Üst
Sizce İdam Cezası Geri Getirilmeli mi?

Sizce İdam Cezası Geri Getirilmeli mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ugur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Sizce İdam Cezası Geri Getirilmeli mi?

  • Evet, geri getirilmeli

    Oy: 4 50.0%
  • Hayır, geri getirilmemeli

    Oy: 2 25.0%
  • Kararsızım

    Oy: 2 25.0%

  • Kullanılan toplam oy
    8

Ugur

Administrator

İdam cezası, 3 Ağustos 2002'de Kopenhag Kriterleri'ne uygun olarak Üçüncü Uyum Yasa Paketi ile kaldırılmış, yerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası konulmuştu. Daha sonra Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 13. Protokolü'nü 9 Ocak 2004'te imzalayarak idam cezasını savaş hallerinde de kaldırmasının yanı sıra, askeri yasalardan da kaldırmıştı.
idamcezasi.webp
idamcezasi.webp

15 Temmuz darbe girişimi sonrası sokağa dökülen halkın "İdam isteriz!" sloganına Başbakan Yıldırım;
Vatandaşlarımızın isteği bizim için emirdir ama şu olayın sıcaklığı, heyecanı içerisinde aceleci bir karar vermek doğru değildir. Ama vatandaşımızın bu talebini de gözardı edemeyiz. Etraflıca, Meclisimiz, düşünülür, konuşulur, bu bir anayasa değişikliği gerektiren husustur. Burada halkın kanaatine göre hareket ederiz. Peşinen reddetmeyiz, peşinen de kabul etmemiz şu aşamada çok sağlıklı sonuçlar vermez.,,
şeklinde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise CNN International'a verdiği mülakatta;
Yani liderlerin bir araya gelip bunu tartışmaları gerekiyor. Eğer bunu görüşmeyi kabul ederlerse, ben de Cumhurbaşkanı olarak parlamentodan çıkacak her türlü kararı onaylayacağım.,,
dedi.

Türkiye - AB ilişkileri kapsamında Kopenhag Kriterleri doğrultusunda insan hakları ve özgürlük reformlarından biri idamın kaldırılmasıydı. İdam cezası, 3 Ağustos 2002'de Kopenhag Kriterleri'ne uygun olarak Üçüncü Uyum Yasa Paketi ile kaldırılmış, yerine ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası konulmuştu. Daha sonra Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 13. Protokolü'nü 9 Ocak 2004'te imzalayarak idam cezasını savaş hallerinde de kaldırmasının yanı sıra, askeri yasalardan da kaldırmıştı.

Kopenhag Kriterleri'nin dışına çıkılması sonucu AB ile iplerin kopması da muhtemel. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, mevcut tartışmalar için sorulan soru için "idam cezası uygulayan hiçbir ülke AB üyesi olamaz" şeklinde cevap verdi.

Almanya Başbakanı Merkel: "AB üyeliği isteyen bir ülkede idam cezası olamaz."

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande: "AB ile ilişkilerini sürdürmek isteyen bir ülke, idam cezasını iç hukukuna sokamaz."

Türkiye'de İdamın Geçmişi​


Türkiye'de 1920'de Meclis'in kuruluşundan, son idam cezası infazının gerçekleştirildiği 1984'e kadar toplam 712 kişi idam edildi. 60’lı yılların ortalarına kadar idamlar "ibret olsun" diye halka açık alanlarda yapıldı. İstiklal Mahkemeleri'nce idam edilenlerin sayısının bin 500'ü bulduğu söylense de tam sayı bilinemiyor.

İdam cezası 25 Kasım 1999’da onanan PKK lideri Abdullah Öcalan'ın infazı, 3 Ekim 2001 tarihli Anayasa değişikliği ile AB Uyum Yasaları çerçevesinde gerçekleştirilmedi.

Türkiye'nin, AB ile imzaladığı idamı kaldıran protokol, "savaş ve yakın savaş tehlikesi zamanında işlenmiş fiiller için ölüm cezası öngörülebileceği" istisnasının kaldırılmasının ardından 2004'te imzalanmıştı.

Sizce İdam Cezası Geri Getirilmeli mi?

Lütfen ankete oyunuzu kullanınız.
 
Kesinlikle, kesinlikle ve kesinlikle....

Vatana ihanetin türü her ne olursa olsun , bu ihaneti kanıtlanan herkes bu cezayı almalı. İslam dininin bize emrettiği değerler doğrultusunda adam öldürmenin helal olduğu kanunlar çerçevesinde , bu kanun getirilip kararlılıkla uygulanmalı.

Ama devletimizin böyle bir karar alacağını düşünmüyorum. Ağırlaştırılmış hapis cezası alacak olan vatan haini darbeciler gün gelecek bir şekilde o deliklerden kurtulup milletin başına yine bela olacaklar.

İdam cezasının geri getirilmesi taraftarıyım.
 
Getirildigi zaman adam kayirmak yok, Apo'yuda sallayacak. Ya herkese ya hic. Evren'den bu yana baya bii folfu Türkiye asilacak adamlarla.:)
 
Evet demek isterdim fakat kararsizim.Su andaki hala mevcut olan supheli insanlarla (hakim,savci gibi....) nasil olur baya dusunmek lazim.
 
Geri
Üst