Üst
Singapur Cumhuriyeti

Singapur Cumhuriyeti

singapurf5d79931c2b7b80c.jpg
singapurf5d79931c2b7b80c.jpg


Singapur
singapur.webp
singapur.webp
BaşkentSingapur
Resmî dillerİngilizce, Malayca, Çince, Tamilce
Yönetim ŞekliParlamenter Cumhuriyet
Yüzölçümü720 km²
Nüfus5.638.700
Nüfus Yoğunluğu7.831,5/km²
Para birimiSingapur Doları (SGD)
Zaman dilimiUTC+8 (SST)
Telefon kodu+65
İnternet TLD.sg
Singapur ya da resmî adıyla Singapur Cumhuriyeti, Malay Yarımadası'nın güney ucunda, ekvatorun 137 kilometre kuzeyinde yer alan bir ada ülkesidir. Kuzeyde Malezya'nın Johor eyaleti, güneyde ise Endonezya'nın Riau Adaları ile çevrili, dünyanın az sayıdaki şehir devletlerinden biridir.

Tarihçe​

Singapur'un tarihi 11. yüzyıla dayanmaktadır. 14. yüzyılda Srivijayan Prens Parameswara'nın egemenliği altındayken adanın önemi arttı. 1613 yılında Acehnese akıncıları tarafından yıkılana dek önemli bir liman kenti haline gelmişti. İngiliz Sir Thomas Stamford Raffles'in 1819 yılında İngiliz limanı kurmasıyla Singapur'un modern tarihi başladı. İngiliz sömürgesi altında Hindistan-Çin ticaret merkezi ve Güney Asya antrepo ticaret merkezi olmasıyla önem kazandı. Beş yıl içerisinde nüfus 10.000'i geçti ve liman yılda 3.000'i aşkın ticari işleme ev sahipliği yapmaya başladı. 1824'te imzalanan anlaşmayla bölge, Britanya ve Hollanda egemenliği arasında paylaşıldı ve ada, daimi olarak Britanya'nın eline geçti. Süveyş Kanalı'nın 1869'da açılmasıyla Singapur bir zenginleşme ve gelişme dönemine daha girdi. Doğu-Batı ticaretinin giderek artan trafiğini kontrol edebilmek ve yeni buharlı gemilere yakıt aktarabilmek için liman genişletildi ve Çin'den işçiler getirtildi.

19. yüzyılın sonlarında Malay Yarımadası'nda kurulmuş olan kauçuk ve kalay madenleri geliştirilir. Maden ürünleri Singapur'dan Çinli tüccarlar aracılığıyla endüstri ülkelerine ihraç edilir. Bu yeni gelişme Çin'den yeni bir göçmen dalgasını daha getirir. Malaya Federasyonu'nun 1895'te kurulmasıyla Singapur, Malezya'dan ayrılır ve günümüz bağımsız Singapur'unun temelleri atılmış oldu.

II. Dünya Savaşı sırasında 1942-1945 yılları arasında İngilizlerin her türlü koruma ve yardımdan yoksun bıraktığı Singapur, Japon İmparatorluğu tarafından işgal edildi. Adı Syonan-to (昭南島 Shōnan-tō, Japonca'da "Güney adasının ışığı" anlamında) olarak değiştirilen Singapur, Japonya'nın Büyük Doğu Asya Ortak Refahı Alanı'na dahil edildi. Savaş sona erdiğinde Singapur, kendi öz yönetimini alana kadar İngiliz kontrolü altına girdi. 1946'da Singapur, Malezya'dan bağımsız bir Britanya Kraliyet Kolonisi oldu. 1948'de ise demokrasi yönünde ilk adım sayılabilecek Yasama Konseyi'nin 22 üyesinden dokuzu için ilk seçimler yapıldı. Konseyin geri kalanı da adaylarla tamamlansa da en yüksek otorite hala Britanya'dan atanan valide bulunmaktaydı.

Kolonilerin bağımsızlıklarına kavuştukları bu dönemde Britanya, 1963'te küçük sömürgelerin kendi başlarına varlıklarını sürdüremeyeceklerini öne sürerek Singapur'u Malaya, Sabah (Kuzey Borneo) ve Saravak ile beraber Malezya Federasyonu'na katılması, fiilen atılmış bir geri adım olarak algılandı. Ancak sosyal huzursuzluk ve iktidardaki Singapur Halk Hareketi Partisi ve Malezya İttifak Partisi arasındaki anlaşmazlıkları Malezya ile Singapur'un ayrılığı sonuçlandı. Başbakan Lee Kuan Yew, Singapur'u federasyondan çıkararak 9 Ağustos 1965 tarihinde tam bağımsız bir cumhuriyet statüsüne kavuşturdu.

31 yıl başbakan olarak görev yapan ve Singapur'un bağımsızlığını kazanmasından sonraki 25 yılın deneyimini yaşayan Lee Kuan Yew, 1990'da görevden çekilerek yerini Goh Chok Tong'a bıraktı.

Singapur Bayrağı​

Singapur bayrağı, zemin kırmızı(üstte) ve beyaz olmak üzere iki eşit yatay şeritten oluşmaktadır. Kırmızı şeridin gönder tarafında arkası gönder tarafına doğru olan beyaz bir hilal ve o hilalin ucunda daire şekli oluşturmuş beş adet beş köşeli beyaz yıldız bulunmaktadır.

Singapur Bayrağının Anlamı Singapur bayrağı,eşit 2 yatay şeritten oluşur,üstteki şerit kırmızı,alttaki ise beyaz renkte olup,bayrağın sol üst tarafında kırmızı şerit içine yerleşimli beyaz bir hilal ve daire şeklinde dizilmiş 5 adet her biri 5 köşeli beyaz yıldız bulunur. Kırmızı renk; evrensel kardeşliği,insanların eşitliğini,beyaz renk ise;saflık ve erdemi temsil eder.Hilal şeklinde ay,yükselişe geçen ve idealleri olan genç bir Singapur ulusunu ve beş yıldız ülkenin; demokrasi, barış, ilerleme, adalet ve eşitlik ideallerini temsil eder. Singapur Bayrağının Tarihçesi Singapur bayrağı, 3 Aralık 1959 tarihinde kabul edilmiştir. Singapur, Malezya'dan, 9 Ağustos 1965 tarihinde bağımsızlığını kazanmıştır.1963 yılında, Singapur, Malezya Federasyonu oluşturmak için Malaya ile birlikte, Kuzey Borneo (Sabah) ve Sarawak'a katıldı, ancak 1959 yılında ayrıldı. Singapur Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler Singapur bayrağı ilk üç yıldız ile dizayn edilmiştir fakat ülkenin liderleri Malaya Komünist Partisi'ninde bayrağında 3 yıldız olması sebebiyle bu bayrak ile ilişkili olduğu algılanabilir diye bu dizayndan vazgeçilmiştir.Kırmızı geleneksel Çin rengi ve Singapur nüfusunun büyük çoğunluğunun Çinli olması sebebiyle bayrağın kırmızı olması gerekirdi fakat bunun kırmızının komünizm ile ilgili olduğu fikri ortaya atıldı.İngiliz Bayrağı,1819-1959 yılları arasında tam 140 yıldır Singapur üzerinde dalgalandı.

Singapur Arması​

Singapur Arması
Singapur Arması
Singapur arması bir hilal, beş yıldız ve iki aslan tarafından sembolize edilmektedir.

Fiziksel yapı​

Singapur, Endonezya ve Malezya toprakları arasına sıkışmış küçücük bir ada devletidir. Kuzey ve batıdan Johore boğazı ve doğu ve güneyden Singapur Boğazı ile kapalı dikdörtgen şeklinde bir ülke olan Singapur’un kendisine ait 40 kadar adacıkla birlikte yüzölçümü yaklaşık olarak 719.9 km2 civârındadır. Singapur, Malay Yarımadasına 1200 m uzunlukta olan bir demir ve karayolu ile irtibatlıdır. Singapur Adasının uzunluğu, yaklaşık 43 km ve eni ise 22,5 km’dir. Ülke ekvatorun yaklaşık 130 km kadar kuzeyinde bulunmaktadır. Malezya batı kıyısı ile Sumatra Adası arasındaki bir su yolu olan Malacco Boğazının hemen ağzında yer alır.

Singapur arazisi kıyı bölgelerde alçak ve orta bölgelerde az yüksektir. Bu yükseklik tatlı bir meyil halindedir. Ülkenin en yüksek noktası yaklaşık 177 metrelik Timah Dağıdır. Adada sadece Singapur Nehri bulunmaktadır. Nehir 3 km boyunca akar. Adada herhangi bir göl bulunmamaktadır.

İklim​

Tropikal iklim kuşağında ve Ekvator bölgesine yakın olduğu için Singapur çoğunlukla muson yağmurları altındadır. Sıcaklık ve nem oranı ise her dönem yüksektir. Bu nedenle hava genellikle yorucu olmaktadır. Mevsimler arasındaki ısı, nem ve sıcaklık değişimi azdır. Hava sıcaklığı yaz aylarında çok artmaktadır. Yağışlar ise genellikle ekim ve mayıs ayları arasında şiddetlenir. Bunun dışındaki aylarda da yağış görmek mümkündür. Bu yağışlar çoğunlukla bir anda başlayıp bir saati geçmeyecek şekilde yağar. Ortalama günlük sıcaklıklar minimum 23-26 derece civarında değişirken, maksimum 31-34 derece arasında değişkenlik göstermektedir. Geceleri nadiren hava sıcaklığı 21 derece civarına da düşebilir. Ayrıca temmuz-ekim arasında komşu ülke Endonezya'nın Sumatra bölgesinde çıkan yangınlardan gelen dumanlar havayı ağırlaştırmaktadır.

Singapur’da Konuşulan Diller​

Ülkenin resmi dili İngilice ve Malaycadır. Singapurluların üçte biri İngilizceyi anadilleri gibi konuşmaktadırlar. Bunun dışında ülkede Tamil, Mandarin, Çince ve Malayca dilleri de konuşulmaktadır. Ülkede çok sayıda Çinli yaşadığı için bu dillerin içinde en yaygını Çincedir.

Singapur'da Din ve İnanç​

Ülkenin farklı ırklara ev sahipliği yapmış olması bünyesindeki dini inanç çeşitliliğini de artırmıştır. Halkın çoğu Çinli olduğu için nüfusun büyük bir bölümü Konfüçyüsçü, Budist, Hristiyan ve Taoist olarak ayrılırken; Malay halkı ise Müslümanlığı benimsemiştir. Rakamlarla açıklamak gerekirse yüzde 33’lük kesim budist, yüzde 18’lik kesim Hristiyan, yüzde 15’lik kesim Müslüman'dır. Nüfusun yüzde 17’si ise herhangi bir dine inanmamaktadır. Geri kalanlar ise Hindu ve Folk olarak ayrılmıştır.

Doğal kaynaklar​

Etrafı Hint Okyanusu'nun suları ile çevrili bu küçük ada devletinin bir zamanlar toprakları tamamen tropikal ormanlarla kaplıydı. Bugün bunların %85'i yok olmuştur. Bu durum hayvan popülasyonlarını da olumsuz etkilemiştir. Doğal kaynakları sınırlı olan ada, dışa bağımlıdır. Singapur'un Hint Okyanusu ile Güney Çin Denizi arasındaki stratejik konumu, hem küçük çapta hem de büyük petrol rafineri merkezlerinde birine ev sahipliği yapmaktadır.

Nüfus ve sosyal yaşam​

2014 yılı Haziran ayı sonu verilerine göre Singapur’un nüfusu 5.469.724 kişidir. Bunun yaklaşık olarak 3.870.739'u Singapur'un yerleşik nüfusunu oluşturur. Aynı tarih itibarıyla 1.598.795 Singapur vatandaşı ülke dışında ikamet etmektedir. Nüfusun % 74'ünü Çin asıllılar, % 13'ünü Malaylar ve % 9’unu Hintler, gerisini de diğer azınlıklar oluşturur. 719.1 km yüzölçümüne sahip olan ülkede nüfus yoğunluğu yüksek olup, kilometrekareye yaklaşık 7.615 kişi düşer. Yıllık nüfus artış oranı yaklaşık %1.3'tür. Nüfusun çoğu genç ve şehirlidir. Yalnızca %25'lik bir kısmı köylerde ve kırsal bölgede yaşar.

Nüfusun çoğunluğunu teşkil eden Çinliler, beş ana grupta toplanırlar ve beş büyük lehçeyi kullanırlar: Hokkien, Kantonca, Teochev, Hainanca ve Hakkaca. Bunlar genellikle Konfüçyüsçü, Budist veya Taoisttir.

Malaylar ise ikinci büyük grup olup, Malay dilini konuşurlar ve tamamına yakını Müslümandır. Nüfusun %7'lik bir bölümünü meydana getiren Hintlerin ve Pakistanlıların büyük bir kısmı Müslüman, az bir kısmı ise Hindudur. Genellikle Tamil lisanını kullanırlar. Bir miktarda da Avrupalı ve Avrasyalı nüfus vardır. Din bakımından halkın %42,5'i Budist, %14,9'u Müslüman, %14,6'sı Hıristiyan, %4'ü Hindu, %8,5'i ise Taoist ve geri kalan %0,7'si diğer dinleri oluşturur.

Din ve dil farklılıklarının büyük boyutlara ulaşması üzerine Singapur hükümeti, Malay dilini millî dil îlan etti. Diğer Mandarin (Çin lehçelerinden bir kısmı), Tamil ve İngilizceyi de resmî dil olarak kabul etti.

Singapur, diğer Asya ülkelerine nazaran okuma-yazma oranı yüksek olan bir ülkedir. Nüfusun hemen hemen %95.4'ü okur-yazardır. Genç nüfusun %65'i okula devam etmektedir. Birçok sanat okulu ile teknik ve özel okul mevcuttur. Ülkede 5 tane üniversite vardır: National University of Singapore, Nanyang Technological University, SIM University, Singapore Management University

Singapurluların sağlık, sosyal ve kültür hayatları oldukça iyidir. Ülkede 17 modern hastane vardır. İnsan ömrü ortalaması 70 yaşın üzerindedir.

Singapur Kültürü​

Singapur, diğer Asya ülkelerine nazaran okuma-yazma oranı yüksek olan bir ülkedir. Nüfusun yaklaşık yüzde 95,4'ü okur-yazardır. Genç nüfusun yüzde 65'i okula devam etmektedir. Birçok sanat okulu ile teknik ve özel okul mevcuttur. Ülkede beş tane üniversite vardır. Sosyal ve kültürel yaşam düzeyleri oldukça yüksek olan Singapur’da insan ömrü 82.5 yıldır.

Singapur Mutfağı​

Singapur mutfağı, Hint ve Çin mutfaklarından etkilenmiştir. Malezya yemeklerinin servis edildiği seyyar büfeler, ülkedeki Müslüman kesimin damak zevkine ve kültür yapısına hitap eder. Çin ve Hint yemekleri de aynı anlayışla ziyaretçilerin çok yabancılık çekmeyecekleri şekilde servis edilip beğenilerine sunulmaktadır. Çin yemeklerinin servis edildiği geniş açık hava restoranlarında, Malay ve Hint mutfağına ait malzemelerle, Çin usulü pişirme teknikleri bir araya getirilerek hazırlanan yemekler pişirilmektedir. Böylece üç kültürün de öğeleri bir araya gelir.

Singapur Kültürü
Singapur Kültürü
Singapur Mutfağı
Singapur Mutfağı
Tarım ürünlerinin çoğu diğer ülkelerden ithal edilmektedir. Farklı birçok kültüre ait yemeklerin buluştuğu ortak nokta ise baharatlardır. En çok kullanılan baharat köridir.

Karidesle birlikte kızartılan noodle yemeği Hokkien Mee; tatlı-ekşi yerfıstığı sosuyla servis edilen ve şişe dizilerek ızgarada pişirilen et yemeği Satay; yumurta, un, su ve yağ ile yapılan ve köri sosu, şeker ya da süt ile servis edilen pancake Roti Prata; susam sosuyla tatlandırılan marine edilmiş biftek Bulgogi Singapur mutfağının en önemli yemekleri arasında yer almaktadır.

Singapur’da çay ve kahveler yerel isimlerle adlandırılır. Kopi kahve; Kopi-C sütlü kahve; Kopi-Kosong sütlü ve şekersiz kahve için kullanılır. Aynı şekilde sütlü ve şekerli çay için Teh; bol sütlü çay içmek istiyorsanız Teh-C; tercihiniz sütlü ve şekersiz çay ise Teh-Kosong ifadelerini bilmek işinize yarayabilir.

1900’lü yılların başında, ilk kez Singapur'un ünlü Raffles Hotel’inde bulunan Long Bar’da Ngiam Tong Boon tarafından hazırlanan serinletici kokteyl Singapur Sling ise ülkenin en bilinen içkileri arasındadır.

Siyaset​

Singapur Cumhuriyeti parlamenter demokrasi sistemine dayanır. Yasama gücü tek meclisli Millet Meclisinin elindedir. Meclis, 94 üyeli olup, üyeler beş senede bir seçilir.

Singapur Parlamentosu, 3 Ocak 1991 tarihinde yaptığı bir Anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanını halkın seçmesini öngören bir yasayı kabul etmiş ve Singapur Cumhuriyeti'ni temsili sistemden ayırarak, veto yetkisine sahip olan bir Başkanlık sistemine geçişi sağlamıştır. Ancak, yetkileri kısıtlı olan cumhurbaşkanının, bütçeyi ve kamu kuruluşlarına yapılan atamaları veto yetkisi bulunmakta, ayrıca, kendisi iç güvenlik yasası ve dinsel uyum alanındaki yasalar çerçevesinde hükümetin uygulamalarını ve yolsuzlukla ilgili konularda yürüttüğü soruşturmaları inceleyebilmektedir. Singapur Anayasası'na göre, Cumhurbaşkanı, adayların Anayasada belirtilen şartları haiz olup olmadığını inceleyen ve buna göre karar veren üç kişilik bir Cumhurbaşkanı Seçim Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Cumhurbaşkanı, belirlenen adaylar arasından 6 yıl için halk tarafından seçilmektedir.

Singapur Anayasa sisteminde, hükümetin parlamentodan güvenoyu alma zorunluluğu yoktur. Bu nedenle başbakanın parlamentoya hükümet programı sunması gibi bir gelenek de bulunmamaktadır. Buna karşılık, cumhurbaşkanı, parlamentoyu açış konuşmasında, gelecek çalışma döneminde hükümetin izlemesi gereken sosyal ve ekonomik politikaları belirtmekte, bundan sonraki dört oturumda ise, parlamenterler, Cumhurbaşkanı'nın bu konuşması üzerine görüşlerini açıklamaktadırlar. Bir anlamda hükümet programı cumhurbaşkanı tarafından parlamentoya okunmuş olmaktadır.

Ekonomi​

Singapur ekonomisinin büyük bir kısmı ticarete dayanır. Ayrıca ulaştırma, bankacılık, sigortacılık, haberleşme, tamirat ve depolama gibi hizmetlerden de önemli ölçüde gelir elde edilmektedir. Singapur ekonomisinin dayandığı diğer önemli gelir kaynağı endüstridir. Son zamanlarda mevcut işçi gücünün % 52’sine yakın bir bölümü, endüstri alanında istihdam edilmiştir. İşçi gücünün % 33'lük bir bölümü ticaret ve hizmetlerdeyken, tarım alanında % 2 gibi küçük bir işçi grubu kalmıştır. Singapur'un önde gelen endüstri dalları; gemi yapımcılığı, petrol rafinerileri, elektronik aletler, tekstil, gıda ve kereste endüstrisidir. Turizm ülke için önemli bir gelir kaynağıdır. Balıkçılık da, özellikle son zamanlarda ülke ekonomisine önemli ölçüde gelir sağlamaktadır. Ayrıca Singapur, üst üste dördüncü kez iş seyahati yapanlar için en pahalı şehir olma özelliğini sürdürmektedir.

Festivaller​

Singapur'da bir festival
Singapur'da bir festival
Çin Yeni Yılı: Her yıl şubat ayında Güneydoğu Asya’da görkemli törenlerle karşılanan Çin Yeni Yılı, 15 gün süren özel etkinliklerle kutlanır. Aileler birbirlerini ziyaret eder, hediyeleşilir, özel yemekler hazırlanır. Evler kırmızı kağıt fanuslarla süslenir, çocuklara kırmızı zarflar verilir ki şans getirsin.

Türkiye – Singapur İkili İlişkileri ,( 8.2.2019 )​

Türkiye, 12 Şubat 1969 tarihinde Singapur’la diplomatik ilişki kurmuş ve buradaki Büyükelçiliğini 1 Kasım 1985 tarihinde açmıştır. Singapur’un Ankara Büyükelçisi uzun yıllar merkezden akredite şekilde çalışmış, Singapur’un ülkemizdeki mukim Büyükelçiliği 2012 yılında faaliyete geçmiştir. Ankara’da mukim ilk Singapur Büyükelçisi de Temmuz 2015’de göreve başlamıştır.

İki ülke arasında kapsamı ve derinliği giderek artan ilişkiler, son yıllarda üst düzey ziyaretlerle de pekiştirilmiştir. Bu çerçevede Bakanlar seviyesinde karşılıklı muhtelif ziyaretler tertiplenmiş, TBMM Başkanı Sayın İsmail Kahraman 2016 yılının Mayıs ayında Singapur’u ziyaret etmiştir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan oldukları dönemde, 2014 yılının Ocak ayında Singapur’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Sözkonusu ziyaret Türkiye’den Singapur’a Başbakan düzeyinde 18 yıl aradan sonra yapılan ilk ziyareti teşkil etmiştir. Öte yandan Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong 2014 yılının Ekim ayında Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Sözkonusu ziyaret Singapur’dan Türkiye’ye Başbakan düzeyinde 24 yıl aradan sonra yapılan ilk ziyaret olma niteliğini taşımıştır. Ziyaret vesilesiyle, iki ülke ilişkileri stratejik ortaklık düzeyine yükseltilmiştir.

Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım 21-22 Ağustos 2017 tarihlerinde Singapur’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmiştir. Ziyaret sırasında siyasi ve ekonomik konular ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. Anılan ziyaret sırasında ayrıca, 2015 yılında akdedilmiş olan Türkiye –Singapur Serbest Ticaret Anlaşması’nın 1 Ekim 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceği Sayın Başbakanımız tarafından açıklanmamıştır (sözkonusu Anlaşma, ülkemizin bugüne kadar taraf olduğu en kapsamlı ve gelişmiş STA olma özelliğini taşımaktadır).

Türkiye ile Singapur ticari ilişkilerinde son yıllarda yakalanan ivme, küresel ekonomideki dalgalanmalara rağmen sürmektedir. 2018 yılında Türkiye ile Singapur arasında toplam ticaret hacmibir milyar Dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. STA'nın sağladığı kolaylıklarla ticaret hacminin önümüzdeki yıllarda artması beklenmektedir.
Öte yandan Singapur Varlık Fonu ve bazı büyük özel şirketler ülkemize 2018 yılı içinde yatırım yapmaya devam etmiştir.

“Türkiye Bursları” kapsamında Singapur vatandaşlarına burs verilmektedir. Öte yandan Singapur Bilim, Teknoloji ve Araştırma Ajansı (A*Star) ile Boğaziçi Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Türk Eğitim Vakfı-TEV arasında araştırma, doktora eğitimi ve öğretim elemanı değişimi gibi alanlarda işbirliğinin arttırılması ve burs imkanları sağlanmasına yönelik işbirliği mevcuttur.

Singapur’da ikamet eden yaklaşık 800 Türk vatandaşı bulunmaktadır. Türkiye’de ikamet eden Singapur vatandaşı sayısı ise 70 dolaylarındadır.

Singapur Türkiye Büyükelçiliği​

Posta adresi
2 Shenton Way, SGX Centre Tower 1, No: 10-03, Singapore 068804

E-posta
[email protected]

Telefon

+65 64227322 +65 65333390

Nöbetçi / Acil Durum Telefonu
+65 85995383 +65 94487528

Faks
+65 65 33 33 60

: Singapur Büyükelçiliği
: Singapur Büyükelçiliği


Görev Bölgesi :
Singapur
 
Geri
Üst