Üst
BULUT

Anayasa değişikliği TBMM'de ilk oylamanın sonucu ve Partilerin görüşleri

BULUT

Super Moderator

TBMM'de yeni anayasa değişikliğine geçilmesiyle ilgili ilk oylama yapıldı. CHP'liler, oylamada gizliliğin ihlal edildiğini iddia ederken Başkanvekili Ahmet Aydın milletvekillerini uyardı.

AK Parti, yeni anayasa değişikliğiyle ilgili teklifin tümü üzerindeki TBMM oylamasında ilk raundu kazandı. Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerin 338 oyla kabul edilmesinin ardından, yeni anayasa değişikliği teklifinin maddelerine geçildi.

Yeni anayasa değişikliğiyle ilgili teklifin TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerin ardından oylamaya geçildi. Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın'ın yönettiği oturumda, CHP milletvekilleri gizliliğin ihlal edilmemesi için Meclis Başkanvekili'ne uyarıda bulundu.

OYLAMA DURDU​

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, kürsü önünde yığılma oluştuğu nedeniyle oylamaya bir süre ara verdi. Aydın, milletvekillerine oylamanın gizliliği konusunda uyarı yaparak, oyunu kullananların kabinlerin önünden ayrılmalarını istedi.

İSİMLER YENİDEN OKUNDU​

Ahmet Aydın'ın uyarına sonuç verdi ve milletvekilleri yeniden sıralarına döndü. Yeniden oy verecek milletvekillerinin isimleri illere göre okunmaya başlandı.

AYDIN VE ÖZKAN ARASINDA TARTIŞMA​

Oylamanın sürdüğü saatlerde CHP Milletvekili Tuncay Özkan, bir AK Parti milletvekilinin oylama kabinine girerek milletvekiline müdahale ettiği iddiasında bulundu.

338 OYLA KABUL EDİLDİ


TBMM Genel Kurulu'nda anayasa değişikliği teklifinde görüşmelere geçilmesi için yapılan oylama sona erdi. Zarfların sayımının ardından oy tasnifine geçildi.

Oylama sonuçlarını açıklayan TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, teklifin görüşmelerine ilişkin oylamada kabul sayısının 338 olduğunu söyleyerek, teklifin görüşmelerinin başlayacağını duyurdu. Buna göre 480 milletvekilinin oy kullandığı oylamada 338 kabul oyu çıkarken, 134 milletvekili de hayır oyu kullandı.

Çekimser oy sayılı 5 olarak açıklanırken 2 oy da geçersiz sayıldı.
 
1745614_h.webp
1745614_h.webp

Anayasa değişiklik paketi oylamasını MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli böyle yorumladı.

Oylama sonrasında Al Jazeera'ye açıklama yapan MHP lideri Bahçeli "338 başlangıç için normal" dedi.

"EVET" OYU SINIRA YAKIN​

TBMM'de 18 maddelik Anayasa değişikliği için görüşmeler başladı. Anayasa değişiklik teklifinin geneli üzerinde yapılan görüşmelerde partiler tek tek söz aldı.

Ardından başkanlık sistemine ilişkin Anayasa değişiklik paketinin maddelerine geçilmesi için oylama yapıldı. Oylamaya 480 milletvekili katıldı. 338 milletvekili evet oyu kullanırken, 134 milletvekili hayır oyu kullandı. Evet oyu, gerekli olan salt çoğunluğun hayli üstünde olsa da maddeler için gerekli olan 330'a çok yakın.

Al Jazeera'ya açıklama yapan MHP Lideri Devlet Bahçeli "Meclis maddelere geçilmesini kabul etmiş oldu. Bakalım önümüzü göreceğiz" dedi.

bahceli-tbmmjpgsKU9NpOi.webp
bahceli-tbmmjpgsKU9NpOi.webp


AK Parti kulislerinde ise sonuç normal karşılandı. AK Parti ve MHP'den birer milletvekilinin oylamaya katılmaması göz önüne alınarak bu sonucun "Aslında 340 milletvekiline tekabül ettiği" yorumu yapıldı. İktidar partisi milletvekilleri 5 çekimser oyun MHP'den geldiğini düşünüyor.

FİRE BEKLENENDEN FAZLA​

Evet cephesinde fire, beklenenden fazla oldu. Bu firenin hangi partiden olduğu, önümüzdeki günlerde tartışma konusu olacak. HDP milletvekilleri bu ilk oylamaya katılmadı.

AK PARTİ VE MHP'NİN SANDALYE DAĞILIMI​

AK Parti ve MHP'nin meclisteki sandalye sayısı toplamda 356'ya ulaşıyor. Meclis Başkanı İsmail Kahraman hasta olduğu için başkan yardımcısı da AK Parti'den olunca sandalye sayısı 315'e indi. 39 vekile sahip MHP'de 5 vekilin "hayır" oyu vereceği biliniyordu. 338 "evet" oyu toplam firenin 10-11 civarında olduğu görülüyor.
 
1745639_h.webp
1745639_h.webp
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinde söyledikleri her kesimin tepkisini çekti.CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, başkanlık tartışmasında ülkenin kan gölüne döndüğünü savunarak, "Parti devleti inşa ederseniz o ülkede iç savaş kaçınılmazdır." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerinde gruplar adına konuşmalar tamamlandı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım'ın, parti grubu adına yaptığı konuşmaya, sataşma gerekçesiyle yanıt verdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Getirin Amerikan tipi başkanlık sistemini tartışalım" dediğini anımsatan Altay, ABD'de Meclisin başkandan bir adım önde yer aldığını, milletvekili ve senatörlerin güçlü, yargının bağımsız ve güçlü olduğunu söyledi.

"NE OLACAĞINI TASAVVUR EDEMİYORUM"​

Başbakan Yıldırım'ın mühendis olduğunu dile getiren Altay, "Sigortasız tesisat, hakemsiz maç olur mu? Parti devleti inşa ederseniz o ülkede iç savaş kaçınılmazdır. Başkanlık sistemi tartışmaları başladı, dolar hedefinizin 2,5 katı yükseldi. Allah esirgesin, bu başkanlık fiilen gerçekleşse ekonomide yaşanan iç krizi düşünemiyorum. Başkanlık tartışması başladı, Türkiye kan gölüne döndü, başkanlık sistemi geldiğinde ne olacağını tasavvur edemiyorum." dedi.

AK PARTİ'DEN YANIT​

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı da sataşma gerekçesiyle söz alarak, CHP'nin başkanlık denildiğinde tüylerinin diken diken olduğunu ifade etti. Bostancı, 140 yıllık parlamenter gelenekten bahsedildiğini, bunun 40 yılının sarayın parlamentosu olduğunu belirterek, Abdülhamit ve sonrası parlamentonun nasıl gelenek olduğunu sordu.

Bunun sistem değişikliği olduğunu belirten Bostancı, Meclis takdir ederse millete gidileceğini ve milletin karar vereceğini söyledi.
 
Sonuçta yeni anayasaya karşı çıkanlar samimiyetsiz ve bu ülkenin ilerlemesini istemeyenlerdir. Önceki gibi sürekli birilerine muhtaç ve birilerinin kontrolü altında olmasını isteyenler , güçlenip bütün dünyaya umut olmasını istemeyenlerdir.

Savundukları görüşlere bakarsak ;

Pkk'yı korumaya çalışıp teröristlere arkadaşlar diyen , teröristleri şehit sayıp yanlarından ayrılmayanlar , fetöcüleri destekleyip onları savunanlar bugün yeni anayasaya karşı çıkıp ülkeyi iç savaşa götürme planları yapıyor.

İşte insanların gerçek yüzleri.... fazla söze gerek yok.
 
Geri
Üst