Üst
Yer altındaki gizli Pamukkale ; Kaklık Mağarası

Yer altındaki gizli Pamukkale ; Kaklık Mağarası

Dünyada eşsiz güzelliğiyle her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Pamukkale’nin bir benzeri de yer altında gizli. Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Kaklık beldesinde doğal SİT alanı ilan edilen Kaklık Mağarası, 2002 yılında turizme açılmasından sonra ilgi çekmeye başlamış. UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunan Pamukkale travertenlerinin aynısını bünyesinde barındırmasından dolayı buraya, “Yer altındaki gizli Pamukkale” de denilmektedir.

Kaklık Mağarası
Kaklık Mağarası
Denizli-Afyon-Ankara ve Denizli-Çivril karayolları üzerinde,Dinar’ı geçtikten sonra Denizli’ye 30, Pamukkale’ye ise 45 kilometre mesafede bulunan Kaklık Mağarası, Büyük Menderes nehrinin önemli bir kolu olan Çürüksu çayının, Kaklık kasabasının kuzey ve batısında oluşturduğu geniş alüvüyon ovanın kuzeyinde yer almaktadır. Mağara, yüksek dağları oluşturan kayaların, ovada kaybolduğu yerde gelişmiştir.

Toprağın 5 metre altındaki mağaranın ayrıntılı plan ve kesitleri, ilk defa 2000 yılında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Jeoloji Etütleri Dairesi Karst ve Mağara Araştırmaları Birimi elemanlarınca çıkarıldıktan sonra koruma ve kullanım projesi hazırlanmıştır. Mağaranın yakınında, sazlıklar arasında yer altından kaynayarak çıkan, serbest veya kanallar içinde akan sular, yöre halkınca “Kokarhamam Pınarı” olarak anılmaktadır. Faylar boyunca ilerleyen, yüzlerce metre derinlikten yüzeye çıkan kükürtlü ve yoğun karbonatlı bu jeotermal sular, antik Hierapolis’in kurulduğu zamanlardan beri cilt hastalıklarının tedavisinde ve tarla sulamasında kullanılmaktadır.

Mağaradaki havuzlar, Pamukkale’dekine çok benzeyen basamaklar hâlinde üst üste oluşmuştur. Mağara ağzından şelale hâlinde giren sular, bir havuzdan diğerine geçerek güneş ışınlarının gün içindeki geliş açılarına göre her an değişen çok hoş görüntüler oluşturmaktadır. Duvarlarında yosunlar ve küçük sarmaşıkların büyüdüğü Kaklık Mağarası, gün içinde yeşilin çeşitli tonlarına bürünüyor. İçerideki bitkiler, güneş ışığının da etkisiyle atmosfere son derece ilginç bir güzellik katıyor.

Mayıs 2002 tarihinden itibaren turizmin hizmetine sunulmuş Mağaranın yakınlarında ise ziyaretçilerin istifadesine sunulmak üzere yapılan bir yüzme havuzu, küçük amfi tiyatro, seyir alanları, kafeterya ve kameriyeler bulunmaktadır.

Malı Dağı’nın kalsiyum karbonat bileşiminde traverten kayaçları içinde oluşan Kaklık Mağarası, yeraltı sularını boşaltan aktif bir mağara durumunda iken, tavanının çökmesi ile açığa çıkmıştır.

Şekil olarak obruk gelişim özelliği gösteren mağaranın içinde, büyük bir traverten kitlesi vardır. Kuzeybatı-güneydoğu yönünde 65, kuzeydoğu-güneybatı yönünde 40 metre uzunluğu olan Yer altındaki gizli Pamukkale’nin daire biçimindeki girişi ise ortalama 13×11 metre ölçülerindedir. Girişe göre en derin noktası 14 metre ve toplam uzunluğu 190 metre olan, tavan yüksekliği ise 2 ile 5 metre arasında değişen mağaranın güneybatı kenarında ikinci bölümü yer alır. Yaklaşık 40 metre devam eden bu bölümün içi, çökmüş bloklarla kaplıdır. Buna karşılık ana galerinin hemen tamamı, mağara dışından çıkan ve büyük bölümü şelaleler hâlinde içeriye akan kaynak sularının oluşturduğu travertenlerle kaplıdır. Basamaklar hâlinde havuzlarda oluşan ve tavanın çökmesi sonucu meydana gelen bloklar üzerinde gelişen beyaz renkli bu travertenler, Pamukkale’nin küçük bir benzeridir. Kaklık’ın 78 metre batısındaki, aynı yer altı sisteminin parçası olan başka bir mağaradan çıkan kaynak da şelaleler oluşturarak içerideki suya karışmaktadır. Hidrolojik özellikleri aynı olan bu su kaynaklarının debileri birbirinden farklıdır. Mağara ayrıca damlataşı, sarkıtlar ve dikitlerle süslüdür.

Düden-Kaynak, çöküntü obruğu konumlu aktif bir mağara olan Kaklık Mağarası’nın çevresi ise mesozoik kireçtaşları, eaesen mam, kil ve kum taşı kangremaları, miyasen-pliyosen yaşlı kil, kum marn ve kalkerler, kuveternere ait traverten ve alüvyonlardan meydana gelmiştir.

Kükürtlü suyun yaydığı kokudan da kolaylıkla fark edilen Kaklık Mağarasının içinden ve yakınında yüzeyden çıkan termal kaynakların hidrojeokimyasal özellikleri ise söyledir :

Görünüş : Berrak
Renk : Renksiz
Koku : Kükürt Kokusu
Tat : Kendine özgü
Tortu : Yok
PH : 6.85
Toplam Sertlik (FS) : 116.9
Sarfedilen Oksijen (mg/lt) : 0.7
Klorür (mg/lt) : 31.6
Nitrit : Yok
Amonyak : Yok
Klor (mg/lt) : Yok,
Kalsiyum (mg/lt) : 286.17
Magnezyum (mg/lt) : 110.62

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Geri
Üst