Üst
Uluabat Gölü

Uluabat Gölü

Uluabat Gölü, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı bir göldür. Bursa kent merkezine 34 km mesafede yer alır. 13.500 hektar alana sahiptir. Deniz seviyesinden yüksekliği 9 metredir. Mustafakemalpaşa Çayı'ndan beslenmekte olup ayrıca Uluabat Deresi ile Susurluk Nehri'ne karışır. En derin yeri 4 metre civarında genelinde ise 1-2 metreyi geçmemektedir. En derin yeri Halil Bey Adası'ndaki 10 metreyi bulan çukurluktur. Uzunluğu Doğu-Batı yönünde 23-24 km., genişliği ise 12 km. kadardır.
ulubat.webp
ulubat.webp

Tektonizma kontrolünde açılan bir ova içerisinde alüvyal set gölü olarak gelişmiştir. Göl; kuzeyinde Neojen devri dolgularından oluşmuş alçak tepeler, güneyde ise Jura devri alçak dağları ile sınırlanmıştır. Uluabat Gölü çevresinde gözlenen en yaşlı birim Paleozoik metamorfik seridir. Tabanda gnaysla başlayan yapı daha sonra mermer mercekleri içeren şistlerle devam eder.

Ulubat Gölü 136 km² yüzölçümlü bir göldür. Yayvan çanaklı gölde yağışlardan sonra kabarma ve çukur yerlere taşkınlar olur bu sıralarda gölün yüzölçümü 160 km² yi geçer.

Gölde bazı adacıklar ve kayalıklar bulunur. Kalker yapılı bu adacıkların en önemlileri Halil Bey Adası, Heybeli Ada ve Kız Adası’dır.

Günden güne çevreden ortaya doğru sığlaşmakta olan göl kirli beyaz bir renge sahiptir. Dibi çamurlu bir yapıya sahiptir, rüzgârlı havalarda bulanıklaşır.

21 farklı türde balığın yaşamını sürdürdüğü Ulubat Gölü'nde, başlıca turna ve sazan türündeki balıklar ticari amaçlı avlanmakta olan balıkların başında gelir. Tepeli pelikan, leylek, küçük kartal, kızıl şahin, çamur çulluğu ve bunlara ek olacak birçok kuş türü bu gölde kendine yaşam alanı bulmaktadır.

Göl çevresi ulusal ve küresel ölçekte tehlikede olan küçük karabatak, tepeli pelikan, bıyıklı sumru, pasbaş patkanın barındığı alandır. Su samurunun da yaşadığı gölde, endemik ve küresel tehdit altındaki tatlı su sardalyası (Clupeonella abrau muhlisi) bulunur.

[HARITA]Uluabat Gölü[/HARITA]
 
Geri
Üst