Ülke Monako Prensliği

Monaco
monako.png monako.png
BaşkentMonaco-Ville
Resmî dillerFransızca
Yönetim ŞekliAnayasal Monarşi
Yüzölçümü2,2 km²
Nüfus37,330
Nüfus Yoğunluğu117/km²
Para birimiEuro (EUR)
Zaman dilimiOAZD (UTC+1)-OAYZD (UTC+2)
Telefon kodu+377
İnternet TLD.mc
Monako veya resmî adı Monako Prensliği (Fransızca: Principauté de Monaco veya Monaco; Monegasque: Munegu veya Principatu de Munegu), Avrupa'da Akdeniz kıyısında yer alan bir şehir devletidir.

Vatikan'dan sonra Dünya'daki ikinci küçük bağımsız devlet. Kara sınırları Fransa ile çevrili olan ülke, eski Monako şehri ve sonradan inşa edilen alanlardan oluşur. Ülke Monte Carlo semtindeki gösterişli kumarhaneleri ile ünlüdür.

Yüzölçümü bu kadar küçük olmasına rağmen ülkede bir stadyum bulunur. Havaalanı yerine heliportu ve tren istasyonu bulunmaktadır ve Fransa demiryolunun küçük bir parçası geçmektedir. Karayolu ve denizyolu gelişmiştir.

Fontvieille semti ile Monaco Ville'in bulunduğu yarımadanın arasında küçük, Monte Carlo ile Monaco Ville'in arasında ise büyük bir yat limanı bulunmaktadır.

Monako'nun uzunluğu 3.350 m'dir. Genişliği en geniş yerde 1.000 m'yi bulurken en dar yerde 245 m'dir. Fontvieille semtinin çoğu sonradan denize beton doldurularak oluşturulmuştur. Şu anda yine buna benzer bir proje vardır; fakat hayata geçirilmemiştir.

Monako'nun başlıca yerleşim birimleri (semtleri) nüfusları ile şunlardır:

Yerleşim birimiNüfusu
Monako (Monaco Ville)2.000
Monte Carlo25.000
La Condamine7.000
Fontvieille1.500
Toplam35.500

Monako tarihi​

Monako tarihi günümüzdeki Monako Prensliği'nin sınırları içinde kalan bölgelerin tarih öncesi zamanlardan günümüze kadar süregelen tarihidir.

Monako bayrağı​

Monako Arması Monako Arması
Zemin kırmızı (üstte) ve beyaz olmak üzere iki eşit yatay şeritten oluşmaktadır. Bayrak Endonezya bayrağı ve Polonya Bayrağına benzemektedir.

Başlangıcı​

Monako adı MÖ 6. yüzyılda bölgeye yerleşen Fenikelilere dayanmaktadır. Eski Yunanca'da Monoikos (Μόνοικος) Tek Ev anlamına gelmektedir ve bölgedeki halkın müstakil evlerde yaşamasından kaynaklandığı düşünülmektedir. 1191 yılında Kutsal Roma İmparatoru VI. Heinrich'in izniyle 1228 yılında bir Ceneviz sömürgesi olarak kuruldu. 1297 yılında François Grimaldi ve askerleri Monako Kayası'nı ele geçirdiler. O zamandan beri Monako toprakları Grimaldi ailesi tarafından yönetilmektedir.

Yeni Çağ​

1793-1814 yılları arasında Monako Fransa'nın egemenliği altında yaşadı. Viyana Kongresi'nde Monako'nun Sardinya-Piemonte Krallığı'na bağlanması kararlaştırıldı. 1861 yılından sonra Monako bağımsız bir prenslik haline geldi. 1911 yılında kabul edilen yeni anayasaya kadar Monako Prensi Monako'nun mutlaki hükümdarı sayılıyordu.

Yakın Çağ​

II. Dünya Savaşı'nın başlaması üzerine 1943 yılında Monako İtalyan Faşistler tarafından işgal edildi. Mussolini hükümetinin yıkılması üzerine Nazi Wehrmacht Monako'yu işgal etti. Çok sayıda Monakolu Yahudi toplama kamplarına gönderildi. Monako Prensi III. Rainier 1949 yılında dedesinin ölümü üzerine tahta çıktı. Prens Rainier kadınlara oy hakkını kabul etti ve idam cezasını kaldırdı. 1993 yılında Monako Birleşmiş Milletlere üye oldu.

31 Mart 2005 tarihinde prens Rainier hastalanarak görevi oğluna devretti. 6 Nisan 2005 tarihinde ölünce oğlu II. Albert Monako Prensi olarak tahta çıktı.

II. Dünya Savaşı'nda, 1943 yılında, İtalyan Ordusu Monako'yu işgale başladı ve faşist bir yönetim oluşturarak işgal etti. Kısa bir süre sonra, Mussolini'nin çökmesinin ardından, Nazi Wehrmacht orduları Monako'yu işgal etti. Çok sayıda Monakolu Yahudi toplama kamplarına gönderildi. Savaştan sonra Monako Prensi III. Rainier 1949 yılında dedesinin ölümü üzerine tahta çıktı. Prens Rainier kadınlara oy hakkını kabul etti ve idam cezasını kaldırdı. 1993 yılında Monako Birleşmiş Milletlere üye oldu. 31 Mart 2005 tarihinde prens Rainier hastalanarak görevi oğluna devretti. 6 Nisan 2005 tarihinde ölünce oğlu II. Albert Monako Prensi olarak tahta çıktı.

Demografi​

Monako'nun nüfusu diğer nüfuslara göre oldukça sıra dışıdır. Çünkü bu ülkede Fransızların sayısı Monakolulardan daha fazladır. Fransızlar %28,4 ile ülkenin en büyük etnik grubudur. Monakolular %21,6 ile onları takip eder. Diğer etnik gruplar ise şöyledir: İtalyanlar (%18,7), İngilizler (%7,5), Belçikalılar (%2,8), Almanlar (%2,5), İsviçreliler (%2,5) ve Amerikalılar (%1,2).

monako.jpg monako.jpg


Monako dünyanın en yüksek yaşam süresine sahiptir. Bir Monakolu ortalama olarak 90 yıl yaşar.

Dil​

Monako'nun resmi dili Fransızcadır; fakat İtalyanca, İtalya'dan gelen kişilerce ana dil olarak konuşulmaktadır. İngilizce ise Monako'daki Amerikalılar, İngilizler, Kanadalılar ve İrlandalılar tarafından konuşulur. Ulusal dil Monako dilidir; fakat bu dil küçük bir topluluk tarafından konuşulmaktadır. Monaco Ville bölgesinde tabelalar Fransızca ve Monako dili olarak yazılmıştır.

Din​

Bu mikro ülkede resmi din Hristiyanlığın Katoliklik mezhebidir. Fakat Monako'da inanç konusunda özgürlük vardır. Monako'da beş Katolik kilisesi ve bir de katedral bulunmaktadır. Koruyucu aziz Devota'dır.

Hristiyan toplum Monako nüfusunun %83,2'sini oluşturmaktadır.

Monako'da yalnızca bir Anglikan kilisesi bulunmaktadır. Bu kilise Monte Carlo'da yer almaktadır. 2007 itibarıyla bu kiliseye bağlılığı bulunan 135 Anglikan vardır. Bu kilisenin kütüphanesinde yaklaşık 3000 İngilizce kitap bulunmaktadır.

1948 yılında kurulan The Association Culturelle Israélite de Monaco sayesinde Monakolu Museviler bir sinagog, İbrani okulu ve koşer ürünler satan bir gıda mağazası kazanmıştır. Yaklaşık bin kişilik Musevi cemaatinin %40'ını Britanya'dan gelenler oluşturmaktadır. Geri kalan kısım ise kuzey Afrika'dan gelmiştir. Buradaki Musevi nüfusunun üçte ikisini kuzey Afrika'dan gelen Sefarad Musevileri oluşturur. Üçte biriyse Aşkenaz Musevisidir.

Monako’da İklim ve Hava Durumu​

Monako Akdeniz iklimine sahiptir. Yazları sıcak ve nemli, kışları ılık ve yağışlı geçer. Kışın kar ve don olaylarına çok çok nadir rastlanır. Yazları yağışsız olsa da aralarda sağanak atıştırdığı yazlar da görülür. Yıl boyunca sıcaklık 20 derecenin altına düşmez. Yazın sıcaklıklar 30 derece civarlarında seyredebilmektedir.

Monako’nun Ekonomisi​

Monako, kişi başına düşen gayri safi yurt içi hasılada dünyanın en yüksek rakamını kaydeden ikinci ülkesidir. 153,177 dolarlık GSYİH ve 183.150 dolarlık kişi başına düşen milli gelir oranı ile son derece zengin olan ülkenin temel ekonomik faaliyetleri; kumar ve deniz turizmi, balıkçılık ve deniz taşımacılığıdır. Ülkede işsizlik oranı yüzde 2’dir. CIA World Factbook kayıtlarına göre dünyanın en düşük yoksulluk seviyesi oranına sahiptir. Ayrıca dünyanın en yüksek sayıda milyoner ve milyarder barındıran ülkesidir.

Son dört yıldır Monako dünyanın en pahalı emlak pazarı olarak anılmakta. Metrekare fiyatları 58.300 dolar olan ülkede aynı zamanda eksi faiz uygulaması uygulayan sağlam bir bankacılık sistemi de var. Endüstri açısından yüksek katma değerli ve çevreye duyarlı kozmetik ve biotermik gibi sanayi dallarında faaliyet gösterilmekte.

Monako Kültürü​

Kumar cenneti Monte Carlo dünya jet sosyetesinin toplandığı yerlerden biridir. Monako ülkesi muhteşem turizm potansiyali ile de dünya zenginlerinin gözdesidir. Dolayısıyla son derece iyi organize edilmiş bir alt yapısı ve son derece hareketli bir eğlence hayatı vardır. Nüfusun düşük olduğu ve vergilerin yok denecek kadar az olduğu ülkede yaşam kalitesi bir hayli yüksektir. Gurme zevklere sahip ülke halkı lükse düşkündür.

Monako Mutfağı​

Monako Mutfağı Monako Mutfağı
Fransız ve İtalyan mutfağının bir birleşimi gibi düşünülebilecek Monako mutfağında mesela morina balığı şarapla birlikte yenir.

İtalyan makarnaları, balık yemekleri ve bol lime kullanımı mutfağın temel özelliklerindendir.

En meşhur Monako yemeği domates soslu morina balığından oluşan Stocafi’dir. Hamur işleri mutfakta önemli bir yer tutar. Yerellerin favorileri Barbagiuan ve Fougasse’dir. Pirinç ve bal kabağı dolgulu Barbagiuan ve portakal çiçeği suyu, fındık, badem ve anason tohumlu Fougasse’ı denemeden dönmeyin.

Yerel mutfağın bir diğer önemli lezzeti de Socca’dır. Nohut unundan yapılan bir pancake türü olan Socca, turistlerin ve yerellerin tadına doyamadığı bir lezzettir.

Şarap, kahve, sıcak çikolata, süt ve taze sıkılmış meyve suları popüler içeceklerdir. Elbette son derece kozmopolit bir ülke olan Monako’da dünya mutfağından örnekler bulmak da son derece kolaydır.

Monako Festivalleri​

Monako Festivalleri Monako Festivalleri
Monako’da yer alan en önemli etkinlik şüphesiz ki 1929 yılından beri bu şehirde gerçekleşmekte olan Formula 1 Monako Grand Prix’sidir. Dünyanın en prestijli oto yarışı olan Grand Prix, tüm Formula’lar içinde en çok izleyici çekenidir. Ülkede gerçekleşen bir diğer racing etkinliği ise Monte Carlo Rally’dir. 1911’den beri düzenlenmekte olan etkinlik 1973-2008 yılları arasında Dünya Rally Şampiyonası’nın da açılış etkinliği olmuştur.

Monako’da bir opera salonu, yerel bir senfoni orkestrası ve bir klasik bale kumpanyası bulunmaktadır. Monte Carlo Uluslararası Sirk Festivali, Monaco International Auto Show ve Monte-Carlo Televizyon Festivali gibi kültürel etkinlikler mevcuttur.

Monako’da Bulunan Türkiye Dış Temsicilikleri​

Paris Büyükelçiliği'nin görev bölgesindedir.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Boğdan Prensliği
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    2K
Eflak Prensliği
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    2K
Andorra Prensliği
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
Geri