Ülke Fiji Cumhuriyeti

Fiji ya da Fiji Adaları (resmî adı Fiji Cumhuriyeti), Okyanusya'da bulunan bir ada ülkesidir. Pasifik okyanusunun güneyinde bulunan bir dizi adadan oluşur. Ülke 215'sı ıssız olmak üzere toplam 322 adadan ve 522 adacıktan ibarettir. İki büyük ada, Viti Levu ve Vanua Levu, yerleşimin %87'sini oluşturur.

Fiji, bir parlamenter cumhuriyettir. 1 Eylül 2009'da İngiliz Uluslar Topluluğu'ndan çıkarılmıştır.

Bayrak​

Fiji bayrağı günümüzde kullanıldığı hali ile 10 Ekim 1970 tarihinde kabul edilmiştir.

Fiji, İngiliz Milletler Topluluğu üyesi olması sebebiyle, bayrağında Birleşik Krallık'ın bayrağını da taşımaktadır. Denizi sembolize eden açık mavi zemin üzerine bulunan Birleşik Krallık bayrağı Fiji bayrağının sol üst köşesinde bayrağın dörtte birini kaplayacak şekilde konumlandırılmıştır. Bayrağın dalgalanan sağ tarafında ise Fiji'nın arması gözükmektedir. Armanın üst kısmında patilerinin altında hindistan cevizi bulunan altın sarısı Britanya aslanı gözükürken, alt kısım kızıl haç (Saint Georgius Haçı) ile dört bölüme ayrılmış ve ayrılan parçalarda barış güvercininin yanı sıra Fiji'de ekilen ürünler olan muz, şeker kamışı ve hindistan cevizi ağacı gösterilmiştir.

Fiji'de son yıllarda kullanımda olan bayrağın değiştirilerek, yerel ve adaya özgü motiflerin ön plana çıkarıldığı bir bayrağın kullanılması yönünde tartışmalar mevcuttur. Bu tartışmalar güncel olarak Fiji başbakanı Frank Bainimarama Şubat 2015 tarihinde yaptığı açıklamada Fiji bayrağın yerel motifler taşıyan ve Fiji'yi bağımsız bir ülke olarak dünyadaki yerini alabileceği bir bayrak ile kesin olarak değiştirileceğini, yeni bayrağında halk oylamasına sunulmasının ardından 45. bağımsızlık yıl dönümünün kutlanacağı 10 Ekim 2015 tarihinde göndere çekileceğini açıklamıştır

Tarih​

Fiji halkı arasına giren ve yaşayan ilk Avrupalılar 17. yüzyılda Avrupalı kaşiflerden uzun süre önce de Fiji’de insanlar vardı. Yapılan kazılarda küçük yerleşimlerde çanak çömlek türünde eski kalıntılar bulunmustur. Fiji yerleşim yerlerinde yapılan kazılar sonucu İÖ 1000 yıllına ulaşan buluntulara rastlanmıştır. Ancak büyük Pasifik göçünün sorusuna hala cevap bulunamamıştır. 1643’de Hollanda’lı kaşif Abel Tasman'ın, büyük güney kıtasını aramaya giderken Fiji'yi ziyaret ettiği biliniyor.

XIX. yüzyıla kadar Avrupalı yerleşimciler, yerleşimlerine devam etmiştir. Adalar, 1874'te bir sömürge olarak İngiliz kontrolünün altına girdi. İngilizler tarafından adalara Hint işçiler getirildi. 1970'te önce krallık olarak bağımsızlığını ilan etti. Fiji'ye, Hint-Fijili (Hindistan'dan getirilen Hintlere verilen ad) toplumu egemendi. 1987'de gerçekleştirilen müdahale sonucu cumhuriyet ilan edildi ve başarılı iki askerî darbe ile, Fiji'nin hâkimiyetindeki Hint ve Fiji ortaklığı sona erdirildi. Çünkü Hint kökenliler İngiliz egemenliği altında kalmak isterken Fijili yerli halk bağımsızlık taraftarıydı. Bu yüzden askerî darbeler olmuştur. Daha sonra Hint kökenliler Hindistan'a göç etmek zorunda kalmışsa da ülkede kalan Hint kökenliler vardır. Bu göç insan kaybına ve ekonomik durgunluğa neden olmuştur.

Coğrafya​

fiji-1.jpg


Fiji, ( 106'sı ıssız) 322 adadan ve 522 küçük adacıktan oluşur. En önemli adaları, Viti Levu ve Vanua Levu'dur. Adalar, tropikal ormanlarla çevrilidir. Yükseklik (4,250 ft) 1,300 metreye kadar ulaşır. Viti Levu, başkent Suva'ya ev sahipliği yapar. Diğer önemli şehirler, Nadi ve büyük bir şeker değirmenine sahip bir liman kenti olan Lautoka'dır. Vanua Levu'da ana şehirler, Labasa ve Savusavu'dur. Diğer önemli adalar, Taveuni ve Kadavu, Mamanuca grubunu ve popüler turist varış yerleri olan Yasawa grubunu kapsar. En yakın komşusu Tonga'dır. Fiji'de tropikal iklim hakimdir.

Ekonomi​

Nausori Highlands'deki Navala köyünde tek odalı Fiji evleri Fiji, ormanlar, mineral ve balık kaynakları açısından zengin bir ülkedir. Pasifik adaları arasında ekonomisi en çok gelişmiş adalardan biridir. Şeker ihracatı ve turizm endüstrisi ülkeye döviz getiren başlıca sektörlerdir. Şeker üretimi sanayi etkinliğinin 3'te 1'ini kapsamaktadır. Her yıl içlerinde Amerikalıların da bulunduğu yaklaşık 300,000 turist ülkeyi ziyaret etmektedir. Fiji, 1960 ve 1970'lerde hızlı bir büyüme periodu geçirmesine rağmen 1980 lerde durgunlaşma görülmüştür. Başlıca gelir kaynağı turizm ve şeker endüstrisidir. Fiji'deki en yüksek bina, on dört katlı Rezerv Bankası binasıdır.

Din ve dil​

Hıristiyan %52, Hindu %38, Müslüman %8, diğer %2
Diller: İngilizce (resmî dil), Fiji dili, Fiji Hintçesi (Fiji Hintçesi Hindustani olarak adlandırılır.)
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
SOCAR - Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    270
Muz Cumhuriyeti
  • Ugur
  • Ugur,
  • Ansiklopedi
  • 0    216
Mohini - Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Fili
  • Ugur
  • Ugur,
  • Hayvanlar Alemi
  • 0    371
Türkiye Cumhuriyeti İller Kronolojisi
  • Ugur
  • Ugur,
  • Tarih
  • 0    2K
Geri