Üst
Alttan Isıtmalı Asfalt Yol

Alttan Isıtmalı Asfalt Yol

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Ugur
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Ugur

Administrator

Tüm Türkiye’yi saran soğuk ve kar yağışlı hava dalgası yerel yönetimler ve sürücülere zor anlar yaşatıyor. Ancak Ankara Protokol Yolu’nda da (Pursaklar-Hasköy) kullanılan alttan ısıtmalı asfalt sistemi, tuz dökme veya kar küreme gibi çalışmaları ortadan kaldırıyor. Hava sıcaklığına göre otomatik olarak çalışan sistem, alt ve üst geçitler, köprüler, garaj rampaları ve yürüyüş yollarına uygulanabiliyor.

alttanisitmaliyol_zpsavakuxjp.webp
alttanisitmaliyol_zpsavakuxjp.webp


Başta büyükşehirler olmak üzere Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk ve kar yağışlı hava dalgası sürücülere ve yerel yönetimlere zor günler yaşatıyor. Ancak son dönemde kullanımı yaygınlaşan alttan ısıtmalı yol sistemleri hem tasarruf hem de konfor sağlıyor. Kar-Buz Birikimi Engelleme Sistemleri’yle yollara tuz dökme veya kar küreme çalışmalarına gerek kalmıyor.

Isıtma-soğutma şirketlerinden Danfoss, Türkiye’de Ankara Protokol Yolu’nda (Pursaklar-Hasköy) uyguladığı sistemi 2017 yılında farklı şehirlerde yaygınlaştırmayı planlıyor.

250 km’lik ısıtma kablosu kullanıldı​

Ankara’da Esenboğa Havalimanı’nı şehre bağlayan Protokol Yolu’nun altı Danfoss DEVI marka elektrikli kar ve buz engelleme sistemi ile inşa edildi. Yer altına sensör ve termostatlar bulunan yolda zemin belli soğukluğa ulaştığında otomatik olarak ısınmaya başlıyor. 3.5 km uzunluğunda 2 yönlü 6 şeritli sistemle tasarlanan yolda toplam 250 km uzunluğunda ısıtma kablosu, 56 sensör, 18 termostat kullanıldı. Toplam uygulama alanı ise 17 bin metrekareye ulaştı.

Sarkıtları da yok ediyor​

Söz konusu sistem, çatı yüzeyleri, yağmur dereleri ve iniş boruları, araç ve yaya yolları, otopark girişleri, rampalar, merdivenler, köprüler ve spor sahaları gibi yerlerde kullanılabiliyor. Asfalt, beton, seramik vb. gibi her türlü döşeme malzemesi altında uygulama yapılabiliyor. Sistemle kışın yürüme yollarında, alt ve üstgeçitlerde, köprü ve AVM, hastane, okul gibi garaj rampalarında buzlanma engelleniyor. Yine kış döneminde büyük tehlike oluşturan sarkıtların da oluşması tamamen engelleniyor.

Nasıl çalışıyor?​

Söz konusu sistem, yapısındaki dijital termostat ve sensörler sayesinde ortamdaki sıcaklık ve nem parametrelerini hassas bir şekilde ve sürekli olarak takip ediyor. Bu sayede sistem tam gereksinim olan zamanda otomatik olarak devreye giriyor ve ortamda oluşması muhtemel kar birikimi ve buzlanmayı önleyerek devreden çıkıyor. Sistemin bu tam otomatik yapısı enerjinin en efektif şekilde kullanımını sağlıyor.

Kaynak: Hurriyet
 
Geri
Üst