
Kaptan43
5 Yıldızlı Kaptan
- Görüntüleme: 43K
- Cevaplar: 32
38.webp
SABAH, bu yıl da otomobilleriyle anavatana gidecek Avrupalı Türkler için Sıla Yolu’nu adım adım taradı. En çok tercih edilen güzergahlar üzerinden arkadaşlarımız Türkiye’ye gidip geldi. Vatandaşların izin döneminde kullanabilecekleri tüm rotaları sizler için arkadaşlarımız taradı, yolları bizzat yerinde inceledi. Bu yolculukta Yazıişleri Müdürümüz İsmail Erel ve Münih Temsilcimiz Rahmi Turan’ın izlenimlerini sizler için derledik. Arkadaşlarımız, Avusturya, Macaristan, Sırbistan, Makedonya ve Yunanistan üzerinden Türkiye’ye giriş yaptı. Dönüş yolunda ise ekibimiz Bulgaristan, Sırbistan, Hırvatistan, Slovenya güzergahını kullandı.
TESİSLER AYNI
SABAH bu yıl da size güzergah üzerindeki en iyi tesislerde hizmet verecek. SABAH, Belgrad’ı geçtikten 90 kilometre sonra, eski adıyla “Motel Velika Plana”, yeni adıyla “Hotel Balkan Highway” tesisleri ile bir kez daha anlaştı. Tesisler, sizleri bekliyor. Bunun için yapmanız gereken tek şey, Velika Plana’ya yaklaşırken SABAH, Motel Velika Plana, Hotel Balkan Highway veya Mc Donalds tabelalarından birini kaçırmamak. Zaten rota üzerinde başka SABAH tesisi olmadığı gibi, başka Mc Donalds da yok.
AVRUPA ülkelerinde yaşayan vatandaşların yaz izinleri heyecanı doruğa ulaştı. Haziran ayının sonlarına doğru ilk Avrupa ülkelerinde okulların tatile girecek olmasıyla birlikte, hazırlıklar neredeyse tamamlandı. SABAH da sizlere, izin yolu hazırlıklarının heyecanı arasında unutmamanız gereken en önemli belgeleri ve yapmanız gerekenleri hatırlatmak istedi.
ARABANIN BAKIMI
OTOMOBİLİNİZLE yolculuğa başlamadan öncelikle aracınızın bakımını yaptırın. Yolculu- ğa çıkmadan önce güvenli bir yolculuk için aracınızın bakımı- nı yaptırmanız yapılacaklar listesinin en başlarında yer almalı. Kapsamlı bir bakım, güvenli bir yolculuk geçirmenizi sağlayacaktır. Otomobilinizin lastik ve frenleri, özellikle dikkat edilmesi gereken noktaları. Tavsiyemiz yanınızda, çekme halatı, tornavida, yedek ampul gibi zor durumlarda ihtiyacınız olabilecek malzemeleri bulundurmanız.
YEDEK BİDON ALMAYIN
BAZI vatandaşlar, yolda kalma tehlikesine karşı araçlarında yedek bir bidon benzin bulunduruyor. Ancak biz sizlere, aracınızda bidon içerisinde benzin bulundurmamanızı öneriyoruz. Çünkü bazı ülkelere benzin sokmak yasak olduğu için, gereksiz yere ceza almanız sözkonusu olabilir.
OTOMOBİL EVRAKLARI
TABİİ ki en önemlisi, ehliyet, aracınızın ruhsatı, ve Yeşil Sigorta Belgesi. Otomobil sizin üzerinize kayıtlı değil ise, mutlaka araç sahibinden vekalet alın. Genelde bu vekaletleri size yaşadığınız ülkedeki otomobil ve Turing kulüpleri tahsis ediyor. Örneğin Almanya’da ADAC’a giderseniz, size gereken vekalet tahsis edilecektir. Üyeler için bu vekaletname ücretsiz veriliyor.
SİGORTA BELGESİ
YEŞİL Sigorta Belgesi’nin kesinlikle bilgisayar çıktısı olmasına ve üzerinde sigorta numarası olmasına dikkat edin. Çünkü başta Türkiye olmak üzere birçok ülke, numara olmaması durumunda kapıda zorunlu trafik sigortası yaptırıyor. Sigorta belgesinin elle doldurulmamış olması gerekiyor. Elle doldurulan belgeler sayılmıyor. Bu durumda örneğin Türkiye’de 80 euro karşılığında zorunlu trafik sigortası yaptırmak zorunda kalırsınız. Bazı sigortalar, Türkiye’nin tamamını kapsamıyor. Örneğin Yeşil Sigorta belgesinin üzerinde Türkiye’nin “Sadece Avrupa yakası” ibaresi yer alabileceği gibi, bazı sigortalar sıla güzergahı üzerindeki ülkelere kısıtlama getirebiliyor. Bu nedenle araç sigortanızın Türkiye’yi kapsayıp kapsamadığını mutlaka yolculuğa başlamadan önce öğrenin. Seyahatten önce Türkiye’yi de otomobil sigortası kapsamına almanızda fayda olacağını aktarmak istiyoruz. Eğer olmuyorsa, yani sigortanı bu işlemi yapmıyorsa, Türkiye’de sınır kapılarında zorunlu trafik sigortası yaptırabilirsiniz.
HASTALANIRSANIZ
YOLA çıkmadan önce bağlı olduğunuz sağlık sigortanıza uğrayın ve yurtdışına çıkacağınızı bildirerek Avrupa Birliği Üyesi olmayan Sırbistan, Makedonya ve Türkiye için bu ülkelerde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek amacıyla hazırlanan belgeyi alın. Sigortanızın AB ülkeleri için verdiği sağlık sigortası kartınızı da sigorta kartınızla birlikte yanınızda bulundurun.
PASAPORT TARİHLERİ
SEYAHAT edebilmenizin teminatı olan pasaportunuz, en önemli belgeniz. Yola çıkmadan önce kesinlikle pasaportunuzun ve oturum izninin geçerlilik sürelerini kontrol edin. Pasaportun en az altı ay geçerlilik süresinin olmasına dikkat edin. Sıkıntı yaşamamak için çok yıpranmış pasaportla yola çıkmamanızı tavsiye ediyoruz. Bu konuda Sırbistan’da sorun yaşayabilirsiniz.
TARİH GEÇMİŞSE
PASAPORTLARIN geçerlilik tarihi geçmişse, büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Pasaportlar artık uzatılmadığından ve yeni tip biyometrik pasaportlar verildiğinden, işlemler uzun sürüyor. Yani örneğin size Belgrad Büyükelçiliği, bir pasaport veremiyor. Bu durumda pasaportu Türkiye’den çıkarttırmak zorunda kalacaksınız. O zaman mutlak surette geri dönerken eski pasaportunuzu yanınızda bulundurun. Çünkü oturma izniniz eski pasaportta olduğundan, sınırlarda sorunla karşılaşırsınız.
ÇOCUKLARA AYRI PASAPORT
BURADA asıl en önemli konulardan biri de, çocukların pasaportları. Avrupa Birliği’nin (AB) yeni pasaport yönetmeliğine göre, herkesin ayrı bir pasaport sahibi olması gerektiği. Yani artık çocuklar, ebeveynlerinin üzerine kaydedilemeyecek. AB’nin yönetmeliği, “bir pasaport, bir kişi” uygulamasını öngördüğünden, her çocu- ğun bir pasaportu olmalı.
EMEKLİLER
EMEKLİLER için en önemli belge hiç şüphesiz pasaport gibi kimlik belgeleri ve araç belgeleri dışında, emeklilik belgesi. Çünkü araçları ile birlikte Türkiye’de kalmak isteyen emekliler ancak, emekli olduklarını gösteren belgenin sunulması halinde araçları ile uzun süre Türkiye’de kalma hakkına sahip oluyor. Emeklilik belgesinin Türkçe tercümesi ya konsolosluklar tarafından ya da yeminli bir tercüman tarafından tasdik edilmiş olmalı.
YENİ KİMLİK KARTI
ALMANYA’DA “Elektronischer Aufenthaltstitel” (E-Oturum Kartı) olarak bilinen elektronik oturma izni, mutlak suretle yanınızda bulunmalı. Çünkü pasaportunuzda artık oturma izni damgası olmadığından, ikamet izninizle ilgili her türlü bilginin yer aldığı E-Oturum Kartı’nı da pasaportla birlikte ibraz etmeniz gerekiyor.
YOL HARİTASI ÇIKARIN
YOLLARI karıştırıp yanlış yönlere sapıp vakit ve yakıt kaybı yaşamamak için size rehber olacak olan SABAH Sıla Yolu İlavesi’ni mutlaka yanınızda bulundurun. Şayet üyesi iseniz ADAC’dan de yol haritası isteyin. Şoföre mutlaka bir kişi takip etmesi gereken yolu hatırlatsın. Şayet navigasyonunuz varsa Yunanistan’a veya Bulgaristan’a kadar sorunsuz gidebilirsiniz. Yanınızda geçeceğiniz ülkeleri gösteren siyasi bir harita bulundurun. Ancak yola çıkmadan önce navigasyonu aktüelliştermek faydalı olur. Birçok eski harita yüzünden yolu şaşırabilirsiniz.
YÜKLÜ MİKTARDA PARA BULUNDURMAYIN
YOLCULUK sırasında üzerinizde yüklü miktarda para bulundurmayın. Türkiye’ye kadar yolculuğunuzda size yetebilecek kadar parayı üzerinize alın ve paranızı bankaya yatırarak Türkiye’den çekin. Elinizdeki EC kartları ile Türkiye’deki bankalardan Türk Lirası çekmeniz mümkün.
PARA BOZDURMAYI TERCİH EDİN
GÜZERGAH üzerindeki tüm ülkelerde Euro ile otoyol geçiş ücretinin yanı sıra benzin parasını da ödeyebiliyorsunuz. Ancak Hırvatistan ve Sırbistan’da otoyol ücretini öderken euro hesaplamasında yuvarlama yapılıyor. Örneğin 14,23 euro olan otoyol ücreti olarak 15 euro talep ediliyor. Hırvatistan’daki bazı benzincilerde euro ile ödemenizde komisyon alınıyor. Makedonya’daki otoyol ücretlerinde de sıkıntı yaşamamak için dikkatli olun. Çünkü genelde daha fazla para alabilmek için gişedeki memurlar neredeyse fırsat kolluyor.
Sabah
- Sonraki Konu