İçindekiler
- Bayrak
- Arma
- Ekonomi
- Bolivya Mutfağı
- Din
- Dil
- Festivaller
- Bolivya'nın Siyasi Görünümü
- İklim
- Fiziki ve Coğrafi yapı
- Nehirler ve göller
- Tabii Kaynaklar
- Nüfus ve Sosyal Hayat
- Tarım
- Sanayi
- Ulaşım
- Türkiye - Bolivya Siyasi İlişkileri
- Bolivya'ya Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine
- Bolivya'daki Türk temsilciliği
Bolivya ya da resmî adıyla Bolivya Çokuluslu Devleti bir Güney Amerika ülkesidir. Başkenti Sucre olup; La Paz, Cochabamba, Santa Cruz, Potosi diğer önemli şehirlerinden birkaçıdır.
Ülke İspanyol sömürgeciliği döneminde Yukarı Peru olarak adlandırılan bu bölgeye daha sonra Güney Amerika'yı İspanyol boyunduruğundan kurtaran Simón Bolívar'ın anısına Bolivya (Bolivar'ın ülkesi) ismi verilmiştir.
Bayrakta eşit bir biçimde yatay olarak sırasıyla kırmızı, sarı ve yeşil renkler bulunmaktadır. Kırmızı renk Bolivya'nın Arjantin'den bağımsızlığında dökülen kanı, sarı renk yeraltı zenginliklerini, yeşil renk ise ülke topraklarının verimliliğini ve umudu sembolize etmektedir.
Devlete bağlı kurumlarda Bolivya bayrağı ortasında resmi Bolivya arması ile kullanılmaktadır.
Armanın en üstünde bulunan And Condoru Bolivya'nın ulusal kuşudur. Bolivya'nın sınırsız ufkunu sembolize eder.
And Condorunun arkasında defne ve zeyrin ağacı bulunur. Defne zaferin, zeytin ağacı, halkların barışı ve görkeminin bir simgesidir.
On sekizinci ve on dokuzuncu yüzyılın bu toplarının yanı sıra silahlar ve mızraklar Bolivya'nın kollarını simgelemektedir. Çapraz düzenlenmiş iki top, çiftler halinde haçlarda düzenlenmiş dört süngü tüfek ve çapraz düzenlenmiş altı mızrak vardır.
Mızrakların her birine yerleştirilirmiş altı bayrak bulunur. Üç renkli şerit, kırmızı, sarı ve yeşil. Bolivya'yı sembolize ediyorlar.
Balta Bolivya'nın yetki ve emrini temsil eder. Namlunun arkasında sağ üstte bulunur.
Özgürlük başlığı, kırmızıdır ve iki topun birinin ucunda bulunur. Özgürlüğün sembolüdür.
Mavi gök renginde bir elips. Alt kısmında 10 altın yıldız, üst kısmında ise "BOLIVIA" yazılıdır. Bu ovalin içinde altın bir çizgi vardır. Mavi gök rengi, Pasifik Savaşı sırasında kaybedilen kıyı şeridini (1879-1884) temsil eder.
Cerro Rico, Görüntünün merkezinde iki tane dağ çizilir, büyük birinin önünde küçük bir tane. Buna Potosí'de bulunan bir dağ olan Cerro Rico denir. Zengin Dağ olarak adlandırılır çünkü çok miktarda gümüş cevheri içerir. Bu dağ, Bolivya'nın doğal kaynaklarının zenginliğini sembolize eder.
Cerro Menor, Cerro Rico için bir sunak türüdür.
Şapel, Cerro Menor'da, Cerro Rico'nun hemen önünde yer almaktadır. İsa'nın Kutsal Kalbi'nin açık kolları olan görüntüsü ile bir şapeldir. Granitten yapılmış bir yapıdır ve İsa'nın Kutsal Kalbinin görüntüsü bronzdur.
Buğday, Quechua'da kutmu denilen bir tahıldır. Güney Amerika'da İspanyollar tarafından tanıtıldı ve çok hızlı bir şekilde Bolivya'ya ulaştı. Bolivya'daki yiyecek kaynaklarının bolluğunu sembolize eder.
Palmiye ağacı, Bilimsel adı Parajubæa olan merkez imajının ön planda görülebilecek palmiye ağacı, Bolivya'nın bitkisel zenginliğini temsil eder.
Güneş, Cerro Rico'nun arkasında, yükselen bir güneş. Bolivya'nın doğuşunu ve ihtişamını sembolize ediyor.
Gökyüzü, Gökyüzünde güneşin doğuşunun renkleri var. Cumhuriyetin doğuşunu ve ihtişamını sembolize eder.
Lama, ön plandaki lama, Bolivya'nın vahşi yaşamının zenginliğini sembolize eder.
Yıldızlar, 10 yıldız mavi ovalin alt kısmında bulunur. Şans, kader, fetih sembolü olarak kabul edilirler. 5 köşeli yıldızlardır ve her biri Bolivya'nın bir bölümünü temsil eder.
Kişi başına GSYİH (PPP, 2016) : 7.248 ABD Doları
GSYİH Büyüme Hızı (2016): % 4,26
Enflasyon Oranı (2016): %3,6
İşsizlik Oranı (2016): %3,3
İhracatı (2016): 7,53 milyar ABD Doları
İthalatı (2016): 8,98 milyar ABD Doları
İkili ticaret hacmimiz (2016): 32,80 milyon ABD Doları
İhracatımız (2016): 14,55 milyon ABD Doları
İthalatımız (2016): 18,25 milyon ABD Doları
Bolivya, doğal kaynaklar açısından zengin olmasına karşın Guyana’dan sonra Güney Amerika’nın en yoksul ikinci ülkesidir. Ülkenin verimli kalay, çinko, gümüş ve altın madenleri ile doğalgaz ve petrol yatakları bulunmaktadır. Stratejik bir maden olarak kabul edilen ve elektrik bataryalarının temel hammaddesi olan lityumun dünyadaki rezervlerinin %60’tan çoğu Bolivya’dadır. Doğalgaz ihracatı ülkenin toplam ihracat gelirlerinin %50’den fazlasına karşılık gelmekte olup, bu sektördeki şirketlere uygulanan vergilerin artmasıyla ülke önemli bir gelire kavuşmuştur.
Doğalgaz üretimindeki ve gelirlerindeki artış çerçevesinde ekonomik büyüme son yıllarda artış göstermiş, ancak petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüşün sürmesi Bolivya ekonomisini olumsuz yönde etkilemiştir. Arjantin, Brezilya ve ABD’de çalışan ve sayıları 2,5 milyonu (ülke nüfusunun yaklaşık dörtte biri) bulan Bolivyalıların ailelerine gönderdikleri işçi gelirleri, Bolivya’da yaşayan pek çok aile için başlıca gelir kaynağıdır. Bu işçi gelirlerin değeri yıllık 1 milyar Dolar’ın üzerindedir.
Bolivya’da yoksulluğun azaltılması amacıyla kamuda istihdam, yardım programları ve sübvansiyonlar ile özel tüketim desteklenmektedir. Bölgesinde en hızlı büyüyen ekonomilerden olan Bolivya’da 2011-2016 yılları arasında ortalama %5,28 oranında ekonomik büyüme gerçeklemiştir.
Bolivya, 2006 yılında Venezuela ve Küba’nın başını çektiği ve üye ülkeler arasında tercihli ticaret hakkı tanıyan ALBA (Bizim Amerika Halkları için Bolivarcı İttifak) oluşumuna katılmıştır. 2012 yılında Güney Ortak Pazarına (MERCOSUR) üye olmak için başvurmuştur. Bolivya’nın başvurusu üye ülkelerden Arjantin, Paraguay, Uruguay ve Venezuela tarafından onaylanmış olup, Brezilya’nın onayı beklenmektedir.
Bolivya’nın geleneksel tatlarından salteñas et, sebzeler, sos, zeytin ve haşlanmış yumurta ile doldurulmuş hamur işi bir yemektir. Peynir ve yukka kullanarak hazırladıkları cuñapediğer önemli lezzetlerinden biridir. Ayrıca Bolivya’ya gittiğinizde peşine düşmeniz gereken bir diğer tat chorizos chuquisaqueños sos ile hazırlanmış bir çeşit domuz sosisidir. Lomomontado adını verdikleri yemekleri ise yumurta ve kıyılmış domates ile servis ettikleri biftek filetosudur. Pek çok yemekte kullandıkları baharatlı ve acı sosları ilajwa ülkenin en önemli tatlarındandır. Ayrıca Amazon nehrinden avladıkları surubí balığını da çokça tüketmektedirler. Kurutulmuş lama eti ya da biftekten yaptıkları charquekan yemeğini ilawaja sosu ve patates kızartması ile servis ederler.
Bolivya’nın en önemli içeceklerinden mate koko yapraklarından hazırladıkları bir çeşit bitki çayıdır ve yorgunluğa iyi gelen uyarıcı özelliği vardır. Kokteyl ve limonatalarda çokça kullandıkları singaniyi ise fermante ettikleri üzümlerden hazırlarlar. Bolivya’da şarap endüstrisi çok gelişmemiştir ama ülkede Arjantin ve Şili şaraplarına kolayca ulaşabilirsiniz. En meşhur şarapları ise Tarija’dan gelen La Concepción’dur. Bolivya’da bahşiş çok önemsenmez, fakat yine de %10 civarı bir bahşiş miktarı yeterlidir.
Devlet yönetimine dair tüm belgeler, özel ve tüzel kurum yazışmaları, medya ve reklam aktivitelerinin tümü İspanyolcadır. Ülkede en çok konuşulan bir diğer dil ise 2001 raporlarına göre yüzde 28 oranıyla Quechua’dır. Bunu yüzde 18 ile Aymara takip eder. Ülkenin diğer resmi dilleri arasında Guarani, Canichana, Cavineño, Cayubaba, Machineri, Sirionó, Weenhayek, Yuki, Zamuco dilleri vardır. Ayrıca ülkenin Brezilya sınırına yaklaştıkça Portekizce’nin de yabancı dil olarak kullanılmaktadır.
Bir diğer büyük karnaval Tarabuco ise her mart ayının üçüncü pazar günü Tarabuco’da düzenlenir. Bilinen en büyük yerli halk festivali olan Tarabuco boyunca İspanyol kolonilerine karşı kazanılan zafer kutlanmaktadır. Folklorik dansların ve ritüellerin tekrarlandığı festivalde ülkenin yerel biraları da çokça tüketilir.
Benzer bir diğer karnaval ise Fiesta del Grand Poder’dir. Aymaran geleneğinin renkli şekilde kutlandığı her sene haziran ayında düzenlenen festivalde pek çok dansçı La Paz sokaklarını kuşatır.
Bolivya’nın en özel festivallerinden biri Día de las Ñatitastır. Kafatası günü anlamına gelen festival her sene 9 Kasım tarihinde La Paz Mezarlığı’nda kutlanır. Aymara geleneğine dayanan festivalde halk sembolik olarak ellerindeki kafatasını parlak cam kutular içinde sunar. Gül ve koka yapraklarının saçıldığı festivalde serenatlar yapılır. Antik Aymara kültürüne dayanan festivalin hikayesi ise şöyledir, Aymara inancına göre insanın yedi ruhu vardır ve bunların sonuncusu ölümden sonra iskelet olarak kalır. O yüzden kafatası evlerde saklanır ve şans getirdiğine inanılır.
San Ignaci’da düzenlenen Fiesta Patronal ise Rio karnavallarını andırır. Her sene temmuz sonunda gerçekleştirilen bu geleneksel festivalde bütün gece ülkenin ikonik dansı machetero yapılır.
Ülke idari olarak dokuz eyalete, bunlar illere, iller bölgelere (seccion) ve kantonlara ayrılmıştır. Merkezi idare, eyaletlerde devlet başkanı tarafından atanan vali tarafından temsil edilmekte, illerin yönetiminin başında vali yardımcısı bulunmaktadır. Ayrıca her ilde belediyelerden oluşan yerel idareler mevcuttur. Belediye meclisleri, halk tarafından doğrudan seçilmektedir. Bolivya’da genel seçimlerde ülke çapında %3’lük oy barajını geçemeyen siyasal partiler statüsünü kaybetmekte ve bir sonraki seçimlere katılamamaktadır.
2005 ve 2009’da iki kez Başkan seçilen Evo Morales, 12 Ekim 2014 tarihli seçimlerde %61,4 oy alarak üçüncü kez başkan seçilmiş ve 22 Ocak 2015 tarihinde görevine başlamıştır. Bolivya’nın ilk yerli kökenli Cumhurbaşkanı olan Morales, yerli ve köylü hakları temelinde insan hakları konularına odaklanmış ve yeni Anayasa bu çerçevede şekillendirilmiştir. 2009 yılında ülkenin Bolivya Cumhuriyeti olan resmi adı ülkedeki farklı etnik grupların varlığı gözönüne alınarak, Bolivya Çokuluslu Devleti olarak değiştirilmiştir. Morales’in reformları, sosyal ve etnik önyargıların ortadan kaldırılması, ülkedeki tüm kesimlerin olanakların tamamından faydalanması, eğitim ve siyasi temsile ilişkin eşit hakların ve çok etnili yapının tanınması, yerli halkın haklarının hukuki çerçeveye kavuşturulması, toprak reformu ve doğal kaynakların mülkiyeti için yeni ölçütler belirlenmesi konularını içermektedir.
Başkan Morales’in 2019’da dördüncü kez seçilebilmesine ilişkin olarak Anayasada yapılması öngörülen değişiklik için 2016 Şubat ayında yapılan halk oylamasında, halkın %51,3’ü hayır oyu kullanmıştır. Ayrıca, muhalefet 2017 Eylül ayında Morales´in yeniden başkan seçilmesinin önünü açacak bir değişiklik yapılmaması için Bolivya Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştur. Ancak Anayasa Mahkemesi, Morales’in sınırlama olmaksızın yeniden başkan adayı olabilmesini 28 Kasım 2017 tarihinde onaylamış, böylelikle Morales’in adaylığının önü açılmış ve MAS Partisi Morales’i Başkanlığa aday göstereceğini resmen açıklamıştır.
Sonraki seçimlerin Ekim 2019’da yapılması öngörülmektedir.
Ülkenin Altiplano bölgesinde mevsimler arası sıcaklık değerleri oldukça yakındır. Sıcaklık değerlerindeki değişim en belirgin gün içerisinde yaşanır. Gece sıcaklık değerleri ile gündüz sıcaklık değerleri arasında yakalaşık 10 derece düşüş vardır. Bölgede sıcaklık değerleri kış aylarında eksinin altına düşer. Kurak geçen kış mevsiminde yağışlar genelde kar şeklinde görülür. Don olayları oldukça şiddetli yaşanır. Kışın hava sıcaklıklığını etkileyen en önemli faktör rüzgarlardır. Rüzgarların etkisiyle hava sıcaklığı daha da düşer. Bölgede sıcaklık değeri ortalaması yıl içerisinde 10 derecedir. En yağışlı dönem ise Kasım ve Mart ayları arasıdır. Bölgede yıllık yağış ortalaması 574 mm olarak hesaplanır.
Valleler ülkenin en kurak bölgesi olarak anılır. Bölgede yağış miktarı 528 mm'dir. Ülkenin Yungalar bölgesi ise yıl içerisinde ılık ve nemli havanın etkisindedir. Yıllık sıcaklık ortalamasının 18 derece olarak hesaplandığı bölgede yıllık yağış ortalaması ise 800 mm'dir. Oriente bölgesi tropikal iklimin etkisi altındadır. Bolca yağış alan bölgede sıcaklık değerleri ortalaması 26 derece olarak hesaplanır. Bölgede kış ayları kurak ve soğuk geçer. Bu durumu etkileyen neden ise güneyden esen rüzgarların sıcaklığı düşürücü etkisidir. Ülkede hava sıcaklık değerleri şehirden şehire de farklıdır. Ülkenin Cochabamba kentinde sıcaklıklar -20 derece civarındayken başkent Sucre'de aynı gün sıcaklık değeri 10 dereceyi gösterebilir.
İkinci büyük bölge, birçok meskun vadilerle kesilen dağların doğu bölgesinden ibarettir. Bu bölge iki kısma ayrılır. Birincisi, normal sıcaklıklar, az miktarda yağmurlar ve kısır bitkilerin, karakterize ettiği vadilerdir. İkincisi ise kuzeye ve kuzeydoğuya yönelen yarı tropik iklimle, bol bitkilerin karakterize ettiği alçak vadilerdir.
Bolivya'nın üçüncü bölgesi, ülkenin üçte ikisinden daha fazla yer kaplayan düz arazilerdir. Alçak arazilerin güneydoğu kısmını Bolivya'nın en büyük vadisi olan Gron Chaco Vadisi teşkil eder. Bu bölge zengin petrol yatakları bulunmasına rağmen çok az gelişmiştir. Chaco Vadisinin kuzey tarafında tropikal ovalar uzanır, burada sık yeşillikler ve pampa ağaçları bulunur.
İklimi Tropik iklim bölgesinin girişinde yer alan Bolivya'nın yüksek yaylalarında dikkate değer soğuklar; alçak bölgelerinde ise bunaltıcı sıcaklar göze çarpar. Altiplano bölgesi, rüzgarların ve yağışın az olduğu bir bölgedir. Yıllık sıcaklık ortalama 10°C'dir. Bu sıcaklık Cochabamba'da -20°C'ye kadar düştüğü gibi, Sucre'de de 18°C'ye kadar çıkar. Ancak Yungas Vadisi ve düz araziler fazla miktarda yağmur alırlar. Güneyden esen soğuk "Surazos" rüzgaları sıcak ve kurak havayı yumuşatırlar. Chaco bölgesi sıcak ve yaz müddeti boyunca kuraktır. Kışın ise bol yağışlıdır.
Hayvanlardan, alpaka, kartal, kondor, maymun, jaguar, puma bir çok çeşit yılan, çeşitli kuş ve renkli papaganlar ülkenin çeşitli yerlerine dağılmışlardır. Balıkçılık da önemli bir gelir kaynağıdır.
Bolivya maden ocakları bakımından oldukça zengindir. Gümüşle beraber bulunan zengin kalay yatakları, bizmut, kurşun ve diğer metaller, Altiplano vadisinden çıkarılır. Gerçek bir gümüş dağı, Altiplano bölgesindeki Potesi tepesinde bulunmaktadır. Dikkate değer miktarda tungsten, çinko, bakır, antimon ve altın bulunur. Chaco bölgesinde petrol yatakları bulunmuştur.
Nüfusun % 15'i beyazdır. İspanyol asıllıdır. Bunların bir kısmı yerlilerle melezleşmişlerdir. İspanyolca resmi dil olmasına rağmen, nüfusun ancak % 36'sı günlük olarak bu dili konuşmaktadır. İspanyolca konuşanlar aynı zamanda Aymarsların veya Queshuaların dillerini konuşurlar. Ülkenin % 95'i Katoliktir. Halkın % 60'ı kırsal bölgelerde, % 40'ı da şehirlerde yaşar. Çok az sayıda zenci vardır. Başşehri olan La Paz ve Sucre, Potesi, Oruti ve Santa Cruz şehirleri önemli şehirleridir. İlk öğretim mecburidir. Halkın % 65'i okuma-yazma bilmemektedir.
Başkenti La Paz’ın da yer aldığı Cochabamba, Santa Cruz, Tarija ve Chuquisaca bölgeleri yaz aylarında (Ocak-Şubat) yoğun yağış ve sel felaketleriyle karşı karşıya kalabilmekte, yağışların ardından sıcak ve nemli hava koşullarının da etkisiyle “dengue” adıyla anılan salgın sıtma türü hastalıklara rastlanabilmektedir. Bu bölgelere seyahat edecek vatandaşlarımızın hava ve yağış durumunu önceden öğrenmeleri, ilgili aşı ve sağlık önlemlerini alarak seyahate çıkmaları yararlı olacaktır.
Telefon: +51-1-204 70 00, +51 1 421 63 04(Geçici telefon)
Faks:
[email protected]
T.C. Dışişleri Bakanlığı T.C. Lima Büyükelçiliği
Görev Bölgesi: Bolivya
LA PAZ FAHRİ KONSOLOSLUĞU
Adres: Calle Benito Juárez Nº 48. Condominio Benito Juárez, Casa Nº 6. La Florida., 3-12138 La Paz, Bolivia
Telefon: +(591 2) 274 0279
Ülke İspanyol sömürgeciliği döneminde Yukarı Peru olarak adlandırılan bu bölgeye daha sonra Güney Amerika'yı İspanyol boyunduruğundan kurtaran Simón Bolívar'ın anısına Bolivya (Bolivar'ın ülkesi) ismi verilmiştir.
Bayrak
Bolivya bayrağı günümüzde de kullanılan hali ile ilk olarak 5 Kasım 1851 yılında kullanılmaya başlanmış, 14 Temmuz 1888 yılında ise resmi olarak ülkenin bayrağı olduğu teyit edilmiştir.Bayrakta eşit bir biçimde yatay olarak sırasıyla kırmızı, sarı ve yeşil renkler bulunmaktadır. Kırmızı renk Bolivya'nın Arjantin'den bağımsızlığında dökülen kanı, sarı renk yeraltı zenginliklerini, yeşil renk ise ülke topraklarının verimliliğini ve umudu sembolize etmektedir.
Devlete bağlı kurumlarda Bolivya bayrağı ortasında resmi Bolivya arması ile kullanılmaktadır.
Arma
Şu anki Bolivya arması 5 Kasım 1851 tarihinde Manuel Isidoro Belzu Humerez başkanlığı sırasında belirlendi. Biçim ve renkler, 14 Temmuz 1888 tarihli yüksek kararname ile düzenlendi.Armanın en üstünde bulunan And Condoru Bolivya'nın ulusal kuşudur. Bolivya'nın sınırsız ufkunu sembolize eder.
And Condorunun arkasında defne ve zeyrin ağacı bulunur. Defne zaferin, zeytin ağacı, halkların barışı ve görkeminin bir simgesidir.
On sekizinci ve on dokuzuncu yüzyılın bu toplarının yanı sıra silahlar ve mızraklar Bolivya'nın kollarını simgelemektedir. Çapraz düzenlenmiş iki top, çiftler halinde haçlarda düzenlenmiş dört süngü tüfek ve çapraz düzenlenmiş altı mızrak vardır.
Mızrakların her birine yerleştirilirmiş altı bayrak bulunur. Üç renkli şerit, kırmızı, sarı ve yeşil. Bolivya'yı sembolize ediyorlar.
Balta Bolivya'nın yetki ve emrini temsil eder. Namlunun arkasında sağ üstte bulunur.
Özgürlük başlığı, kırmızıdır ve iki topun birinin ucunda bulunur. Özgürlüğün sembolüdür.
Mavi gök renginde bir elips. Alt kısmında 10 altın yıldız, üst kısmında ise "BOLIVIA" yazılıdır. Bu ovalin içinde altın bir çizgi vardır. Mavi gök rengi, Pasifik Savaşı sırasında kaybedilen kıyı şeridini (1879-1884) temsil eder.
Cerro Rico, Görüntünün merkezinde iki tane dağ çizilir, büyük birinin önünde küçük bir tane. Buna Potosí'de bulunan bir dağ olan Cerro Rico denir. Zengin Dağ olarak adlandırılır çünkü çok miktarda gümüş cevheri içerir. Bu dağ, Bolivya'nın doğal kaynaklarının zenginliğini sembolize eder.
Cerro Menor, Cerro Rico için bir sunak türüdür.
Şapel, Cerro Menor'da, Cerro Rico'nun hemen önünde yer almaktadır. İsa'nın Kutsal Kalbi'nin açık kolları olan görüntüsü ile bir şapeldir. Granitten yapılmış bir yapıdır ve İsa'nın Kutsal Kalbinin görüntüsü bronzdur.
Buğday, Quechua'da kutmu denilen bir tahıldır. Güney Amerika'da İspanyollar tarafından tanıtıldı ve çok hızlı bir şekilde Bolivya'ya ulaştı. Bolivya'daki yiyecek kaynaklarının bolluğunu sembolize eder.
Palmiye ağacı, Bilimsel adı Parajubæa olan merkez imajının ön planda görülebilecek palmiye ağacı, Bolivya'nın bitkisel zenginliğini temsil eder.
Güneş, Cerro Rico'nun arkasında, yükselen bir güneş. Bolivya'nın doğuşunu ve ihtişamını sembolize ediyor.
Gökyüzü, Gökyüzünde güneşin doğuşunun renkleri var. Cumhuriyetin doğuşunu ve ihtişamını sembolize eder.
Lama, ön plandaki lama, Bolivya'nın vahşi yaşamının zenginliğini sembolize eder.
Yıldızlar, 10 yıldız mavi ovalin alt kısmında bulunur. Şans, kader, fetih sembolü olarak kabul edilirler. 5 köşeli yıldızlardır ve her biri Bolivya'nın bir bölümünü temsil eder.
Ekonomi
GSYİH (Cari, 2016): 33,81 milyar ABD DolarıKişi başına GSYİH (PPP, 2016) : 7.248 ABD Doları
GSYİH Büyüme Hızı (2016): % 4,26
Enflasyon Oranı (2016): %3,6
İşsizlik Oranı (2016): %3,3
İhracatı (2016): 7,53 milyar ABD Doları
İthalatı (2016): 8,98 milyar ABD Doları
İkili ticaret hacmimiz (2016): 32,80 milyon ABD Doları
İhracatımız (2016): 14,55 milyon ABD Doları
İthalatımız (2016): 18,25 milyon ABD Doları
Bolivya, doğal kaynaklar açısından zengin olmasına karşın Guyana’dan sonra Güney Amerika’nın en yoksul ikinci ülkesidir. Ülkenin verimli kalay, çinko, gümüş ve altın madenleri ile doğalgaz ve petrol yatakları bulunmaktadır. Stratejik bir maden olarak kabul edilen ve elektrik bataryalarının temel hammaddesi olan lityumun dünyadaki rezervlerinin %60’tan çoğu Bolivya’dadır. Doğalgaz ihracatı ülkenin toplam ihracat gelirlerinin %50’den fazlasına karşılık gelmekte olup, bu sektördeki şirketlere uygulanan vergilerin artmasıyla ülke önemli bir gelire kavuşmuştur.
Doğalgaz üretimindeki ve gelirlerindeki artış çerçevesinde ekonomik büyüme son yıllarda artış göstermiş, ancak petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki düşüşün sürmesi Bolivya ekonomisini olumsuz yönde etkilemiştir. Arjantin, Brezilya ve ABD’de çalışan ve sayıları 2,5 milyonu (ülke nüfusunun yaklaşık dörtte biri) bulan Bolivyalıların ailelerine gönderdikleri işçi gelirleri, Bolivya’da yaşayan pek çok aile için başlıca gelir kaynağıdır. Bu işçi gelirlerin değeri yıllık 1 milyar Dolar’ın üzerindedir.
Bolivya’da yoksulluğun azaltılması amacıyla kamuda istihdam, yardım programları ve sübvansiyonlar ile özel tüketim desteklenmektedir. Bölgesinde en hızlı büyüyen ekonomilerden olan Bolivya’da 2011-2016 yılları arasında ortalama %5,28 oranında ekonomik büyüme gerçeklemiştir.
Bolivya, 2006 yılında Venezuela ve Küba’nın başını çektiği ve üye ülkeler arasında tercihli ticaret hakkı tanıyan ALBA (Bizim Amerika Halkları için Bolivarcı İttifak) oluşumuna katılmıştır. 2012 yılında Güney Ortak Pazarına (MERCOSUR) üye olmak için başvurmuştur. Bolivya’nın başvurusu üye ülkelerden Arjantin, Paraguay, Uruguay ve Venezuela tarafından onaylanmış olup, Brezilya’nın onayı beklenmektedir.
Bolivya Mutfağı
Bolivya mutfağı bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Ülkenin Andes ve Altiplano gibi yüksek bölgeleri patates, pirinç, et gibi daha karbonhidrat ağırlıklı beslenirken, alçak kısımlarında tropikal lezzetler ön plana çıkmaktadır. Bifteğin menüsünde önemli yer tuttuğu Bolivya’da La Paz gibi büyük kentlerde dünya mutfağından da pek çok farklı restorana rastlayabilirsiniz. Vejetaryen seçeneklerin çok olmadığı Bolivya her ne kadar karalarla çevrili olsa da ülke de balık da tüketilmektedir. Bolivya mutfağı için ‘et ve patates’ tanımı yapılır. Domuz etinin hayli popüler olduğu ülkede genel pişirme tekniği kızartmadır.Bolivya’nın geleneksel tatlarından salteñas et, sebzeler, sos, zeytin ve haşlanmış yumurta ile doldurulmuş hamur işi bir yemektir. Peynir ve yukka kullanarak hazırladıkları cuñapediğer önemli lezzetlerinden biridir. Ayrıca Bolivya’ya gittiğinizde peşine düşmeniz gereken bir diğer tat chorizos chuquisaqueños sos ile hazırlanmış bir çeşit domuz sosisidir. Lomomontado adını verdikleri yemekleri ise yumurta ve kıyılmış domates ile servis ettikleri biftek filetosudur. Pek çok yemekte kullandıkları baharatlı ve acı sosları ilajwa ülkenin en önemli tatlarındandır. Ayrıca Amazon nehrinden avladıkları surubí balığını da çokça tüketmektedirler. Kurutulmuş lama eti ya da biftekten yaptıkları charquekan yemeğini ilawaja sosu ve patates kızartması ile servis ederler.
Bolivya’nın en önemli içeceklerinden mate koko yapraklarından hazırladıkları bir çeşit bitki çayıdır ve yorgunluğa iyi gelen uyarıcı özelliği vardır. Kokteyl ve limonatalarda çokça kullandıkları singaniyi ise fermante ettikleri üzümlerden hazırlarlar. Bolivya’da şarap endüstrisi çok gelişmemiştir ama ülkede Arjantin ve Şili şaraplarına kolayca ulaşabilirsiniz. En meşhur şarapları ise Tarija’dan gelen La Concepción’dur. Bolivya’da bahşiş çok önemsenmez, fakat yine de %10 civarı bir bahşiş miktarı yeterlidir.
Din
Seküler bir ülke olan Bolivya’da devlet inanç özgürlüğünü desteklemektedir. Dolayısıyla ülkede resmi bir dinden söz edilemez. Fakat yine de nüfusun yaklaşık yüzde 78’ini Roma Katolik’leri oluşturmaktadır. Kalan nüfusun yüzde 19’unu ise Protestanlar oluşturur. Ülkede 2010 senesinde yapılan bir ankete göre Bolivyalıların yaklaşık yüzde 93’ü kendisini Hristiyan olarak tanımlamaktadır. Yüzde 3’lük dilim kendini herhangi bir din üzerinden tanımlamazken ülkede yerli halkların kendine has ritüel ve ibadetler gerçekleştirdiklerini de görülebilir.Dil
Bolivya çok kültürlü yapısının da etkisiyle çok fazla dilin konuşulduğu ülkelerden biridir. Bu yüzden Bolivya Anayasası’nda 36 tane resmi dil tanımlanmıştır. Bunlar arasında İspanyolca ülkedeki insanların yaklaşık yüzde 89’u tarafından konuşulabildiği için ilk dil olarak kabul edilmektedir. Ayrıca pek çok yerli halk grubu için de kendi dillerinden sonraki ikinci dil konumundadır.Devlet yönetimine dair tüm belgeler, özel ve tüzel kurum yazışmaları, medya ve reklam aktivitelerinin tümü İspanyolcadır. Ülkede en çok konuşulan bir diğer dil ise 2001 raporlarına göre yüzde 28 oranıyla Quechua’dır. Bunu yüzde 18 ile Aymara takip eder. Ülkenin diğer resmi dilleri arasında Guarani, Canichana, Cavineño, Cayubaba, Machineri, Sirionó, Weenhayek, Yuki, Zamuco dilleri vardır. Ayrıca ülkenin Brezilya sınırına yaklaştıkça Portekizce’nin de yabancı dil olarak kullanılmaktadır.
Festivaller
Bolivya zengin bir kültüre sahiptir. Bu yüzden ülkede pek çok karnaval ve festival düzenlenir. Bunların en önemlisi ise her sene şubat ayında düzenlenen Oruro Karnavalıdır. Oruro kentinde gerçekleşen ve bir hafta süren karnavalda renkli kostümler giymiş dansçılar, müzisyenler sokakları doldururken festival süresince su savaşları da düzenlenmektedir. Festivalde kaçırmamanız gereken en önemli şey ise diablada adını verdikleri şeytanın dansı bölümüdür. İki baş dansçının Lucifer ve Aziz Michael kılığına girdiği seremonide yüzlerce dansçı şeytan kostümü içinde dolaşır.Bir diğer büyük karnaval Tarabuco ise her mart ayının üçüncü pazar günü Tarabuco’da düzenlenir. Bilinen en büyük yerli halk festivali olan Tarabuco boyunca İspanyol kolonilerine karşı kazanılan zafer kutlanmaktadır. Folklorik dansların ve ritüellerin tekrarlandığı festivalde ülkenin yerel biraları da çokça tüketilir.
Benzer bir diğer karnaval ise Fiesta del Grand Poder’dir. Aymaran geleneğinin renkli şekilde kutlandığı her sene haziran ayında düzenlenen festivalde pek çok dansçı La Paz sokaklarını kuşatır.
Bolivya’nın en özel festivallerinden biri Día de las Ñatitastır. Kafatası günü anlamına gelen festival her sene 9 Kasım tarihinde La Paz Mezarlığı’nda kutlanır. Aymara geleneğine dayanan festivalde halk sembolik olarak ellerindeki kafatasını parlak cam kutular içinde sunar. Gül ve koka yapraklarının saçıldığı festivalde serenatlar yapılır. Antik Aymara kültürüne dayanan festivalin hikayesi ise şöyledir, Aymara inancına göre insanın yedi ruhu vardır ve bunların sonuncusu ölümden sonra iskelet olarak kalır. O yüzden kafatası evlerde saklanır ve şans getirdiğine inanılır.
San Ignaci’da düzenlenen Fiesta Patronal ise Rio karnavallarını andırır. Her sene temmuz sonunda gerçekleştirilen bu geleneksel festivalde bütün gece ülkenin ikonik dansı machetero yapılır.
Bolivya'nın Siyasi Görünümü
Bolivya başkanlık sistemi ile yönetilmektedir. Devlet Başkanı aynı zamanda hükümetin de başkanıdır. Yasama faaliyetlerinin iki meclisli parlamento tarafından yürütüldüğü ülkede yargı, yasama ve yürütme karşısında bağımsızdır. Devlet Başkanı ve Yardımcısı genel oyla doğrudan halk tarafından beş yıllığına seçilmektedir.Ülke idari olarak dokuz eyalete, bunlar illere, iller bölgelere (seccion) ve kantonlara ayrılmıştır. Merkezi idare, eyaletlerde devlet başkanı tarafından atanan vali tarafından temsil edilmekte, illerin yönetiminin başında vali yardımcısı bulunmaktadır. Ayrıca her ilde belediyelerden oluşan yerel idareler mevcuttur. Belediye meclisleri, halk tarafından doğrudan seçilmektedir. Bolivya’da genel seçimlerde ülke çapında %3’lük oy barajını geçemeyen siyasal partiler statüsünü kaybetmekte ve bir sonraki seçimlere katılamamaktadır.
2005 ve 2009’da iki kez Başkan seçilen Evo Morales, 12 Ekim 2014 tarihli seçimlerde %61,4 oy alarak üçüncü kez başkan seçilmiş ve 22 Ocak 2015 tarihinde görevine başlamıştır. Bolivya’nın ilk yerli kökenli Cumhurbaşkanı olan Morales, yerli ve köylü hakları temelinde insan hakları konularına odaklanmış ve yeni Anayasa bu çerçevede şekillendirilmiştir. 2009 yılında ülkenin Bolivya Cumhuriyeti olan resmi adı ülkedeki farklı etnik grupların varlığı gözönüne alınarak, Bolivya Çokuluslu Devleti olarak değiştirilmiştir. Morales’in reformları, sosyal ve etnik önyargıların ortadan kaldırılması, ülkedeki tüm kesimlerin olanakların tamamından faydalanması, eğitim ve siyasi temsile ilişkin eşit hakların ve çok etnili yapının tanınması, yerli halkın haklarının hukuki çerçeveye kavuşturulması, toprak reformu ve doğal kaynakların mülkiyeti için yeni ölçütler belirlenmesi konularını içermektedir.
Başkan Morales’in 2019’da dördüncü kez seçilebilmesine ilişkin olarak Anayasada yapılması öngörülen değişiklik için 2016 Şubat ayında yapılan halk oylamasında, halkın %51,3’ü hayır oyu kullanmıştır. Ayrıca, muhalefet 2017 Eylül ayında Morales´in yeniden başkan seçilmesinin önünü açacak bir değişiklik yapılmaması için Bolivya Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştur. Ancak Anayasa Mahkemesi, Morales’in sınırlama olmaksızın yeniden başkan adayı olabilmesini 28 Kasım 2017 tarihinde onaylamış, böylelikle Morales’in adaylığının önü açılmış ve MAS Partisi Morales’i Başkanlığa aday göstereceğini resmen açıklamıştır.
Sonraki seçimlerin Ekim 2019’da yapılması öngörülmektedir.
İklim
Bolivya genelinde tropikal iklim görülür. Ülkede iklimi etkileyen temel faktörler enlem değişimi ve yükseltidir. Ülke halkının çoğunlukla yaşadığı yörelerde yıl içerisinde daha serin hava şartları yaşanır. Ülkenin yüksek kesimleri alçak alanlara göre daha soğuktur. Alçak kesimlerde bazen bunaltıcı sıcaklıklar yaşanır. Ülke genelide yıl içerisinde sıcaklık değerleri ortalaması 10 derecedir.Ülkenin Altiplano bölgesinde mevsimler arası sıcaklık değerleri oldukça yakındır. Sıcaklık değerlerindeki değişim en belirgin gün içerisinde yaşanır. Gece sıcaklık değerleri ile gündüz sıcaklık değerleri arasında yakalaşık 10 derece düşüş vardır. Bölgede sıcaklık değerleri kış aylarında eksinin altına düşer. Kurak geçen kış mevsiminde yağışlar genelde kar şeklinde görülür. Don olayları oldukça şiddetli yaşanır. Kışın hava sıcaklıklığını etkileyen en önemli faktör rüzgarlardır. Rüzgarların etkisiyle hava sıcaklığı daha da düşer. Bölgede sıcaklık değeri ortalaması yıl içerisinde 10 derecedir. En yağışlı dönem ise Kasım ve Mart ayları arasıdır. Bölgede yıllık yağış ortalaması 574 mm olarak hesaplanır.
Valleler ülkenin en kurak bölgesi olarak anılır. Bölgede yağış miktarı 528 mm'dir. Ülkenin Yungalar bölgesi ise yıl içerisinde ılık ve nemli havanın etkisindedir. Yıllık sıcaklık ortalamasının 18 derece olarak hesaplandığı bölgede yıllık yağış ortalaması ise 800 mm'dir. Oriente bölgesi tropikal iklimin etkisi altındadır. Bolca yağış alan bölgede sıcaklık değerleri ortalaması 26 derece olarak hesaplanır. Bölgede kış ayları kurak ve soğuk geçer. Bu durumu etkileyen neden ise güneyden esen rüzgarların sıcaklığı düşürücü etkisidir. Ülkede hava sıcaklık değerleri şehirden şehire de farklıdır. Ülkenin Cochabamba kentinde sıcaklıklar -20 derece civarındayken başkent Sucre'de aynı gün sıcaklık değeri 10 dereceyi gösterebilir.
Fiziki ve Coğrafi yapı
Bolivya, göze çarpan farklı bir yapıya sahip olup, üç büyük bölgeye ayrılır. Birincisi:Sayısız kıvrımları, tepelerini örten karlar ile Ilkampane'de 7.000 metreye yaklaşan yükseklikleri ile harika bir güzelliği olan And Dağ bölgesidir. And Dağları Bolivya'da 640 km uzanırlar. Cordillera Occidental Dağları ile Cordillera Criental Dağları arasında 4000 ila 4500 m yükseklikte Altiplano Platosu uzanır. Bolivya halkının çoğu burada yaşar.İkinci büyük bölge, birçok meskun vadilerle kesilen dağların doğu bölgesinden ibarettir. Bu bölge iki kısma ayrılır. Birincisi, normal sıcaklıklar, az miktarda yağmurlar ve kısır bitkilerin, karakterize ettiği vadilerdir. İkincisi ise kuzeye ve kuzeydoğuya yönelen yarı tropik iklimle, bol bitkilerin karakterize ettiği alçak vadilerdir.
Bolivya'nın üçüncü bölgesi, ülkenin üçte ikisinden daha fazla yer kaplayan düz arazilerdir. Alçak arazilerin güneydoğu kısmını Bolivya'nın en büyük vadisi olan Gron Chaco Vadisi teşkil eder. Bu bölge zengin petrol yatakları bulunmasına rağmen çok az gelişmiştir. Chaco Vadisinin kuzey tarafında tropikal ovalar uzanır, burada sık yeşillikler ve pampa ağaçları bulunur.
Nehirler ve göller
En önemli nehri Desagudero'dur ve deniz seviyesinden 3500 m yukarıdan aşağı doğru akar. En önemli gölü Titicaca Gölüdür. Başka nehirler varsa da önemsizdir.İklimi Tropik iklim bölgesinin girişinde yer alan Bolivya'nın yüksek yaylalarında dikkate değer soğuklar; alçak bölgelerinde ise bunaltıcı sıcaklar göze çarpar. Altiplano bölgesi, rüzgarların ve yağışın az olduğu bir bölgedir. Yıllık sıcaklık ortalama 10°C'dir. Bu sıcaklık Cochabamba'da -20°C'ye kadar düştüğü gibi, Sucre'de de 18°C'ye kadar çıkar. Ancak Yungas Vadisi ve düz araziler fazla miktarda yağmur alırlar. Güneyden esen soğuk "Surazos" rüzgaları sıcak ve kurak havayı yumuşatırlar. Chaco bölgesi sıcak ve yaz müddeti boyunca kuraktır. Kışın ise bol yağışlıdır.
Tabii Kaynaklar
Bitki örtüsü Bolivya'nın iklimine ve yüksekliğine göre değişir. 4500 metrenin üzerindeki bölgelerde çok az bitki bulunup birçok yerler ağaçsızdır. Altiplano bölgesinde kerestelik az miktarda ağaç, diken ve yosunlu bitkiler bulunduğu gibi, sert otlar da bulunur. Okaliptüs (Sıtma ağacı)yetiştirilir. Yükseklik alçaldıkça, bitki miktarı ve türleri artar. Kuzeydoğuda sık tropikal yağış ormanları bulunur. Bu ormanlarda sedir, maun ve palmiye gibi sert ağaçlar vardır.Hayvanlardan, alpaka, kartal, kondor, maymun, jaguar, puma bir çok çeşit yılan, çeşitli kuş ve renkli papaganlar ülkenin çeşitli yerlerine dağılmışlardır. Balıkçılık da önemli bir gelir kaynağıdır.
Bolivya maden ocakları bakımından oldukça zengindir. Gümüşle beraber bulunan zengin kalay yatakları, bizmut, kurşun ve diğer metaller, Altiplano vadisinden çıkarılır. Gerçek bir gümüş dağı, Altiplano bölgesindeki Potesi tepesinde bulunmaktadır. Dikkate değer miktarda tungsten, çinko, bakır, antimon ve altın bulunur. Chaco bölgesinde petrol yatakları bulunmuştur.
Nüfus ve Sosyal Hayat
Bolivya'da halkın yarıdan fazlası yerlidir. Üçte biri de "Cholos" diye bilinen beyazların dedeleri ile yerlilerin karışımıdır (Melezdir). Önemli yerli grubu olan Aymarslar, vadilerde ve Altiplano bölgesinin bazı kesimlerinde yaşarlar. Cholos kabilesi Bolivya'daki en renkli ve çeşitli gelenekleri olan kabiledir.Nüfusun % 15'i beyazdır. İspanyol asıllıdır. Bunların bir kısmı yerlilerle melezleşmişlerdir. İspanyolca resmi dil olmasına rağmen, nüfusun ancak % 36'sı günlük olarak bu dili konuşmaktadır. İspanyolca konuşanlar aynı zamanda Aymarsların veya Queshuaların dillerini konuşurlar. Ülkenin % 95'i Katoliktir. Halkın % 60'ı kırsal bölgelerde, % 40'ı da şehirlerde yaşar. Çok az sayıda zenci vardır. Başşehri olan La Paz ve Sucre, Potesi, Oruti ve Santa Cruz şehirleri önemli şehirleridir. İlk öğretim mecburidir. Halkın % 65'i okuma-yazma bilmemektedir.
Tarım
Çalışan nüfusun üçte ikisi tarımda istihdam edilmesine rağmen, ülke gıda ihtiyacının mühim bir kısmını ithal etmektedir. Patates, arpa, kahvaltıda yenilen bir hububat olan quinua yüksek yerlerde yetişen başlıca ürünlerdir. Nohut, buğday, mısır, Altiplano bölgesinde yetiştirilir. Yungos bölgesinde mısır, buğday, yeşil sebze ve meyve üretimi yapılır.Sanayi
Siyasi istikrarsızlık sanayinin gelişmesine mani olmakta ve kaynakların değerlendirilmemesine yol açmaktadır. Başlıca ürünleri rafine petrol, işlenmemiş şeker ve at etidir. Gemi yapımı, mobilyacılık, tekstil ürünleri sınırlıdır. Son yıllarda madenleri işletmeye yönelik fabrikaların yapımına ağırlık verilmiştir.Ulaşım
Denize kıyısı olmayan Bolivya'da ulaşım hava, kara ve demiryolu ile sağlanmaktadır. Ulaşıma elverişli su yollarının toplam uzunluğu 14.500 km civarındadır. La Paz ve Santa Cruz'da milletlerarası hava alanları vardır.Türkiye - Bolivya Siyasi İlişkileri
Ülkemiz ile Bolivya arasındaki ilişkiler, coğrafi uzaklık, her iki ülkenin uzun yıllar daha çok kendi bölgeleri üzerinde yoğunlaşması ve farklı dış politika öncelikleri nedeniyle oldukça sınırlı kalmıştır. Ancak, son yıllarda ivme kazanan Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılım politikamız kapsamında diğer bölge ülkeleriyle olduğu gibi Bolivya’yla ilişkilerimiz de ivme kazanmıştır. Bu çerçevede başkent La Paz’da Büyükelçiliğimizin açılmasına ilişkin olarak 2017 Mart ayında Bakanlar Kurulu Kararı çıkarılmış, Büyükelçi Serap Özcoşkun La Paz Büyükelçimiz olarak görevlendirilmiştir. La Paz Büyükelçiliğimiz 14 Şubat 2018 tarihinde faaliyete geçmiştir.Bolivya'ya Seyahat Edecek Türk Vatandaşlarının Dikkatine
Resmi ve umuma mahsus pasaport sahibi ülkemiz vatandaşları Bolivya’ya girişlerinde vizeden muaftırlar. Resmi ve umuma mahsus pasaport sahibi Bolivya vatandaşları da ülkemize seyahatlerinde 90 gün süreyle vizeden muaftırlar.Başkenti La Paz’ın da yer aldığı Cochabamba, Santa Cruz, Tarija ve Chuquisaca bölgeleri yaz aylarında (Ocak-Şubat) yoğun yağış ve sel felaketleriyle karşı karşıya kalabilmekte, yağışların ardından sıcak ve nemli hava koşullarının da etkisiyle “dengue” adıyla anılan salgın sıtma türü hastalıklara rastlanabilmektedir. Bu bölgelere seyahat edecek vatandaşlarımızın hava ve yağış durumunu önceden öğrenmeleri, ilgili aşı ve sağlık önlemlerini alarak seyahate çıkmaları yararlı olacaktır.
Bolivya'daki Türk temsilciliği
LİMA BÜYÜKELÇİLİĞİ : Adres: Calle Miguel de Cervantes No:504-510 San Isidro/Lima/PERU (Posta Kodu: Lima 27)Telefon: +51-1-204 70 00, +51 1 421 63 04(Geçici telefon)
Faks:
[email protected]
T.C. Dışişleri Bakanlığı T.C. Lima Büyükelçiliği
Görev Bölgesi: Bolivya
LA PAZ FAHRİ KONSOLOSLUĞU
Adres: Calle Benito Juárez Nº 48. Condominio Benito Juárez, Casa Nº 6. La Florida., 3-12138 La Paz, Bolivia
Telefon: +(591 2) 274 0279
Moderatör tarafında düzenlendi: