Sıla Yolu Yaya Geçidinde Yayaya Yol Veren Araca Arkadan Korna Çalana Ceza Verilecek

Kaptan43

5 Yıldızlı Kaptan
Katılım
16 Nisan 2013
Geçtiğimiz Ekim ayında düzenlenen ve 2019 yılı başında başlatılan düzenleme ile Türkiye trafiğinde gurbetçilerinde sıklıkla şikayet konusu ettiği, "yayanın geçmesine izin veriyorum, arkadan korna çalıyorlar!" son buluyor. Daha önce yol verme, vermeme ikileminde kalan gurbetçiler, bundan böyle yasal dayanağı olmasını bile bile rahatlıkla yayalara yol verecek, yaya olarak ise karşıdan karşıya geçiş hakkının kendinde olduğunu bilerek rahatlıkla karşıdan karşıya geçecek.

once-yaya.jpg once-yaya.jpg


İçişler Bakanlığı tarafından 2019 yılının "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" ilan edilmesiyle tüm Türkiye'de "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla bir kampanya başlatıldı.

2017 yılında toplam 7 bin 427 kişinin yaşamını yitirdiği trafik kazalarında, yaklaşık bin 681'inin yaya olarak yaşamını yitirdiği görülmekteydi. İçişler Bakanı Süleyman Soylu, trafikte yapılan denetlemeler ve uygulamalar ile son 3 ayda trafik kazaları sebebiyle yaşanan ölümlerde yüzde 36,5 azalma meydana geldiğini belirtti.

Araçlar yaya geçidini ve yayayı gördüğü zaman yavaşlayacak​

Avrupa'daki gibi yaya geçitlerinde yavaşlama ve yayaya yol verme düzenlemesi Şubat ayı itibariyle Türkiye'de de uygulanmaya başlandı. Türkiye'de ikamet eden tüm vatandaşlara gönderilen SMS ile "Artık trafikte geçiş üstünlüğü yayalarda. Sürücüler kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamalı, buralardan geçen yayalara durarak geçiş hakkını vermelidirler. Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" bildirildi.
Ayrıca İçişler Bakanı Soylu, "Devlet trafik kazalarının önlenmesi için hem eylem yapar hem de gereğini yapar. Her şey ceza değil. Peki biz nasıl buna adım attık. Öncelikle TBMM, Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. maddesinde bir değişiklik yaptı. Önceden bize okullarda hep şunu öğretirlerdi, ilk önce sağa sonra sola sonra tekrar sağa bakacağız. Bunun anlamı şuydu, trafikte sorumluluk yayaya aittir. Arabayı kollayacaksın ondan sonra yol boşsa çıkacaksın. Eğer bir şey olursa dikkatsizlik ve tedbirsizlikten kusur yine sana yazılacak. Oysa yeni kanunda yapılan değişiklik çok açık ve net. Kavşaklarda, trafik lambasının olmadığı yaya geçitlerinde, aynı zamanda da trafik polisinin olmadığı yerlerde araçlar yaya geçidini ve yayayı gördüğü zaman yavaşlayacak."

Bu açıklama ile belirtildiği gibi daha önce yolun karşısına geçmek isteyen bir yayanın, sağa sola bakıp yolun boş olduğunu kontrol edip geçmek, eğer herhangi bir trafik kazası sonucu yaralanma ya da ölüm olduğunda yayanın dikkatsizliği ve tedbirsizliğinden kaynaklı olarak suçlu yaya oluyordu. Bu yeni düzenleme ile artık belirli yerlerde geçiş üstünlüğü yayalarda olmuş oldu.

Ayrıca yaya öncelikli trafik bildiğiniz üzere Avrupa'nın hemen hemen her yerinde uygulanmakta ve özellikle gurbetçilerimizin yurt dışında alıştığı trafik kavramlarını, Türkiye'de uyguladığında diğer araç sürücüleri tarafından sözlü ya da kornalı uyarılarıyla karşılaşamaktaydı. Bunların içinde en çok şikayet ettikleri ise; "yurt dışında yaya geçidine yaklaşırken yavaşlamak ve eğer yaya varsa araç duracak" kuralı alışkanlık olduğundan bu kuralı Türkiye'de uyguladığında, aracın yavaşladığını gören yayalar hemen yola atlayarak karşıya geçmeye çalışıyor. Arkada bulunan araçlar ise "neden durdun, neden yol veriyorsun, deyim yerindeyse tabakhaneye tabak yetiştirecekler gibi" kornalarıyla mesaj veriyorlar. Bu durumda gurbetçilerimiz ise ikilemde kalıyor. Özellikle bir çok sosyal medya sitesindeki yorumlarda "Türkiye'de yayalara yol vermek suç mu?", "Yayaya yol veriyorum arkadan korna çalıyorlar, yol vermeyeyim mi?" gibi paylaşımlar görüyoruz.

Geçiş hakkı artık yayalarda​

Karayolları Trafik Kanunu'nun 74. maddesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yapılan değişiklikle yayaya çarpma şeklinde gerçekleşen trafik kazalarında ölümlerin yaklaşık %23 oluşturması sebebiyle yapılan "Yaya Öncelikli Trafik" yasal olarak zemine oturtuldu.

Bu düzenleme ile bundan sonra araç sürücüleri, trafik ışığı bulunmayan ya da görevli Polis, Jandarma bulunmayan ancak trafik levha ve işaretiyle belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa durarak ilk geçiş hakkını onlara vermek zorunda olacak. Eğer bu geçiş üstünlüğüne uymayan ve yakalanan araç sürücülerine ise 488 Türk Lirası idari para cezası kesilecek.

"Yaya Öncelikli Trafik" projesi ile trafik kazalarında ölümler %41 azaldı​

2019 yılının ilk aylarında yürürlüğe konulan "Yaya Öncelikli Trafik" projesi ile vatandaşlarımızın gösterdiği duyarlılık sayesinde yılın ilk 4 ayında trafik kazalarında ölümler, %41 azaldı.

İçişler Bakanlığı tarafından Mayıs ayının ilk haftası Türkiye'de ikamet eden vatandaşlara gönderdiği SMS ile trafik kazaları sonucu ölümleri %41 azaldığını bildirerek, bu yolda hep birlikteyiz diye trafik kurallarına daha da dikkat etmemiz gerektiği hakkında uyararak, tüm vatandaşlarımızın trafik haftasını kutladı.

Kaynak: Türkiye'de Yayaya Yol Verirken Artık Arkadan Korna Çalmaya Cesaret Edemeyecekler
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Hiç Deprem Olmazsa Dünyaya Ne Olur?
  • Ugur
  • Ugur,
  • Genel Kültür
  • 0    227
Tunceli’den dünyaya ‘Hıdıroz Karpuzu’ satıyor
  • Kaptan43
  • Kaptan43,
  • Güncel
  • 0    685
Dünyaya Yakın Karadelik
  • MURATS44
  • MURATS44,
  • Ansiklopedi
  • 0    732
Dünyaya Kapıldık
  • M
  • Muhtazaf,
  • Şiirler
  • 0    1K
Geri