
Göl çevresi zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Sarı ve karaçam, kayın, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç ağaçları ve ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, papazkülahı, alıç, çobanpüskülü, kuşburnu, eğrelti, böğürtlen, çilek, nane, ahududu, sarmaşık, ısırgan, atkuyruğu ve çayır otları başlıca ağaç ve ağaççıkları oluşturur. Göl kenarı ve su içi de çeşitli su bitkileriyle ve nilüferlerle doludur.
Gölde bulunan ve endemik bir tür olan Abant alabalığı “Salmo trutta fario var abaticus” olarak literatüre geçmiştir. Balık meraklıları yılın belirli zamanlarında, ücret ödeyerek bu balığı avlayabilmektedir.
Göl çevresindeki ormanlarda tavşan, tilki, çakal, kurt, ayı, domuz, geyik, karaca, sincap, gelincik;
Su kuşlarından; yaban kazları, yaban ördekleri, balıkçıl, sakarmeke, karabatak, turna;
Yırtıcılardan; şahin, doğan, atmaca, baykuş;
Diğer kuşlardan; toygar, alakabak, karatavuk, bülbül, ispinoz ve saka görülmektedir.

Çevresi 7 km. olan ve yılın her ayı ayrı güzelliklere sahip bulunan gölde; piknik, kamping, sportif olta balıkçılığı, yürüyüş, bisikletle, faytonla, atla gezinti vazgeçilmez aktivitelerdir. Park girişinde bulunan satış reyonlarında ise bölgede doğal olarak üretilen gıdalar ve hediyelik eşyalar satılmaktadır.
Göl çevresinde bulunan Abant Palace Otel ve Büyük Abant Otel her türlü konfora ve aktiviteye sahip otellerdir. Ayrıca, özel idareye ait Göl Gazinosu ve kendin pişir kendin ye şeklinde hizmet sunan tesisler mevcuttur. Göle ulaşım, şehir merkezindeki terminalden her iki saatte bir kalkan dolmuşlarla mümkün olmaktadır.
Bolu ilinin güneybatı kesiminde yer alan Abant, Türkiye’nin 4 mevsim tatiliyle öne çıkan gözde turizm merkezlerinden biridir. Büyük kentlere yakın mesafesi ile hafta sonu ve günübirlik tatillerin uğrak noktası olan Abant; etrafını kuşatan sık ağaç toplulukları, nilüfer çiçekleriyle bezeli muhteşem gölü, yemyeşil yaylaları, göl manzaralı konaklama tesisleri ve yöresel lezzetleri ile turistik değerini korumaktadır.
Abant Gölü Milli Parkı, ilçenin en çok turist çekme potansiyeli gösteren merkezlerinden biridir. 1.200 metre yükseklikte bir krater gölü olan ve tamamı kaynak sularından oluşan Abant Gölü’nün çevre uzunluğu yaklaşık 7 km’dir. Kış aylarında gölün donan yüzeyini yazın nilüfer çiçekleri kaplar. Her mevsim ayrı bir güzel olan Abant Gölü ve çevresinde su bisikleti, yamaç paraşütü, sandal gezileri, doğa yürüyüşü, kampçılık, trekking, kampçılık, olta balıkçılığı, avcılık ve karavan turizmi yapılmaktadır.

Abant, turistik köyleri ile de dikkat çekicidir. Bol oksijenli havası, geleneksel kıyafetleri, yöresel tatları ve gelenekleri ile Çomlu ve Ömerci köyleri görülmeye değerdir. Kebabı meşhur olan Abant’ta “kendin pişir kendin ye” kültürü çok yaygındır. Gölden avlanan balıklar en taze haliyle sofralardaki yerini alır. Özellikle alabalık ve benekli mercan balığı en çok avlanan balık türleri arasında gelir.
Turistik yöre, konaklama olanakları ile de ideal fırsatlar sunar. Muhteşem göl manzarası ve yemyeşil çam ağaçlarına nazır Abant otelleri kaliteli ve konforlu hizmet standartlarıyla bölge turizmine ilgiyi gün geçtikçe daha da artırmaktadır.
Ugur
Administrator
- Başlangıç tarihi
- 16,186
-
- Etiketler
- abant abant gölü bolu göl gölü