Üst
Hırvatistan kontrolleri sıkılaştıracak.

Hırvatistan kontrolleri sıkılaştıracak.

Kaptan43

5 Yıldızlı Kaptan

42.webp
42.webp

Türkiye’ye giderken tercih edilen Hırvatistan 1 Temmuz 2013’ten itibaren AB’ye tam üye oluyor. Bu nedenle dönüşü Hırvatistan üzerinden yapanlar, çok sıkı kontroller geçirecek
HIRVATİSTAN’TA 1 Temmuz 2013 tarihi itibariyle her şey değişecek. Hırvatistan’ın AB’ye tam üye olmasıyla birlikte Sırbistan’dan çıktıktan sonra Avrupa Birliği’ne girileceğinden, çok sıkı kontroller yapılacak. İlk kez sınır kapısında bu deneyimi yaşayacak olan Hırvatistan gümrük memurlarının bu sınavı nasıl vereceği merakla bekleniyor.

VİNYET YOK

HIRVATİSTAN’DA, Slovenya’nın başkenti Ljubljana ile Maribor güzergahı üzerinden gelen otoyollar başkent Zagreb’de birleşiyor. Hırvatistan’da yollar son derece bakımlı, tamamına yakını otoyol. Hırvatistan’da vinyet yok, ama otoyollar ücretli. Hırvatistan’da da otoyol ücretini euro ile ödemek mümkün.

RADARA DİKKAT

OTOYOLLARDA hız sınırı 130 km. Karayollarında 110 km olan hız limiti yerleşim alanlarında 50 km’ye düşüyor. Yalnız yağmurlu havalarda hızınızı mümkün olduğunca düşürmenizde yarar var, çünkü tozun sıcak olması yağışlı havalarda yolları oldukça kaygan hale getiriyor. Temiz, konforlu ve güvenli otoyolları ile Hırvatistan’da radara ise dikkat edin. Sivil araçlı polisler, aşırı hızlı giden arabaları takip ediyor. Polisler video kaydı yaparak yakaladıkları şoförleri bir benzinci veya park yerine çekip ceza kesiyor. Ceza, yapılan hıza göre değişiyor.

EMNİYET KEMERİ TAKIN

GENEL olarak yola çıkan vatandaşların en çok gözden kaçırdığı noktalardan biri de, emniyet kemeri. Şoför ve ön koltukta oturan yolcunun dışında, arka koltukta oturanlar için de emniyet kemeri takma mecburiyeti var. Kemer takmamanın cezası 500 Kuna. Yani yaklaşık 65 euro.

FARLARI AÇIK TUTUN

HIRVATİSTAN’DA da aynı Slovenya’da olduğu gibi, araçların seyir halindeyken farları açık tutulmalı. Hırvatistan trafik yasalarına göre, araçlarda, ilk yardım çantası, çekme halatı ve araç için yedek ampul bulunması mecburi. Hırvatistan’da aracınızın ruhsatı da sorulabiliyor. Ölümle sonuçlanmayan trafik suçlarına yalnızca para cezası uygulanıyor.
FOSFORLU YELEK UNUTMAYIN

ÖLÜMLÜ kazalarda, sürücü mahkemeye sevk edilinceye kadar göz altında tutuluyor. Fosforlu yelek bu ülkede de mecburi. Sürücünün cep telefonu ile konuşması yasak ve araçtaki herkes için kemer mecburiyeti var.

GÜZERGAH
Maribor üzerinden

SLOVENYA’NIN Maribor kentini takip ederek Hırvatistan’ın Macelj sınır kapısına gelenler buradan Macelj-Krapina-Zagreb-Slavonski Brod-Bajakovo (Sırbistan sınırı) güzergahını takip ediyor.
Ljublijana üzerinden

SLOVENYA’NIN başkenti Ljublijana güzergahını kullanarak Bregana sınır kapısına ulaşanlar otoyoldan çıkmadan Zagreb-Slavonski Brod-Bajokovo (Sırbistan sınırı) yolunu takip edip Sırbistan sınırına varıyor. Bu iki güzergah başkent Zagreb’de birleşiyor ve A3 otoyolu olarak Sırbistan sınırına kadar devam ediyor. Otoyolda diğer ülkeler gibi otoban parası var. Otoban parası olarak toplam 21 euro ödeniyor.
Önemli telefonlar

Zagreb Büyükelçiliği: 00385-1-4864660

Polis: 00385-92

İtfaiye: 00385-93

İlkyardım: 00385-94

Hırvatistan Otomobil Kulübü (HAK): 01 987


Akaryakıt fiyatları

Süper benzin: 1,36-1,38 euro

Dizel: 1,25-1,28 euro

Hırvatistan otoyol ücretleri

1- 5 Kuna (1 euro)
2- 42 Kuna (6 euro)
3- 105 Kuna (15 euro)

1- Slovenya’nın başkenti Ljublijana üzerinden Hırvatistan’a Bregana sınır kapısından girenler, Zagreb’e kadar olan otoban için 5 Kuna ödemek zorunda. Burada alınan ücret, 1 euro.

2- Slovenya’nın Maribor kenti üzerinden Hırvatistan’a girdiğiniz taktirde, Macelj sınır kapısından başkent Zagreb’e kadar olan otoyol ücreti, 42 Kuna. Yani 6 euro.

Zagreb’den Sırbistan’ın Bajokovo sınır kapısına kadar kullandığınız otoban için ise 105 Kuna, yani 15 euro ödemek zorundasınız.

Sabah
 
Geri
Üst