Ülke Sierra Leone Cumhuriyeti

sierra-leone5742e3da2e4cd34a.jpg

Sierra leone
sierra-leone.png
BaşkentFreetown
Resmî dillerİngilizce
Yönetim ŞekliAnayasal Cumhuriyet
Yüzölçümü71.740 km²
Nüfus5.485.998
Nüfus Yoğunluğu76,4/km²
Para birimiLeone (SLL)
Zaman dilimiUTC+0 (GMT)
Telefon kodu+2432
İnternet TLD.sl
Sierra Leone, ya da resmî adıyla Sierra Leone Cumhuriyeti, Batı Afrika'da bir ülkedir. Portekizliler ülkeye, bölgede bol miktarda aslan bulunmasından dolayı aslanlı dağlar veya aslanlı sıradağlar anlamına gelen bu ismi vermişlerdir. Kuzeydoğusunda Gine; güneydoğusunda Liberya ve güneybatısında Atlas Okyanusu bulunur. Sierra Leone 71.740 km2'lik bir alanı kaplar ve nüfusu 6.296.803'dür. Tropikal İklim'e sahiptir. Komşusu Liberya gibi özgür bırakılmış Afrikalı köleler tarafından kuruldu (1791'de Freetown'u kurdular). İngiliz sömürgeciliğinden sonra 1961'de bağımsız hale geldi. Ancak ülke 1990'lardan 2002'ye kadar yıkıcı bir iç savaş yaşamıştır.

Elmas madenleri bakımından oldukça zengindir, buna rağmen batılı sömürgecilerin kışkırttığı ve göz yumduğu iç savaş sonucunda bir hayli fakirleşmiştir.

Sierra Leone bayrağı​

Sierraa  leone arması Sierra Leone bayrağı ülkenin bağımsızlığını kazandığı 27 Nisan 1961 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Bayrak yatay olarak üç şeritin bayrağı üç eşit parçaya bölünmesi ile oluşmaktadır. Yeşil, beyaz ve mavi renklerde sıralanan şeritlerden yeşil renk ülkenin doğasını, dağlarını ve doğal madeni zenginliklerini sembolize ederken, beyaz renk birlik ve adaleti, mavi renk ise umudu ifade etmektedir.

Sierra Leone arması​

Sierra Leone arması, Afrika ülkesi Sierra Leone tarafından kullanılan resmi devlet armasıdır. Arma 1 Aralık 1960 tarihinde Kraliçe II. Elizabeth tarafından takdim edilmiştir.

Armanın merkezinde yer alan kalkan üç bölüme ayrılmış konumdadır. Armanın ilk iki bölümü birbirinden zigzag çizgiler ile ayrılmış konumda olup, bu bölümlerden üst kısımda bulunanda üç adet meşale yer almakta olup, bu meşaleler özgürlüğü ifade etmektedir. Alt kısımda kalan bölümde bulunan yürüyen aslan motifi ise ülkenin Birleşik Krallık koloni dönemine bir işaret olmasının yanı sıra ülke isminin Aslan Dağı anlamına gelmesinden dolayı da kalkanda konumlandırılmıştır. Kalkanın alt kısmında kalan bölümde ise yatay olarak mavi beyaz dalgalar bulunmakta olup, bu dalgalar denizi simgelemektedir. Kalkanın her iki tarafında da dört meyveli palmiye ağacı yer almaktadır. Kalkan her iki taraftan da arka patileri üzerinde yeşil bir zemin üzerinde duran aslanlar tarafından tutulmakta olup, kalkanın alt kısmında da beyaz zemine sahip olan ve üzerinde İngilizce ülkenin sloganı olan Unity, Freedom, Justice (Türkçe:Birlik, Özgürlük, Adalet) slogan bandı yer almaktadır.

Coğrafya​

Sierra  leone coğrafi görünümKoordinatları; 8' 30 Kuzey enlemi ile 11' 30 Batı boylamıdır.

Sınırlarının toplam uzunluğu 958 km, sınır komşuları ise Gine (652 km), Liberya (306 km), sahil şeridi uzunluğu 402 km'dir.

Tropikal iklime sahiptir ve deniz seviyesinden yüksekliği, en alçak noktası ise Atlas Okyanusu 0 m'dir, en yüksek noktası Loma Mansa (Bintimani) 1,948 m

Doğal kaynakları, elmas, titanyum, boksit, demir, altın, kromdur.

Arazi kullanımı: tarıma uygun topraklar %7, daimi ekinler %1, tarıma uygun topraklar %31, ormanlık arazi %28 ve diğerleri %33'tür. Sulanan arazi 290 km2

Nüfus​

Ortalama hayat süresi erkeklerde 42,69 yıl, kadınlarda 48,61 yıl (2001 verileri) olup ortalama çocuk sayısı 6.01 çocuk/1 kadın (2001 tahmini)

Milliyet:[3] Mende: %27, Temne: %22,4, Creole: %11,6, Limba: %5,9, Kuranko: %5,5, Pöller: %4,8.

Din:[4] İslam: %59,7, Animizm: %25,5, Hristiyan: %13,3 (Protestanlık: %7,8, bağımsız kiliseler: %3,1, Katolikler: %2,3).

Yönetim​

27 Nisan 1961'de İngiltere'den ayrılmıştır.

Sierra Leone Cumhuriyetinin yönetim biçimi, başkanlık tipi cumhuriyettir.

Başkenti Freetown'dur. 3 eyalet ve 1 bölgeden oluşan idari yapıya sahiptir: Doğu, Kuzey, Güney, Batı.

Ekonomi​

Enflasyon oranı (tüketici fiyatlarında): %15 (2000 verileri). İş gücü 1981 verilerine göre 1.369 milyondur. Endüstri, madencilik (elmas, demir, boksit) küçük çaplı sanayi işletmeleri (meşrubat, tekstil, sigara, ayakkabı), kahve, kakao, hindistan cevizi ve petrol arıtma tesislerinden oluşmaktadır.

Elektrik üretimi 240 milyon kWh (1999) olup elektrik tüketimi ise 223.2 milyon kWh'dır.

Tarım ürünleri, pirinç, kahve, palmiye tohumu, yer fıstığıdır. Ayrıca ekonomik gelir getiren başta balıkçılık olmak üzere kümes hayvancılığı, sığır-koyun-domuz yetiştiriciliği de vardır.

Yıllık 65 milyon $ (2000 verileri) ihracat yapmakta ve ihraç ürünleri, elmas, kakao, kahve, balıktır. İthalat ise yıllık 145 milyon $ (2000 verileri). Gıda maddeleri, makine ve ekipman, yakıt ve yağlar, kimyasallar ithal etmekte ve oranlar şu şekildedir; İngiltere %34, ABD %8, İtalya %7, Nijerya %5 (1999)

Dış borç tutarı ise 1.28 milyar $ (1999)

Sierra Leone İklim / Hava Durumu​

Tropikal iklime sahip olan Sierra Leone'de yüksek sıcaklıklar ve nem görülmektedir. Gündüz ortalama sıcaklıklar 30C iken gece 24C'dir. Gece sıcaklıkların en fazla düştüğü bölgeler Kabala ve kuzeybatıda yer alan kasabalardır.Ekim ve Mart arası kuru ve güneşli bir hava varken, Nisan ve Eylül arası yağışlıdır. Temmuz ve Ağustos ayları en fazla yağış alan dönemdir. Özellikle okyanus kenarında nem oranı çok yüksek olsa da denizden esen rüzgarlar havayı biraz serinletmektedir.

Din ve İnanç​


- Müslüman %77,
- Hıristiyan %21,
- yerel inançlar %2

Mutfak​

Sierra Leone mutfağıTemel besin maddesi pirinçtir. Genel olarak pirinç, çorba ve güveç yanında servis edilir. Güveçte ağırlıklı olarak baharatlı et ya da balık yanında mevsimsel yeşillikler hakimdir. Sierra Leoneliler evlerinin bahçesinde yetiştirdikleri organik besinler ile beslendikleri için oldukça sağlıklıdırlar. Marketlerde sürekli taze meyve sebze bulmak mümkündür. Atlantik okyanusu kenarında olduğu için balık tüketimleri de yoğundur. Atlantik okyanusu deniz mahsülleri açısından çok zengindir.

Türkiye - Sierra Leone İlişkileri​

Sierra Leone ile ilişkilerimiz 1971 yılında tesis edilmiştir. Freetown Büyükelçiliğimiz 1 Şubat 2018 tarihinde faaliyete geçmiştir. Sierra Leone’nin Abu Dabi Büyükelçiliği Türkiye’ye akreditedir. Sierra Leone’nin önümüzdeki dönemde Ankara’da yerleşik Büyükelçilik açması beklenmektedir. Sierra Leone Hükümeti bu konuda resmen karar almış, ancak henüz (Mayıs 2019) bir görevlendirme yapmamıştır.

Sierra Leone, BMGK’nın 1645 (2005) sayılı karar muvacehesinde oluşturulmuş olan Barış İnşa Komisyonu Sierra Leone Konfigürasyonunda ülkemizin de yer almasını istemiş ve bu amaçla BM nezdinde yapılan başvuru uygun görülerek ülkemiz Nisan 2012’de bu Konfigürasyonun üyesi olmuştur.

Dönemin Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma, beraberinde Dışişleri, Enerji, Maliye, Maden ve Mineral Kaynaklar, Eğitim, Gençlik ve Spor, Enformasyon ve İletişim Bakanları olduğu halde 9-11 Mayıs 2017 tarihlerinde ülkemize resmi bir ziyarette bulunmuştur. Sözkonusu ziyaret, Sierra Leone’den Türkiye’ye Devlet Başkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyareti teşkil etmiştir. Aynı zamanda Sierra Leone’nin Savunma Bakanlığını deruhte etmekte olan dönemin Cumhurbaşkanı Koroma, 9 Mayıs 2017 tarihinde IDEF-2017’nin açılış törenine de katılmıştır.

Türkiye ile Sierra Leone arasındaki ticaret hacmi 2014 yılında 71,8 milyon ABD Doları iken, 2015’te Ebola salgınının etkisiyle 45,7 milyon ABD Dolarına inmiştir. 2016 yılında, ikili ticaret hacmi 43,77 milyon ABD Doları olarak kaydedilmiştir. 2017 yılında ise artış göstererek 51,5 milyon ABD Doları seviyesine, 2018 yılında ise 55,3 milyon ABD Dolarına yükselmiştir. Ülkemizden Sierra Leone’ye başlıca hububat, demir/çelik, gıda ürünleri ihraç ederken, Sierra Leone’den hurda gemi, titanyum ve deri ürünleri ithal edilmektedir.

Ekim 2012’de imzalanan Ticari, Ekonomik ve Teknik İşbirliği Anlaşması ülkemiz tarafından onaylanmıştır. Anlaşmanın Sierra Leone tarafının da onaylamasını takiben yürürlüğe girmesiyle Karma Ekonomik Komisyonu mekanizması da hayata geçecektir.

Ülkemiz Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) aracılığıyla sağlık, gıda, eğitim gibi çeşitli alanlarda Sierra Leone’ye kalkınma yardımlarında bulunmaktadır.

THY 24 Şubat 2018 tarihinden bu yana haftada iki kez Freetown seferleri düzenlemektedir. Hükümetimiz tarafından Sierra Leoneli öğrencilere 1992’den bu yana Türkiye Bursu verilmektedir.

Sierra Leone Türk Elçiliği​

Freetown'daki Türkiye Konsolosluğu
Turkish Honorary Consulate in Freetown - 5 Light Foot Boston Street - Freetown - Sierra Leone

Telefon numarası:
(+232) 25535353 or 099535353

Eposta:
messi.taylor@consulateofturkey.sl
info@hm-diamonds.com
consulateofturkeysl@gmail.com
 
Hic duymamistim bu ülkeyi ve cogunluguda müslümanmis. Ellerine saglik Gezgin..
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
SOCAR - Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    265
Muz Cumhuriyeti
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    211
Mohini - Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Fili
  • Ugur
  • Ugur,
  • Hayvanlar Alemi
  • 0    362
Türkiye Cumhuriyeti İller Kronolojisi
  • Ugur
  • Ugur,
  • Tarih
  • 0    2K
Geri