Bu kitabi çok merak ediyorum,mutlaka okumaliyim.Insallah yakin zamanda elime geçer ve okuduktan sonra kitap hakkindaki düsüncelerimi sizinle paylasirim.
Az-çok Osmanli imparatorlugu'nun son dönemleri hakkinda edindigim bilgilere dayanarak anladigim şey,fikirleri taban tabana zit olan
Enver Paşa ve
Mustafa Kemal Paşa'in arasindaki çekişme tarihe damgasini vurmuştur.
Mustafa Kemal Paşa'nin gözü
Enver Paşa'nin bulundugu mevkidedir ve
Mustafa Kemal Paşa bunun için birçok kez Vahidettin'e bunu belirtmis,hatta kizi Sabiha Sultan'i isteyerek
Enver Paşa gibi saraya damat olmak istemistir .Vahidettin ise yeni bir
Talat Paşa,
Damat Ferit paşa görmeye tahammülü olmadigi için,
Mustafa Kemal Paşa'nin Saray disinda ve siyasetten uzak, sadece askeri göreviyle ilgilenmesini istiyordu.Bir askeri deha olarak
Mustafa Kemal Paşa'ya çok güveniyordu.
Bu iki Paşa'nin arasindaki görüş farkina gelince; Enver Paşa'nin hayali,Orta Asya Türklerini bir çati altinda toplayarak,güçlü bir ülke kurmakti.Fakat Musta Kemal kadar savas stratejisi olmadigi için,Sari Kamiş faciasi yaşandi.Bu facia yaşanmamis olsaydi,büyük bir ihtimalle
Enver Paşa' hayalini kurdugu Orta Asya Türk birligini kurmuş olacakti ve bugün farkli bir
Türkiye görücek ve büyük bir ihtimalle
Mustafa Kemal Paşa'yi hainlile suçluyor olacaktik zira tarih yazan kisiler farkli tarafta olacaklardi.
Mustafa Kemal Paşa'nin hayali ise,Osmanli Imparatorlugu'na ve ayni zamanda Hilafet"e son vererek,Fransiz ihtilaline benzer,bir ihtilal gerçekleştirerek laik Cumhuriyet'i ilan etmek ve Türklerin yüzünü Avrupa tarafina çevirmekti.Fakat ikili oynayarak,son ana kadar bunu belli etmemiştir.Benim anlamakta güçlük çektigim konu ise,Mustafa Kemal Paşa Osmanli ailesinden bu kadar nefret etmesine ragmen,Sabiha Sultan ile neden evlenmek istedi.Evlenmis ve emeline ulaşmiş olsaydi karisi ve kayinpederi ile birlikte bütün Osmanoglu ailesini sürgün edecekmiydi.
Mustafa Kemal Paşa'nin Osmanoglu ailesinden nefret ettigini nereden biliyorsun diyenlere cevabim; Mustafa Kemal Paşa'nin her firsatta belirttigi
Timur'a olan hayranligini bilmeyen yoktur.Mustafa Kemal Paşa
Timur'a olan hayranligini anlattigi bir hatiratinda aynen böyle der
"Benim dönemimde Timur yaşiyor olsaydi,benim yaptigimdan çok daha fazlasini yapardi.Ben Timur'un yaşadigi dönemde yaşiyor olsaydim,bugün yaptiklarimin hiçbirini yapamazdim" Peki kim bu Timur; Osmanli Imparatorlugu'nun en başarili ve Istanbul'u fethetmek üzere oldugu dönemlerde Osmanli"ya yenilgiyi tattirmis ve Yildirim Beyazit'i esir alarak,hayati boyunca Timur'un esiri olarak yaşamasina sebep olan Türk kökenli bir hükümdar.
Isin ilginç tarafi ise Yildirim Beyazit ile Timur arasindaki savaşin
Ankara'da olmasi ve Mustafa Kemal Paşa'nin
Ankara'yi baskent olarak seçmesi.Bu bir tesadüf olmasa gerek.Ankara'nin başkent olarak seçilmesini hiçbir zaman anlayamamiştim zira Avrupa'da içinden su geçmeyen tek başkent Ankara.
Hangisinin başarili olup,digerine üstünlük kurmasi konusunda farkli görüşler olabilir fakat şu bir gerçek ki; Aralarindaki çekişmenin faturasini Türk milleti çoook pahaliya ödemiştir.Yaşanan tarihi degiştirmek mumkün degil fakat "Bir musibet bin nasihatten iyidir" misali,devlet ileri gelenlerinin aralarindaki çekişmelerin nelere malolacagini bilmeleri açisindan,tarihte yaşanmiş olan bu hadiselerden kendilerine hisse çikarmalari gerekiyor.Bunun içinde okumak ve iyi araştirmak gerekiyor.