Hayvanlar Alemi Buzulkuşu: Bu ispinozlar yuvalarını buzula yapıyor!

buzul-kusu3844ff81fcbba853.jpg buzul-kusu3844ff81fcbba853.jpg
Bu ispinozlar aynı zamanda buzulkuşları olarak da bilinmektedir. Yuvalarını buzulların burnuna yakın küçük çatlaklara yapmalarından dolayı onlara 'buzulkuşu' (İngilizcede 'glacier bird') adı verilmektedir.

Beyaz kanatlı diuca ispinozu (Diuca speculifera) veya buzulkuşu olarak bilinen tür, Arjantin, Bolivya, Şili ve Peru'nun en yüksek dağlarında yaşar. BBC, bu olağanüstü kuşun hayatını 'And Dağları' başlıklı bir belgeselde anlatıyor ve sunumda buzulkuşuna ulaşmanın gerçekten bir başarı olduğunu belirtiyor.

Yuvalarını buzula yapan tek kuş türü olarak bilindiği ve buzulkuşu yuvalarının ilk defa 2008 yılında Peru’daki Quelccaya buzulunda keşfedildiği belirtilmektedir.

Oksijen seviyelerinin deniz seviyesinin % 50'si kadar olduğu 5700 metre rakımda yuva yaptığı ifade edilen bu türün beslenme şekli hakkında pek bir şey bilinmese de, muhtemelen tohumlar ve eklembacaklılarla beslenmektedirler.

Ak kanatlı Diuka ispinozları, IUCN Kırmızı Listesi tarafından Asgari Endişe olarak sınıflandırılmıştır ve nüfuslarının istikrarlı olduğu görülmektedir.
 
TRT Vizyon Dergisi'nin Haziran 2020 sayısında da bu kuşlardan Beyaz Kanatlı Buzul Kuşu şeklinde bahsedilmiş.
 
Pablo Neruda'nın Kuşlar Sanatı adıyle Türkçeye çevrilmiş şiir kitabında Diuca ispinozu başlıklı bir şiir de vardır.
 
Bu kuşların İngilizce adı white-winged Diuca finch olsa da 2008 yılında yuvalarını buzula kuran tek kuş türü olduğu keşfedilince glacier bird şeklinde ifade edilmesi de yaygınlaşmış.
 
Latince ismi Diuca speculifera iken sonradan Idiopsar speculifer olmuş.
 
Sevimli tombul bir kuş.
 
Penguenlere de buzul kuşu deniliyor herhalde.
Kuşun başka resimlerini araştırırken google görselerde penguen karşıma çıktı.
 
Penguenlere buzulkuşu denilmesi gibi genel bir durum yok. Aslına bakarsanız 18 penguen türünden sadece 4'ünün soğuk iklimde yaşadığı belirtiliyor. Penguene buzulkuşu denecek olsa geri kalan 14 türe bu isim uymayacaktır. Penguene buzulkuşu denilmesi için çabalayan birisi çeşitli forumlarda ve blog sitelerinde bazı kopyala & yapıştır içerikler yayınlamış, Vikipedinin parodisi gibi olan bir sitede de buzulkuşu maddesi oluşturulup "Sahtekârın biri tarafından penguen anlamında gösterilmeye çalışılan kelimedir." denilmiş ve penguenlerle ilgili dalgasına bir yazı yazılmış. Buzulkuşu aramasında penguen fotolarının ve çizimlerin çıkması buna dayanıyor. BBC, TRT, Pamukkale Üniversitesi gibi çeşitli kaynaklarda buzulkuşu "ak kanatlı diuka ispinozu" anlamında yer alırken, penguenin eş anlamlısı olarak da çeşitli kaynaklarda karabat / karabat kuşu kelimesi yer almaktadır.
 
Geri