Ülke Nauru Cumhuriyeti

Nauru Cumhuriyeti
nauru.png
BaşkentYaren
Resmî dillerİngilizce, Nauruca
Yönetim ŞekliParlamenter Cumhuriyet
Yüzölçümü21 km²
Nüfus13.649
Nüfus Yoğunluğu649,9 kişi/km²
Para birimiAvustralya doları
Zaman dilimi(UTC +12)
Telefon kodu+674
İnternet TLD.nr
Nauru, resmi adıyla Nauru Cumhuriyeti ve eskiden Pleasant Adası olarak bilinen , Güney Pasifik'te bulunan bir Mikronezya ada ülkesidir. En yakın komşusu 300 kilometre doğusunda yer alan Kiribati'nin Banaba Adası'dır. Nauru, 21 km²'lik yüzölçümü ile dünyanın en küçük ada ülkesidir. 2017 sayımına göre nüfusu 13.649 kişidir. Birleşmiş Milletlere, İngiliz Milletler Birliğine ve Pasifik Adalar Forumuna üyedir.

Nauru Cumhuriyeti’nde başkent veya şehir diye bir kavram yoktur; ancak bütün resmi kurumlar Yaren’in içinde yer almaktadır.

Nauru ilk olarak en az 3000 yıl önce Mikronezya ve Polinezyalılar tarafından yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Geçmişte Nauru üzerinde 12 kabile vardı ve günümüzde resmî bayraklarındaki 12 köşeli yıldız bu kabileleri temsil etmektedir.

Nauru'nun başkenti Yaren, en büyük şehri Boe'dir.

Bayrak​

Nauru bayrağı günümüzde de kullanılan hali ile 31 Ocak 1968 tarihinde göndere çekilerek kullanılmaya başlanmıştır.

Bayrak mavi bir zemin üzerine oluşturulmuş olup, sarı ince bir şerit yatay olarak bayrağı iki eşit parçaya bölmektedir. Bayrağın alt bölümde kalan kısmında göndere çekilen tarafa yakın beyaz renkte 12 köşeli yıldız bulunmaktadır. Bayrağın zeminini oluşturan mavi renk ada ülkesini çevreleyen Pasifik Okyanusu'nu sembolize ederken, yatay sarı şerit ise Ekvator çizgisini temsil etmektedir. Sarı şerite köşelerinden bir tanesinin değdiği beyaz yıldız ülkeyi ve ülkenin Ekvator çizgisine göre bulunduğu konumu ifade ederken, 12 köşe ise geçmişte ada ülkesini oluşturan 12 kabileyi sembolize etmektedir. Yıldıza rengini veren beyaz ise, ülkede çok sık bulunan ve ülke ekonomisine büyük katkıları bulunan ve ada halkını zenginliğe kavuşturan kalsiyum fosfatı ifade etmektedir.

Etimoloji​

Ziyaretçiler adaya ilk "Pleasant Adası" olarak adlandırdılar. "Nauru" adı Nauruca'da "Plaja gitmek" anlamında kullanılan Anáoero kelimesinden türemiştir. Alman yerleşimciler adayı "Nawodo" veya "Onawero" olarak adlandırmıştır.

Tarih​

Nauru'ya ilk yerleşim Mikronezyalılar veya Polinezyalılar tarafından en az 3000 yıl önce yapılmıştır. Geleneksel olarak Nauru'da 12 kabile bulunur, bu kabileler ülkenin 12 yıldızı bulunan bayrağında temsil edilir. Naurulular soy ağaçlarını anasoyluluk temelinde çıkarır.

Mikronezya ve Polinezya yerlilerinin yaşadığı Nauru 19. yüzyılın sonlarında Alman sömürgesi olmuş, 1. Dünya Savaşı'ndan sonra Avustralya, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık birliğinin mandası olmuştur. 2. Dünya Savaşı'nda Japon birliklerinin işgaline uğrayan ada, 1968 yılında bağımsız olmuştur.

Coğrafya​

Nauru 21 km²'lik, güneybatı Pasifik Okyanusu'ndaki oval şekilli ada, ekvatorun 55.95 kilometre güneyinde . Adanın çevresi alçakta maruz kalan ve tepelerle noktalı mercan kayalığı ile çevrilidir. Resifin varlığı bir limanın kurulmasını engellemiş olmasına rağmen, resif içerisindeki kanallar küçük teknelerin adaya ulaşmasına izin vermektedir. 150 ila 300 metre genişlikte verimli bir sahil şeridi, sahilden içeride uzanmaktadır.

nauru.jpg


Mercan kayalıkları, Nauru'nun merkezi platosunu çevrelemektedir. Platonun Komuta Sırtı olarak adlandırılan en yüksek noktası deniz seviyesinden 71 metre yüksektir.

Hindistan cevizi üretimi ve madencilik adanın bitki örtüsüne ciddi zararlar vermiştir. Adada yerel bir memeli türü yoktur fakat, böcek türleri, yengeçler ve aralarında endemik Nauru Reed Warbler türü kuşunun da olduğu kuş türleri bulunmaktadır. Fare, kedi, köpek, domuz ve tavuklar gemilerle Polinezya adalarından getirilmiştir. Denizdeki mercan çeşitliliği, turistler için balıkçılığı ve dalış sporlarını ilgi çekici hale getirmektedir.

Ekonomi​

Nauru ekonomisi, 1980'li yılların başlarında yükselmiştir. Nauru'da deniz kuşlarının dışkılarından oluşan guano rezervleri mevcuttur ve bu rezervler fosfat ve potasyum açısından zengindir. Nauru ekonomisi bu guano rezervlerine bağlıdır. Önemli ihtiyaçlar ithal edilmektedir. Küçük ölçekli madencilik hala Nauru Fosfat Şirketi olarak bilinen RONPhos tarafından yapılmaktadır.

Yıllar içerisinde fosfatın azalmasıyla ülke yönetimi, yeni arayışlara girip birikmiş paralarıyla Avustralya'da ve ABD'de araziler ve binalar satın almıştır

Geleceğe yönelik ekonomik planı bu gayrimenkullerden gelecek kiralara bağlı olan ülke, bir yandan da kara para aklama merkezi olarak azalan madenleriyle çıkan ekonomik sıkıntıya bir çözüm bulmuştur.

Sağlık​

Ülkedeki fosfat madeni işletilirken tarım alanları ve balıkçılığa büyük zarar verilmiş, halkın balık ve sebze tüketimi düşmüştür. Nauru, vatandaşlarının hiçbir genetik sorunları olmamasına rağmen fast food tarzı beslenmenin ülkeye gelmesi ve fiziksel aktivitenin düşmesiyle dünyanın en şişman ülkesi olmuştur. Ülkenin yüzde 95'i fazla kilolu, yüzde 80'i de obez sınıfına girecek kadar şişmandır. Doğal sonuç olarak ülkede yetişkinlerin yarısından fazlası şeker hastasıdır.

Naurulular yüzde 54'lük sigara tiryakiliğiyle dünya lideridir. Ortalama yaşam süresi, benzer bölgelerden 10 yıl kısa olup 65 yıldır.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
SOCAR - Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    268
Muz Cumhuriyeti
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    216
Mohini - Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Fili
  • Ugur
  • Ugur,
  • Hayvanlar Alemi
  • 0    369
Türkiye Cumhuriyeti İller Kronolojisi
  • Ugur
  • Ugur,
  • Tarih
  • 0    2K
Geri