Quokka - Kısa Kuyruklu Kanguru

Ugur

Administrator
Kısa Kuyruklu Kanguru, Quokka (Setonix brachyurus), Macropodidae ailesinden, Batı Avustralya'da yaşayan, evcil kedi büyüklüğünde küçük bir keselidir.

Quokka 2,5 ila 5 kg ağırlığındadır ve 40 ila 54 cm uzunluğundadır, 25 ila 30 cm uzunluğunda bir keseli için nispeten kısa bir kuyruğu vardır. Kaba tüylü, tüyleri sırtta gri kahverengidir ve göbeğin altında devetüyü rengine çevirir. Yuvarlak kulaklı ve kısa, geniş kafalı, tıknaz bir hayvandır. Ömrü 5 ila 10 yıldır.

Arka ayakları diğer keseli hayvanlardan daha az güçlü olduğu için ya arka ayakları üzerinde zıplayarak ya da dört ayağı üzerinde yürüyerek hareket eder. 1,5 metreye kadar küçük ağaçlara ve çalılara tırmanabilir. Yaklaşık yüz üyelik gruplar halinde yaşar ve çoğunlukla gececidir. Bu sosyal ve meraklı hayvanlar insanlara yaklaşmaktan çekinmezler.

Quakkalar yılda iki kez doğum yapabilir, gebelik süresi bir aydır ve her doğumda sadece tek bir yavru doğurabilir. Bir Quokka yaşamı boyunca yaklaşık 17 yavru quoakka (Joey) doğurabilir. Altı ay boyunca annesinin kesesinde yaşayan yavru doğumundan 8 ay sonra sütten kesilir.

Çoğu kangurugiller üyesi gibi quokkalar da otlar ve yapraklarla beslenir. Küçük bir çalı bitkisi olan ve ebegümecigiller familyasında bulunan bitkiler quokkaların temel besin kaynağıdır. İnsan besinlerinin quokkalarda dehidratasyon ve yetersiz beslenmeye neden olduğu gerekçesiyle Rottnes Adası'nda quokkalar beslenmesine izin verilmemektedir. Rottnes Adası'ndaki tatlı su eksikliklerine rağmen quokkalar su ihtiyaçlarını adadaki bitki örtüsünü yiyerek karşılarlar. Bu nedenle anakaradaki quokkalar yılda 600 mm'den fazla yağış alan bölgelerde yaşamaktadır.

Birçok istilacı tür Avustralya'ya girdiğinden, quokka popülasyonu azalmaktadır. 2008 yılında, tilki ve vahşi kediler gibi doğal olmayan yırtıcı hayvanların ortaya çıkmasının ardından popülasyonundaki keskin düşüş nedeniyle IUCN kırmızı listesinde "savunmasız" hayvan türleri arasında sınıflandırıldı.

Günümüzde Avustralya anakarasında yaklaşık 4000 quoakka yaşamaktadır. 2007 yılında Rottnest Adası'ndaki quokka nüfusunun 8.000 ile 12.000 arasında tahmin edilmektedir. Bu adadaki Quoakkaların tek rakibi yılanlardır. Yırtıcıya sahip olmayan Bald Adası'ndaki quokka nüfusu ise 600-1000 arasında değişmektedir. Yaz ve sonbahar aylarındaki bitki örtüsü kaybı ve yüzey suyunun azalması nedeniyle Rottnes Adası'nda mevsimsel bir düşüş yaşanır.
 

Benzer konular

Üst