Super Moderator
İçindekiler
Türkiye'den KKTC'ye yılda 75 milyon metreküp su verecek olan KKTC Su Temin Projesi'nde son boru hatları eklendi.
Dünya'da ilk kez uygulanan deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak KKTC Su TeminProjesi'nde deniz altından 250 metre derinlikte ve askıda geçen boruların son parçası Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katıldığı törenle yerleştirildi.
Projeyle ilgili basın mensuplarına bilgi veren Eroğlu, "Bu borunun tabana döşenerek, çok kolayca Kıbrıs'a getireceğimizi sanıyorduk. Ama haritaya baktığımız zaman bin 439 metre derinlikte muazzam vadiler var. Tabi bu basınca dayanacak boru üretmek fevkalade zor. O zaman boruları deniz içinde askıda taşıyalım dedik. Projenin aslı şu. Anamur Alaköprü'de büyük bir baraj inşa edeceğiz. Burada kara hattı var, sonra denize belli bir noktaya kadar gömeceğiz. Daha sonra denizde 250 metre derinliğe boruyu askıda götüreceğiz. Güzelyalı'da terfi merkezi var, burada inşa ettiğimiz Geçitköy Barajı'na suyu basacağız" ifadelerini kullandı.
asrin-projesinde-sona-gelindi-1438970077-9041.webp
Dünya'da ilk kez uygulanan deniz boru hattı ile adaya su sağlayacak KKTC Su TeminProjesi'nde deniz altından 250 metre derinlikte ve askıda geçen boruların son parçası Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun katıldığı törenle yerleştirildi.
'MİMARI ERDOĞAN'DIR'
Bakan Veysel Eroğlu burada yaptığı açıklamada, projenin dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandığını belirterek , "Bu projenin mimarı Recep Tayyip Erdoğan'dır" dedi.Projeyle ilgili basın mensuplarına bilgi veren Eroğlu, "Bu borunun tabana döşenerek, çok kolayca Kıbrıs'a getireceğimizi sanıyorduk. Ama haritaya baktığımız zaman bin 439 metre derinlikte muazzam vadiler var. Tabi bu basınca dayanacak boru üretmek fevkalade zor. O zaman boruları deniz içinde askıda taşıyalım dedik. Projenin aslı şu. Anamur Alaköprü'de büyük bir baraj inşa edeceğiz. Burada kara hattı var, sonra denize belli bir noktaya kadar gömeceğiz. Daha sonra denizde 250 metre derinliğe boruyu askıda götüreceğiz. Güzelyalı'da terfi merkezi var, burada inşa ettiğimiz Geçitköy Barajı'na suyu basacağız" ifadelerini kullandı.
DÜNYADA BİR İLK!
Projenin ileri teknolojiyle yapıldığını dile getiren Veysel Eroğlu,,"Bu proje dünyada ilk yapıldığı için büyük bir proje. Projenin önce testleri atıldı. 1 metre 60 cm çapında dev boru askıda. Bunun için bir şamandıra biri borunun altında, biri üstünde. Sadece yukarıdaki şamandıraların karadaki ağırlığı 8 ton, alttaki şamandıra ise 16 ton. Altta bir tespit bloku var, bunun karadaki ağırlığı 220 ton. Bunları denize indirmek ve boruları monte etmek çok ileri teknoloji istiyor" şeklinde konuştu.ELEKTRİK DE GELECEK
Veysel Eroğlu, bir soru üzerine, "Elektrik de gelecek" dedi. Basın açıklamasının ardından son borunun bağlantısı yapıldı ve suya indirildi. Eroğlu ve Sennaroğlu, borunun denize indirilmesinin ardından Norveç bandıralı gemiden helikopterle ayrıldı. Eroğlu, törenin ardından devlet ve hükümet yetkililerini ziyaret edecek, akşam saatlerinde de KKTC'den ayrılacak.
X1-Wfa-1438970093-9421.webp