Güncel Türkiye’nin İlk Çoban Müzesi Malatya’da Açıldı

Ugur

Administrator
Katılım
8 Nisan 2013
Damızlık, Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin çabalarıyla Malatya’da açılan Türkiye’nin ilk çoban müzesine yoğun ilgi var.

Malatya'da Ağustos ayında çobanların geçmişten bugüne kadar kullandıkları kavaldan, yemek yedikleri kaplara kadar bütün malzemelerin sergilendiği Çoban Müzesi açıldı. Yetkililer Türkiye'de ilk olan müzenin örnek teşkil edeceği görüşünde. Damızlık, Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı İhsan Akın ise siyaset ve bürokrasi dünyasından müzenin geliştirilmesi için destek beklediklerini açıkladı.

coban-muzesi-1.jpg


Açılışından bu güne kadar yaklaşık 5 bin kişinin ziyaret ettiği müzede bir çobanın çalışırken kullandığı lider koyun ipi, döven, yem saklama kabı, saban, tüfek, el kırıklığı, kaval gibi eşyalar sergileniyor.

Birlik Başkanı İhsan Akın üniversitelerden de destek alarak müzeyi kurduklarını, il dışından da pek çok ziyaretçinin müzeyi gezmeye geldiğini kaydetti.

coban-muzesi-2.jpg


Türkiye’nin ilk Çoban Müzesi'ni kısıtlı imkânlarla birlik binalarında hizmete açtıklarını kaydeden İhsan Akın, “İmkanımız doğrultusunda ancak bu kadarını yapabildik. Kendi binamızda kısmen burayı açtık. Şu ana kadar yaklaşık 5 bin kişi müzemizi ziyaret etti. Gerek il dışından gelen misafirlerimiz gerekse il içinden gelen misafirlerimiz müzeyi ziyaret eti. Grup halinde ziyaret ettiler. Burada anı defterine düşüncelerini anlattılar, imza attılar. Müzeyle alakalı ise duygularını anı defterine yazıyorlar” ifadelerini kullandı.

Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak, yetiştiricilerin de kırsalda karşılaştığı bir çok sorunu yerinde tespit ederek çözüme kavuşturduklarını kaydeden Akın, “Çoban müzemizde, buraya gelen misafirlerimize çobanların hayatları ile ilgili kısa filmler eşliğinde sunumlar da yapıyoruz” dedi.

coban-muzesi-3.jpg


Bir çok üniversitenin de kendilerine bu konuda destek sağladıklarını da belirten Akın, “Bize daha düzgün ve daha büyük bir yer verildiği takdirde müzemizi taşıyarak kentin çoban kültürünü ziyaretçilere aktarabileceğiz. Birçok farklı illerden de malzeme istedik çünkü her ilin kendisine göre çoban kültürü var malzemesi var. Bu anlamda bizler kültür köşeleri oluşturabiliriz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de çobanlarla ilgili ilk müzeyi açmanın mutluluğunu da yaşadıklarını belirten Akın, “Bir yere bakıyorsunuz, bir ilde sabunun bile müzesi var. Neden çobanlarımızın da bir müzesi olmasın, üretime dayalı sunumlar olsun müzesi olsun istedik. Üretici toplumu olmamız lazım. Üreticileri teşvik etmemiz lazım. Bunu yerel yöneticilerimizin de yapması gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: tarimtv.gov.tr, malatyatime.com
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Geri