Sakura - Kiraz çiçeği

Sakura Sakura
Sakura (Türkçe: Kiraz çiçeği, Latince: Prunus serrulata), Prunus cinsinden birkaç ağacın herhangi birinin çiçeğidir. Japon kültüründe büyük bir öneme sahip olup Japonya'nın ulusal simgelerinden biridir.

Yaprak sayısına, çiçeklerin ve genç yaprakların rengine, çiçeklenme dönemine veya ağacın alışkanlığına göre farklılık gösteren 600'den fazla sakura çeşidi vardır. Çiçeklerin rengi, soluk pembenin tüm tonlarında beyazdan koyu kırmızıya doğru gider.

Tüm kiraz çiçeği ağaçlarının çeşitleri, küçük, hoş olmayan meyveler veya yenilebilir kirazlar üretir. Prunus avium ve Prunus cerasus'un kirazları yenilebilir.

Çiçekleri ağır ağır açar ama çok çabuk dökülür. Hem hayatın başlangıcını yani baharı müjdeler, hem de kaçınılmaz sonunu simgeler. Japonya’da baharın müjdecisi olmasına rağmen, daha solmadan en güzel halindeyken dallarından düşmesi sebebiyle edebiyatta ölüm ile yaşamın birlikteliğini ifade eder.

Japon kültüründe Sakura​

Japon kültüründe Sakura Japon kültüründe Sakura
Samuray tarzı yaşamı kabullenmiş olan Japon halkı için kiraz çiçeği büyük anlam taşımaktadır. Bunun nedeni Kiraz çiçeklerinin en güzel çağlarında solmadan direk olarak yere düşmeleridir. Samuraylar kiraz çiçeklerine bakarak olası bir savaşta her an ölümü akıllarına getirmekte ve felsefi bir boyuta gitmektedirler. Kiraz çiçekleri samuraylar için hem yaşamı, hem de ani bir ölümü hatırlatmaktadırlar.

Sakura, mart ayının son haftası ile nisan ayının ilk haftası açar ve Japonya'da bu dönem kutsal sayılır. Öyle ki hava durumundan sonra bir de “Sakura Durumu” verilir. Sakuraların açtığı dönem Japonya’nın en çok turist kabul ettiği dönemdir. Sakura’nın dalda kaldığı zamanın çok kısa olması, Japon kültüründe hayatın gelip geçici olduğunu ifade eder. Kiraz çiçeği ağacının Japon kültüründe çok derin bir anlamı vardır. Japonlar kiraz çiçeği ağacının yaşam döngüsünü gözlemleyerek genel olarak insan yaşamı ile Sakuro’nun benzerliğine dikkat çekmişlerdir. Yaşamın bir metaforik temsili olması ile birlikte, kiraz çiçeği ağacının Budizm ile derin bağlantılarının var olduğuna inanılmaktadır.

11 kentte ikişer haftalık festivallerle kutlanan “Sakura Zensen” (Japon Sakura izleme zamanı), Japon kültüründe hayata yeni başlangıcı simgeler. Tüm halkın katıldığı coşku dolu bir bayram olmanın ötesinde, resmen Japon halkının hayatını düzenler. Pek çok önemli olay çiçeklerin açış gününe göre belirlenir. Evlilik tarihi gibi… Mart ayında başlayıp, mayıs ayının sonlarına kadar süren bahar, Japonlar için Hana-mi yani çiçek seyri anlamına gelmektedir. (Hanami: ''Sakura çiçeklerine hayranlık'') (Ağacın gündüz ziyaretlerine hanami, gece ziyaretlerine yozakura denir.) (Sakuramori: Kiraz ağacı doktoru, kiraz ağacının bakımını üstlenen kişi)

Türkiye’de Sakura​

Sakura’lar Japonya’nın doğal zenginliği olarak sınıflandırılır. Bu sebeple ağacın ya da tohumunun ülke dışına çıkartılması yasaklanmıştır. Sadece belli sebeplerle 9 ülkeye gönderilmiştir. Evrensel dostluğu geliştirmek, başka ülkelerle ilişkilerini geliştirmek amacıyla diğer ülkelere hediye edilir.

Japonya’daki Sakura Vakfı, bütün dünyada sakura ağaçlarını barışın sembolü haline getirmek için çalışır. Vakıf, çeşitli ülkelerle temaslar kurar; bu ağaçların dikilip halkın görebileceği mekanlar arar. İstanbul’da da 1890 yılında Japonya’ya yapılan dostluk ziyaretinden dönerken batan Ertuğrul Firkateyni’nde şehit olan 587 denizcimizin anısına, şehit deniz piyadelerini simgeleyen 587 fidan TEMA Vakfı’nın İstanbul Kozyatağı’ndaki Nezahat Gökyiğit Bahçesi’nde Ertuğrul Adası’na ve çevresine 23 Ekim 2005’te törenle sakura fidanları dikilmiştir.
ngbb-sakura.jpg ngbb-sakura.jpg

Nezahat Gökyiğit Bahçesi’nde sakuralar


Eğer İstanbul’da sakura turuna çıkmak isterseniz, ilk uğramanız gereken ilçe Sarıyer. Büyükşehir Belediyesi’nin ülkeler arasındaki dostluğu pekiştirmek amacıyla 2003’te Baltalimanı’nda kurduğu Japon Bahçesi’ne 52 yetişkin sakura dikilmişti. Ücretsiz gezilebilen parkta, farklı türlerden 5 bin civarında bitki bulunuyor. İstanbul’un en yaşlı sakura ağaçları ise Emirgan Korusu’nda. Beyaz Köşk’ün havuz yönündeki girişinde iki büyük sakura bulunuyor. Ayrıca Beyaz Köşk’le Sarı Köşk’ü bağlayan yolda da yaklaşık beş metrelik bir sakura görebilirsiniz.

sakura-5.jpg sakura-5.jpg


Kiraz çiçeklerinin açışını görmek, Türkiye’de aslında hiç de zor değil, çünkü kiraz üretiminde dünyada ilk sıralarda yer alıyoruz. Zaten meyve olarak yediğimiz tatlı kirazın anavatanının Giresun olduğuna inanılıyor. Bugün Türkiye’de kirazın birçok çeşiti yetişiyor. İhracata yönelik üretim yapan bahçeler İzmir, Denizli, Manisa, Çanakkale, Bursa, Konya, Afyon, Isparta ve Tekirdağ’da yoğunlaşıyor. İzmir’in Kemalpaşa ilçesi ise, kiraz bolluğu ve çeşit fazlalığından ötürü, yerli hanami yapmak isteyenlerin ilk durağı olabilir.

Kaynak:
JAPON KİRAZ ÇİÇEĞİ, SAKURA ÇİÇEĞİ NEDİR? - Deksan, Şimdi kiraz çiçeği zamanı, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi | NGBB
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Sabahat Akkiraz ft. Bedük - Yeşil İpek Bükeyim
  • Ugur
  • Ugur,
  • Müzik
  • 0    2K
Dalları Bastı Kiraz Türküsünün Söz ve Notaları
  • Celik
  • Celik,
  • Türküler - Söz ve Notalar
  • 0    6K
Dalları Bastı Kiraz Türküsünün Söz ve Notaları
  • Celik
  • Celik,
  • Türküler - Söz ve Notalar
  • 0    7K
Bir Dalda İki Kiraz Türküsünün Söz ve Notaları
  • Celik
  • Celik,
  • Türküler - Söz ve Notalar
  • 2    20K
Ağlayan Gelin Çiçeği (Ters Lale)
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • Bitkiler
  • 1    488
Geri