Üst

Üç Şerefeli Cami (Edirne)

Üç Şerefeli Cami, Edirne'deki Osmanlı döneminden kalma camidir. 1443-1447 arasında, Sultan II. Murad yaptırmıştır. Caminin mimarı, Mimar Sinan'ın ustası Müslihiddin Ağa'dır.

Üç Şerefeli Cami
Üç Şerefeli Cami
Daha önce yapılan camilerden ayrı olarak geniş bir şadırvan avlusu vardır. Orta kubbesi yüksek ve büyüktür. Açılma gücüne karşı sekiz payandası vardır. Caminin dört minaresi avlunun dört köşesindedir. Bu minarelerden en yüksek ve üç şerefeli olanı, camiye adını vermiştir. Bu şerefelerin her birine ayrı merdivenle çıkılır.

1443-1447 arasında, Sultan II. Murad yaptırmıştır. Cami Osmanlı sanatında erken ile klasik dönem uslübu arasında yer alır. Burada, ilk kez uygulanan bir planla karşılaşılmaktadır. 24 m. çapındaki büyük merkezi kubbe, ikisi paye, dördü duvar payesi olmak üzere altı dayanağa oturur. Yanlarda daha küçük ikişer kubbe ile örtülü kare bölümler vardır. Yapı, bir yenilik olarak, enine dikdörtgen bir yapıdır.

Dört Minare Dört Ayrı Özellik​

Üç Şerefeli Camii avlusunun batı kapısı
Üç Şerefeli Camii avlusunun batı kapısı
Dört minaresinin biri üç, biri iki, ikisi birer şerefeli olup; baklavalı, şişhaneli, çubuklu ve burmalı motif üsluplarıyla bezenmiştir.

Camiye adını veren üç şerefeli minare, Selimiye yapılana kadar minarelerin en büyüğü kabul edilirdi. Külahıyla birlikte 76 m. olup, merdivenindeki toplam basamak sayısı 203'tür.

Şerefelerine üç ayrı yoldan çıkılır.

Bu tarzıyla bir ilktir ve birinci merdiven bir ile üçüncü şerefeye, ikinci merdiven ikinci ile üçüncüsüne, üçüncü merdiven ise; doğrudan üçüncü şerefeye götürür.

Üç Şerefeli'nin bir başka özelliği; camisiyle birlikte kesme taş kullanılarak yapılan ilk minare oluşudur.

Baklavalı minare Fatih Sultan Mehmet döneminde yaptırılmıştır.

Fatih Sultan Mehmet bu minareyi Peykler Medresesini yaptırırken ekletmiştir.

Kuzeybatıdaki tek şerefeli olan minare 1610 yılında Sultan I. Ahmet tarafından; Burmalı minare ise Sultan II. Mustafa tarafından yaptırılmıştır.

Caminin ilk ve asıl minaresi Üç Şerefeli'dir.

Üç Şerefeli Caminin kapısı özgün durumuyla neredeyse cami kadar ün yapmıştır.
 
Edirne
  • Makale Makale
Şehir Edirne
Cevaplar
0
Görüntüleme
3K
Evliya Çelebi
Evliya Çelebi
Edirne Antlaşması (1568)
Cevaplar
0
Görüntüleme
1K
Ugur
Edirne Antlaşması (1713)
Cevaplar
0
Görüntüleme
3K
Ugur
Edirne Vakası (1703)
Cevaplar
0
Görüntüleme
2K
Ugur
Geri