Ramazanın Her Gününe Özel Yapılacak İbadetler

Ramazanın 10. gecesi namazı(15.5.2019-Salıyı Çarşambaya bağlayan gece) ::ALLAH rızası için istediğimiz surelerle dört rekat namaz kılalım inş.sahurdan 10-15 dakika önce kalksak çok rahat kılarız inşaALLAH.
mükafatı:ALLAHın öfkesinden ve kabir azabından emin olur

10.Ramazan gecesi yasinimiz: bu geceki Hz.Ayşe(r.a) validemiz ruhu için

10.Ramazan günü sünneti:
evden çıkmadan aynaya bakalım
evden çıkarken;önce ayakkabımızı ters çevirip çırpalım, ilk sağ ayakkabımızı giyelim.eve girerken de sağ ayakla girelim
Ev boşta olsa selam verelim

10. teravih namazının fazileti:ALLAHu teala ona dünyanın ve ahiretin hayırlısını nasip eder

10.Ramazanda çekilecek tesbih: Yâ Erhamerrâhimin

* 10’inci hatırlatma:
Günde en az beş-on dakika ve İslâm dünyasındaki Müslüman kardeşlerimizin hal-i perişanına üzülelim, ağlayalım, geliyorsa gözümüzden yaş akıtalım. Çünkü Müslümanlar gerçekten perişan durumdadır.
14 Mayıs Salı günü Akşam Namazından sonra imsak vaktine kadar kılabilirsiniz. Niyet ettim Ya Rabbi senin rızan için Ramazan-ı şerif ayının 10.gece Namazını kılmaya demeniz yeterlidir. Yazılan Surelerden bilmedikleriniz yerine o sure adedince ihlas suresi okuyalım inşaallah


***********************************

Eve girip çıkarken

Sual: Eve girip çıkarken hangi duaları okumalı?
CEVAP

Eve Âyet-el kürsi ve İhlas suresini okuyarak girmeli. Bir hadis-i şerif meali:
(Eve girerken İhlas-ı şerifi okuyan, yoksulluk görmez!) [Ey Oğul İlmihali]

Eshab-ı kiramdan Süheyl radıyallahü anh, bu tavsiyeye uyarak zengin olmuştur.

Eve sağ ayakla girip selam vermeli. Evde kimse yoksa, (Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhissâlihîn) demeli. Evden çıkarken de Âyet-el-kürsi’yi okumalı. Bir hadis-i şerif meali:
(Evinden çıkarken “Bismillâh, tevekkeltü ‘alallâh, Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh” diyen, tehlikelerden korunur, şeytan ondan uzaklaşır.) [Tirmizi]

Evden çıkarken Âyet-el-kürsi’yi okuyan her işinde başarılı olur. Eve gelince de okunursa, iki Âyet-el-kürsi arasındaki işler hayırlı olur.

Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Kim evinden çıkarken Âyet-el kürsi okursa, yetmiş melek, evine dönünceye kadar ona dua ile istigfar eder.) [Ey Oğul İlmihali]

Her sabah (Kendimin, aile efradımın rızkını helalden kazanıp, kimseye muhtaç olmamak, ibadetlerimi uygun yapabilmek ve insanlığa hizmet edebilmek için işime gidiyorum) diye de niyet etmelidir.

Eve girerken dua
Sual:
Eve girerken okunacağı bildirilen Âyet-el kürsi ve İhlâs suresi ne zaman okunur? Bir arkadaş, eve girince okunur derken, öteki, girmeden okunur diyor. Bir diğeri de, (Ta apartmanın kapısından girerken, asansörle çıkarken okunur) diyor. Hangisi doğrudur?
CEVAP
Her üçü de uygundur.

Sual: Bir Müslümanın evine girerken neye dikkat etmesi gerekir, okuması gereken bir dua var mıdır?
Cevap: Bu konuda Süleyman bin Cezâ hazretleri, Eyyühel-veled kitabında buyuruyor ki:
“Evine Besmele ile gir! Eğer zamanın müsait ise, İhlâs suresini oku! Peygamberimiz aleyhisselam buyurdu ki: (Eve girerken İhlâs-ı şerifi okuyan, yoksulluk görmez!) Eshâbdan Süheyl radıyallahü anh, Peygamberimizin aleyhisselâm bu tavsiyesi üzerine zengin olmuştur. Eve girerken sağ ayağınla içeriye gir ve selam ver! Evde kimse yoksa, şu şekilde selam verebilirsin: 'Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhissâlihîn.' Bununla beraber, bir kere Kulhüvallâhü sûresini ve bir kere de Âyetelkürsîyi okursan evine şeytan giremez. Her neye başlarsan Besmele ile başla! İşe ve yemeğe sağ elinle başla! Yemeğe hep beraber otur. Yemekten sonra, dua ve Kulhüvallâhü sûresini oku! Yemekten sonra bir saat geçmeyince su içme, vücuda iyi değildir.”

Sual: Bir Müslüman evinden çıkarken hangi dua veya sûreyi okumalıdır?
Cevap: Bu konuda Süleyman bin Cezâ hazretleri, Eyyühel-veled kitabında buyuruyor ki:
“Evinden çıkarken Âyetelkürsîyi oku! Zira, her işinde muvaffak olur ve hayırlı işler başarırsın. Resulullah aleyhisselam buyurdu ki; (Bir kimse, evinden çıkarken Âyetelkürsîyi okursa, Hak teâlâ, yetmiş meleğe emreder, o kimse evine gelinceye kadar, ona dua ile istiğfar ederler.) Evine gelince de okursan, iki Âyetel-kürsî arasındaki işlerin hayırlı olur ve fakirliğin önlenir. Önce sağ ayakkabını giy! Sonra sol ayak ile evden, camiden çık!”

**********
Evine Besmele ile gir! İhlâs sûresini oku! Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) buyurdu ki: (Eve girerken İhlâs-ı şerifi okuyan, yoksulluk görmez!) Eshâbdan Süheyl, Peygamberimizin bu tavsiyesi üzerine zengin olmuştur. Eve girerken sağ ayağınla içeriye gir ve selâm ver! Evde kimse yoksa şu şekilde selâm verebilirsin: “Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhissâlihîn.” Bir kere (Kulhüvallâhü) sûresini ve bir kere de (Âyetelkürsî)yi okursan evine şeytan giremez.
*********
EVDEN ÇIKMADAN VE DÖNÜNCE İKİ REKÂT NAMAZ

Evinden çıkacağın zaman iki rekât namaz kıl. O, seni kötü bir şekilde evden çıkmaktan engeller. Evine girdiğinde de iki rekât namaz kıl. O namaz da seni zararlı bir işten engeller. (Ramuz el-Ehadis)

EVDEN ÇIKARKEN OKUNACAK DUALAR

Kişi evinin kapısından çıkarken "Bismillah" deyince iki nezaretçi melek "Doğruya irşad edildin" derler. "Lâ havle vela kuvvete illa billah" deyince, melekler: "Korundun" derler. Adam: "Tevekkeltü Allâllah" deyince onlar: "İşin, senin yerine, görüldü" derler. (Tirmizi)
Bismillah. ALLAH'a tevekkül ediyorum. Ya Rabbi! Sapıtmaktan saptırılmaktan; ayağımın kaymasından ve kaydırılmasından; haksızlık etmekten ve cahilliğe uğramaktan Sana sığınırım. (Nesai)
 
Ramazanın 11. gecesi namazı(16.5.2019-Çarşambayı Perşembeye bağlayan gece) :ALLAH rızası için istediğimiz surelerle dört rekat namaz kılalım inşaallah.sahurdan 10-15 dakika önce kalksak çok rahat kılarız inşaALLAH.
mükafatı:50 yıllık günahlarına keffaret olur

11.Ramazan gecesi yasinimiz: bu geceki Hz.Hasan(r.a) Efendimizin ruhu için

11.Ramazan günü sünneti:kıyafetlerimizi oturarak;sağdan giyip soldan çıkaralım inş(kıyafetleri giyip çıkarırken Rabbimize örtünmek için verdiği kıyafetler içinde şükretmeyi unutmayalım dostlar )

11. teravih namazının fazileti:Ölecek olursa dünyadan anasından doğduğu gündeki gibi günahsız çıkar.

11.Ramazanda çekilecek tesbih: Yâ Gaffârazzünûb (Ey günahları bağışlayan-EN AZ 100 DEFA )

* 11’inci hatırlatma:
Muhtaç ve aç hayvanlara Ramazan’da özellikle merhamet ve şefkat gösterelim. Bir karıncayı bile ezmeyelim. Unutmayalım ki, karıncanın bir Sahibi vardır, hesap sorar, ceza verir


15 Mayıs Çarşamba günü Akşam Namazından sonra imsak vaktine kadar istediğiniz vakitte kılabilirsiniz. Niyet ettim Ya Rabbi senin rızan için Ramazan-ı şerif ayının gece Namazını kılmaya demeniz yeterlidir.4 rekat olarak ikindi/Yatsı sunneti gibi kılınacak,Yazılan her Süre ( Ayet-el kürsi, Kevser Ihlas ) her biri 10 ar defa her rekatta okunacak. Bilmediginiz Sürelerin yerine Ihlasi Şerif okuyabilirsiniz.

Kevser ile ihlas da 10 ar defa okunacak. ayetel kürsi bilmeyen yerine ihlas okusun yani 10 ayetel kürsi yerine de 10 tane ihlas toplam 20 ihlas 10 kevser


******************************
Elbise giyerken ve çıkarırken yapılacak dualar:

(( اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِي كَسَانِي هَذَا (الثَّوْبَ) وَرَزَقَنِيهِ مِنْ غَيْرِ حَوْلٍ مِنِّي وَلاَقُوَّةٍ.))
"Bana bu (elbiseyi) giydiren ve tarafımdan hiçbir güç ve kuvvet harcamaksızın beni onunla rızıklandıran Allah’a hamd olsun." (Nesâi dışındaki sünen sahipleri rivâyet etmiştir.Bkz.İrvâu’l-Ğalîl,7/47)
YENİ ELBİSE GİYERKEN YAPILAN DUÂ:
(( اَللَّهُمَّ لَكَ الْحَمْدُ أَنْتَ كَسَوْتَنِيهِ، أَسْاَلُكَ مِنْ خَيْرِهِ وَخَيْرِ مَا صُنِعَ لَهُ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّهِ وَشَرِّ مَا صُنِعَ لَهُ.))
"Allahım! Hamd sanadır.Bunu bana sen giydirdin. Onun ve yapılış gâyesinin hayırlı olmasını senden dilerim. Onun ve yapılış gâyesinin şerrinden de sana sığınırım."(Ebu Dâvud,Tirmizî ve Beğavî.Bkz.Elbâni, Muhtasaru Şemâili’t-Tirmizî, s.47)
YENİ ELBİSE GİYEN KİMSE İÇİN YAPILAN DUÂ:
(( تُبْلِي وَيُخْلِفُ اللهُ تَعَالَى.))
"Onu (üzerinde) eskitesin ve Allah Teâlâ ondan daha hayırlısını sana versin."(Ebu Dâvud, 4/41. Bkz. Sahih-i Ebî Dâvud, 2/760)
(( اِلْبِسْ جَدِيداً، وَعِشْ حَمِيداً، وَمُتْ شَهِيداُ.))
"Yeni elbise giyesin, hamd ederek yaşayasın ve şehit olarak ölesin!" (İbn-i Mâce, 2/1178, Beğavî, 12/41. Bkz. Sahih-i İbn-i Mâce, 2/275)
ELBİSE ÇIKARIRKEN YAPILAN DUÂ:
(( بِسْمِ اللهِ.))
"Allah’ın adıyla (çıkarırım)."(Tirmizî, 2/505 ve başkası.Bkz. İrvâu’l-Ğalîl, hadis: 49, Sahihü’l-Câmi', 3/203)
 
Ramazanın 12. gecesi namazı(17.5.2019-Perşembeyi Cumaya bağlayan gece) :ALLAH rızası için istediğimiz surelerle on rekat namaz kılalım inş.sahurdan 10-15 dakika önce kalksak çok rahat kılarız inşaALLAH.
mükafatı: Peygamberimiz ona şefaat eder

12.Ramazan gecesi yasinimiz: bu geceki Hz.Hüseyin (r.a) Efendimiz ruhu için

12.Ramazan günü sünneti:bugün cuma.cuma gününe özel bir sünnet olsun inş.bugün cuma ezanından önce sağdan başlayıp birer atlayarak tırnaklarımızı keselim inşaallah
cuma gecesi 7 kere kadir suresi okuyalım

12. teravih namazının fazileti:Kıyamet günü öyle bir hale gelirki yüzü ayın on dördüncü gecesindeki gibi parlar.

12.Ramazanda çekilecek tesbih: Yâ Gaffârazzünûb (Ey günahları bağışlayan-EN AZ 100 DEFA )

* 12’inci hatırlatma:
Ramazan sabır ve tahammül ayıdır. Bu ayda öfkelenmeyelim, kimsenin kalbini kırmayalım. Haklı da olsak, bazı haklarımızdan vaz geçelim, fitne ve fesat çıkmasını önleyelim

16 Mayıs Perşembe günü Akşam Namazından sonra imsak vaktine kadar istediğiniz vakitte kılabilirsiniz. Niyet ettim Ya Rabbi senin rızan için Ramazan-ı şerif ayının gece Namazını kılmaya demeniz yeterlidir.2 rekatta bir selam ile kılalım inşaAllah. Fatiha Suresinden sonra istediğiniz zammi Süre ile kılabilirsiniz.
TIRNAK KESME EDEBİ

El ve ayak tırnakları beraberce kesilebilir mi? Bunun için belirli bir gün var mıdır?

Kesilebilir. Tırnak kesmenin belirli bir günü yoktur. Gerektiği her an (yani uzayınca) kesilebilir. Önce ellerinkini, sonra ayaklarınkini kesmek, ellere sağ elin işaret parmağından başlayıp, eller avuç içleri birbirine gelecek şekilde birbirine yapıştırıldığında, parmakların oluşturduğu daireyi sağa doğru giderek tamamlamak, sonra sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın küçük parmağında bitirmek müstehap görülmüştür. (Hattâb es-Sübkî, el-Menhel, I/189) Gazalî'nin söylediği budur.

Bu konuda görüşler vardır. Efdal olan, tırnakların haftada bir kesilmesidir. On beş güne kadar bırakmasında da bir mahzur yoktur. Kırk günü aşması ise, harama yakın (tahrîmen) mekruhtur.

Ama tırnakları çok uzayıp, sınırı aşmayacaksa, bekleyip cuma günü kesmek (özellikle camiye gidecek erkekler için) müstehaptır. Bu konuda Fetâvây-i Kâdihân'da şöyle denir:

"Bir adam tırnak kesmek ya da saç traşı olmak için, cuma gününü belirlese; başka günlerde de bunun câiz olduğunu kabul etmekle beraber, cumaya kadar beklemesi tırnak kesmeyi çok geciktirmiş olsa, bu mekruh olur. Çünkü tırnakları uzun olanın rızkı kıt olur. Eğer çok geciktirmiş olmayacaksa ve cumayı hadîsin tavsiyesine uymak için bekliyorsa bu müstehaptır. Çünkü Aişe Validemizden nakledildiğine göre, Rasûllullah Efendimiz:

"Kim cuma günü tırnaklarını keserse, Allah onun öbür cumaya kadar ve üç gün daha fazla belâlardan korur." [Kadihân (Hindiyye kenarında) NI/411; Hindiyye V/358 Benzer hadisler için bk. el-Hindî, Kenzu'I-ummâl VI/656 659]

DİĞER BİR RİVAYET

Birgün, 'Peygamber Efendimiz sallâllâhu aleyhi vesellem' tırnaklarını sırasıyla keserken bir yahudi çocuğu onu görmüş ve :
“Tırnaklarını aynı benim babam gibi kesiyorsun!..” demişti.
Bunun üzerine 'Allâh Rasûlü sallâllâhu aleyhi vesellem' yahudilere benzememek için tırnaklarını karışık olarak kesmeye başladı...

[Kaynak: İmâm-ı Gazalî, İhyâ-u Ulûmiddin]
...
* * *
Tırnakları kesme de Müstehab olan ; “Eller ayaklara nisbetle daha şerefli olduğundan önce ellerden başlanır. Ellerden de sağ el şerefli olduğu için sağ elden başlanır. Sağ elin şehâdet parmağı şerefli olduğu için şehâdet parmağından başlanır. Evvela şehâdet parmağı, sonra yüzük parmağı, sonra orta parmak, sonra küçük parmak ve sonra başparmağın tırnakları kesilir. Sol ele geçildikten sonra, küçük parmaktan başlanır; sıra ile atlamadan başparmağa kadar devam edilir. Ayaklarda ise, sağ ayağın küçük parmağından başlanır; sıra ile, sol ayağın küçük parmağında bitirilir.”

[Kaynak: Ruhû’l-beyan tefsiri
 
Ramazanın 13. gecesi namazı(18.5.2019-Cumayı Cumartesiye bağlayan gece) ::ALLAH rızası için istediğimiz surelerle altı rekat namaz kılalım inş.sahurdan 10-15 dakika önce kalksak çok rahat kılarız inşaALLAH.
mükafatı:günahları deniz köpüğü kadar olsa da yok olur

13.Ramazan gecesi yasinimiz: bu geceki Hz.Zeynel Abidinin ruhu için

13.Ramazan günü sünneti:bugün Efendimiz(sav) in sünneti olan;bugün bir çocuğun başını okşayalım.Efendimiz gibi onlara sevgi ve merhamet gösterelim.onların birer melek olduğunu unutmayalım

13. teravih namazının fazileti:Kıyamet gününe her türlü kötülüklerden emin olarak gelir

13.Ramazanda çekilecek tesbih: Yâ Gaffârazzünûb (Ey günahları bağışlayan-EN AZ 100 DEFA )

* 13’inci hatırlatma:
Haram kazançlardan ateşten kaçar gibi kaçalım. İhalelere fesat karıştıran, devlet ve belediye bütçelerini hortumlayan, “Şirketlerin” kasalarını babalarının malı gibi kullanan, saçı bitmedik yetimlerin haklarını yiyen alçaklardan uzak duralım. Onların yemeklerini yemeyelim, çaylarını içmeyelim.
17 Mayıs Pazar günü Akşam Namazından sonra imsak vaktine kadar istediğiniz vakitte kılabilirsiniz. Niyet ettim Ya Rabbi senin rızan için Ramazan-ı şerif ayının gece Namazını kılmaya demeniz yeterlidir.2 rekatta bir selam ile kılalım inşaAllah. Fatiha Suresinden sonra her rekatta 30 Felak 30 Nas süreleri okunacak.
 
Ramazanın 14. gecesi namazı(19.5.2019-Cumartesiyi Pazara bağlayan gece):ALLAH rızası için istediğimiz surelerle dört rekat namaz kılalım inş.sahurdan 10-15 dakika önce kalksak çok rahat kılarız inşaALLAH.
mükafatı:bu namazı kılanın;rızkı bereketli olup mühim istekleri verilir.yıl içerisinde ölürse şehit mertebesine ulaşır

14.Ramazan Gecesi Yasinimiz: Bu geceki Ashabı Kiramın ruhları için

14.Ramazan Günü Sünneti: Bugün Efendimiz(sav) in sünneti olan;Orucumuzu hurma ile açalım ,hurma yoksa suyla açalım inşallah

14. Teravih Namazının Fazileti:Melekler şu şekilde onun lehine şahitlik ederek:
-Bu kimse teravih namazı kıldı.Bundan sonra ALLAH onu hesaba çekmez.

14.Ramazanda Çekilecek Tesbih: Yâ Gaffârazzünûb (Ey günahları bağışlayan-EN AZ 100 DEFA )

* 14’inci Hatırlatma:
Hazret-i MUHAMMED’in peygamberliğini ve ilahî mesajını kabul etmeyen, insanlığın kurtarıcısı o yüce zata yalancı diyen, Kur’ân-ı Kerim’e düzmece kitap diyen, İslâm’a bâtıl din diyen kâfir ve zâlimleri ehl-i necat ve ehl-i cennet olarak gösteren sapıklara müsamaha etmeyelim (hoşgörü göstermeyelim), onlarla işbirliği yapmayalım, hele onları doğrudan doğruya ve dolaylı olarak asla desteklemeyelim, yardımcı olmayalım. Çünkü zulme ve bâtıla yardım haramdır.

18 Mayıs Cumartesi günü Akşam Namazından sonra imsak vaktine kadar istediğiniz vakitte kılabilirsiniz. Niyet ettim Ya Rabbi senin rızan için Ramazan-ı şerif ayının gece Namazını kılmaya demeniz yeterlidir.4 rekat olarak kılalım inşaAllah. Yatsı / Ikındı Sünneti gibi kılınacak. Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 30 İhlâsı Şerif okunacak.
*********
Oruçlunun iftar vakti duası kabul olunacağından, o saatte dua etmesi de sünnettir. Nitekim:
İbni Ömer (Radıyallâhu Anhümâ)dan rivayet edildiğine göre, “Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) iftar ederken:

ذَهَبَ الظَّمَأُ وَابْتَلَّتِ الْعُرُوقُ وَثَبَتَ اْلاَجْرُ اِنْ شَاءَ اللّٰهُ
‘Susuzluk gitti, damarlar ıslandı, inşâallâh ecir sabit oldu’ derdi.” (Ebû Dâvûd)
Mu’âz ibni Zühre (Radıyallâhu Anh)dan rivayete göre, “Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) iftar ettiğinde:

الَلَّهُمَّ لَكَ صُمْتُ وَعَلَى رِزْقِكَ اَفْطَرْتُ
“Ey Allâh! Senin için oruç tuttum ve senin rızkınla iftar ettim” derdi.” (Ebû Dâvûd)
İbni Abbas (Radıyallahu Anhümâ)dan gelen rivayette ise Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) iftar vakti şöyle dua ederdi:

اَللَّهُمَّ لَكَ صُمْناَ وَعَلَى رِزْقِكَ اَفْطَرْناَ فَتَقَبَّلْ مِنَّا اِنَّكَ اَنْتَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ
“Ey Allâh! Senin için oruç tuttuk. Rızkınla iftar ettik. Öyleyse bizden kabul et, çünkü ziyade işiten ve hakkıyla bilen Sensin, ancak Sen!” (Nevevî, el-Ezkâr)

Enes (Radıyallâhu Anh)dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
“Herhangi bir Müslüman oruç tutar da, iftar anında:

يَا عَظِيمُ يَا عَظِيمُ اَنْتَ اِلِٰى لٰ اِلٰهَ غَيْرُكَ اغْفِرْ لِ الذَّنْبَ الْعَظِيمَ فَاِنَّهُ لَ يَغْفِرُ الذَّنْبَ الْعَظِيمَ اِلاَّ الْعَظِيمُ

‘Ey büyük (Allah)! Ey büyük (Allah)! Benim ilâhım ancak Sensin. Senden başka hiçbir ilâh yoktur. Benim için büyük günahlarımı bağışla, zira şu muhakkak ki büyük günahı (Senin gibi) Büyükten başkası mağfiret edemez’ derse, mutlaka annesinin, kendisini doğurduğu gündeki gibi günahlarından sıyrılır. Bunu çocuklarınıza öğretin, zira muhakkak bu, Allâh-u Te’âlâ’nın ve Rasûlü’ nün sevdiği bir kelimedir. Allâh-u Te’âlâ bununla (dua edenin) dünya ve âhiret işlerini yoluna koyar.”
(İbni Asâkir; Ali el-Müttakî, Kenzü’l-ummâl)

Abdullâh ibn-i Amr ibn-i Âs (Radıyallâhu Anhümâ) iftar açarken şu duayı yapardı:

الَلَّهُمَّ اِ اَسْأَلُكَ بِرَحَْتِكَ الَّتِ وَسِعَتْ كُلَّ شَىْءٍ اَنْ تَغْفِرَ لىِ ذُنُوبِ

“Ey Allâh! Her şeyi kaplayan rahmetinle benim için günahlarımı bağışlamanı diliyorum.” (İbni Mâce)

Ebu’l-Âliye (Radıyallâhu Anh) şöyle demiştir: İftar vakti her kim:

اَلَْمْدُ للَّهِ الَّذِى عَلاَ فَقَهَرَ وَاْلحَمْدُ للَّهِ الَّذِى نَظَرَ فَخَبَرَ
وَالَْمْدُ للَّهِ الَّذِى مَلَكَ فَقَدَرَ وَالَْمْدُ للَّهِ الَّذِى يُْيِ الْمَوْتٰى

“Bütün hamdler, yüce olan ve kahreden(; dilediğini zorla da olsa yaptıran) Allâh-u Te’âlâ’ya mahsustur. Bütün hamdler, (her şeyi) görüp bilen Allâh-u Te’âlâ’ya aittir. Bütün hamdler, (her şeye) sahip olan ve gücü yeten Allâh-u Te’âlâ’ya mahsustur. Bütün hamdler, ölüleri dirilten Allâh-u Te’âlâ’ya mahsustur” derse, anasının onu doğurduğu günkü gibi günahlarından çıkar.(Abdülkadir-i Geylânî, el-Ğunye)
Artık bunca müjdeyi duyan oruçlu kul, oruç saatlerini, özellikle de günahlarının dahi yazılmadığı iftara yakın anlarını zikir ve dua ile değerlendirmelidir. Nitekim: Enes (Radıyallâhu Anh)dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
“Şüphesiz ki Allâh-u Azze ve Celle hafeza (yazıcı) meleklerine: ‘Oruçlu kullarıma ikindiden sonra bir günah yazmayın’ diye vahyeder.” (Ali el-Müttakî, Kenzü’l-ummâl)
 
Ramazanın 15. gecesi namazı(20.5.2019-Pazarı Pazartesiye bağlayan gece):ALLAH rızası için istediğimiz surelerle altı rekat namaz kılalım inşalllah. Sahurdan 10-15 dakika önce kalksak çok rahat kılarız inşaALLAH.
Mükafatı:Bu namazı kılanın;4 büyük kitabı hatim etmiş sevabı alır

15.Ramazan gecesi yasinimiz: Bu geceki K.Kerim’in nuruna müstağrak olmak niyyetiyle

15.Ramazan günü sünneti: Bugün Efendimiz(sav) in sünneti olan;Peygamber Efendimiz (s.a.v) yemekten sonra tabağı bir ekmek parçasıyla iyice sıyırır, böylece besin değeri olan şeyleri israf etmezdi.
Yemekte parmaklarını yalardı(o yüzden el yıkanıp oturuluyor yemeğe)
Bir şey yiyip içtikten sonra “Elhamdülillah” demek sünnettir.

15. teravih namazının fazileti: Melekler arş ve kürsü taşıyanlar onun bağışlanması anında selat okurlar.

* 15’inci hatırlatma:
Camilere gelen zâlim dünya büyüklerini alkışlamayalım. Camiler şamata, soytarılık, gösteriş alanı değildir. ALLAH için ihlâsla geliyorlarsa alkış istemezler. Kalplerinde nifak olduğu halde gösteriş için geliyorlarsa alkışlar onların azabını artırır.



19 Mayıs Pazar günü Akşam Namazından sonra imsak vaktine kadar istediğiniz vakitte kılabilirsiniz. Niyet ettim Ya Rabbi senin rızan için Ramazan-ı şerif ayının gece Namazını kılmaya demeniz yeterlidir.2 rekatta bir selam ile toplam 6 rekat kılınacak. Her rekatta Fatiha Suresinden sonra 10 İhlâsı Şerif okunacak.




 
Ramazanın 16. gecesi namazı(21.5.2019-PazartesiyiSalıya bağlayan gece):ALLAH rızası için istediğimiz surelerle iki rekat namaz kılalım inş.sahurdan 10-15 dakika önce kalksak çok rahat kılarız inşaALLAH.
mükafatı:bu namazı kılanın;90'ı ahiret 10'u dünya,100 çeşit duası kabul edilir

16.Ramazan gecesi yasinimiz: Bu geceki Ruhunu kolayca teslim edebilmeye vesile için okunur.

16.Ramazan günü sünneti:
Bugün Efendimiz(sav) in sünneti olan;ezanı MUHAMMEDiyi dinleyip tekrarlayalım sonra da ezan duasını okuyalım bu günde

16. teravih namazının fazileti:ALLAH teala o kimse için cehennem ateşinden kurtulduğuna dair beraat fermanı yazar.

16.Ramazanda çekilecek tesbih: Yâ Gaffârazzünûb (Ey günahları bağışlayan-EN AZ 100 DEFA )

* 16’inci hatırlatma:
Cami görevlilerine: Ezan okundu mu, vaazı, konuşmayı, Kur’ân okumayı bırakalım ve ibadete başlayalım. Hele cuma namazlarında, ibadeti beş-on dakika geciktirmeyelim. Günahtır, cemaate zulümdür. Çok güzel ve tesirli vaaz ediyorsan sana her zaman cemaat bulunur


20 Mayıs Çarşamba günü Akşam Namazından sonra mümkünse imsak vaktine yakın vakitte kılalım. Niyet ettim Ya Rabbi senin rızan için Ramazan-ı şerif ayının gece Namazını kılmaya demeniz yeterlidir.Kulilahumme Ayetini bilmeyenler yerine her iki rekattada 10 ar defa İhlâsı Şerif okusunlar inşaAllah.




******************************************

Ezan okuyanın dikkat edeceği hususların yanında dinleyenin de uyması gereken hususlar vardır:

I)
Ezan okunurken konuşulmaz. Hattâ Kur`ân-ı Kerîm okuyan bir kişi ezan başladığında okumayı bırakıp ezanı dinler.

2) Ezan`ı dinleyen müslüman, müezzinin okuduğu ezanı tekrar eder ve böylece o da ezan okunmuş olur. "Hayya ala`ssalâh" ve "Hayya alalfelâh" cümlelerinde "lâ havle velâ kuvvete illâ billâh (Allah`tan başka hiçbir güç ve kuvvet kaynağı yoktur)" der. Sabah ezan`ında müezzinin "essalâtü hayrün mine`n-nevm" cümlesine "sadakte ve berirte (doğru söylüyorsun)" diye karşılık vermesi sünnettir.

3) Ezanın bitiminde dinleyen kişi ezan duasını okur.

Câbir radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: Kim ezanı işittiği zaman şu duayı okursa, kıyamet gününde o kimseye şefâatim vâcip olur." (Buhârî, Ezân 8, Tefsîru sûre(17), 11. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 37; Tirmizî, Mevâkît 43; Nesâî, Ezân 38; İbni Mâce, Ezân 4)

"Allahumme rabbe hâzihî'd-da'veti't-tâmmeh ve's-salâti'l kâimeh, âti Muhammeden'il vesîlete ve'l-fadîlete ve'b'ashu mekamen Mahmûden ellezi veadteh. İnneke la tuhliful mîâd.

Bu duânın meâli şöyledir:

"Allâh'ım! Ey bu tam dâvetin, yâni mübârek ezânın ve kılınmak üzere bulunan namazın mukaddes Rabbi. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)'e vesîleyi ve fazîleti ihsan et ve O'nu, kendisine va'd buyurmuş olduğun Makâm-ı Muhmûd'a eriştir. Şüphe yok ki, sen va'dinden dönmezsin."
*******************
EZAN NE İFADE EDER?

Ezan ve kamet okunurken ne yapılır, ne yapılmaz? Ezanın anlamı nedir? Ezan ne ifade eder?

Ezanla ilgili hadisler ve hadislerin açıklaması…
1- Abdullah bin Amr bin Âs (r.a), Resûlullah Efendimiz’in şöyle buyurduğunu işitmiştir:
“Müezzinin ezan okuduğunu duyduğunuzda, söylediklerinin aynısını siz de tekrar edin. Sonra bana salevat getirin. Çünkü kim bana bir salevat getirirse, Allah buna karşılık ona on defa salât eder. Daha sonra benim için Allah’tan «Vesîle»yi isteyin. Vesîle, cennette Allah’ın kullarından bir tek kişiye nasîb olacak bir makamdır. O kulun ben olacağımı umuyorum. Kim benim için Vesîle’yi isterse, ona şefaatim vâcip olur.” (Müslim, Salât, 11)
2- Câbir bin Abdullah Hazretlerinden rivâyet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur:
“Kim ezanı işittiği zaman: «Ey şu mükemmel dâvetin ve kılınacak namazın Rabbi olan Allah’ım! Muhammed (s.a.v)’e “Vesîle”yi ve fazileti ver. Onu, kendisine vaad ettiğin “Makâm-ı Mahmûd”a ulaştır» diye dua ederse, kıyamet gününde o kimseye şefâatim vâcip olur.” (Buhârî, Ezân, 8; Tefsîr, 17/11. Ayrıca bkz. Ebû Dâvûd, Salât, 37/529; Tirmizî, Salât, 43/211; Nesâî, Ezân, 38/678; İbn-i Mâce, Ezân, 4)
3- Sa’d bin Ebû Vakkas Hazretlerinden rivâyet edildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur:
“Kim müezzini işittiği zaman: «Tek olan ve ortağı bulunmayan Allah’tan başka ilâh olmadığına, Muhammed’in (s.a.v) O’nun kulu ve Resûlü olduğuna şahitlik ederim. Rab olarak Allah’tan, Resûl olarak Muhammed’den (s.a.v), din olarak İslâm’dan râzı oldum» derse, o kimsenin günahları bağışlanır.” (Müslim, Salât, 13. Ayrıca bkz. Tirmizî, Salât, 42/210; Nesâî, Ezân, 38/677; İbn-i Mâce, Ezân, 4)
4- Ebû Hüreyre’den (r.a) nakledildiğine göre Resûlullah Efendimiz şöyle buyurmuştur:
“İnsanlar ezan okumanın ve namazı birinci safta kılmanın ne kadar faziletli olduğunu bilseler ve sonra da kur’a çekmekten başka çare bulamasalardı, muhakkak bunlar için aralarında kur’a çekerlerdi.” (Buhârî, Ezân, 32, 9, Şehâdât 30; Müslim, Salât 129)
HADİSLERİN AÇIKLAMASI
Kulluğun esâsı, Allah’a saygı göstermektir. Saygı hâli ne kadar kusursuz olursa kulluk da o nisbette kemâl bulur. Allah’ın yeryüzünde bazı nişâneleri (şeâiri) vardır ki, onlara hürmet ve muhabbet beslemek, Allah’ı sevip O’na tâzimde bulunmak mânâsına gelir. O alâmetlere saygısızlık ise, Allah’a saygısızlık anlamı taşır. Bunlar; Kur’ân-ı Kerim, Kâ’be, Peygamber, ezan, namaz, kurban, Safâ ve Merve gibi, Allah’a yakınlık hissi uyandıran alâmet ve işaretlerdir. Cenâb-ı Hak, yeryüzüne koyduğu bu alâmetlere hürmetsizlikten kaçınmayı emretmiştir.[1] Onlara tâzimde bulunup hürmet edenlerin ise, hayra nâil olacağını bildirmiştir. Âyet-i kerimelerde şöyle buyrulur:
“Her kim, Allah’ın hürmet edilmesini istediği şeylere saygı gösterirse, bu, Rabbinin katında kendisi için daha hayırlıdır.” (Hac 22/30)
“Kim de, Allah’ın şeâirine ta’zîm gösterirse, şüphesiz bu, kalplerin takvâsındandır.” (Hac 22/32)
EZAN DAVETTİR
İslâm’ın mühim alâmetlerinden biri de ezandır:
Ezan vasıtasıyla, İslâm’ın esasları günde beş defâ yüksek sesle ilân edilerek kâfirler imana, Müslümanlar da cemaatle ibadete ve birlik-berâberliğe dâvet edilmektedir.
Bir yerde ezan okunduğunda, orada Müslümanların varlığı ve o bölgenin İslâm toprağı olduğu ilân ediliyor demektir. Bu yönüyle ezan, târih boyunca fetih ve zaferlerin vazgeçilmez bir unsuru olmuştur. Yeni fethedilen bir memleket, okunan fetih ezanıyla İslâm diyârı hâline dönüşmüş, Resûlullah, herhangi bir beldenin Müslüman olup olmadığını, ezanla tesbit etmiştir.[2]
Aslî lisânıyla okunan ezan, hangi dili konuşursa konuşsun bütün Müslümanlar tarafından dünyanın her yerinde rahatça tanınabilir ve mesajı kolayca anlaşılır. Ezan, Peygamberlik vazifesinin bir devamıdır. Çünkü o, dînin en büyük rüknü ve bütün ibadetlerin esası olan namaza çağrıdır.
Cenâb-ı Hak, ezanla kullarını huzûruna davet etmektedir. Bu sebeple ezan, Allah’ın kullarına verdiği kıymeti gösterir. Doğduğunda kulağına ezan okunan çocuklar, millî ve mânevî terbiyenin ilk esasını, bu ilâhî dâvetten alırlar. Dolayısıyla ezan, Müslümanların hürmet edeceği önemli nişanelerden biridir. Ezana gösterilecek saygının ilk tezâhürü, onu abdestli olarak okumaktır. (Tirmizî, Salât, 33/200, 201)
Bir diğeri de, müezzinle birlikte ezanı tekrar etmektir. Böyle yapan mü’minler, müezzinin aldığı sevabın aynısını kazanır ve Allah’tan bir şey istediklerinde dualarına icabet edilir.
EZANI DUYUNCA BUNLARI YAPMAYIN!
Âlimlerin ekseriyetine göre, müezzinle birlikte ezanı tekrar etmek müstehaptır. Dolayısıyla ezanı duyan kimsenin, Kur’ân okumayı, tesbihâtı, selâm alıp vermeyi ve konuşmayı terk etmesi güzel bir davranıştır. Bu hüküm, kâmet için de aynen geçerlidir.
EZAN OKUNURKEN NE DENİR?
Bazı rivâyetlerde, müezzin “Hayye ale’s-salâh” ve “Hayye ale’l-felâh” dediğinde, dinleyenlerin “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh” demeleri istenmiştir. (Müslim, Salât, 12; Ebû Dâvûd, Salât, 36/527)
Resûlullah, “Kad kâmeti’s-salâh”tan sonra, “أَقَامَهَا اللّٰهُ وَأَدَامَهَا” “Allah onu ikâme etsin ve devamlı kılsın” buyurmuştur. (Ebû Dâvûd, Salât, 36/528)
Bâzı âlimler, sabah namazında müezzin, “es-Salâtü hayrun mine’n-nevm” dediğinde, “صَدَقْتَ وَبَرِرْتَ” “Doğru söyledin ve iyi yaptın” şeklinde mukabele edileceği görüşündedirler.
EZAN OKUNDUKTAN SONRA DUA ETMENİN FAZİLETİ
Aynı vakitte birkaç ezan işiten kimsenin, birine icabet etmesi kâfîdir.
Ezan bittikten sonra Peygamber Efendimiz’e salavât getirilir ve hadislerimizde öğretilen dualar okunur. Bu dualar, Resûlullah için yapılıyormuş gibi görünse de hakikatte kulun kendi faydasınadır. Zira bir salavât getirene Allah Teâlâ on defa rahmet eder ve günahlarını bağışlar. Yine kendisi için istediğimiz yüce makâmlar vâsıtasıyla Allah Resûlü, bütün insanlığa şafaat edecektir.
İSLAM’IN ALAMETİ
Dînin alâmeti olan ezanı, bu şekilde tekrar eden ve duaları okuyan kişi, İslâm’a girip Allah’a boyun eğdiğini ve O’na itaat ettiğini göstermiş olur. Güç ve kudretin sadece Allah’a âit olduğunu vurgulayarak, ibadete yönelmesinin kendisinde bulunan bir üstünlükten kaynaklandığı şeklindeki yanlış düşüncelere kapılmaz. Bütün kalbiyle ilâhî dâvete icâbet eder.
Ezana hürmetin bir diğer tezahürü de, ezan başladığında vaaz ve nasihatin bırakılmasıdır.
İlk iki hadiste zikredilen “Vesîle” ile “Makâm-ı Mahmûd”, çok yüksek bir derece olup Allah’a yakınlık ve şefaat makâmıdır. Cenâb-ı Hak şöyle buyurur:
“Gecenin bir kısmında, sâdece sana mahsus bir fazlalık olmak üzere teheccüde kalk (Kur’ân, namaz ve zikirle meşgul ol)! Umulur ki Rabbin seni Makâm-ı Mahmûd’a eriştirir.” (İsrâ 17/79)
Resûlullah, bu makâmda sadece kendi ümmeti için değil, bütün günahkârlara şefaat edecek, insanların en sıkıntılı olduğu bir anda, ilâhî rahmetin tecellî etmesi için niyazda bulunacaktır.
MAKAM-I MAHMUD NEDİR?
“Övgüye lâyık yer, herkesin methettiği yüksek dereceli mânevî makâm”
mânâsına gelen Makâm-ı Mahmûd, aynı zamanda, İslâm’ın insanlık âlemine yayılıp kabul görmesini ve Hz. Peygamber’in isminin, ezan ve diğer vâsıtalarla bütün dünyaya duyrularak her ân tekrarlanmasını ifade etmektedir.
GÖK KAPILARININ AÇILDIĞI VAKİT
Üçüncü hadisimizde
tavsiye edilen ezan duasında, iman ve İslâm esasları ikrâr edilmektedir ki, ezanın da aynı mâhiyette olduğunu daha önce söylemiştik. Bu durumda Müslüman, günde beş defâ dinin esaslarını tekrarlayarak iman ve teslîmiyetini tâzelemektedir. Devamlı canlı tuttuğu bu şuur sâyesinde, dünyaya kapılıp gitmekten kurtulmaktadır.
Resûlullah, ezan okunurken,[3] ezan ile kâmet arasında[4] ve kâmet getirilirken[5] gök kapılarının açılacağını ve o anda yapılan duaların kabul edileceğini haber vermiştir.
Ezan bu derece faziletli olunca, onu okuyan insanlar da bundan hisse almaktadır. Nitekim müfessirler, şu âyet-i kerimenin aynı zamanda müezzinlerin faziletini beyan ettiği kanaatindedir:
“Allah’a dâvet eden, sâlih ameller işleyen ve: «Ben gerçekten Müslümanlardanım» diyen kimseden daha güzel sözlü kim olabilir?” (Fussılet 41/33)
MÜEZZİNLERİN FAZİLETİ
Müezzinlerin faziletine dâir pek çok hadis-i şerif nakledilmiştir. Müezzinin sesini işiten cin, insan ve her türlü varlık, kıyamet günü onun için şahitlik edecektir. (Buhârî, Ezân, 5; Tevhîd, 52; Bed’ü’l-Halk 12)
Müezzinler, ezan sâyesinde îtikatları sağlamlaşıp, iyilik, hayır ve sâlih amelleri artacağından, kıyâmet gününde önder mevkiinde olacak ve arkalarında bir cemaat bulunacaktır. (Bkz. Müslim, Salât, 14; İbn-i Mâce, Ezân, 5)
Ezana hürmetsizlik edenler ise kötü bir âkıbete dûçâr olurlar. Şu hâdise bunun bâriz misâllerinden biridir:
Medine Hıristiyanlarından birisi, müezzin, “Muhammed’in Allah’ın Resûlü olduğuna şehâdet ederim” deyince:
“–Yalancı olan yansın” derdi.
Bir gece hizmetçisi elinde ateşle eve girdi. O esnâda Hıristiyan ile âilesi içerde uyuyordu. Ateşten bir kıvılcım sıçrayarak evi ve içindekileri yaktı.
Bu hâdise üzerine şu âyet-i kerime nâzil oldu:
“Ezan okuyarak namaza çağırdığınızda, onu alay ve eğlence konusu yaparlar. Böyle yapmalarının sebebi, onların akıllarını kullanmayıp bu güzelliği kavrayamayışlarıdır.” (Mâide 5/58) (Vâhıdî, s. 203; Kurtubî, VI, 146)
[1] Mâide 5/2.
[2] Bkz. Buhârî, Ezân, 6; Müslim, Salât, 9; Ebû Dâvûd, Cihâd, 91/2635; Ahmed, III, 448-449.
[3] Heysemî, I, 328.
[4] Ebû Dâvûd, Salât, 35/521; Tirmizî, Salât, 44/212.
[5] Ahmed, III, 342.
Kaynak: Dr. Murat Kaya, Efendimizden Hayat Ölçüleri, Erkam Yayınları
 
Ramazanın 17. gecesi namazı(22.5.2019-Salıyı Çarşambaya bağlayan gece):ALLAH rızası için istediğimiz surelerle iki rekat namaz kılalım inş.sahurdan 10-15 dakika önce kalksak çok rahat kılarız inşaALLAH.
Mükafatı: Bu namazı kılanın;can verirken ahiret şarabı içilir. Kıyamete kadar açlık susuzluk çekmez

17.Ramazan gecesi yasinimiz: Bu geceki Kabir sualinin kolay geçmesine vesile için

17.Ramazan günü sünneti: Bugün Efendimiz(sav) in sünneti olan;yemeğimizi yer sofrasında ve sağ dizimizi kaldırıp sol ayağımızın üzerine oturarak yiyelim
yemeğimize başlamadan önce 11 Ya Nur,21 Ya Rezzak çekelim
sağ elle ve önünden yemek
su veya süt gibi bir şey ikram edildiği zaman, hepsini içmez bir miktar bırakır, onu da sağ tarafında bulunana ikram ederdi,bizde yapalım

17. teravih namazının fazileti:Kendisine Peygamberlerin sevabına denk sevap verilir

17.Ramazanda çekilecek tesbih: Yâ Gaffârazzünûb (Ey günahları bağışlayan-EN AZ 100 DEFA )

* 17’inci hatırlatma:
Tesettürlü İslâm kadınları ve kızları yüce dinimizin hoşgörmediği, yasak kıldığı mekânlara gidip salına salına gezip tozmasınlar. İslâm kadınının haysiyet ve ismetini korusunlar



21 Mayıs Perşembe günü Akşam Namazından sonra imsak vaktine kadar kılabilirsiniz. Niyet ettim Ya Rabbi senin rızan için Ramazan-ı şerif ayının gece Namazını kılmaya demeniz yeterlidir.



Kur'an ayı Ramazanda;günlük Kuran-ı Kerim okumayı da ihmal etmiyoruz değil mi dostlar?
en az 1-2 sayfa,hiç olmazsa yarım sayfa;bir ayet olsun okuyalım günlük olarak.
çok ağır okuyanlar bir sayfayı bir saatte okusa da okudukça hızlanıyor,bir saatimizi yüce kitabımıza ayırmak çok mudur sizce?aslında az bile ama;
o nurdan sadece bakmak suretiyle de olsa gönlümüzü yıkayalım inşbereketinden
mahrum kalmayalım inşaallah.okumayı bilmeyenlerde açıp sayfalara baksınlar nurundan faydalansınlar.bakmak bile sevaptır dostlar ihmal etmeyelim
küçük çocuklarımıza da sevdirmek için sayfaları karıştırtalım inşaallah
ALLAHın en çok hoşuna giden o sabilerin Kuran sayfalarını karıştırmaları bakmalarıymış.Rabbim bize de yavrularımıza da Kuranımızı okumayı sevdirsin ve azim versin inşaallah bol bol okuyalım

 
Ramazanın 18. gecesi namazı(23.5.2019-Çarşambayı Perşembeye bağlayan gece):ALLAH rızası için istediğimiz surelerle dört rekat namaz kılalım inşaallah.sahurdan 10-15 dakika önce kalksak çok rahat kılarız inşaALLAH.
mükafatı:bu namazı kılanın;anasından yeni doğmuş gibi günahsız olur

18.Ramazan gecesi yasinimiz: Bu geceki Münker ve Nekirin sualleri kolay olsun diye

18.Ramazan günü sünneti: Bugün Efendimiz(sav) in sünneti olan;
Uykudan uyanınca şu duayı okuyalım:

اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِى اَحْيَانَا بَعْدَ مَا اَمَاتَنَا وَاِلَيْهِ النُّشُورُ
Bizi öldükten sonra dirilten Allah’a hamd olsun. Yeniden diriltip huzurunda toplayacak olan da O’dur
Elimiz ile yüz ve gözlerimizi ovuşturalım
Uykudan kalkınca kap kacağa elimiz girdirmeden önce üç defa ellerimizi yıkayalım
Uykusundan uyandığımız zaman üç sefer burnumuzu temizleyelim. Zira şeytan burnumuzun deliklerinde geceler.

18. teravih namazının fazileti:Bir melek şöyle seslenir:
-Ey ALLAHın kulu ALLAH senden ve ana babandan razı oldu.

18.Ramazanda çekilecek tesbih: Yâ Gaffârazzünûb (Ey günahları bağışlayan-EN AZ 100 DEFA )

* 18’inci hatırlatma:
Sadaka vermeden seyahate çıkmayalım. Verecek birini hemen bulamazsak, evimizdeki veya işyerimizdeki sadaka kutusuna veya zarfına koyalım ve ilk fırsatta hakeden birine verelim. (Sadaka profesyonel dilenciye atılan üç-beş kuruş değildir. ALLAH rızası için yardımdır.)


22 Mayıs Cuma günü günü Akşam Namazından sonra imsak vaktine kadar kılabilirsiniz. Niyet ettim Ya Rabbi senin rızan için Ramazan-ı şerif ayının gece Namazını kılmaya demeniz yeterlidir. 4 rekat olarak Ikindi / Yatsı Sünneti gibi kılınacak, her rekatta Fatiha'dan sonra yazılan Süreler 3 er defa okunacak ve her rekatta aynı şekilde okunacak inşaAllah. 1.ve 3. Rekâtların başında Subhaneke Duasını okumayı unutmayalım.

************

UYKUDAN UYANDIKTAN SONRAKİ SÜNNETLER

  • El ile yüz ve gözleri ovuşturmak.
  • Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) uyanınca oturur, eliyle yüzünden uyku izini silerdi.
  • Uykudan uyanınca da:

اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِى اَحْيَانَا بَعْدَ مَا اَمَاتَنَا وَاِلَيْهِ النُّشُورُ


“Elhamdülillehillezi ahyânâ ba’de mâ emâtenâ ve ileyhi’n-nüşür”


(Bizi öldükten sonra dirilten Allah’a hamd olsun. Yeniden diriltip huzurunda toplayacak olan da O’dur) demek.


Ve şöyle demek:


اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ الَّذِى رَدَّ عَلَىَّ رُوحِى وَعَافَانِى فِى جَسَدِى وَاَذِنَ لِى بِذِكْرِهِ.


Bütün hamdlar, ruhumu bana iade eden, cesedime afiyet veren ve kendisini zikretmem için bana izin veren Allah-u Teâla’ya mahsustur.


  • Uykudan kalkınca kap kacağa eli girdirmeden önce üç defa elleri yıkamak.(Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem): Sizden biri uykusundan uyandığı zaman ellerini üç defa yıkamadan su kabına daldırmasın buyurdu.
  • Uykudan uyanınca abdest almak.
  • Uykudan uyanınca misvak kullanmak. Resûlullah (sallal-lahu aleyhi vesellem) gece uyandığı zaman ağzını misvaklardı.
  • İstinsar: (Burnu temizlemek). Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) buyurdu ki: Sizden biri uykusundan uyandığı zaman üç sefer burnunu temizlesin. Zira şeytan onun burnunun deliklerinde geceler.
 
perşembeyi cumaya bağlayan gece yani bu gece
-----------------------------------------
19.Ramazan Gecesi(24.5.2019-Perşembeyi Cumaya Bağlayan Gece ): ALLAH rızası için istediğimiz surelerle dört rekat namaz kılalım inşallah. Sahurdan 10-15 dakika önce kalksak çok rahat kılarız inşaALLAH.
Mükafatı: O kişi kıyamet korkularından kurtulmuş olur,günahları sevaba döner

19.Ramazan Gecesi Yasinimiz: Bu geceki Kur’an, kabrini aydınlatmasına vesile olması için

19.Ramazan Günü Sünneti: Bugün Efendimiz(sav) in sünneti olan; bugün cuma
Cuma günleri Yasîn-i Şerîf, Sûre-i Kehf ve Sûre-i Duhan’ı okumak çok sevaptır
Cuma günleri sadaka vermek çok sevaptır azda olsa sadaka verelim
Cuma günleri kabir ziyâreti çok sevaptır imkan varsa kabir ziyareti yapalım
en az 70 selavat çekelim ve 70 istiğfarda bulunalım

19. Teravih Namazının Fazileti:ALLAHu Teala firdevs cennetinde derecesini yükseltir

19.Ramazanda Çekilecek Tesbih: Yâ Gaffârazzünûb (Ey günahları bağışlayan-EN AZ 100 DEFA )

* 19’inci Hatırlatma:
Yüce İslâm dininde zaruret olmadıkça açık yerlerde herkese göstererek yemek içmek yoktur. Bilhassa Ramazan çarşılarında ve etkinliklerinde ayakta, yürüyerek, herkesin içinde sucuk ekmek, kokoreç, börek, lahmacun yemek terbiyeli ve görgülü Müslümana yakışmaz. (Bu konuda daha fazla bilgi almak isteyenler ehl-i sünnet âlimlerine sorsunlar. Reformculara sormasınlar, çünkü onlar her şeyin fetva ve ruhsatını kolayca verirler.)

23 Mayıs perşembe günü Akşam Namazından sonra imsak vaktine kadar kılabilirsiniz. Niyet ettim Ya Rabbi senin rızan için Ramazan-ı şerif ayının gece Namazını kılmaya demeniz yeterlidir. 4 rekat olarak Ikindi / Yatsı Sünneti gibi kılınacak, Zilzal süresini bilmeyenler her rekatta Fatiha'dan sonra Ihlasi Şerifi 7 şer defa okusun ve her rekatta aynı şekilde okunacak inşaAllah. 1.ve 3. Rekâtların başında Subhaneke Duasını okumayı unutmayalım.
********************

Cuma Günü Yapılması Sünnet, Müstehâb veya Mendûb Olan Ameller

Cuma günü birçok fazîleti kendisinde cem etmiş mübârek bir gündür.[1] Bu fazîletlere erişme konusunda, Cuma namazını edâ etmekle beraber yapılması gereken başka görevler de vardır. Bunlar, Cuma namazı gibi farz olan amellerden değilse de, bir kısmı vâcib derecesinde, bir kısmı sünnet, bir kısmı ise mendûb olarak hükümlendirilmiş amellerdir. Cuma günleri yapılması tavsiye edilen amellerin bir kısmı ise, bu güne mahsus olmayan fakat Cuma gününün fezâilinden istifadeyle bu günde gerçekleştirilmesi tavsiye olunmuş işlerdir. Cuma gününün fazîletlerine tam manasıyla erişme hususunda bu amel ve davranışlar bir vazife hassasiyetiyle yerine getirilmelidir.

Cuma Gününü Hakkıyla İhyâ Hususunda Yapılması Gerekenler
1- Cuma sabahı gusletmek: Ulemânın cumhûruna göre Cuma günü gusletmek sünnettir. Bu guslün namaza mı yoksa güne mi ait olduğu konusunda ise ihtilaf edilmiştir. Hanefî ulularının mezhebine göre sabah namazından sonra gusletmek, bu sünnetin fazîletine erişme açısından kâfidir. Cuma günü gusletmeye dair metnine ilk bakışta vücûb ifade ettiği zannedilen birtakım hadîs-i şerîfler vârid olmuşsa da, konuyla ilgili hadîs-i şerîflerin tamamı ve sahâbe tatbikatı göz önüne alındığında bunun sünnet olduğu anlaşılmaktadır.[2]

2- Tırnak ve istenmeyen tüylerden temizlenmek: Gusül abdestiyle birlikte, dinîmizin bedenî temizlik kapsamında emrettiği tırnakların ve kesilmesi/yolunması gereken tüylerden arınmak için Cuma gününü tercih etmek de bu günün faziletine erişme açısından önemlidir.

3- Cuma namazına erken gitmek: Cuma namazına erken gitmenin fazîletine delâlet eden pek çok hadis vârid olmuştur. Dolayısıyla Cuma namazı için mescide mümkün mertebe erken gitmeli ve Cuma saatine kadar Kur’ân tilâveti, zikir ve duâ ile meşgul olmalı, Cuma sohbeti dinlenilerek istifade etmeye çalışılmalıdır.[3]

4- Cuma günleri salavât-ı şerîfe getirmek: Cuma günüyle âdeta özdeşleşmiş amellerin başında, salavât-ı şerîfe getirmek gelmektedir. Cuma günü, haftanın sâir günlerinde getirdiğimizden daha çok salavât-ı şerîfe getirmeli, Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in fezâilini ve sünnetlerini dikkate alarak hayatımızı gözden geçirmeliyiz.[4]

5- Cuma günleri Kur’ân okumak: Cuma günleri Kur’ân tilâvetine ağırlık vermek ve bilhassa bu günde okunmalarında fazîlet bulunduğu haber verilen Yasîn-i Şerîf, Sûre-i Kehf ve Sûre-i Duhan’ı okumak, Cuma günü yapılması fazîletli diğer amellerdendir.[5]

6- Cuma günleri temiz elbise giymek: Cuma günleri temiz ve mümkünse yeni elbise giymek, yeni bir elbiseyi Cuma gününe tahsis etmek de sünnette yer alan hususlardandır.

7- Cuma günü icâbet saatini gözetmek: , Cuma günü duâların asla geri çevrilmeyeceği haber verilen bir zaman dilimi olarak ‘icâbet saati’ni gözetmek, bu bilinçle duâlara ağırlık vermek ve bolca istiğfar ve tevbe etmek, Cuma günü ağırlık verilmesi gereken işlerdendir.[6]

8- Cuma günleri koku sürünmek: Genel bir sünnet olan koku sürünmeye Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in Cuma gününde daha çok ehemmiyyet verdiği ve bu gün özelinde özellikle dikkat çektiği haber verilmiştir. Buna göre Cuma günleri güzel koku sürünme hususuna sâir zamanlara göre daha bir ihtimam gösterilmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.

9- Cuma günleri misvak kullanmak: Peygamber Efendimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem)in Cuma günleri misvak kullanma konusunda hassasiyetini ifâde eden hadîs-i şerifler vârid olduğundan, misvak kullanma konusunda bu günde daha hassas olunmalıdır.

10- Cuma günleri kabir ziyâretleri: Cuma günü duâlar müstecâb olduğundan yakınların kabirleri ziyâret edilmeli, onların affı ve mağfireti için duâ edilmeli ve Kur’ân tilâvetiyle beraber sadaka da verilmek suretiyle onların ruhlarına hediye edilerek Cuma gününün bu fazîletlerinden istifâde etmeye çalışılmalıdır.

11- Cuma günleri sadaka ve sadakâ-i câriye vermek: Cuma günleri gerçekleştirilecek amellerin sâir günlere nazaran daha sevimli olacağı haber verildiğinden bu günde sadaka ve sadaka-i câriye vermeye çalışılmalıdır.

12- Cuma günleri âhiret ahvâli daha çok hatırlanmalıdır: Cuma gününde sâir günlere göre âhiret ahvâli daha çok hatırlanmalı, buna göre nefisler hesaba çekilmeli, âhiret ahvâli düşünülerek günahlardan tövbe ve istiğfar edilmelidir.

13- Cuma günleri bayram havasınde geçirilmeli: Cuma günleri bayram havasında geçirilmeli, yakınlarla ve dostlarla tebrikleşilip Cuma’nın fazîleti konusunda bilgi aktarılmalı, Cuma namazına devam etmeyenler bu konuda mutlaka teşvik edilmelidir.

14- Cuma günleri davranışlarda daha özenli olmak: Bayram havasında geçirilmesinin lüzûmundan bahsettiğimiz bu mübârek günde hiç kimseyi rahatsız etmemeli, namaz ve sâir cemiyetler için cemaatlere iştirak ederken nâhoş ve ağır kokulardan kaçınmalı, Cuma gününün ihyâsına mâni olacak hal ve hareketlerden uzak durulmalıdır.

Hulasa Cuma günü, âhirette nasıl geçirdiğimizden sual olunduğumuzda yüzümüz kızarmadan cevap verebileceğimiz bir bilinç ve olgunlukla ihyâ edilmeli, bu durum hayatımız boyunca idrâk edeceğimiz bütün Cuma günlerine teşmil kılınmalıdır.

Dipnotlar
[1] Cuma gününün faziletleri ve Cuma namazının sübutu ile ilgili delillerin kaydedildiği daha önce yayımlanmış olan makalemize erişmek için tıklayınız
[2] Ahmed Davudoğlu, Sâhîh-i Müslim Tercüme ve Şerhi, Sönmez Neşriyat, Cuma ba’bı.
[3] Davudoğlu a.y. (İleride gelecek olan 6, 8 ve 9. Maddeler de bu eserden yola çıkılarak hazırlanmıştır.)
[4] İbnu Mâce, Cenâiz, 65. Bkz. Ebû Dâvûd, Salât 201/1047, Vitir 26; Beyhakî, Şuabu’l-Îmân, III, 212.
[5] Adı geçen sûrelerin ve ayrıca İhlâs-ı Şerîfe ve Muavvizeteyn’in de Cuma günleri okunmasının fazîletine dair et-Terğıb ve’t-Terhib’in ‘Cuma’ kitabında özel bir bahis yer almaktadır.
[6] Müslim 854/1717; Ebâ Dâvûd 1046; Tirmizî 491; İbnu Hibbân 2772, Mâlik 1/108, 109; Beğavî 1050.
 
Bunlar da ilginizi çekebilir...
Ramazanın son 10 günü içerisinde duaların kabulü için okunacak ayetler
  • deniz feneri
  • deniz feneri,
  • Dini Konular
  • 1    6K
Ramazanın son günleri için uyanık fikirler...
  • deniz feneri
  • deniz feneri,
  • Dini Konular
  • 2    5K
Geri