Üst
Volodimir Zelenski (Ukrayna Cumhurbaşkanı)

Volodimir Zelenski (Ukrayna Cumhurbaşkanı)

zelenski4fe5be7c40ab418a.webp
zelenski4fe5be7c40ab418a.webp
Volodimir Oleksandroviç Zelenski (25 Ocak 1978), Ukrayna Cumhurbaşkanı, komedyen, yapımcı, oyuncu, senarist, yönetmen ve devlet adamı. Aday olduğu 2019 Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kaldı ve kazandı. Zelenski 2015'te Halkın Hizmetkârı adlı televizyon dizisinde Ukrayna cumhurbaşkanını canlandırdı. Halkın Hizmetkârı partisi ise Mart 2018'de dizinin yapımcı şirketi Kvartal 95 tarafından kuruldu.

İlk yılları​

Zelenski, 25 Ocak 1978'de Kriviy Rig, Ukrayna SSC, Sovyetler Birliği'nde (günümüzde Ukrayna) Yahudi bir ailede doğdu. Babası Oleksandr Zelenski Kriviy Rig Ekonomi Enstitüsü'nde profesör olarak çalışırken annesi Rimma Zelenska mühendistir. Liseye başlamadan önce babasının işi nedeniyle dört yıl Moğolistan'ın Erdenet şehrinde yaşadı. 16 yaşında TOEFL sınavını geçti ve İsrail'de eğitim görmek için eğitim bursu kazandı, ama babası gitmesine izin vermedi. Kiev Ulusal Ekonomi Üniversitesi'nin Kriviy Rig kampüsünde hukuk eğitimi aldı ancak profesyonel olarak bu alanda çalışmadı.

Sanat kariyeri​

Zelenski 17 yaşında yerel KVN (bir komedi yarışması) takımına katıldı ve çok geçmeden birleşmiş Ukrayna takımı "Zaporizhia-Kryvyi Rih-Transit"e katılması için davet edildi. Bu takım KVN'nin Major Ligi'nde gösteri yaptı ve nihayetinde 1997 yılında birinci oldu. Zelenski'nin aynı yıl oluşturup liderliğini yaptığı Kvartal 95 ekibi daha sonra Kvartal 95 komedi ekibine dönüştü. Kvartal 95, 1998-2003 yılları arasında Major Lig'de ve KVN'nin en yüksek açık Ukrayna liginde gösteriler yaptı, bu sırada takım üyeleri Moskova'da çok zaman geçirip eski Sovyet ülkelerinde sıkça turlara çıktı. Kvartal 95 2003'te Ukraynalı TV kanalı 1+1 için TV programları üretmeye başladı ve 2005'te ekip Ukraynalı TV kanalı Inter'e geçti.

Zelenski, 2015'te Halkın Hizmetkârı adlı televizyon dizisinde Ukrayna cumhurbaşkanını canlandırdı. Dizide canlandırdığı karakter, bir viral videoda yolsuzluk karşıtı açıklamalar yaptıktan sonra cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan otuzlu yaşlarında bir lise tarih öğretmeniydi.

Siyasi kariyerinin başlangıcı​

Zelenski, 2013-2014 Yevromaydan hareketini, Donbass Savaşı sırasında da Ukrayna Ordusu'nu destekledi. Ağustos 2014'te Ukrayna Kültür Bakanlığı'nın Rus sanatçıların ülkeye girişini yasaklama kararına karşı çıktı. 2018'de başrolünde yer aldığı romantik komedi filmi Love in the Big City 2 ülkede yasaklandı.

Halkın Hizmetkârı partisi Mart 2018'de aynı adlı dizinin yapımcı şirketi Kvartal 95 çalışanları tarafından kuruldu. Zelenski, Mart 2019'da Der Spiegel'e verdiği röportajda siyasetçilere olan güveni yeniden tesis etmek için siyasete girdiğini, "profesyonel, düzgün insanları yönetime getirmek" ve "siyaset kurumunun havasını olabildiğince değiştirmek" istediğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı adaylığı​

Zelenski, 31 Aralık 2018'de 2019 Ukrayna cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olduğunu açıkladı. Adaylık açıklamasından altı ay öncesinde yapılan anketlerde bile Zelenski'nin adı ilk sıralarda geçiyordu. Kampanya dönemi boyunca Kvartal 95 ile gösterilere devam etti. Seçilmesi durumunda bir dönem başkanlık yapacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı​

Volodymyr Zelensky ve eşi Olena Zelenska, 2019 parlamento seçimleri sırasında
Volodymyr Zelensky ve eşi Olena Zelenska, 2019 parlamento seçimleri sırasında
20 Mayıs 2019'da resmen göreve başladı. Cumhurbaşkanı olarak ilk işi, yemin töreninde o zamanki Ukrayna parlamentosunu feshetmek oldu. Zelenski ilk Yahudi Ukrayna Cumhurbaşkanı olarak kayda geçti. Cumhurbaşkanı olarak ilk işlerinden biri, Andriy Bohdan'ı Ukrayna Cumhurbaşkanı Ofisi'nin başına atamak oldu.

Özel hayatı​

Zelenski, liseden arkadaşı Olena Zelenska ile Eylül 2003'te evlendi. Çiftin Temmuz 2004'te kızı Oleksandra, Ocak 2013'te de oğlu Kirilo doğdu.

Filmografi​

Sinema​

2009 - Love in the Big City
2011 - Office Romance. Our Time
2012 - Love in the Big City 2
2012 - Rzhevsky Versus Napoleon
2012 - 8 First Dates
2014 - Love in Vegas
2015 - 8 New Dates

Televizyon​

2008-2012 - Svaty (Yapımcı)
2015 - Servant of the People
2016 - Tantsi z zirkamy
 
Geri