Ülke Dominika Milletler Topluluğu

Dominika, resmî adıyla Dominika Milletler Topluluğu, Küçük Antiller'de devlet. Kuzeyinde Guadeloupe, güneyinde Martinique Adası bulunur.

Tarih​

Kristof Kolomb, 1493’te keşfettiği bu adaya Dominika adını verdi. İspanyol ve Fransızların egemenliğinde kaldı. 1763’te İngilizlerin eline geçti (Paris Antlaşması). 1967’de İngiliz Milletler Topluluğu’na katıldı, 1978’de bağımsızlığını elde etti. Ülkede süregelen şiddet ve siyasî istikrarsızlık ortamı, kronik az gelişmişliğe bağlıdır.

Bunda, sık sık yaşanan ve büyük yıkımlara yol açan kasırgaların da (Ağustos 1979) önemli payı vardır. 1980’deki genel seçimler muhafazakârların zaferiyle sonuçlanmış, iki darbe girişimi sonrası siyasî yaşam karışmıştır. Dominika, İngiliz Milletler Topluluğu, Birleşmiş Milletler ve Karayip Topluluğu’na üyedir. Küba, Venezuela, Bolivya ve Nikaragua'nın içinde yer aldığı ALBA'nın üyesidir.

Bayrak​

Dominika bayrağı günümüzdeki hali ile resmi olarak 1988 yılından bu yana kullanılmaktadır.

Bayrak yeşil zemin üzerine, sarı, siyah ve beyaz renklerinin yatay ve dikey olarak oluşturduğu haçtan oluşmaktadır. Bayrağın tam ortasında yatay ve dikey sarı, siyah ve beyaz renklerin buluştuğu noktada, kırmızı bir daire içerisinde etrafında on adet limon yeşili yıldız bulunan bir Papağan bulunmaktadır.

Arka planda kullanılan yeşil, ada ülkesinin ormanlık alanlarını temsil etmektedir. Bu yeşil rengi dört eşit parçaya bölen sarı, siyah ve beyaz renklerin oluşturduğu haç ise hıristiyanlık dininde var olan üçlemeye (Teslis) gönderme yapmakta olup, ada ülkesinin Tanrı'ya olan inancını sembolize etmektedir.

Dominika  ArmasiBayrağın ortasındaki kırmızı daire ülkenin sosyal adalet yükümlülüğünü, on yıldız ise, adanın her biri eşit şartlara sahip olan on bölgesini temsil etmektedir. Tam ortada bulunan papağan, ülkenin armasında da var olan, ülkenin ulusal simgesi olup, bayrakta gösterilmektedir.

Ülke, Büyük Britanya sömürge sisteminin bir parçası olduğu dönemlerde Birleşik Krallık bayrağını o dönemki ülkenin sömürge sistemi içerisinde ifade edilen arması ile kullanmaktaydı.

Ülke bağımsızlığına kavuştuktan sonra günümüzdeki kullanımına yakın bir bayrak kullanmaya başlamış, 1981 ve 1988 yıllarında gerçekleştirilen ufak değişiklikler ile günümüzdeki güncel bayrak oluşturulmuştur.

Yüzey biçimleri​

Dominika  CoğrafyasıAda, volkanik kökenlidir. Verimli topraklara ve dünyanın ikinci büyük kaynar gölüne sahiptir. Adanın omurgasını oluşturan yüksek sırttan, kıyı şeridine doğru birkaç ırmak iner.

İklim ve bitki örtüsü​

Dominika’da tropikal iklim hakimdir. Yağmur ormanlarının da etkisiyle özellikle Haziran-Kasım ayları arasında oldukça yağışlıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 28 derecedir.

Zengin volkanik toprakta yetişen sık tropikal bitki örtüsü, adanın beşte ikisini kaplar. İklimi sıcak ve nemlidir. Topraklarının ancak onda biri ekilebilir durumdadır. Yaban hayatın korunduğu Morne Trios Pitos Ulusal Parkı, turistlerin gözde uğrak yeridir.

Ekonomi​

Dominika, Karayipler bölgesindeki en dağlık coğrafyaya sahiptir. Dünya Bankası 2016 verilerine göre dünyanın 187. ekonomisidir. Son yıllara kadar ekonomisi başta muz üretimi olmak üzere tarıma dayanan Dominika’da meydana gelen fırtınalar ve kasırgalar, muz üretimine büyük darbe vurmuş ve ülke ekonomisi inşaat sektörü, sabun üretimi ve turizm gelirleri sayesinde ayakta durabilmiştir.

Ekonomi halen büyük ölçüde hizmet sektörüne dayalıdır. Son dönemde yenilenebilir enerji ve turizm sektörü önem kazanmakla birlikte, ülke kıyılarının kayalık olması, diğer Karayip devletleriyle karşılaştırıldığında az sayıda kumsalı bulunması ve uluslararası havaalanının yeterli büyüklükte olmaması gibi nedenlerle turizm sektörü istenilen hızda büyümemektedir. Bununla birlikte, Hükümet tarafından ülke bir ekoturizm beldesi olarak tanıtılmakta, yılda ortalama 300 bin turist Dominika’yı ziyaret etmektedir. Turistlerin çoğunluğu Karayip bölgesi ülkeleri, Kuzey Amerika ve İngiltere’den gelmektedir. Önümüzdeki dönemde turizm ve inşaat sektörlerinin ekonomideki payının daha da artması beklenmektedir.

Başkent ve Şehirleri​

Dominika, 10 bölgeye ayrılmış olarak yönetilmektedir. Başkenti, ülkenin en kalabalık nüfusa sahip şehri olan Roseau’dur. Diğer önemli şehirleri ise şöyledir: Portsmouth, Marigot, Berekua, Mahaut, Saint Joseph, Wesley, Salisbury, Castle Bruce, La Plaine.

Dominika siyasi görünüm​

Dominika, İngiliz Milletler Topluluğu (Commonwealth) üyesi olmakla birlikte, parlamenter sisteme sahip bir cumhuriyettir. Cumhurbaşkanı Parlamento tarafından beş yıllık bir süre için seçilmektedir. Çoğunluk partisi lideri Cumhurbaşkanı tarafından Başbakan olarak atanmaktadır. Bakanlar Kurulu üyeleri ise Başbakanın önerisi üzerine Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır. Dominika, 21 üyesi seçimle, 9 üyesi ise atamayla işbaşına gelen 32 sandalyeli, tek kamaralı bir yasama sistemine sahiptir.

8 Aralık 2014 tarihinde yapılan son genel seçimlerde Başbakan Roosevelt Skerrit'in liderliğindeki Dominika İşçi Partisi (DLP) 21 seçim bölgesinin 15'inde birinci parti olmuştur.

Sonraki seçimlerin Aralık 2019’da yapılması öngörülmektedir.

Türkiye - Dominika Siyasi İlişkiler​

Ülkemiz ile Dominika arasındaki ilişkiler, coğrafi uzaklık ve her iki ülkenin uzun yıllar daha çok kendi bölgeleri üzerinde yoğunlaşması nedeniyle oldukça sınırlı kalmıştır. Ancak, son yıllarda ivme kazanan Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılım politikamız kapsamında bölgeye daha çok ilgi gösterilmesi, bölgede yeni Büyükelçilikler açılması, TİKA kanalıyla kalkınma ve teknik işbirliği projeleri yürütülmeye başlanması ve bölgesel örgütler ile kurumsal ilişkiler kurulması, diğer bölge ülkeleri gibi Dominika’yı da içermektedir.

Türkiye ve Dominika, BM organlarına ve yan kuruluşlarına adaylıklar başta olmak üzere, uluslararası forumlarda birbirlerinin adaylıklarına şartlar elverdiği ölçüde destek vermektedirler. 2015-2016 BMGK adaylığımıza destek veren Dominika, ülkemizin Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılım politikasını, CARICOM ve Karayip Devletleri Birliği gibi bölgesel kuruluşlara gözlemci üye olmasını veya özel ilişkiler geliştirmesini de olumlu karşılamakta ve desteklemektedir.

Dominika Başbakanı Roosevelt Skerrit, 11-13 Ağustos 2011 tarihlerinde İstanbul’a özel bir ziyaret gerçekleştirmiştir.

Dominika’ya Santo Domingo Büyükelçiliğimiz akreditedir.

Din ve İnanç​

Din ve İnançDominika’da nüfusun yüzde 80’i Katolik’tir. Ancak son yıllarda Protestan kiliselerinin sayısında artış görülmektedir. Dominika’da yaşayan Müslüman bir kesim de mevcuttur. İlk cami, Ross Universitesi yakınında inşa edilmiştir.

Kültür​

Geleneksel Dominika kıyafetine “wob dwiyet” denir. Üst üste giyilmiş pek çok parçadan oluşur. Ancak nesil değiştikçe, bu muhafazakarlık da yavaş yavaş değişmeye başlamıştır. Örneğin, geleneksel kıyafetler daha çok festival zamanı ya da özel günlerde giyilmektedir.

Dominika halkı müziği ve dansı çok sever. En sevdikleri spor ise krikettir.

Festivaller​

Adanın en önemli etkinliklerinden biri Karnaval’dır. Her yıl, Paskalya'dan önce gelen büyük perhiz süresinin ilk çarşambasından önceki hafta kutlanır. Diğer Karayip ülkelerine göre çok ticari olmayan festivalde, yerel kültürle ilgili pek çok şeyi yakından görebilirsiniz.

Dominika  FestivaliDominika’da her yıl Nisan-Haziran ayları arasında Sanat Festivali vardır. Bu dönem boyunca galerilerde ilginç sergiler açılır, tiyatrolar yeni gösteriler sergiler ve adanın pek çok noktasında konserler düzenlenir.

Her yıl Nisan ya da Mayıs ayında Karayip Endemik Kuş Festivali düzenlenir. Amacı, kuşları korumaktır. Özel kuş gözlem turları düzenlenir.

Dominika’da adanın dışı kadar deniz altı dünyası da harikadır. Bu sebeple her yıl Temmuz ayında 9 gün boyunca Dalış Festivali düzenlenir. Yarışmalar yapılır, eğitimler verilir.

Dil​

Dominika’nın resmi dili İngilizce’dir. Bunun dışında ülkenin geçmişinin de verdiği etkiyle halkın büyük bir kısmı Fransızca da konuşmaktadır.

Mutfak​

Dominika  MutfağıDominika mutfağı ve yemek kültürü, diğer Karayip adaları ile benzerlik gösterir. En önemli öğünleri kahvaltıdır. Yemek kültürlerinde tuzlu balık ve kızartmalar ön plandadır. Özellikle kızartmaları fast-food gibi kullanırlar. Sokak tezgahlarında kızartılmış tavuk ya da balık satanları görebilirsiniz. Bunu kahvaltı da tüketmeyi severler. Bir diğer kahvaltıları mısır unu ve sütle hazırladıkları lapadır. İngilizlerden kalma bir alışkanlık olarak yumurta, domuz pastırması ve ekmek de tüketirler.

Öğle ve akşam yemekleri için sebzeyi tercih ederler. Muz, yer elması, tatlı patates, pirinç ve bezelye sıkça kullanılan malzemelerdir. Et olaraksa en çok tavuğu severler, balık ve sığır etini de tüketirler. Etleri daha çok soğan, havuç, sarımsak, zencefil ve çeşitli baharatlarla birlikte haşlarlar.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Uğur Işılak - birLEŞmiş milletler
  • Ugur
  • Ugur,
  • Müzik
  • 0    194
Yeni Zelanda Milletler Topluluğu
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    2K
İngiliz Milletler Topluluğu
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    2K
Bahama Milletler Topluluğu
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    3K
Avustralya Milletler Topluluğu
  • GEZGİN
  • GEZGİN,
  • Ülkeler
  • 0    3K
Geri