Sağlık Brezilya Fıstığı: Selenyumca Zengin Kuruyemişler ve 12 Faydası

-Nuts-The-Selenium-Rich-Nuts-And-Their-12-Benefits.jpg -Nuts-The-Selenium-Rich-Nuts-And-Their-12-Benefits.jpg


Brezilya fıstığı, çeşitli vücut fonksiyonları için önemli bir eser mineral olan selenyumun en zengin kaynaklarından biridir. Brezilya fıstığı ağacından (ve Brezilya’daki Amazon yağmur ormanlarına özgü) gelen fındıklar hindistancevizi gibi görünür ve ayrıca castanhas-do-pará (Para’dan kestane anlamına gelir) olarak da adlandırılır. Brezilya fıstığı, sağlığı çeşitli şekillerde desteklemenin yanı sıra tiroid sağlığını düzenlemede ve bağışıklığı güçlendirmede rol oynamaya yardımcı olabilir.

Brezilya Fıstığı Nasıl Faydalı Bir Rol Oynar?​

Brezilya fıstığının en önemli özelliği selenyum içeriğidir. Bir ons Brezilya fıstığı (yaklaşık altı fındık), RDA’nın (55 mikrogram) neredeyse 10 katı olan 544 mikrogram selenyum içerir. Selenyum, tiroid fonksiyonunda rol oynadığı bilinen ve bağışıklığı artırabilen selenoproteinleri oluşturmak için vücudunuzdaki proteinlerle etkileşime girer.

Selenyum ayrıca vücuttaki iltihapla da savaşır. Antioksidan aktivitede yer alır ve serbest radikal hasarını önlemeye yardımcı olur. Daha fazlasına sahibiz.

Brezilya Fıstığının Faydaları Nelerdir?​

1. Brezilya Fıstığı Tiroid Sağlığını Destekler

1.-Brazil-Nuts-Boost-Thyroid-Health.jpg 1.-Brazil-Nuts-Boost-Thyroid-Health.jpg


Tiroid bezi vücuttaki diğer organlardan daha yüksek selenyum içeriğine sahiptir. Selenyum, bezdeki diğer moleküllerle bağlanır ve vücudunuzun tiroid hormonları oluşturmasına ve kullanmasına yardımcı olur. Araştırma, tiroid sorunlarını selenyum eksikliği ile ilişkilendirmiştir (1). Araştırmalar ayrıca tiroid düzensizlikleri olan kişilerin Brezilya fıstığı takviyesi yoluyla selenyum alımını artırabileceğini bulmuştur. Bu, tiroid fonksiyonunu iyileştirir (2).
Brezilya fıstığındaki selenyum, vücudu tiroid hastalığına neden olan antikorlardan da koruyabilir, ancak bunu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır (3).

2. Kalp Hastalığını Önlemeye Yardımcı Olabilir

Brezilya fıstığı kalsiyum, potasyum ve magnezyum içerir. Bu üç mineral, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Ek olarak, fındıklardaki çözünür lif, LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Brezilya fıstığındaki antioksidanlar, serbest radikal hasarını azaltır ve kalp hastalığı riskini azaltır (4).

Başka bir çalışma, tek bir porsiyon Brezilya fıstığının sağlıklı gönüllülerde lipid profillerini nasıl keskin bir şekilde iyileştirebileceğinden bahsediyor (5).

3. Enflamasyonla Mücadele Edin​

Diğer pek çok kabuklu yemiş gibi, Brezilya fıstığı da iltihapla savaşmaya yardımcı olan tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içerir (6).
Fındıktaki selenyum ayrıca iltihapla mücadeleye yardımcı olur. Araştırmalar, günde sadece bir Brezilya fıstığı yemenin iltihap önleyici faydalar sağlayabileceğini bulmuştur. Brezilya fıstığının tek bir porsiyonunun bile uzun süreli iltihaplanmayı azalttığı bulundu (7).

Biliyor musun?​

Brezilya’da bir Brezilya fıstığı ağacını kesmek yasa dışıdır.

4. Brezilya Fıstığı Kanser Tedavisine Yardımcı Olabilir

Brezilya fıstığındaki selenyum, kanser riskini azaltmak ve tedavi sonuçlarını iyileştirmek için kullanılabilir (8).
Fındıklardaki ellagik asidin antikanser ve antimutajenik özellikler sergilediği bulunmuştur (9).
Bazı kanser türleri, vücuttaki toksik cıva veya diğer ağır metal düzeylerinden de kaynaklanabilir.
Ulusal Kanser Araştırmaları Vakfı bile Brezilya fıstığındaki selenyumun hastalığın tedavisine yardımcı olabileceğini belirtiyor (10).

5. Kilo Kaybına Yardımcı Olun​

5.-Aid-Weight-Loss.jpg 5.-Aid-Weight-Loss.jpg


Brezilya fıstığı, kendinizi tok hissetmenize ve aşırı yemekten vazgeçirmenize neden olabilecek lif bakımından zengindir. Fındık ayrıca artan enerji harcamasını ve yağ yakımını teşvik ederek kilo vermeye yardımcı olabilecek bir amino asit olan arginin açısından da zengindir.

Brezilya fıstığındaki selenyum birçok metabolik süreçte yer alır. Metabolizmanızın verimli çalışmasını sağlar ve bu maksimum kalori yakmanıza yardımcı olur.

6. Bağışıklığı Güçlendirin​

Fındıktaki selenyum, nihayetinde doğru bağışıklık tepkisini koordine eden farklı bağışıklık hücrelerinden mesajlar taşır (11). Selenyum olmadan, bu o kadar etkili olmayabilir.

Brezilya fıstığındaki bir diğer mineral olan çinko da bağışıklığı güçlendirir ve patojenleri yok eder (12).

7. Brezilya Fıstığı Beyin Sağlığını Destekliyor

Bir çalışma, altı ay boyunca günde sadece bir Brezilya fıstığı tüketen yaşlı bireylerin daha iyi sözel yetenekler ve uzamsal beceriler gördüklerini buldu. Fındıktaki selenyum, antioksidan aktiviteyi artırır ve beyni hasardan korur. Fındıkta bulunan ellagik asit, beyni koruyabilen iltihap önleyici etkilere sahiptir (13).

Selenyum ayrıca ruh halini yükseltebilir ve depresyonu önlemeye yardımcı olabilir. Mineralin serotonin seviyelerini arttırdığı ve daha iyi bir ruh hali ile sonuçlandığı gösterilmiştir (14).

8. Sindirime Yardım​

Brezilya fıstığı hem çözünür hem de çözünmez lif kaynağıdır. Çözünür lif suyu çeker, jelleşir ve sindirimi yavaşlatır. Çözünmeyen lif, dışkıya hacim kazandırır ve yiyeceklerin mide ve bağırsaklardan geçmesine yardımcı olur.

9. Testosteron Düzeylerini Arttırın​

Çalışmalar selenyum, çinko ve testosteron arasında bir korelasyon olduğunu doğruladı. Ayrıca kısır olan erkeklerin selenyum düzeylerinin düşük olduğu bulunmuştur (15).

10. Brezilya Fıstığı Cinsel Sağlığı İyileştirir​


10.-Brazil-Nuts-Improve-Sexual-Health.jpg 10.-Brazil-Nuts-Improve-Sexual-Health.jpg


Fındık hormon sağlığında rol oynar. Selenyum takviyesinin sperm sayısını ve sperm hareketliliğini iyileştirdiği bulundu. Bu kuruyemişler ayrıca erektil disfonksiyonun tedavisine yardımcı olabilir (16).

Biliyor musun?​

Bir Brezilya fıstığı ağacı 200 metreye kadar büyüyebilir, bu da onu dünyanın en büyük ağaçlarından biri yapar. Ayrıca 800 yıla kadar yaşayabilir.

11. Akne Tedavisine Yardımcı Olun​

Fındıktaki selenyum cildin elastikiyetini artırır ve kızarıklığı ve iltihabı giderir. Mineral ayrıca akneye neden olan serbest radikalleri nötralize eden glutatyon oluşumuna da yardımcı olur (17).

12. Saç Büyümesine Katkıda Bulunun

Selenyum eksikliği saç dökülmesine neden olabilir. Bunun nedeni, mineralin vücudunuzun saç büyümesi için gerekli proteinleri işlemesine yardımcı olmasıdır.
Brezilya fıstığının faydaları hakkında. Kuruyemişlerde onları oldukları gibi yapan birkaç başka besin vardır. Şimdi onlara bir göz atalım.

Brezilya Fıstığının Besin Profili

Brezilya fıstığı en zengin selenyum kaynakları arasındadır. Sadece bir somun, BKA’nın %175’ini karşılayan 96 mcg besin içerir. Fındık aynı zamanda kalp sağlığını desteklediği bilinen çoklu doymamış yağlar da dahil olmak üzere iyi bir sağlıklı yağ kaynağıdır.

Hepsi iyi. Ama Brezilya fıstığını çiğ yiyebilir misin? Yoksa onları yemenin bir yolu var mı?

Brezilya Fıstığını Yemenin En İyi Yolu​

Brezilya fıstığını yemenin en iyi yolu, besin değerlerini koruduğu için çiğ veya beyazlatılmış halidir. Ancak, çoğu fındık gibi onları da kızartıp tuzlayabilirsiniz. Bunları uygun bir atıştırmalık olarak ekleyebilir veya salatalar veya tatlılar için tepesi olarak kullanmak üzere ezebilirsiniz.
Ancak bunlardan bir avuç ile devam etmeden önce, Brezilya fıstığı ile ilgili olası riskleri de bilmelisiniz.

Brezilya Fıstığının Yan Etkileri Nelerdir?​

Selenyum Toksisitesi
Brezilya fıstığı selenyum açısından o kadar zengindir ki fazla olması selenyum toksisitesine veya selenoza neden olabilir. Bu toksisitenin semptomları arasında ishal, kırılgan tırnaklar, ağızda metalik bir tat, saç dökülmesi ve öksürük bulunur. 5.000 mcg selenyum (ortalama 50 adet Brezilya fıstığı) alımı toksisiteye yol açabilir ve solunum problemlerine, kalp krizine ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Yetişkinler için önerilen üst selenyum alımı günde 400 mcg’dir.

Alerjiler
Brezilya fıstığı, fındık alerjisi olan kişilerde alerjiye neden olabilir. Semptomlar kusma ve şişmeyi içerir.

Çözüm
Selenyum eksikliği ile uğraşıyorsanız, Brezilya fıstığı yardımcı olabilir. Günde bir fındık işe yarayacaktır, ancak çok fazla yemediğinizden emin olun.

Sıkça Sorulan Sorular​

Günde kaç tane Brezilya fıstığı yemelisiniz?
Bir somun yeterli miktarda selenyum sağlar. Ama günde üç taneden fazla fındık yemeyin.
Brezilya fıstığı nereden alınır?
Onları en yakın süpermarketten veya hatta Amazon’dan çevrimiçi olarak alabilirsiniz.

Referanslar​

  1. “Selenyumun insan sağlığı için önemi”. Lancet, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, Ulusal Sağlık Enstitüleri.
  2. “Selenyum takviyesinin etkisi…”. Nutricion Hospitalaria, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, Ulusal Sağlık Enstitüleri.
  3. “Selenyum ve tiroid bezi…”. Klinik Endokrinoloji, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, Ulusal Sağlık Enstitüleri.
  4. “Antioksidanlar ve kalp sağlığı”. Cleveland Kliniği.
  5. “Yüksek miktarda tek bir tüketim…”. Journal of Nutrition & Metabolism, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, Ulusal Sağlık Enstitüleri.
  6. “Fındık tüketiminin sağlığa faydaları”. Besinler, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, Ulusal Sağlık Enstitüleri.
  7. “Sağlıklı tarafından Brezilya fıstığı tüketimi…”. BilimDoğrudan.
  8. “Brezilya cevizinden selenyumun biyoaktivitesi…”. Beslenme ve Kanser, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, Ulusal Sağlık Enstitüleri.
  9. “Punicalagin ve ellagic asit…”. Biyomedya Araştırma Merkezi.
  10. “Brezilya’nın kanserle savaşan gücünü tadın…”. Ulusal Kanser Araştırmaları Vakfı.
  11. “Selenyumun bağışıklık tepkileri üzerindeki etkisi” Moleküler Beslenme ve Gıda Araştırması, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, Ulusal Sağlık Enstitüleri.
  12. “Çinko ve bağışıklık fonksiyonu: biyolojik…” Amerikan Klinik Beslenme Dergisi, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, Ulusal Sağlık Enstitüleri.
  13. “Ellagik asidin beyin hücreleri üzerindeki etkileri…”. Nörokimyasal Araştırma, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, Ulusal Sağlık Enstitüleri.
  14. “Noggin’iniz için Beslenme: Gıdalar ve Beyin Sağlığı” Batı Michigan Üniversitesi.
  15. “Serum testosteron seviyeleri arasındaki ilişki…” Afrika Tıp ve Tıp Bilimleri Dergisi, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, Ulusal Sağlık Enstitüleri.
  16. “Erektil Disfonksiyon” Wisconsin-Madison Üniversitesi.
  17. “Akne vulgaris, ruh sağlığı…” Sağlık ve Hastalıkta Lipitler, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, Ulusal Sağlık Enstitüleri.



Kaynak
Enerji
656 Kkal​
%33​
karbonhidratlar
12 gr​
%10​
Protein
14 gr​
%26​
Yağ
64 gr​
%221​
Kolesterol
0 mg​
%0​
Diyet lifi
7.5 gr​
%20​
Folatlar
22 mikrogram​
%5,5​
Niasin
0,295 mg​
%2​
Pantotenik asit
0.184 mg​
%3,5​
piridoksin
0.101 mg​
%8​
riboflavin
0.035 mg​
%3​
tiamin
0,617 mg​
%51​
A vitamini
0 IU​
%0​
C vitamini
0,7 mg​
%7​
E vitamini-gama
7.87 mg​
%52​
Sodyum
2 mg​
%0​
Potasyum
597 mg​
%13​
Kalsiyum
160 mg​
%16​
Bakır
1.743 mg​
%194​
Demir
2,43 mg​
%30​
Magnezyum
376 mg​
%94​
Manganez
1.223 mg​
%53​
Fosfor
725 mg​
%103​
Selenyum
1917 mcg​
%3485​
Çinko
4.06 mikrogram​
%36​
Kripto-ksantin-ß
0 mikrogram​
–​
Kripto-ksantin-ß
0 mikrogram​
–​
Lutein-zeaksantin
0 mikrogram​
–​
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Brezilya Federal Cumhuriyeti
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    3K
Brezilya'dan Kastamonu'ya Kaportacı Transferi
  • Ugur
  • Ugur,
  • Güncel
  • 0    2K
Antep Fıstığı (Şam Fıstığı) Ağacı
  • Ugur
  • Ugur,
  • Bitkiler
  • 0    380
Geri