya, Kuzey Pasifik Okyanusunda adalar grubu.
Coğrafi konumu: 6 55 Kuzey derecesi, 158 15 Doğu boylamı
Haritadaki konumu: Okyanusya
Yüzölçümü: 702 km²
Yüzölçümü: 0 km
Sahil şeridi: 6,112 km
İklimi: tropikal
Arazi yapısı: Yüksek dağlar ve alçak araziler, mercan atolları yer alır, Pohnpei, Kosrae ve Truk'da volkanik birikintiler vardır.
Deniz seviyesinden yüksekliği: en alçak noktası: Pasifik Okyanusu 0 m
en yüksek noktası: Totolom 791 m
Doğal kaynakları: Ormanlar, deniz ürünleri, denizin derinliklerinde mineraller
Doğal afetler: tufanlar

1.330 km kuzeydoğusunda Guam, 650 km güneyinde Yeni Gine ve 890 km batısında Filipinler bulunan Palau takımadaları, batıda sürekli olarak devam eden ama doğuda kırılan devasa bir bariyer sistemi tarafından kuşatılmaktadır. Babelthuap (Babeldaob), Koror, Malakal, Arakabesan ve Peleliu nüfusun yoğun yaşadığı adalar iken Babelthuap’ın kuzeyindeki seyrek nüfuslu Kayangel, Angaur, Sonsorol, Pulo Anna ile Peleliu’nun güneyindeki Tobi adaları bariyer resif sisteminin dışında yer almaktadır. Babelthuap’ın doğusu ile Koror’un doğusunda Peleliu’nun 45 km güneyindeki büyük lagünü mercan kireçtaşı yapılı 300 kadar küçük kaya ada doldurmaktadır. Angaur adası önce Almanlar ve daha sonra Japonlar tarafından fosfat çıkarmak için kısmen tahrip edilmiştir.

Babelthuap ve Koror adaları birbirine çelik bir köprü ile bağlı olup, Koror sırasıyla Malakal Adası’na, Palau’nun derin su limanına ve Arakabesan Adası’na dolgu yollarla bağlanmıştır. Birbirine bağlı volkanik kökenli bu üç adanın oluşturduğu ortak alan 18 km²’dir. Babelthuap’ın hemen güneyinde bulunan Koror adası, ülkenin en kalabalık adası olup, Palau’nun eski başkenti olan Koror şehrine ev sahipliği yapmaktadır. Palau’nun en geniş adası Babelthuap’taki Melekeok ise Ekim 2006’da başkent olmakla birlikte Melekeok’taki hükümet konağının olduğu bölge Ngerulmud olarak adlandırılmaktadır.

İklim​

Adada tropikal iklim hüküm sürmekte olup, yıllık ortalama sıcaklık 28 °C’dir. Yılda ortalama 3,800 mm yağış görülürken, nem oranı yüzde 77 ile 84 arasında değişmektedir. Temmuz ile Ekim ayları arasında yağmur daha sık yağmasına rağmen güneş de aynı oranda çıkmaktadır. Adalar ana tayfun bölgesinin dışında kaldığı için tayfun nadir olmaktadır.

Mikronezya Türk Elçiliği​

Mikroneyzya'da Türk Elçiliği bulunmadığından buraya gitmek için , ister turistik amaçlı ister ticari amaçlı her şartta ABD veya Birleşik Krallık vizesi gerekmektedir.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Somali Federal Cumhuriyeti
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    3K
Nijerya Federal Cumhuriyeti
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Brezilya Federal Cumhuriyeti
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    3K
Geri